Precizari privind derularea sezonului 2016 de combatere a caderilor de grindina

Sezon 2016 combatere caderi de grindinaFata de informatiile aparute in spatiul public privind pagubele cauzate de recentele caderi de grindina in zonele in care este operational Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) facem urmatoarele precizari:


In zonele protejate de unitatile din cadrul SNACP, pana la data de 10 mai a.c., nu au avut loc caderi de grindina si nu s-au inregistrat pagube materiale. La actualul stadiu de realizare, SNACP nu acopera zone urbane si nu este operational la nivelul intregii tari. Sistemul are capabilitati de interventie limitate la nivel regional, in functie de amplasarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindina.

Unitatile din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) sunt pregatite pentru interventii active in atmosfera. In sezonul de combatere a caderilor de grindina din anul 2016, vor fi operationale:

    • Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetele Prahova si Buzau, pe o suprafata de 180.000 ha, prin 11 puncte de lansare.
    • Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetul Iasi, pe o suprafata de 90.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate in localitatile: Maxut, Valea Racului, Ruginoasa, Hodora si Coarnele Caprei.
    • Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetul Vrancea, pe o suprafata de 50.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate in localitatile Bolotesti, Bizighesti, Panciu si Anghelesti.


In ultimii 5 ani, activitatea de combatere a caderilor de grindina s-a desfasurat in perioada 15 mai-15 octombrie. Avand in vedere intensitatea fenomenelor meteo nefavorabile din acest an, au fost facute eforturi deosebite pentru a intra in operativitate inainte de aceasta data, astfel incat UCCG Moldova 1 Iasi asigura deja protectia la caderile de grindina si pana in prezent au avut loc 2 actiuni de combatere a grindinei cu eficienta de 100% in zonele protejate. Anexam alaturat imagini privind eficacitatea combaterii asigurata de aceasta unitate.

In ceea ce priveste celelalte doua unitati din cadrul SNACP, respectiv UCCG Prahova si UCCG Moldova 2 Vrancea vor deveni operationale dupa data de 17 mai, la finalizarea activitatilor de instalare echipamente si transport de vectori antigrindina, si dupa obtinerea autorizarilor necesare de la institutiile locale abilitate. Unitatea Pilot de la Prahova intra in operativitate mai intai cu 8 Puncte de Lansare (Valea Calugareasca, Boldesti, Mehedinta, Ceptura, Tataru, Tohani, Viperesti si Pietroasele), urmand ca in cursul lunii iunie sa mai devina operationale inca 3 Puncte de Lansare ale acestei unitati.

Studiile privind necesitatea implementarii Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) au inceput in anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta, s.a. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. Activitatile de combatere a grindinei genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp.

Sistemul este organizat sub forma unor infrastructuri operationale si de cercetare, sigure si eficiente. Pe langa cele 3 unitati operationale in prezent, alte trei unitati de combatere a caderilor de grindina, respectiv Mures, Timis si Oltenia, se afla in diferite etape de realizare: studii, proiecte tehnice si executie partiala de lucrari. In acest an urmeaza a fi finalizata constructia si dotarile necesare acesteia pentru Punctul de Comanda al UCCG Timis, finalizarea Grupului de Combatere Husi din cadrul UCCG Moldova 1 Iasi; finalizarea a inca 6 Puncte de Lansare din cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea, precum si constructia Grupului de Combatere Dragasani, apartinand UCCG Oltenia. In functie fondurile ce vor fi alocate prin rectificarea bugetara urmeaza ca UCCG Moldova 2 Vrancea sa aiba in operativitate inca 6 Puncte de Lansare.

Inca de la operationalizarea unitatilor din cadrul SNACP, toate actiunile de interventii active in atmosfera au avut eficienta de 100% in combaterea grindinei din zonele de protectie. De exemplu, in sezonul 2015 de combatere a caderilor de grindina, suprafetele protejate de catre UCCG Moldova 1 Iasi (prin Grupul de Combatere Cotnari), precum si cele protejate de UPCCG Prahova nu au fost afectate de caderi de grindina, eficienta fizica a protectiei fata de aceasta calamitate, fiind de 100%.

Insistam asupra faptului ca SNACP nu are in acest moment capacitati de interventie pentru combaterea caderilor de grindina la nivelul intregii tari, ci doar in zonele protejate de infrastructura antigrindina din cadrul celor 3 unitati operationale.

La finalizarea lui, stabilita pentru anul 2024 (conform prevederilor HG nr. 256/2010) sistemul va acoperi, prin cele 7 unitati, in principal zone in care se gasesc culturi cu valoare economica ridicata sau care prezinta interes strategic. Din experienta de pana acum si din datele pe care le detinem, fiecare unitate de combatere a caderilor de grindina, la capacitate maxima de operare, poate asigura protectia a cca 250.000 de ha, suprafata totala protejata prin SNACP impotriva caderilor de grindina ajungand, cel mai probabil, la cca 2 mil de ha de culturi agricole cu inalta valoare economica: vii, livezi, sere, s.a. Amplasarea punctelor de lansare a vectorilor antigrindina se stabileste in functie de caracteristicile climatice ale zonei si de tipul de culturi ce necesita protectie, identificate pe masura ce se fac studiile de fezabilitate ale unitatilor prevazute a fi realizate. Facem precizarea ca SNACP este important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale, pentru ca el protejeaza si comunitatile locale si bunurile publice si private din zonele de interventie.

Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a programului de dezvoltare a SNACP prin etape anuale. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, infiintata in baza Legii nr. 139/2014 privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia, si care a devenit functionala conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1186/2014, privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>