Cum depozitam fanul ?

SURA-TRADITIONALA resizeFanul de calitate reprezinta o importanta sursa de proteine digestibile (cu valoare biologica ridicata), vitamine si substante minerale, constituind principalul furaj in alimentatia animalelor erbivore pe intreaga durata a perioadei de stabulatie.

In procesul de obtinere a fanului, uscarea ierburilor si depozitarea furajului constituie doua lucrari ce trebuiesc astfel executate incat pierderile de substante nutritive sa fie cat mai mici. In timpul uscarii se inregistreaza pierderi datorate actiunii intense a razelor solare (care distrug provitamina A), contactului prelungit cu umezeala solului cat si spalarii de catre ploaie a substantelor usor solubile din plantele cosite.

Depozitarea fanului in vederea pastrarii trebuie astfel facuta incat la pierderile mentionate sa nu se adauge si cele cauzate de alterarea prin mucegaire. Pentru aceasta este necesara respectarea catorva recomandari ce permit mentinerea valorii nutritive cat mai aproape de aceea pe care plantele o au dupa uscare. Prima conditie este ca transportul din camp sa se faca cat mai repede, deoarece, ploile pot provoca pierderi importante chiar daca fanul este adunat in capite.

In functie de posibilitati, depozitarea se poate face sub cerul liber (in sire si stoguri) sau in spatii acoperite (in suri si fanare). Sirele si stogurile se vor amplasa pe terenuri mai ridicate, sau cu panta usoara, la o anumita distanta de adaposturile animalelor sau alte constructii.

Depozitul de furaje se va Imprejmui, iar In interior se vor instala pichetele pentru interventia in caz de incendiu, dotate conform normelor în vigoare. Estimand cantitatile de fan ce urmeaza a fi depozitate, se vor dimensiona corespunzator sirele sau stogurile.

Dimensiunile recomandate pentru:

  • sire, 10-15 m lungime, 4-5 m latimea la baza si 5-6 m inaltime;

  • stoguri, 4-5 m diametrul la baza si inaltimea de 5-6 m.

Sirele se vor construi astfel incat latura lunga sa fie paralela cu directia vantului dominant. Pe locul depozitarii se va aseza un strat de 50 cm de paie nemucegaite, crengi sau frunze uscate. Claditul se va face manual sau cu transportorul TMF-14, ce poate ridica fanul pana la 8-10 m inaltime. Furajul se va aseza in straturi uniforme tasate, prin calcare, pe toata suprafata. Frontul de lucru se calculeaza astfel incat mijloacele de transport sa nu stationeze prea mult la descarcare, astfel incat sira sau stogul sa fie încheiate in timp cat mai scurt.

Deoarece, dupa depozitare, ierburile mai elimina o parte din apa, care se condenseaza la varful sirei, se recomanda acoperirea partii superioare a acesteia cu un strat de paie uscate de 50 cm, ce va capta vaporii de apa, evitand astfel mucegairea fanului.

Sirele bine construite trebuie sa aiba pana la inaltimea de 2 m, forma unei prisme trapezoidale, asezata cu baza mare in sus, iar, de aici, a uneia triunghiulare. Dupa depozitarea intregii cantitati, partile laterale ale sirei se grebleaza pentru a permite scurgerea rapida a apei din precipitatii. Uneori, datorita evolutiei nefavorabile a vremii, trebuie depozitate fanuri cu umiditate mai mare decat cea normala (17 %), insuficient uscate. In astfel de situatii se are în vedere scaderea umiditatii furajului prin alternarea straturilor de 50-60 cm fan cu 15–20 cm paie uscate, care vor prelua o parte din umiditate. In lipsa paielor, peste fiecare strat de fan se va imprastia sare macinata, calculand cca 5 kg sare la 100 kg de furaj.

In zonele mai umede, unde uscarea nu poate fi desavarsita in camp, sirele se construiesc sub forma de colibe, care prin golurile de sub ele permit circulatia aerului cu cresterea surplusului de umiditate.

Depozitarea in suri si fanare impune luarea catorva masuri care sa limiteze pierderile datorate umezirii si mucegairii. Inaintea depozitarii, sunt necesare verificarea si repararea acoperisului, precum si saparea de jur-Imprejur a santurilor colectoare prin care se evacueaza apa scursa de pe acoperis. Chiar daca suprafata interioara este uscata, ea se va acoperi cu un strat uniform de crengi, paie uscate sau frunze. Dupa terminarea lucrarii de depozitare, timp de 10 zile, se va face controlul zilnic al temperaturii din interiorul masei de furaj. Acolo, unde, ca urmare a Inceperii procesului de alterare, temperatura interioara depaseste 20°C, portiunile In cauza se vor desface, aerisi si usca.

La recladire, cantitatea afectata se va depozita separat avand grija ca peste fiecare strat de fan sa se imprastie sare in cantitatile mentionate.

Sarea va stopa ridicarea temperaturii, excesul de umiditate se va elimina treptat, fara ca procesul de alterare sa continue. Administrarea in hrana animalelor a unui astfel de fan exclude asigurarea necesarului de sare in ratie pe alte cai. Fanul balotat se recomanda a fi depozitat numai in suri sau fanare. Prin balotare, volumul furajului se reduce de 3-6 ori, fiind necesare spatii mult mai mici pentru depozitare.

Pastrarea fanului balotat presupune respectarea acelorasi masuri ca la depozitarea in vrac.

Dupa depozitare, intreaga cantitate se va cuba, si, la fiecare stog, sira, sura, fanar, se va pune cate o tablita pe care se vor nota: numarul de ordine, volumul, cantitatea de fan si data efectuarii masuratorilor. Intr-un registru special se vor trece: numarul sirei sau stogului, speciile principale de plante care intra in compozitia fanului, data cositului, faza de vegetatie a ierburilor la recoltare, datele masuratorilor si volumul in m.c., greutatea unui m.c. de fan precum si greutatea intregii cantitati din sira sau stog.

Ing. Bogdan MACOVSCHI


Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>