Practicile agricole traditionale si controlul poluarii cu nutrienti

Poluare cu nutrienti-tehnici agricoleProiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este continuarea la scara nationala a proiectului pilot „Controlul Poluarii Agricole“ finantat din fonduri nerambursabile ale Facilitatii Globale de Mediu (GEF) si implementat de Ministerul Mediului.

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila KORODI, a sustinut in 28 aprilie a.c., la sediul MMSC, o conferinta in care a prezentat implementarea si realizarile proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

In cadrul conferintei ministrul s-a referit in mod special la cetatenii din satele romanesti, "pentru ca sursa poluarii cu nutrienti o reprezinta practicile agricole traditionale. Asadar, populatia din zonele rurale ale Romaniei este cea mai expusa la poluarea cu nutrienti, prin simplul fapt ca locuieste in zone preponderent agricole!"

"Cine produce practic acest tip de poluare la sate? Ei bine, fiecare dintre gospodariile individuale care detin animale si deruleaza activitati agricole contribuie in mare si in foarte mare masura la acest tip de poluare.

harta poluare cu nutrienti

Cu totii stim ce inseamna, de zeci de ani, practicile agricole din gospodariile din satele romanesti: depozitarea gunoiului de grajd in platforme improvizate in mijlocul curtii, ori in proximitatea fantanii din gospodarie, folosirea ca atare a acestui gunoi de grajd ca ingrasamant pentru culturi si asa mai departe.

Ca sa va faceti o idee asupra dimensiunii poluarii cu nutrienti din Romania, pot sa va spun ca, astazi, mai mult de jumatate din cantitatea de nutrienti din Dunare provine din activitatile agricole." a mai declarat dl. ministru Korodi.

Poluare cu nutrienti-tehnici agricole1Principalul scop al Programului denumit ”Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti” este acela de a reduce vizibil nivelul poluarii apelor si solului din satele romanesti. Proiectul a demarat in anul 2008, ca urmare a masuratorilor in teren realizate de expertii ANAR.





Poluare cu nutrienti-tehnici agricole6In urma acestor masuratori nationale, au fost identificate 100 de localitati din 36 de judete din Romania, care au fost catalogate drept extrem de vulnerabile la acest tip de poluare. Cantitatile de nutrienti din solurile si apele din cele 100 de localitati au fost considerate critice, cu mult peste limitele admise.
Lista acestor localitati o puteti consulta aici >>>




Poluare cu nutrienti-tehnici agricole3"Timp de 5 ani am derulat investitii care au urmarit, in mod special, asigurarea unei infrastructuri comunale de depozitare si manipulare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii tampon, reabilitarea pasunilor, instalatii de canalizare si epurare a apelor uzate, precum si promovarea Codului de Bune Practici Agricole" a mai precizat ministrul Attila Korodi.




Etapele derulate in proiect, ilustratii din timpul constructiilor platformelor ecologice de depozitare a gunoiului de grajd, imagini din timpul intalnirilor locale care au incercat sa produca o schimbare a opticii populatiei rurale, in privinta nevoii de a inlocui practicile agricole traditionale cu cele conforme, pot fi vizualizate aici: http://www.mmediu.ro/new/wp-content/uploads/2014/04/INPCP%20Visible%20Resuts%20Aprilie%202014_ro_corectat.pdf

Ministrul Mediului a fost impresionat de deschiderea aratata de comunitatile rurale in implementarea acestui proiect: "Si, chiar daca vorbim de obiceiurile populatiei rurale in activitatile agricole zilnice, obiceiuri vechi de zeci, sute de ani, pot sa va spun ca nu ne-am lovit de reticenta oamenilor in schimbarea metodelor de lucru in gospodarie, contrar asteptarilor! Mai bine de 95% dintre cei vizati s-au declarat hotarati sa se conformeze, fiind constienti de riscul major la care pot fi expusi."

Ministrul Attila Korodi a prezentat la final, datele financiare ale proiectului. Acesta presupune investitii totale de peste 60 de milioane de euro. Proiectul va mai continua inca 2 ani, respectiv pana in anul 2015.

"Sursele finantarii sunt un imprumut de la Banca Mondiala in valoare de 50 milioane de euro, contributie GEF de 4 milioane euro, contributii ale Consiliilor Judetene in valoare de 1,4 milioane euro, contributiile Consilii Locale – 3,63 milioane euro, si contributia Administratiei Nationale Apele Romane, de 1 milion de euro.

Poluare cu nutrienti-tehnici agricole7Cat priveste investitiile pe care le-am realizat, acestea au fost concentrate in mod special pe aspectul depozitarii si managementului gunoiului de grajd. Astfel, 34 din cele 100 de localitati au astazi in total 39 de platforme comunale de depozitare si 1.128 de platforme individuale.

Totodata, am dotat aceste localitati cu utilaje specifice pentru managementul gunoiului de grajd: 35 tractoare, 70 remorci, 29 incarcatoare frontale, 29 cisterne vidanja, 29 masini de imprastiat gunoiul de grajd, precum si 2.837 europubele.

O alta axa a investitiilor noastre a urmarit plantarea de perdele forestiere de protectie pe terenurile degradate, plantarea de bariere de vegetatie, perdele forestiere si fasii tampon riverane pe terenurile comunale in panta, cu scopul combaterii eroziunii solului si protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati. Pana in prezent au fost plantate 126 hectare, in 37 de localitati.

Proiectul a presupus, de asemenea, si investitii in sisteme de canalizare si statii de epurare pentru imbunatatirea calitatii apei si a conditiilor de igiena. In total, in cadrul proiectului vor fi finantate, pana in 2015, 9 investitii in sisteme de canalizare pentru colectarea si tratarea apelor uzate menajere din localitati. Pana in prezent au fost receptionate un numar de 6 astfel de sisteme de canalizare.

Poluare cu nutrienti-tehnici agricole4Pe langa aceste obiective de investitii, existente deja in localitatile mentionate, am derulat si o ampla campanie de educare a celor care deruleaza activitatile agricole. Campania a atins un numar de peste 8400 de persoane informate asupra codului bunelor practici agricole si peste 8000 de copii care au fost informati in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa.

Am integrat si o componenta de informare pentru copii, pentru ca acestia sunt in mod special vulnerabili la poluarea cu nitrati. Consumul constant de apa poluata cu astfel de compusi chimici duce la scaderea imunitatii copiilor si automat la boli.

Poluare cu nutrienti-tehnici agricole5De altfel, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana. Tocmai de aceea, investitiile in infrastructura si managementul apei potabile si al apelor uzate menajere trebuie sustinute si prin masuri de informare a populatiei, privind necesitatea si importanta masurilor de reducere a poluarii cu nitrati.

Ce vom face in continuare in acest proiect? Mai avem la dispozitie aproximativ 2 ani pentru investitii si mai bine de 30 de milioane de euro disponibile. (pana acum a fost cheltuit 55% din bugetul alocat proiectului).

Poluare cu nutrienti-tehnici agricole2Fondurile vor fi din nou alocate in mod special constuirii de platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd. Astfel, pana la finalul proiectului, vor mai fi construite alte 42 de astfel de platforme. Totodata, vom dota alte localitati din lista celor 100, cu echipamente aferente managementului desurilor animale si menajere. Ne vom preocupa in continuare de calitatea apei din aceste localitati, avand in plan sa construim retele de canalizare, acolo unde acestea nu exista inca.

Toate aceste actiuni vor fi acompaniate de ample campanii de informare si intereactiune directa cu micii fermieri, pentru a determina o schimbare in metodele agricole traditionale ale acestora."

Mai multe informatii despre Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” >>>


MMSC

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>