Butoaiele din lemn - tratarea si spalarea lor.


butoi vinMOTTO: “Ranind pamantul singur te ranesti; numele lui e sfant ca numele de mama.”

Consideratii generale

Butoaiele sunt vase din lemn, de marimi diferite, confectionate din esente diferite si care corespund intrutotul conditiilor necesare formarii si pastrarii pentru invechire a vinurilor, tuicilor si rachiurilor naturale.

Lemnul folosit la confectionarea lor este cel din stejar, dar se pot folosi si alte esente: dud, castan, salcam,frasin, cires, prun etc. (Vinurile in general se invechesc in butoaie din stejar; stejarul romanesc imprima la invechire calitati la inaltimea stejarului francez si italian).

Butoaiele au o durabilitate mare de folosinta-50-100 de ani (chiar mai mult) si trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

· sa fie rezistente fata de solicitarile mecanice, fata de socuri, la coroziune;

· sa nu transmita direct sau indirect gust si miros strain, ori substante nocive;

· sa se preteze la o curatire usoara, la o buna evacuare a apelor de spalare si sa aiba rezistenta fata de produsele si tratamentele ce li se aplica la dezinfectare;

· sa fie usor de intretinut si sa nu reclame decat reparatii simple, posibile de facut pe loc;

· sa reziste la temperaturi de sub 0˚C dar si peste 100°C;

· sa evite pierderile pe durata de pastrare;

· sa permita o maxima utilizare a spatiilor in care sunt amplasate pentru o buna eficienta economica.


Butoaiele noi

Inainte de prima lor utilizare sunt supuse operatiunii de detanizare care are ca efect indepartarea excesului de tanin din lemnul ce vine in contact cu tuica si rachiul, influentandu-le negativ gustul si culoarea.

Detanizarea se poate face prin mai multe procedee:

· Umplerea repetata - de 5-6 ori a butoaielor cu apa rece; apa se goleste la fiecare 2-3 zile;

· Tratamentul cu abur sub presiune - acolo unde se poate practica acest procedeu; este foarte rapid, vasele se aburesc pana ce se simte cu palma mainii ca doaga s-a incalzit (aproximativ 30 min). In acest caz, vom urmari ca la vrana sa se puna o pana care sa permita evacuarea aerului din butoi in timpul aburirii, altfel presiunea creata poate “arunca” fundurile butoiului, se deformeaza doagele. Dupa aburire, vasul se limpezeste cu apa rece pana cand apa scursa este limpede;

· Tratamentul cu soda calcinata - 2%. Se pregateste o solutie de 10 l apa+200 g soda, pentru fiecare 100 l capacitate a butoiului. Ex: pentru un butoi de 300 l capacitate sunt necesare 600 g de soda in 30 l solutie.Solutia fierbinte se toarna in vas, iar vasul se rostogoleste circa 30 min, apoi se goleste solutia.Foarte important de retinut ca golirea solutiei sa se faca inaintea racirii ei, altfel, intra in doage si operatia de detanizare se complica, trebuie repetata, cresc mult costurile. Dupa operatia executata corect, se clateste butoiul pana cand apa scursa este limpede.

· Tratamentul cu acid sulfuric. Se pregateste o solutie apoasa de 0,1-0,2% acid sulfuric pe care o introducem in butoi , pana la umplere. Operatia se repeta, dupa 4-5 zile cu solutie proaspata, in 3-4 randuri. La final se clateste foarte bine cu apa rece.


Verificarea detanizarii

Se umple vasul cu apa si se tine 2-3 zile. Dupa acest interval de timp se pune apa din butoi intr-o cana si se adauga o lingurita de calaican(sulfat de fier). Daca apa se innegreste, operatiunea de detanizare trebuie repetata.


Tratamentul aplicat butoaielor vechi sanatoase

Este in general asemanator cu tratamentul aplicat butoaielor noi, mai putin umplerea cu apa rece in mod repetat. Se adauga insa tratamentul cu solutie de permanganat de potasiu 2-3%, dar numai cand se schimba destinatia butoiului de la vin rosu la rachiuri sau la vin alb.Daca nu se aplica acest procedeu de tratament se pot obtine rachiuri “patate”la culoare si astfel un element al calitatii-culoarea specifica-este compromis.


Tratamentele aplicate butoaielor “bolnave”(infectate)

Au scopul de a distruge germenii microbieni din lemn dar si pentru a extrage din doage unele produse de metabolism care pot imprima gusturi si mirosuri neplacute distilatelor.Identificarea acestor butoaie se face prin mirosul lor caracteristic si prin faptul ca “nu primesc sulf”, adica, atmosfera din interiorul butoaielor fiind bogata in CO2, rezultat din activitatea microbiana, impiedica arderea sulfului(bioxidul de carbon nu intretine arderea).


Butoaiele otetite.

Deoarece sporii de Acetobacter rezista la 125˚C, se folosesc mijloace energice. Rezultate bune se obtin prin aburirea cu vapori supraincalziti, urmat de un tratament cu o solutie de NaOH 2-3%(hidroxid de sodiu) care are rolul de a lega si extrage acidul acetic existent pe suprafata si in porii doagelor.

Unde nu exista asemenea dotari se pot folosi alte metode, cum ar fi:

· Se spala cu solutie fierbinte de soda calcinata (10 l apa+300 g soda pentru fiecare 100 l capacitate a butoiului), dupa care se clatesc foarte bine si se zvanta;

· Stingerea de bulgari de var in butoiul otetit, cate 1kg bulgari de var+10l apa pentru fiecare 100 l capacitate a butoiului. Dupa o agitare puternica, se lasa 24 de ore, apoi butoiul se clateste bine cu apa rece.


Tratarea butoaielor mucegaite

Butoaiele mucegaite se prezinta in doua situatii:

· butoaiele sunt usor mucegaite. Se indeparteaza stratul de mucegai prin raschetare sau cu peria de sarma, apoi se executa un tratament cu solutie fierbinte de soda calcinata 10% timp de 20-30 minute;

· butoaiele au lemnul infectat in profunzime.In aceasta situatie butoaiele se desfac doaga cu doaga, se ard cu flacara oxiacetilenica si se rascheteaza, apoi se asambleaza la loc; se spala cu solutie de soda calcinata ca in primul caz.


Alte recomandari

Este foarte important, pentru prevenirea degradarii, ca imediat dupa utilizare butoaiele sa fie bine spalate, iar atat timp cat sunt goale sa fie sulfitate lunar, recomandandu-se arderea unui fitil de pucioasa (aproximativ 40g sulf) la 500 l capacitate.

Butoaiele se pastreaza pe podvaluri, cu spatii intre ele pentru aerisire si fata de nivelul pardoselii, minimum 30 cm. Podvalurile vor fi obligatoriu varuite sau vopsite. La 2-3 ani se vopsesc cercurile si capetele doagelor, iar restul butoiului se acopera cu un strat subtire de ulei de in.

Dupa oricare tratament cu solutie (apa) fierbinte, aceasta se scurge intotdeauna inainte de racirea completa.

In situatiile cand vasele au fost folosite si pentru vin, la intervale de 8-10-15 ani se indeparteaza de pe doage – dupa demontare, tirighia (piatra vinului).

Inainte de folosire, mai ales cand au fost goale o perioada mai lunga, butoaiele se verifica, se papuresc, se bat cercurile si se pun la umflat.

Astfel pregatite, butoaiele sunt gata pentru a primi o noua recolta.

Autor: Dorel Dronca

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>