Alimentatia sustenabila si biodiversitatea

Dietele-sustenabile

Directii si solutii pentru legislatie, cercetare si actiune.

In aceasta carte, recent publicata de FAO si Bioversity International, se scot in evidenta masurile imediate pentru promovarea alimentatiei durabile si a biodiversitatii alimentare, astfel incat sa se imbunatateasca starea de sanatate a oamenilor si a planetei.

 

 

 

 

 

 

"In pofida succeselor agriculturii din ultimele trei decenii, este clar ca sistemele de alimentare, si dietele, nu sunt sustenabile", spune Barbara Burlingame, Responsabil Principal pe subiecte de Nutritie al FAO si al diviziei de Protectia Consumatorilor, in prefata cartii, Alimentatia sustenabila si biodiversitatea.

"In timp ce peste 900 de milioane de persoane din lume sufera de foame, chiar mai mult - aproximativ 1,5 miliarde - sunt supraponderali sau obezi, iar aproximativ doua miliarde sufera de malnutritie, incluzand carente de vitamina A, fier, sau de deficit de iod" noteaza Burlingame.

Problema hranirii populatiei in crestere a fost vazuta in mare masura pana in prezent doar in ceea ce priveste furnizarea de cantitati suficiente de alimente, subliniaza cartea. Dar ritmul pierderii biodiversitatii si degradarea ecosistemului, impreuna cu problemele de sanatate care apar legate de alimentatie, urgenteaza abordarea bazata pe calitate a sistemelor agricole si alimentare. Dietele sarace sunt responsabile intr-o masura destul de mare de cresteri marcante ale bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul si bolile cardio-vasculare in intreaga lume.

Agricultura bazata pe input-uri industriale mari si posibilitatea transportului pe distante mari au facilitat prezenta carbohidratilor rafinati si grasimilor in intreaga lume si a condus la o simplificare a dietei bazandu-se pe un numar limitat de alimente bogate in energie. Dar acestor alimente le lipsesc nutrientii si au amprente grele de carbon si apa in ele. Aceste alimente mizeaza pe faptul ca sunt ieftine, dense in energie, dar acest lucru s-a produs in defavoarea aromei, gustului, diversitatii si a mostenirii culturale.

In prezent, doar trei culturi majore - porumb, grau si orez - furnizeaza 60 la suta din energia alimentara de origine vegetala din lume, in timp ce, cu cresterea veniturilor in economiile in curs de dezvoltare, un numar foarte mare de oameni abandonaza alimentatia traditionala bazata pe alimente de origine vegetala, in favoarea dietelor bogate in carne, produse lactate, grasimi si zahar.

Cartea sustine ca dietele moderne si metodele de productie alimentara joaca un rol semnificativ in scadere diversitatii genetice de plante si animale, disparand pana in prezent 17291 de specii din cele 47677 evaluate de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii ca fiind pe cale de disparitie.

Nevoi urgente

"Exista o nevoie urgenta de a schimba paradigma productiei agricole, in scopul de a integra dimensiunea calitatii nutritive in deciziile noastre cu privire la ceea ce se produce si unde" scrie Emile Frison, Director General al filialei din Roma - Bioversity International.

"Trebuie sa privim dincolo de culturile agricole majore, la sutele si miile de specii de plante si animale neglijate si neutilizate; aceasta poate face diferenta dintre o dieta nesustenabila si una durabila."

In Kenya, de exemplu, Bioversity International a ajutat cu succes la restabilirea in dietele locale si in piete a unui numar de legume frunzoase care pana de curand au fost considerate ca fiind alimentele populatiei sarace. Promovarea acestor plante traditionale a crescut cererea, atat in gospodarii cat si in piete, iar micii producatori beneficiaza, de asemenea, de avantajele acestei strategii.

In India o serie de soiuri de cerealele sanatoase au fost re-introduse in zonele in care au fost abandonate ca urmare a politicilor guvernamentale de promovare a productiei de amidon de manioc. De asemenea, in America de Sud sunt depuse eforturi pentru a promova cerealele autohtone andine, cum ar fi quinoa si amarant la nivel international. Organizatia Natiunilor Unite a declarat, in acest sens, 2013 ca fiind Anul International al Quinoa.

"Tranzitia de la dietele bazate pe alimente bogate in grasimi si zahar nu este inevitabila !", scrie Frison. "Trebuie depus un efort major pentru a se asigura ca toti oamenii din lume nu vor avea doar o alimentatie adecvata, ci si o nutritie adecvata".

Sistemele noastre alimentare trebuie sa fie supuse unor transformari radicale catre o utilizare mai eficienta a resurselor, a eficientei si a echitatii in consumul de alimente si urmarind realizarea unei alimentatii durabile.

"Dietele durabile trebuie sa abordeze problema consumului de alimente cu amprente de carbon si apa mari, de a promova utilizarea biodiversitatii alimentare, inclusiv produse alimentare traditionale si locale. Ele pot contribui, de asemenea, la tranzitia spre sisteme agricole si alimentare concentrate pe valoarea nutritiva si atente la implicatiile ecologice ale actiunilor lor." a adaugat ea.

 

 


 

 

Cartea "Alimentatia sustenabila si biodiversitatea", oferita de F.A.O., este disponibila gratuit spre descarcare in format digital urmand link-ul de mai jos:

 

CLICK AICI >>>

 

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>