Sere si solarii

Ajutorul pentru legume in spatii protejate continua si in extrasezon (toamna/iarna 2023-2024)

MADR continua programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru perioada de extrasezon toamna-iarna 2023-2024In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023 - 2024 si pentru modificarea art.8 din Hotarare Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023.

Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

12 legume si flori care se dezvolta foarte bine in cultura protejata a serelor si solariilorPasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila.

Mai multe>>

S-a prelungit perioada de valorificare a tomatelor

A fost prelungita cu 15 zile perioada de valorificare a tomatelorA fost aprobata Hotararea de Guvern prin care se prelungeste valorificarea tomatelor si in perioada 1-15 iulie 2023, inclusiv. Actul normativ aprobat astazi modifica si termenul limita pana la care se pot depune documentele justificative la directiile agricole judetene, respectiv pana la data de 18 iulie 2023, inclusiv.

Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Folia de acoperire pentru solarii si sere - O investitie excelenta pentru agricultorii pasionatiDaca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori.

Mai multe>>

Tinerii fermieri reprezinta circa 32% din totalul producatorilor inscrisi in Programului Tomata

Tinerii fermieri au prins gustul Programului Tomata 2023La nivelul Directiilor Agricole Judetene, responsabile cu implementarea Programului Tomata, la data de 03.04.2023, s-au inregistrat un numar de circa 22.295 solicitanti pentru inscriere. Astfel, in judetul Olt s-au inscris 7.070 beneficiari, in judetul Galati avem peste 5.700 de solicitanti, in Dolj 1.936, iar in Giurgiu 1.881. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat un numar de 17.180 de cereri, acum se remarca o crestere de peste 20 %.

Mai multe>>

Programul Tomata pentru anul 2023

A fost aprobat programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru 2023In sedinta Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobata Hotararea care va reglementa programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate in primavara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi in valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Prima sera verticala din Romania - Green Hub Kaufland by UltragreensKaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromatice din Romania, pentru dezvoltarea Green Hub Kaufland by Ultragreens, se ridica la 350.000 euro.

Mai multe>>

11.625 de producatori de legume in spatii protejate vor beneficia de sprijinul de 2.210 euro/cultura/1000mp

APIA a finalizat autorizarea la plata a ajutorului de minimis aferent programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021APIA, prin Centrele Judetene, informeaza ca a autorizat la plata ajutorul de minimis aferent programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021. Precizam faptul ca dintr-un numar de 14.271 cereri depuse: 137 beneficiari s-au retras, 2.509 beneficiari au fost respinsi in urma verificarilor privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate, iar 11.625 beneficiari au fost autorizati la plata.

Mai multe>>

Modificari aduse programelor de sustinere a legumelor in spatii protejate si a plantelor aromatice 2021

Modificari aduse programelor de sustinere a legumelor in spatii protejate si a plantelor aromatice 2021S-au adus unele modificari si completari la Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021 si la Programul de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021. Acestea au rezultat in urma solicitarilor formulate de catre structurile asociative reprezentative din sector, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta in prezent piata legumelor, respectiv oferta mare de produse care nu sunt absorbite in piata si creeaza stocuri perisabile, preturi de achizitie scazute, sub un nivel mediu de rentabilitate a activitatilor de productie din acest sector.

Mai multe>>

APIA a finalizat campania de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate

APIA a finalizat campania de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejateAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in data de 20 iulie 2021, s-a incheiat perioada de depunere a cererilor de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate, fiind depuse un numar de 14.239 cereri pentru o suprafata solicitata de 1532,28 hectare.

Mai multe>>

Fermieri se pot inscrie in Programul pentru legume in spatii protejate 2021 pana in data de 20 iulie

20 iulie 2021 - data limita pentru depunerea cererilor in sector vegetalAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor ca pana la data de 20 iulie 2021 inclusiv, pot depune cererea de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021. Pana astazi, 14 iulie 2021, au fost depuse 7.148 cereri pentru o suprafata totala de 778,93 hectare.

Mai multe>>

Fermierii se pot inscrie in programele pentru legume in spatii protejate si plante aromatice

APIA primeste cereri de inscriere in Programul pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021 si in Programul pentru sustinerea productiei de plante aromatice anul 2021Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza potentialii beneficiari ca au fost publicate 2 Hotarari de Guvern care au ca obiect acordarea unor ajutoare de minimis pentru sustinerea, in anul 2021, a doua categorii de fermieri, respectiv pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate si pentru sustinerea productiei de plante aromatice.

Mai multe>>

S-a aprobat programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021

A fost aprobata o noua schema de sprijin pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejateIn sedinta Guvernului din data de 16 iunie 2021 a fost aprobata Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021. Prezentul act normativ stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in 2021, ce va fi implementata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin centrele locale/judetene, care vor fi sprijinite in activitatea de control si evaluare a productiei de catre directiile pentru agricultura judetene.

Mai multe>>

Uniunea Salvam Taranul Roman solicita urgentarea aprobarii sprijinului pentru legume in spatii protejate 2021

Uniunea Salvam Taranul Roman solicita urgentarea aprobarii sprijinului pentru legume in spatii protejate 2021Astazi, Uniunea Salvam Taranul Roman, a solicitat Ministrului Finantelor, dl. Alexandru Nazare urgentarea aprobarii proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021, hotarare care se afla in procedura de avizare. Dupa cum bine cunoasteti micii producatori agricoli au nevoie urgenta de finantare pentru a putea fi competitivi pe piata interna si nu numai. Cu toate acestea desi sumele au fost reduse, acestea sunt ma mult decat necesare producatorilor agricoli.

Mai multe>>

Peste 5.000 de crizanteme la ghiveci, puse in vanzare la magazinele USAMV Cluj-Napoca

Peste 5000 de crizanteme la ghiveci produse in serele USAMV Cluj-Napoca puse in vanzare la magazinele propriiUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca anunta, incepand de miercuri, 21 octombrie, punerea in vanzare a peste 5.000 de crizanteme la ghiveci, produse in serele proprii. Crizantemele sunt de mai multe soiuri si culori, iar preturile sunt de patru tipuri, cuprinse intre 5-15 lei, in functie de marimea plantelor, care sunt produse la sera din campus, precum si la serele Statiunii de Cercetari Horticole (SCH).

Mai multe>>

AIPROM: Fii si tu eroul solarului tau! Protejeaza ce conteaza!

purtarea echipamentului individual de protectie pentru legumicultori in sere si solarii Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM alaturi de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o intalnire cu legumicultorii din zona pentru a discuta despre importanta purtarii echipamentului individual de protectie in timpul manipularii produselor de protectie a plantelor si despre factorii care ii determina pe fermieri sa adopte acest comportament pentru a-si proteja sanatatea.

Mai multe>>

Ghidul bazei de date cu preturi de referinta PNDR 2020 - Un singur ghid pentru achizitii mai rapide

AFIR modifica Ghidul bazei de date cu preturi de referinta - Un singur ghid pentru achizitii mai rapideNoul Ghid al bazei de date cu preturi de referinta unifica intr-un tot unitar doua documente diferite: Ghidul bazei de date cu preturi de referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate si Ghidul bazei de date cu preturi de referinta pentru silozuri, sere, hale si grajduri, in scopul aplicarii unei proceduri unitare privind introducerea elementelor in baza de date, indiferent de categoria acestora. Ghidul este utilizat pentru achizitiile necesare proiectelor finantate in cadrul PNDR 2020.

Mai multe>>

Sistem smart de control si automatizare a serelor agricole prin smartphone, lansat de MobileControl

Sistem smart de control si automatizare a serelor agricole prin smartphoneStartup-ul Mobile Control lanseaza un sistem inteligent dedicat agricultorilor, prin care acestia obtin control complet asupra serelor agricole, intr-un proces automatizat, de la distanta, prin telefonul mobil. Solutia Solarino presupune integrarea de infrastructura hardware si software care conecteaza sistemele clasice si monitorizeaza principalii indicatori dintr-o sera, asigurand conditiile de crestere in mod autonom, cu interventie umana minima, a culturilor de legume si verdeturi.

Mai multe>>

Combaterea bacteriozelor si micozelor la tomate

Combaterea bolilor produse de bacterii si ciuperci la tomateConditiile climatice din ultima perioada au favorizat riscul aparitiei atacului unor agenti patogeni la tomate. Dintre acesti agenti patogeni enumeram: bacterioze cunoscute sub denumirea de patari ale frunzelor, basicari ale fructelor, ofiliri bacteriene, produse de speciile: Xanthomonas vesicatoria, Pseudomonas tomato, Clavibacter michiganensis p.v. michiganensis s.a., micoze: septorioza - Septoria lycopersici, alternarioza - Alternaria porii f.sp. solani, mana - Phytophthora infestans s.a.

Mai multe>>

Combaterea bolilor si daunatorilor in spatii protejate

Tratament de combatere boli si daunatori in spatii protejateTratamentele realizate pentru combaterea bolilor (mana, fainare, fuzarioza, patarea cafenie, patarea unghiulara, patarea alba, ofilirea vasculara, putregaiul cenusiu) si daunatorilor (carieni, afide, trips, musculita alba de sera) din culturile de tomate, ardei, vinete si castraveti in spatii protejate (sere-solarii), sunt urmatoarele:

Mai multe>>

S-a aprobat sprijinul financiar pentru producatorii de tomate in sere si solarii

S-a aprobat sprijinul financiar pentru producatorii de tomate in sere si solariiIn Sedinta Guvernului din data de 26 martie 2020 a fost adoptata Hotararea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2020. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt in suma de 187.500 mii lei, reprezentand echivalentul in euro al sumei de 39.477 mii euro si se asigura din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.

Mai multe>>

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - identificare si masuri de controlVirusul a fost descoperit pentru prima data la culturile de tomate din Israel in 2014, acesta raspandindu-se aproape in toate serele de tomate din Israel la aproximativ un an dupa primele rapoarte ale focarului. De atunci, virusul a fost raportat in Iordania, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Italia si Turcia. Virusul se poate raspandi cu usurinta la toate plantele dintr-o cultura. Datorita simptomelor, fructele plantelor infectate pierd valoarea de piata sau nu sunt comercializate.

Mai multe>>

Combaterea inovativa a daunatorilor: Isoclast™ activ asigura rentabilitatea culturilor-cheie din agricultura europeana

Combaterea inovativa a daunatorilor cu ajutorul Isoclast activ- Insecticidul inovator impotriva insectelor daunatoare - afidele paduchii testosi si musculita alba - Isoclast activ asigura o eficienta maxima la mar piersic rosie si cartofUn studiu recent a descoperit faptul ca fermierii europeni pot evita pierderi de miliarde de euro protejandu-si culturile cu produse inovatoare precum cele care contin Isoclast™ activ. Prezentat in cadrul targului Fruit Logistica din Berlin, studiul desfasurat de grupul independent de consultanta Nomisma a aratat ca pot beneficia de utilizarea acestui produs, culturi in valoare de 129 mld. Euro, dispuse pe 54,1 milioane de hectare, sau 31% din totalul zonei cultivate la nivel european.

Mai multe>>

Caderea Plantutelor / Rasadurilor: Identificare & Tratament

Caderea plantutelor - Putregaiul rasadurilor - Identificare si Tratament Caderea (putregaiul) rasadurilor si a plantutelor este cauzata de ciuperca Pythium debaryanum Hesse. Rasadurile se prezinta subtiate si brunificate la baza tulpinitei. In 1-2 zile plantutele se ingalbenesc, se ofilesc, cad la pamant si pier. Pierderile cele mai importante se realizeaza la rasaduri si legume timpurii din spatii protejate (rasadnite, sere, solarii).

Mai multe>>

Au fost virati banii catre beneficiarii Programului pentru tomate din Ciclul I

S-a finalizat plata fermierilor din Programul pentru tomate - Ciclul IMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) informeaza ca in data de 6 august a fost platita ultima transa catre fermierii inscrisi in ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a virat in conturile Directiilor Agricole Judetene suma totala de 201.5 milioane lei, reprezentand plata beneficiarilor inscrisi in programul de sprijin pentru tomate din Ciclul I.

Mai multe>>

Atentie la aparitia manei in culturile de legume

Tratament combatere mana la legumePerioadele ploioase urmate de temperaturi mari si umiditate atmosferica mare sunt foarte favorabile pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor din fam. Peronosporaceae, care induc boli la plante cunoscute sub numele de mane, precum si pentru aparitia si dezvoltarea daunatorilor, care pot produce pierderi considerabile de recolta sau chiar sa compromita culturile de legume (cartof, tomate, vinete, ardei, ceapa, usturoi si castraveti).

Mai multe>>

Boli care produc ofilirea tomatelor | Metode de prevenire si combatere

Ofilirea bacteriana a tomatelor si Ofilirea fuzariana - fuzarioza - la tomateOfilirile de natura patogena care pot aparea la tomate pot fi de natura bacteriana sau micotica. Stabilirea cauzelor care duc la aceste ofiliri este foarte importanta pentru fermierii cultivatori de tomate, in special pentru cei care produc aceasta specie legumicola in spatii protejate. Aceste ofiliri sunt produse uneori de bacteria fitopatogena Clavibacter michiganensis p. michiganensis, iar, alteori, de unele specii de ciuperci, in special Fusarium oxysporum f.s. lycopersici.

Mai multe>>

O sera verticala din Marea Britanie creste rapid si eficient plante aromatice

Ferma verticala de plante aromatice Marea BritanieConform Daily Mail, in serele primei ferme verticale din Scunthorpe - Regatul Unit, lucreaza robotul Frank cu ajutorul a patru oameni care, in mod surprinzator, nu intruchipeaza imaginea clasica a fermierului din camp, ci mai degraba par dintr-o fabrica de OZN-uri: o sera imensa, strabatuta de o lumina rozalie misterioasa, plina de rafturi de aproape 13 metri inaltime pe care stau asezate o multime de plante, atent supravegheate.

Mai multe>>

Combaterea manei si fainarii la castraveti in sere si solarii

Castraveti in sere si solarii - identificare si tratament combatere mana si fainareIn aceasta perioada castravetii cultivati in spatii inchise (sere, solarii) pot fi afectati de aparitiea bolilor precum mana (Pseudoperonospora c.) si fainarea (Sphaerotheca fu) care poate cauza pierderi importante de cultura.

Mai multe>>

Alegerea foliei pentru solar | Ce trebuie sa sti inainte sa cumperi?

Cum alegem folia potrivita pentru solarSunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti folia cea mai potrivita pentru solarul Dumneavoastra. Printre acestia ar fi longevitatea, protectia UV , protectia IR sau grosimea. Mai jos vom incerca sa detaliem pe cat posibil importanta fiecarui aspect. In continuare va prezentam cei mai importanti factori de luat in calcul cand alegem cea mai potrivita folie pentru solar, care este durata de viata, cum este afectata folie si ce beneficii aduce o folie de calitate superioara plantelor.

Mai multe>>

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia si dezinsectia solului in sere si solariiSe apropie perioada pentru inceperea unui nou ciclu de vegetatie in sere si solarii. Pentru prevenirea pierderilor din cauza bolilor si daunatorilor la culturile din sere si solarii inainte de infiintarea noilor culturi, se vor aplica masurile de combatere integrata pentru dezinfectia si dezinsectia solului care constau in: masuri preventive (agrotehnice ) si curative (chimice).

Mai multe>>

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2019

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2019A fost adoptata schema de Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, pentru anul 2019. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se platesc intr-o singura transa.

Mai multe>>

Insecticidul biologic NoFly WP completeaza portofoliul de produse Summit Agro in 2019

Insecticidul biologic NoFly WP completeaza portofoliul de produse Summit Agro in 2019Summit Agro Romania, lanseaza si acest an produse noi, inovatoare, in pas cu noile tendinte, din categoria produselor Bio, cu utilizare atat in agricultura conventionala, cat si in cea organica. NoFly WP este un insecticid biologic pentru utilizare atat in spatii inchise, cat si deschise, care se adauga cu succes marcilor cunoscute comercializate in Romania de companie, precum: Mospilan 20 SG, Novadim Progress, Cyflamid 5 EW, Topsin 70 WDG, Nisshin, Targa Super si fertilizantii - Fertigofol Ultra, Sulfomax si BrasiPro.

Mai multe>>

Combaterea daunatorilor la legumele cultivate in sere si solarii

Tratamente pentru combaterea daunatorilor culturilor de legume in spatii protejateIn aceasta perioada, se recomanda monitorizarea atenta a culturii in scopul aplicarii la timp a tratamentelor fitosanitare. Masura se recomanda pentru a creste randamentul productiilor preconizate a fi obtinute, mai cu seama ca producatorii de tomate in spatii protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevazuta in Programul de Guvernare, trebuie sa obtina o productie de minimum 2 kg de tomate/mp.

Mai multe>>

Prima sera hidroponica din judetul Bihor - Proiect finantat prin PNDR

Sera hidroponica - judetul Bihor - finantare PNDR 2020In localitatea Toboliu din judetul Bihor, s-a inaugurat o sera legumicola pentru cultura de tomate in sistem hidroponic. Investitia a beneficiat de finantare prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” din cadrul PNDR 2020. Sera de tomate este dotata cu cele mai moderne sisteme existente pe piata. Printre dotarile aferente serei se numara: carucioare pentru recoltare, jgheaburi de cultura cu substratul aferent, echipamente pentru cantarire si etichetare, aparate automate pentru livrarea tomatelor etc.

Mai multe>>

Peste 12.000 de fermieri au solicitat inscrierea in programul de sprijin pentru tomate 2018

Programul pentru tomate continua si in 2018 - Peste 12000 de fermieri au solicitat inscrierea in programMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca pana la data de 2 aprilie 2018 au fost primite in total 12.421 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru anul 2018. Dintre acestia 11.310 s-au inscris in Ciclul I si restul de 1.111 in Ciclul II.

Mai multe>>

Tipuri de iluminare suplimentara a plantelor din spatiile protejate si apartament

Tipuri de becuri si sisteme de iluminare artificiala a plantelor din interiorul serelor solariilor si apartamentuluiCresterea plantelor in interior ofera multe avantaje precum evitarea daunatorilor din gradina sau controlul total asupra vremii. Cu toate acestea, nu suntem suficient de norocosi daca in solar, sera, sau apartament avem o lumina insuficienta dezvoltarii plantelor. Ferestrele orientate spre sud pot oferi suficienta lumina pentru o tava sau doua de rasaduri, dar daca dorim sa crestem rata de fotosinteza la florile si legume cultivate in aceste spatii, avem nevoie de mai multa lumina.

Mai multe>>

Solarii pentru 45 de familii vulnerabile din judetul Vaslui

Solarii pentru 45 de familii din judetul Vaslui45 de familii din jud. Vaslui, cu venituri modeste, dar cu dorinta de a munci in agricultura astfel incat sa poata sa le asigure celor mici o alimentatie sanatoasa au primit din partea World Vision Romania cate un solar. Pentru ca la inceputul acestui an, au primit si seminte de legume, rasadurile sunt gata si urmeaza a fi plantate.

Mai multe>>

Cultura de tomate in camp vs cultura de tomate in spatii protejate

Cultura de tomate in camp si in spatii protejateTomata, una din primele 5 legume din lume ca importanta, poate fi cultivata, in functie de destinatia fructelor in camp deschis sau in spatii protejate. Care este cea mai profitabila varianta, aflam in continuare.

Mai multe>>

Fermierii din programul de tomate romanesti au livrat in 2017 peste 50.000 tone de rosii pe piata

Peste 50000 tone de rosii proaspete au fost livrate pe piata de catre beneficiarii programului de tomate romanesti in 2017Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate derulat in anul 2017 de catre Ministerul Agriculturii a prezentat un mare interes in randul producatorilor agricoli. Dupa primul an de implementare, au fost livrate pe piata peste 50.000 tone de rosii proaspete de catre 8.024 legumicultori, beneficiari ai programului, suma platita catre acestia in anul 2017 fiind de 23.667.674,62 euro.

Mai multe>>

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2018

Sprijinul financiar de sustinere a producatorilor de tomate in spatii protejate continua si in 2018Cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector in Programul de Guvernare. In Sedinta de guvern astazi, 20 decembrie 2017, a fost adoptata, printr-o Hotarare, schema de "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate", pentru anul 2018.

Mai multe>>

Avantajele construirii unui solar de legume

Constructie solar de legumeConstruirea unui solar de legume le surade tot mai multor oameni si, mai mult decat atat, in ultima perioada, numarul acestora in gospodariile romanilor a crescut considerabil. Te intrebi care sunt motivele sau de ce o astfel de constructie ar putea fi convenabila? In acest caz, citeste acest articol si descopera unele dintre cele mai mari beneficii pe care ti le poate aduce un solar.

Mai multe>>

PNDR 2020: AFIR va pune la dispozitia fermierilor proiecte tip pentru ferme si silozuri

PNDR 2020 - Preturi de referinta pentru silozuri si sere - AFIR ofera fermierilor proiecte tip pentru ferme si silozuriAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat prima versiune a Ghidului bazei de date cu preturi de referinta pentru silozuri si sere. Documentul prezinta metodologia de introducere de noi produse in baza de date cu preturi de referinta, precum si de actualizare a informatiilor specifice si a preturilor unitare. De asemenea, se precizeaza ca, in timp foarte scurt, se va pune la dispozitia fermierilor proiecte tip pentru ferme si pentru silozuri, care vor putea fi realizate cu finantare nerambursabila prin PNDR, fara a mai parcurge procedura de achizitiei publica.

Mai multe>>

Pana la 31 decembrie se depun documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

Subventii cultivare plante - Documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal 2017Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pentru a beneficia de sprijinul cuplat in sectorul vegetal (mazare boabe, fasole boabe, tomate, castraveti, legume in sere si solarii, fructe, cartof timpuriu) in cadrul Campaniei 2017, fermierii au obligatia, ca pana la data de 31 decembrie 2017, sa depuna documentele specifice fiecarui tip de cultura in termenele prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Producatorii de tomate vor avea mai mult timp la dispozitie pentru valorificarea productiei

Producatorii de tomate vor avea mai mult timp la dispozitie pentru valorificarea productieiProducatorii agricoli sustinuti prin program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), in vederea asigurarii necesarului de consum intern, isi vor putea valorifica productia realizata intr-o perioada de timp mai mare, respectiv incepand cu data de 23 octombrie.

Mai multe>>

Dezbatere publica PNDR: Ghidul Bazei de date cu preturi de referinta pentru silozuri, grajduri si sere

Baza de date cu preturi de referinta pentru silozuri grajduri si sereDupa modelul Bazei de date cu preturi de referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, AFIR a propus realizarea unui instrument de lucru similar si pentru silozuri, grajduri si sere. Astfel, elementele care se vor regasi in aceasta Baza de date, vor putea fi achizitionate de catre beneficiarii PNDR, in mod direct, fara a mai parcurge nicio alta procedura de achizitie.

Mai multe>>

Combaterea Coropisnitelor din Gradini, Sere si Rasadnite

Metode ecologice si chimice de combatere a coropisnitelor din gradini sere si rasadniteCoropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) este larg raspandita in tara noastra si se intalneste in special in zonele cultivatoare de legume. Aceasta specie produce daune mari provocate prin galeriile pe care insecta le face in sol, migrand in cautarea hranei. Sunt retezate radacinile plantelor tinere si dislocate semintele de curand semanate. De asemenea, rod si distrug plantele la colet.

Mai multe>>

Se prelungeste Programul de sprijinire a producatorii de tomate

Se prelungeste Programul de sprijinire a producatorii de tomateProducatorii agricoli din Romania vor fi sustinuti in continuare printr-un program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate, astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Cultivatorii care nu au reusit pana la 1 iunie sa iasa cu rosiile pe piata mai au astfel o sansa pentru incasarea ajutorului de 3.000 de euro/beneficiar/an.

Mai multe>>

Ultimele modificari aduse de Legea nr. 97/2017 cererii de plata APIA, pentru anul 2017

Ultimele modificari aduse de Legea nr 97-2017 cererii de plata subventii APIA pentru anul 2017Fermieri care inca nu au depus cererea de plata la APIA pentru anul 2017, pot afla in continuare ultimele modificari aduse legislatiei aplicabile, prin Legea nr. 97/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 334/08.05.2017. Acestea includ modificari la conditiile privind documentele de detinere a terenurilor, o modalitate suplimentara de depunere cerere de catre asociatii de crescatori de animale si conditii mai permisive pentru cultivatorii de legume in sere si/sau solarii.

Mai multe>>

Au fost livrate primele rosii romanesti in piete si hypermarketuri

Primele rosii romanesti obtinute prin programul de subventii pentru tomate au ajuns in piete si hypermarketuriPrimii producatori de rosii romanesti produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate au livrat deja marfa pe pietele din Romania si hypermarketuri.

Mai multe>>

Legumele din Dumitrita sunt la mare cautare

Proiect rural Dumitrita - Cultivarea legumelor in solarii - legume certificate bioPrin proiectul 'Inforural in comunitatea interetnica Dumitrita', 51 de oameni din comuna bistriteana au participat la cursuri de formare in meseriile de lucrator in cultura plantelor sau lucrator in cresterea animalelor. 15 familii dornice sa-si suplimenteze veniturile prin cultivarea de legume au primit solarii de doi ari (10 m latime pe 20 lungime) si rasaduri, iar cinci dintre solarii, au obtinut deja certificarea bio.

Mai multe>>

Legume cultivate in desert cu apa de roua

Legume cultivate in desert - Sera irigata cu apa de rouaEtiopia este una dintre tarile cu o cantitate insuficienta si nesigura de hrana iar seceta extrema din tara, datorita conditiilor meteorologice este principala cauza al acestui fenomen. Cu toate acestea, s-a gasit cheia pentru abordarea deficitului alimentar prin crearea unei sere care transforma apa de roua intr-o resursa adecvata pentru irigare.

Mai multe>>

Sprijinul Cuplat 2016: Cuantumul alocat pentru fiecare cultura variaza intre 48 si 6305 euro/hectar

Au fost stabilite cuantumurile sprijinului cuplat in sectorul vegetal - Campania 2016APIA informeaza cu privire la faptul ca au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal aferente cererilor de plata Campania 2016, in conformitate cu Hotararea nr. 208/2017 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plata 2016.

Mai multe>>

Peste 12.000 tone de rosii obtinute prin programul de sprijin pentru tomate vor ajunge pe mesele romanilor

Peste 12000 tone de rosii obtinute prin programul de sprijin pentru tomate vor ajunge pe mesele romanilorLa data de 04 aprilie 2017, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost primite 6.331 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii. Din cele doua cicluri de productie se estimeaza a se obtine peste 12.000 tone tomate proaspete provenite din spatii protejate, in extrasezon.

Mai multe>>

Apa Geotermala ar putea incalzi locuintele si serele din Satu Mare

Locuintele si serele din Satu Mare ar putea fi incalzite cu apa geotermalaPrefectul judetului Satu Mare, Darius Filip, a primit un grup de potentiali investitori in domeniul explorarii si exploatarii apelor geotermale. Acestia propun un parteneriat cu autoritatile locale in instituirea unor perimetre de exploatare precum si o solutie integrata pentru a extrage la maximum beneficiile energiei subterane, de la incalzirea cladirilor institutiilor publice sau a celor rezidentiale la baze de agrement sau de tratament si inchizand lantul energetic cu agricultura in spatii protejate (sere).

Mai multe>>

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>