Situatia la zi in sectorul irigatiilor din Romania

Situatia sectorului irigatiilor din RomaniaMihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip si Cristina Barticel, Associate PeliFilip ne prezinta principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor, provocarile in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii, precum si alocarea fondurilor pentru infrastructura de irigatii.

 

 

 

I. Principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor 

In contextul demersurilor intreprinse pentru implementarea reformei in domeniul sistemelor de irigatii, reforma care a debutat cu adoptarea Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare („Legea Imbunatatirilor Funciare”), principalilor actori in domeniu le-au fost alocate atributii specifice, in scopul revitalizarii si dezvoltarii sustenabile a amenajarilor de irigatii din Romania.

Astfel, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale i-a revenit sarcina elaborarii de politici si strategii sectoriale, in acelasi timp gestionand fondurile europene si nationale alocate dezvoltarii sectoriale; Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare („ANIF”) i-a revenit rolul de autoritate de implementare, fiindu-i trasata sarcina indeplinirii obiectivelor asumate in domeniul irigatiilor; nu in ultimul rand, utilizatorilor de apa li s-a propus un grad mai ridicat de implicare in exploatarea si intretinerea sistemelor de irigatii, sub conditia actionarii intr-un cadru asociativ.

 

II. Provocari in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii

Prin intermediul Legii Imbunatatirilor Funciare, detinatorilor unui drept de proprietate sau de folosinta asupra terenurilor deservite de sisteme de irigatii li s-a oferit posibilitatea operarii sub un cadru asociativ, care sa le permita alocarea comuna a resurselor disponibile pentru exploatarea, intretinerea si efectuarea de reparatii la sistemele de irigatii. Ca urmare, fermierii au infiintat organizatii (OUAI) si, respectiv, federatii de organizatii (FOUAI) ale utilizatorilor de apa pentru irigatii („Organizatiile”). 

Romania s-a alaturat astfel trendului existent la nivel mondial (in state precum SUA, Franta, Germania, Spania), care incurajeaza fermierii sa coopereze in cadrul unei echipe delimitate teritorial si sa contribuie cu resurse financiare, tehnice si umane pentru a asigura un management profitabil al resurselor si infrastructurii de apa pentru irigatii.

In prima etapa, Organizatiile au fost privite ca o masura pozitiva, care a condus initial la transmiterea cu titlu gratuit a infrastructurii de irigatii in proprietatea/folosinta Organizatiilor. Conditia corelativa a acestei transmiteri a fost aceea de asumare a unor angajamente (nu doar financiare si uneori dificile) de catre Organizatii, in domeniul managementului sistemelor de irigatii. Practica ultimilor ani a demonstrat o disciplina redusa in randul Organizatiilor in responsabilizarea membrilor si asumarea obligatiei de intretinere a sistemelor de irigatii. De altfel, aspecte spinoase au survenit si ca urmare a intereselor diferite ale proprietarilor terenurilor irigate (membri ai Organizatiilor) si ale arendasilor acestor terenuri, utilizatorii de facto ai sistemelor de irigatii.

In pofida exemplelor oferite pana acum, rolul Organizatiilor ramane unul benefic, anume acela de a asigura o punte de comunicare intre fermieri si ANIF, care sa stimuleze o cooperare armonioasa si rentabila in sectorul irigatiilor. In acelasi timp, actionand prin Organizatii, utilizatorii de apa sunt motivati sa ia decizii unitare, actionand simbiotic pentru gestionarea resurselor de apa si colectarea beneficiilor financiare, in avantajul tuturor membrilor.

 

III. Alocarea de fonduri pentru infrastructura de irigatii

Incepand cu anul 2015, sectorul irigatiilor traverseaza o perioada efervescenta si promitatoare din punctul de vedere al perspectivelor de finantare, menite sa incurajeze modernizarea infrastructurii de irigatii, estimata a se finaliza in jurul anului 2020.

Astfel, in noiembrie 2015, prin modificarea cadrului legislativ privind masurile de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, au fost create premisele alocarii de fonduri in valoare de peste 1 miliard EURO pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii pentru urmatorii cinci ani. 

O oportunitate de obtinere de fonduri, in beneficiul Organizatiilor, pentru modernizarea sistemului de irigatii o constituie si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, prin submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”.

De asemenea, Romania poate profita si de pe urma beneficiilor oferite de Fondul European pentru Investitii Strategice, instituit de Comisia Europeana in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (Planul Junker). Avand in vedere obiectivul general al Planului Junker, anume de inlatura obstacolele din calea investitiilor (in special in infrastructura si proiecte strategice), de a stabili o reglementare facila si previzibila in spatiul european si de a asigura asistenta tehnica si vizibilitatea proiectelor, sectorul irigatiilor din Romania pare a fi un canditat viabil in obtinerea acestor fonduri, astfel cum o sustine si Ministerul Agriculturii. 

Pentru perioada urmatoare, ramane un punct de interes pentru sectorul irigatiilor in ce masura utilizatorii de apa vor beneficia efectiv de aceste programe, in mod vizibil si cu un real impact, precum si dedicarea actorilor principali din domeniul irigatiilor in lupta pentru modernizarea si asigurarea operabilitatii acestui sistem.

Mihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip  Situatia sectorului irigatiilor din Romania - Mihaela Ispas

 

Cristina Barticel, Associate PeliFilip  Situatia sectorului irigatiilor din Romania - Cristina Barticel

 

 

Noutati

Pregatirea solului in solarii

15-02-2017 Sere si solarii

Pregatirea solului in solarii

Solariile pentru cultura protejata se amplaseaza direct pe sol, iar pregatirea terenului se face, in parte, toamna si dupa acoperirea solariilor. Doar la solariile temporare toate lucrarile solului se fac inainte de acoperirea cu folie. Mai multe>>

Rasadnite pe pat cald in solarii

09-12-2016 Sere si solarii

Rasadnite pe pat cald in solarii

Controlul factorilor de mediu la culturile din sere si solarii, respectiv microclimatul in spatiile protejate, se refera la dirijarea temperaturii din aer si sol, dirijarea luminii, aerisirea si dirijarea umiditatii relative a aerului. La rasadnite temperatura se asigura prin incalzire pe baza de combustibil/biocombustibil, dar se poate recurge si la confectionarea de rasadnite simple si duble pe pat cald in interiorul solariilor. Mai multe>>

Infrastructura de irigatii: Noi norme de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare

28-09-2016 Irigatii

Infrastructura de irigatii: Noi norme de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare

In Sedinta Guvernului din 28 septembrie 2016 a fost adoptata o Hotarare prin care se modifica normele metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, avand in vedere faptul ca aceasta a fost amendata prin modificari si completari legislative succesive. Mai multe>>

Silozul Carani, cel mai mare hub logistic din tara destinat produselor agricole se inaugureaza langa Timisoara

09-09-2016 Depozitare

Silozul Carani, cel mai mare hub logistic din tara destinat produselor agricole se inaugureaza langa Timisoara

SIFI TM Agro inaugureaza la Carani cel mai mare hub logistic destinat produselor agricole din Romania, in urma unui program de investitii derulat in ultimii ani. Silozul Carani, situat strategic in una din cele mai importante zone agricole din tara, foarte aproape de Timisoara, dar si de Autostrada A1, are o capacitate de receptie/livrare de 5.000 tone zilnic si cu o capacitate totala de depozitare de 170.000 de tone. Mai multe>>

5 reguli de cultivare eficienta a legumelor in sere si solarii

03-08-2016 Sere si solarii

5 reguli de cultivare eficienta a legumelor in sere si solarii

Culturile de legume in sere si solarii se obtin cu investii si cheltuieli mari pentru constructii, asigurarea energiei, pentru materiale si subtante chimice si biologice necesare efectuarii de tratamente. Din aceste motive, inca din momentul optiunii pentru culturile protejate, trebuie sa ne gandim la folosirea intensiva a serelor si solariilor construite in acest scop. Intre criteriile de folosire intensiva a spatiilor protejate amintim urmatoarele: Mai multe>>

Daunatori si agenti patogeni in gradina. Cine sunt cu adevarat dusmanii agricultorilor

03-08-2016 Carti - Gradinarit si peisagistica

Daunatori si agenti patogeni in gradina. Cine sunt cu adevarat dusmanii agricultorilor

Identificarea, prevenirea si combaterea organismelor daunatoare din gradina este unul dintre cele mai importante aspecte de care agricultorii trebuie sa tina cont atunci cand se decid sa urmeze o cale in acest domeniu. Astfel, doi cunoscuti cercetatori ungari din acest domeniu, dr. Vétek Gábor si dr. Nagy Géza, au redactat o carte extrem de complexa privind acest aspect. Datorita succesului pe care l-a avut de-a lungul timpului, cartea Daunatori si agenti patogeni in gradina a ajuns deja la a do... Mai multe>>

Situatia la zi in sectorul irigatiilor din Romania

26-07-2016 Irigatii

Situatia la zi in sectorul irigatiilor din Romania

Mihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip si Cristina Barticel, Associate PeliFilip ne prezinta principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor, provocarile in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii, precum si alocarea fondurilor pentru infrastructura de irigatii. Mai multe>>

Romania are conditii benefice pentru cultivarea legumelor extratimpurii in sere

09-07-2016 Sere si solarii

Romania are conditii benefice pentru cultivarea legumelor extratimpurii in sere

Romania are conditii benefice pentru cultivarea legumelor extratimpurii in sere avand, in perioada decembrie – ianuarie, o radiatie luminoasa superioara tarilor din vestul Europei. Pentru a profita de acest avantaj este nevoie de o eficientizare a tehnologiei culturilor legumicole protejate din Romania. Mai multe>>

Cele mai bune pulverizatoare Stihl

03-07-2016 Constructii, instalatii, echipamente

Cele mai bune pulverizatoare Stihl

Un pulverizator profesional ofera o modalitate optima de stropire a recoltelor, folosindu-se cu precadere in pomicultura, legumicultura si viticultura. Se utilizeaza atat in activitati de stropire pentru prevenirea aparitiei bolilor si a parazitilor, cat si pentru plivirea chimica. Pulverizatoarele Stihl si-au construit un renume pe piata de profil, remarcandu-se prin manevrabilitate ridicata si rezultate excelente in utilizare. Mai multe>>

Sustinerea plantelor in solar

24-05-2016 Sere si solarii

Sustinerea plantelor in solar

O necesitate in solarii, sustinerea plantelor este realizata folosindu-se in mod normal snur de sfoara sau pe arac. Mai multe>>

Precizari privind derularea sezonului 2016 de combatere a caderilor de grindina

12-05-2016 Constructii, instalatii, echipamente

Precizari privind derularea sezonului 2016 de combatere a caderilor de grindina

Fata de informatiile aparute in spatiul public privind pagubele cauzate de recentele caderi de grindina in zonele in care este operational Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) facem urmatoarele precizari: Mai multe>>