Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu.
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol.
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 78.654.877,32 lei.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro in data de 20 decembrie 2023 versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru DR-26 Infiintarea sistemelor de irigatii, interventie finantata prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
MADR, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala, in calitate de Autoritate de Management pentru Planul Strategic 2023-2027, a postat in consultare publica Ghidul solicitantului pentru urmatoarele interventii: DR 20 – Investitii in sectorul zootehnic; DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigatii; DR 26 – Infiintarea sistemelor de irigatii; DR 28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural; DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; DR 37 – Transfer de cunostinte.
In ciuda eforturilor repetate ale Romaniei de a actualiza datele, Comisia Europeana nu permite fermierilor romani sa investeasca in infrastructura secundara sustenabila de irigat decat pe o treime din suprafata arabila viabila.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de orz.
Nu incape indoiala ca irigatiile reprezinta punctul cheie in obtinerea unei productii ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezenta la noi in tara. Exista mai multe metode de irigare, de la cele mai simple ca irigarea prin inundare, la cele mai performante, precum irigarea prin picurare.
Miercuri, 19 octombrie, Muzeul National al Agriculturii din Slobozia a fost gazda unei dezbateri pe tema sistemului national de irigatii. Proiectul “Apa noastra cea de toate zilele - O conversatie fluida despre reabilitarea sistemului national de irigatii", initiat de Aversa DP Pumps, a avut in centru provocarile cu care se confrunta fermierii si si-a propus identificarea unor solutii din perspectiva actualelor politici publice din domeniul irigatiilor.
Suntem onorati sa va invitam pe 19 octombrie, intre orele 15.00 – 17.00, la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, la evenimentul ”Apa noastra cea de toate zilele” - o dezbatere despre reabilitarea sistemului national de irigatii, cu focus pe situatia specifica din judetul Ialomita. Discutia va avea loc in prezenta reprezentantilor Ambasadei Republicii Elene in Romania, tara de origine a companiei DP Pumps. In contextul in care anul acesta ne-am confruntat, atat noi cat si intreaga Europa, cu cea mai grava seceta din ultimele decenii, o astfel de conversatie ni se pare o prioritate nationala.
In sedinta de Guvern din 31 august 2022, a fost adoptata o Hotarare pentru decontarea cotei de pana la 50% aferenta cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pentru irigatii, la finalul sezonului de irigatii.
Clubul Fermierilor Romani a lansat recent o petitie, “Agricultura Romaniei are nevoie de apa pentru ca Europa sa isi asigure securitatea alimentara”, semnata pana in prezent de peste 800 de reprezentanti ai celor mai performante ferme din tara noastra. Prin aceasta petitie, solicitam urgentarea demersurilor Guvernului pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru sistemul de irigatii si desecare-drenaj.
In Sedinta Guvernului din 3 august 2022 a fost adoptata Hotararea privind reacordarea recunoasterii caracterului de utilitate publica a unor amenajari de irigatii sau a partilor de amenajari de irigatii, precum si pentru modificarea si completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania (PNI).
MADR a lansat in dezbatere publica proiectul privind modificarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania si a infrastructurii de desecare si drenaj. Acesta urmareste adaptarea agriculturii la schimbarile climatice si reducerea efectelor acestora asupra productiei agricole, in principal, dar si asupra altor factori de mediu si a populatiei.
Clubul Fermierilor Romani solicita urgentarea demersurilor Guvernului Romaniei pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si de desecare-drenaj. Clubul a lansat o petitie online privind includerea finantarilor pentru sistemele de irigatii si desecare-drenaj in PNRR care poate fi completata si semnata pana pe data de 15 iulie.
Clubul Fermierilor Romani isi reafirma sustinerea privind modificarea legii irigatiilor si alocarea de catre Guvernul Romaniei a sumei de 1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a sistemului national de irigatii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta tuturor fermierilor ca infrastructura de imbunatatiri funciare este pregatita pentru functionare si poate asigura un nivel optim al apei pentru irigatii.
Rivulis, lider global in dezvoltarea, fabricarea si implementarea de produse si solutii de micro-irigare, a lansat ReelView, oferind cultivatorilor care folosesc produsele Rivulis acces la un set avansat de instrumente de monitorizare a culturilor, de pe telefonul lor mobil.
Ministrul Adrian CHESNOIU a avut luni, 27 decembrie 2021, o intrevedere cu E.S. David SARANGA, ambasadorul Statului Israel. Dialogul celor doi oficiali a fost centrat pe intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel in domeniul irigatiilor si al combaterii desertificarii, sectoare in care Statul Israel are o vasta experienta.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca fermierii care au depus facturile pentru decontarea a pana la 50% din contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigatii au primit banii in conturi.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca fermierii pot depune astazi, 17 decembrie si luni, 20 decembrie facturile pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica necesar functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii.
Electricitatea joaca un rol fundamental in dezvoltarea Africii Subsahariene, facilitand tratarea apei si accesul la surse de apa potabila, precum si asigurand conditii mai bune de viata, intr-o regiune cu economie emergenta si crestere demografica accelerata. Pentru a face fata cererii de energie electrica intr-un mod eficient si care sa ia in considerare preocuparile legate de schimbarile climatice, Africa GreenTec vine cu o abordare holistica. Proiectul ImpactSites este orientat catre imbunatatirea productivitatii energetice prin utilizarea energiei solare.
Potrivit unui nou raport special publicat astazi de Curtea de Conturi Europeana, politicile UE nu reusesc sa garanteze ca fermierii utilizeaza apa intr-un mod sustenabil. Impactul agriculturii asupra resurselor de apa este unul major si incontestabil, dar fermierii beneficiaza de prea multe derogari de la politica UE in domeniul apei, acestea impiedicand eforturile de a asigura o buna utilizare a apei. In plus, politica agricola a UE promoveaza si sprijina, de prea multe ori, mai degraba o utilizare mai intensa decat una mai eficienta a apei.
Companiile Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding au organizat, in data de 19 August 2021, in ferma vegetala Grup Serban, un seminar cu tema ”Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”. Seminarul a avut loc direct in camp, langa platforma de irigare prin picurare, unde se afla statia de pompare, bateriile de filtrare, precum si instalatiile si bazinele de fertilizat.
Raiffeisen Bank, alaturi de partenerul sau RWA Raiffeisen Agro Romania, ofera fermierilor romani consultanta si solutii de finantare specifice investitiilor agricole, precum investitii in sisteme de irigatii, la costuri de finantare reduse la jumatate fata de oferta standard a bancii, prin surse atrase de la Fondul European de Investitii.
Clubul Fermierilor Romani considera ca elaborarea si punerea in aplicare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice in vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii.
Peste 600 de fermieri au trecut portile digitale ale targului Agribusiness 4.0, desfasurat pe platforma digitala VirtualAgro, in perioada 20, 21 mai si peste 3.000 de virtual spectatori ne-au urmarit LIVE pe Facebook. Sesiunele si mesele rotunde sutinute de cei 31 de profesionisti cu responsabilitati in dezvoltarea politicilor si strategiilor in domeniul agriculturii au atins un punct important privind proiectul irigatiilor depus prin PNRR. Desi Comisia Europeana a dat un aviz negativ, Secretarul General al Copa Cogeca a indemat Romania sa fie rezilienta si sa incerce o noua abordare.
Clubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national. Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat, pana la data de 15 februarie 2021, contracte de irigatii multianuale si sezoniere pe o suprafata de 612.117 ha. Din totalul de 783 contracte, 667 sunt multianuale si 116 sezoniere. Suprafata pregatita pentru irigat este de 947. 108 ha.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selectie intermediar etapa lunara 1, sesiunea 01/ 2020 pentru submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” componenta infrastructura de irigatii din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor alocate proiectelor selectate pentru finantare in aceasta etapa se ridica la 30 de milioane de euro.
Desi apar noi tehnologii in fiecare zi, daunele provocate de schimbarile climatice sunt din ce in ce mai mari in fiecare an. Tehnologiile agricole existente care nu pot tine pasul cu schimbarile climatice se confrunta cu limitele lor. DAVID AQUA SYSTEM furnizeaza diverse solutii pentru o ferma inteligenta. Sistemul de gestionare a fermelor bazat pe IoT, SMARF, care este recomandat pentru sistemul de irigare si fertilizare Smart, este singurul model din lume.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare anunta ca, in anul 2020, s-au irigat peste 1 milion de hectare. Astfel, pana la data de 14 august 2020, au fost irigate, cumulat, 1.006.435 ha, din care udarea I – 418.373 ha, 2.572 km de canale au fost umplute cu apa, iar suprafata ce poate fi deservita ca urmare a umplerii canalelor este de 763.791 ha. Judetele unde s-a irigat cel mai mult, pana la aceasta data, sunt Braila, cu 345.160 ha cumulat, din care 158.875 ha udarea I, Dolj cu 137.933 ha, din care 21.002 ha udarea I, Ialomita cu 126.658 ha cumulat, din care 53.943 ha udarea I, Galati cu 94.857 ha cumulat, din care 53.981 ha udarea I.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor europene pentru finantarea infrastructurii secundare de irigatii, disponibile prin intermediul submasurii 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta infrastructura de irigatii, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014–2020 (PNDR 2020).
Dat fiind ca fermierii utilizeaza volume mari de apa dulce, Curtea de Conturi Europeana intentioneaza sa evalueze impactul politicii agricole a UE asupra utilizarii durabile a apei. Auditul, care tocmai a demarat, va fi util pentru progresul reformei UE referitoare la politica agricola comuna.
AFIR primeste incepand de astazi, 01 iulie 2020, ora 09:00, cereri de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigatii, prin submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” componenta infrastructura de irigatii (inclusiv pentru Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunarii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru aceasta componenta a submasurii se ridica la 43.700.259 euro.
Guvernul a publicat miercuri Planul National de Investitii si Relansare Economica pentru a redresa situatia economica, afectata de inchiderea unor sectoare economice in criza Covid-19. Pentru agricultura si industria alimentara, Guvernul aloca 410 mil. euro reprezentand investitii in constructia unor depozite de comercializare a produselor agricole, granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii si granturi de finantare pentru antreprenoriat rural, precum si pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>