Situatia la zi in sectorul irigatiilor din Romania

Situatia sectorului irigatiilor din RomaniaMihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip si Cristina Barticel, Associate PeliFilip ne prezinta principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor, provocarile in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii, precum si alocarea fondurilor pentru infrastructura de irigatii.

 

 

 

I. Principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor 

In contextul demersurilor intreprinse pentru implementarea reformei in domeniul sistemelor de irigatii, reforma care a debutat cu adoptarea Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare („Legea Imbunatatirilor Funciare”), principalilor actori in domeniu le-au fost alocate atributii specifice, in scopul revitalizarii si dezvoltarii sustenabile a amenajarilor de irigatii din Romania.

Astfel, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale i-a revenit sarcina elaborarii de politici si strategii sectoriale, in acelasi timp gestionand fondurile europene si nationale alocate dezvoltarii sectoriale; Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare („ANIF”) i-a revenit rolul de autoritate de implementare, fiindu-i trasata sarcina indeplinirii obiectivelor asumate in domeniul irigatiilor; nu in ultimul rand, utilizatorilor de apa li s-a propus un grad mai ridicat de implicare in exploatarea si intretinerea sistemelor de irigatii, sub conditia actionarii intr-un cadru asociativ.

 

II. Provocari in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii

Prin intermediul Legii Imbunatatirilor Funciare, detinatorilor unui drept de proprietate sau de folosinta asupra terenurilor deservite de sisteme de irigatii li s-a oferit posibilitatea operarii sub un cadru asociativ, care sa le permita alocarea comuna a resurselor disponibile pentru exploatarea, intretinerea si efectuarea de reparatii la sistemele de irigatii. Ca urmare, fermierii au infiintat organizatii (OUAI) si, respectiv, federatii de organizatii (FOUAI) ale utilizatorilor de apa pentru irigatii („Organizatiile”). 

Romania s-a alaturat astfel trendului existent la nivel mondial (in state precum SUA, Franta, Germania, Spania), care incurajeaza fermierii sa coopereze in cadrul unei echipe delimitate teritorial si sa contribuie cu resurse financiare, tehnice si umane pentru a asigura un management profitabil al resurselor si infrastructurii de apa pentru irigatii.

In prima etapa, Organizatiile au fost privite ca o masura pozitiva, care a condus initial la transmiterea cu titlu gratuit a infrastructurii de irigatii in proprietatea/folosinta Organizatiilor. Conditia corelativa a acestei transmiteri a fost aceea de asumare a unor angajamente (nu doar financiare si uneori dificile) de catre Organizatii, in domeniul managementului sistemelor de irigatii. Practica ultimilor ani a demonstrat o disciplina redusa in randul Organizatiilor in responsabilizarea membrilor si asumarea obligatiei de intretinere a sistemelor de irigatii. De altfel, aspecte spinoase au survenit si ca urmare a intereselor diferite ale proprietarilor terenurilor irigate (membri ai Organizatiilor) si ale arendasilor acestor terenuri, utilizatorii de facto ai sistemelor de irigatii.

In pofida exemplelor oferite pana acum, rolul Organizatiilor ramane unul benefic, anume acela de a asigura o punte de comunicare intre fermieri si ANIF, care sa stimuleze o cooperare armonioasa si rentabila in sectorul irigatiilor. In acelasi timp, actionand prin Organizatii, utilizatorii de apa sunt motivati sa ia decizii unitare, actionand simbiotic pentru gestionarea resurselor de apa si colectarea beneficiilor financiare, in avantajul tuturor membrilor.

 

III. Alocarea de fonduri pentru infrastructura de irigatii

Incepand cu anul 2015, sectorul irigatiilor traverseaza o perioada efervescenta si promitatoare din punctul de vedere al perspectivelor de finantare, menite sa incurajeze modernizarea infrastructurii de irigatii, estimata a se finaliza in jurul anului 2020.

Astfel, in noiembrie 2015, prin modificarea cadrului legislativ privind masurile de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, au fost create premisele alocarii de fonduri in valoare de peste 1 miliard EURO pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii pentru urmatorii cinci ani. 

O oportunitate de obtinere de fonduri, in beneficiul Organizatiilor, pentru modernizarea sistemului de irigatii o constituie si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, prin submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”.

De asemenea, Romania poate profita si de pe urma beneficiilor oferite de Fondul European pentru Investitii Strategice, instituit de Comisia Europeana in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (Planul Junker). Avand in vedere obiectivul general al Planului Junker, anume de inlatura obstacolele din calea investitiilor (in special in infrastructura si proiecte strategice), de a stabili o reglementare facila si previzibila in spatiul european si de a asigura asistenta tehnica si vizibilitatea proiectelor, sectorul irigatiilor din Romania pare a fi un canditat viabil in obtinerea acestor fonduri, astfel cum o sustine si Ministerul Agriculturii. 

Pentru perioada urmatoare, ramane un punct de interes pentru sectorul irigatiilor in ce masura utilizatorii de apa vor beneficia efectiv de aceste programe, in mod vizibil si cu un real impact, precum si dedicarea actorilor principali din domeniul irigatiilor in lupta pentru modernizarea si asigurarea operabilitatii acestui sistem.

Mihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip  Situatia sectorului irigatiilor din Romania - Mihaela Ispas

 

Cristina Barticel, Associate PeliFilip  Situatia sectorului irigatiilor din Romania - Cristina Barticel

 

 

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>