Un sfert de secol de cooperare intre Sibiu si Ille et Vilaine

25ANI Sibiu-Ille et VilaineLa Consiliul Judetean Sibiu a avut loc pe 24 aprilie o sesiune anivesara la implinirea a 25 de ani de cooperare cu departamentul Ille-et-Vilaine din Franta. Cu aceasta ocazie presedintele Consiliului General din Ille-et-Vilaine, Jean-Louis Tourenne si vicepresedintele Clotilde Tascon-Mennetrier, se afla in fruntea unei delegatii care face o vizita in judetul Sibiu.

Dupa o intalnire intre conducerile celor doua institutii, sala mare a Consiliului Judetean Sibiu a gazduit o sesiunea aniversara la care au participat reprezentanti ai localitatilor infratite cu orase sau comune din Franta, directori de institutii si oameni de afaceri.

IOAN CINDREA, presedintele Consiliului Judetean Sibiu:
Este o onoare sa ii avem invitati astazi pe oaspetii nostri de seama din Ille et Vilaine cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de cooperare descentralizata dintre Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul General Ille et Vilaine.

In primul rand, este cea mai lunga, cea mai longeviva cooperare internationala a judetului Sibiu. Totul a inceput in decembrie '89, in Piata Mare, cand in prezenta domnului presedinte Louis Tourenne au fost distribuite ajutoare sibienilor, aspect care a creat fundamentul acestei colaborari de exceptie dintre Romania si Franta.

Un nou inceput in relatiile noastre bilateral s-a produs in luna aprilie 2013 cand am reinnoit cooperarea, consfiintita de consilierii judeteni prin adoptarea hotaririi nr.52/2013.

In decursul unui sfert de secol pe care il aniversam astazi s-au intamplat lucruri remarcabile din punct de vedere social, cultural, agricol, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana avem conditii favorabile pentru dezvoltarea colaborarii noastre si in zona economica si comerciala.

Cred ca acum suntem pregatiti sa ducem colaborarea noastra in domeniul economico-comercial. Fiecare isi doreste o multiplicare a relatiilor economice si cred ca si oamenii de afaceri francezi au acest interes. Consiliului Judetean Sibiu, prin consilierii judeteni prezenti, pe de o parte, si pe de cealalta parte Consiliul General Ille et Vilaine, reprezentat la nivel inalt, rezolva doar o parte din acest deziderat. Ramane ca oamenii de afaceri si camerele de comert sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice care sa conduca la investitii si schimburi comerciale de ambele parti.

Trebuie sa subliniez ca un punct comun in dezvoltarea relatiilor noastre il reprezinta turismul, agroturismul, agricultura si al prelucrarea produselor agricole, in acest sens modelul revolutionar din Bretania poate fi adus si la Sibiu, in special in Marginimea Sibiului, pe Valea Hartibaciului sau in Podisul Secaselor.

Ne dorim, totodata, dezvoltarea relatiilor bilaterale si in zona educationala , sa se stabileasca relatii consolidate cu cele cinci universitati din Sibiu.

Nu in ultimul rand, daca ducem dezvoltarea parteneriatului in zona comerciala, ne putem gandi si la o cursa aeriana spre Bretania de pe Aeroportul International Sibiu.

Sunt convins ca aceasta prietenie nascuta in 25 decembrie, a grabit procesul de modernizare a administratiei judetului Sibiu.

OVIDIU IOAN SITTERLI, prefectul judetului Sibiu:
25 de ani de colaborare au insemnat foarte mult pentru istoria celor doua regiuni. Colaborarea nu este noua si nu putem avea un viitor comun daca nu ne asumam si trecutul, iar noi, romanii, avem o colaborare istorica deosebita cu Franta. Daca ne gandim doar ca Romania a adoptat la moment dat sistemul legislativ francez, chiar atunci cand statul roman modern era la inceputurile sale. ?i exemplele pot continua.

Astazi, la aceasta sesiune festiva, se reafirma bazele relatiilor dintre noi, baze puse din nou in lumina dupa semnarea parteneriatului din Sibiu si Ille-et-Vilaine, de anul trecut. Sper ca administratiile, dar si firmele sa continue procesul de reforme si pe viitor. Sper ca aceasta colaborare sa dureze multe secole de acum incolo.

JEAN-LOUIS TOURENNE, presedintele Consiliului General din Ille-et-Vilaine:
Sunt foarte impresionat. Sala de conferinte este splendida, este ca un templu al democratiei si ofera posibilitati moderne de exprimare. Niciodata nu am fost inconjurat de o asa audienta remarcabila.

Ma incearca un val de amintiri din cei 25 de ani, plini de caldura umana si umanitate impartasite care ne da curaj sa ne imaginam un orizont optimist. In cadrul cooperarii noastre, s-au nascut cupluri si povesti de dragoste. Am sfarsit prin a ne iubi si am reusit sa facem cooperari fructuoase in special in domeniul culturii.

Cooperarea noastra va continua pentru ca avem acelasi valori. Vrem ca prin actiunile noastre sa oferim certitudinea ca fiecare are o egalitate de sanse fata de ceilalti. Fiecare se imbogateste prin contactul cu ceilalti. In cei 25 de ani ne-ati oferit certitudinea ca avem acelasi radacini latine. Toate punctele noastre comune ne obliga sa lucram impreuna, sa ne imaginam viitorul pe aceste baze comune.

Este extraordinar cate proiecte s-au realizat in judetul Sibiu, de la restaurarea patrimoniului, la intreprinderi noi si asociatii care se dezvolta.

Cand avem vointa comuna, democratia se conjuga cu descentralizarea. Este o fericire sa putem sarbatori cooperarea noastra alaturi de dumneavoastra si sunt de acord ca ea trebuie sa se largeasca si spre alte zone.

Inchei cu un citat din scriitorul Antoine de Saint Exupery care spunea ca iubirea nu inseamna sa ne uitam unul la altul, ci sa ne uitam, sa privim amandoi in aceeasi directie.

CAROLINE SOCIÉ, Ambasadei Frantei la Bucuresti:
Salutam toate persoanele care au contribuit la acest parteneriat. Sunt marturia unei aventuri umane care a permis construirea unei relatii solide. Cooperarea dumneavoastra s-a extins si la nivel european in proiecte care ating ambele teritorii. Va felicit pentru munca dumneavoastra si va confirm sprijinul Ambasadei Frantei.

In partea a doua a sesiunii festive Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert a Judetului Sibiu, a prezentat oportunitatile de afaceri oferite de judetul Sibiu si a fost proiectat, in premiera, o versiune de lucru a viitorului film de prezentare a judetului Sibiu, realizat de Dumitru Budrala, directorul Astra Film.

IOAN CINDREA, presedintele Consiliului Judetean Sibiu:
Vreau sa ma adresez oamenilor de afaceri francezi. Merita sa investiti in judetul Sibiu! Incercati! Au incercat si altii si au reusit. Veti avea in noi o administratie prietenoasa, iar puntea de legatura este Camera de Comert. Dumneavoastra hotarati daca merita. Noi va spunem ca merita.

JEAN-LOUIS TOURENNE, presedintele Consiliului General Ille-et-Vilaine:
Am ramas emotionat de prezentarea facuta. Aveti o vointa remarcabila. Dumneavoastra in cativa ani ati recuperat decalajul si tehnologiile pe care le folosim noi. Pot spune ca suntem intr-un spatiu de nivel european, care pastreaza un pamant fertil si are industrii performante. In continuare trebuie sa stabilim care sunt axele de viitor in ce priveste cooperarea noastra.

In programul oaspetilor francezi au mai fost vizite la diferite obiective economice si culturale din judetul Sibiu.


Consiliul Judetean Sibiu

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>