Peste 800 de fermieri semneaza petitia pentru finantarea irigatiilor din PNRR

Peste 800 de fermieri semneaza petitia Clubului Fermierilor Romani pentru finantarea irigatiilor din PNRRClubul Fermierilor Romani face demersuri pentru sustinerea initiativelor care urmaresc dezvoltarea sectorului agroalimentar romanesc si isi exprima deschis dorinta de a fi alaturi de institutiile statului roman ca partener social, prin expertiza pe care o poate oferi asupra acestui sector.

In acest sens, reiteram importanta includerii in PNRR a finantarilor dedicate reabilitarii si modernizarii structurilor hidroameliorative – irigatii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului din Romania, pentru asigurarea rezilientei si competitivitatii agriculturii romanesti.

Clubul Fermierilor Romani a lansat recent o petitie, “Agricultura Romaniei are nevoie de apa pentru ca Europa sa isi asigure securitatea alimentara”, semnata pana in prezent de peste 800 de reprezentanti ai celor mai performante ferme din tara noastra. Prin aceasta petitie, solicitam urgentarea demersurilor Guvernului pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru sistemul de irigatii si desecare-drenaj.

Garantarea securitatii alimentare a Uniunii Europene, si nu numai, reprezinta o noua provocare pentru statele membre, avand in vedere situatia geopolitica actuala. Efectele pandemiei de COVID-19 si razboiul din Ucraina au aratat necesitatea acordarii de prioritate la finantare a proiectelor din agricultura care contribuie la reducerea riscurilor climatice, cresterea randamentelor si productiilor agricole.

Incepand cu luna noiembrie a anului 2020, Clubul Fermierilor Romani a contribuit cu argumente tehnice la identificarea si elaborarea unui cadru optim privind modernizarea structurilor hidroameliorative dedicate infrastructurii de desecare-drenaj.

Am pus la dispozitia autoritatilor elemente de analiza a riscului si argumente privind importanta cresterii competitivitatii agriculturii romanesti prin modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative, care sustin necesitatea, oportunitatea si beneficiile asigurarii finantarii in cadrul PNRR a imbunatatirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei la nivel national, pentru a sustine agricultura performanta din Romania”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

Impreuna cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, Clubul Fermierilor Romani a intreprins elaborarea unei lucrari de cercetare intitulata “Studiu privind necesitatea reabilitarii, modernizarii si extinderii amenajarilor hidroameliorative din Sud - Vestul Romaniei”. Acest document tehnic a fost realizat in urma unor discutii purtate cu reprezentanti din conducerea MADR, MMPA, ANIF, AFIR si Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, astfel incat implementarea acestuia sa poata beneficia de o abordare integrata, iar fermierii din zonele respective sa se poata bucura de realizarea unor interventii care sa le permita obtinerea unor productii mai ridicate, cu un consum de resurse logistice si financiare mult diminuate.

Clubul Fermierilor Romani a transmis in permanenta argumente tehnice autoritatilor nationale privind importanta identificarii unor finantari care sa vizeze solutionarea crizei lipsei de apa pentru culturile afectate de seceta pedologica la nivel national.

Consideram absolut necesara elaborarea imediata a unei Strategii si implementarea unui Plan national de gestionare sistemica si integrata a apei si solului pentru agricultura, printr-un demers multi-sectorial la care sa participe ministerele relevante si reprezentantii fermierilor. Aceasta initiativa va avea cu siguranta un impact major asupra sigurantei si securitatii alimentare la nivel european, dar si un impact favorabil asupra unei distributii de forta de munca in spatiul rural romanesc, care va atrage tinerii din diaspora si va conduce la repopularea spatiului rural romanesc”, considera Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului.

In sensul celor mentionate, este necesara coordonarea actiunii tuturor ministerelor relevante – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene – pentru solicitarea urgenta catre Comisia Europeana a amendarii PNRR, prin includerea finantarii programelor pentru o agricultura romaneasca rezilienta si competitiva.

Persoanele interesate sa sustina initiativa Clubului Fermierilor Romani pot semna petitia la urmatorul link: https://cfro.ro/articol/petitie-club-modificare-pnrr-alocare-fonduri-irigatii

 

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

 

 

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>