2 milioane de euro investiti in lapte romanesc de calitate pentru comunitatile din zone defavorizate

juninci de rasa oferite gratuit gospodarilorIn 2015, dupa trei ani de implementare, se finalizeaza faza pilot a proiectului socio-economic „O sansa pentru familia ta”, un nou model de dezvoltare sustenabila pentru comunitatile din zone defavorizate, initiat de Danone Romania impreuna cu fundatia Heifer si sustinut de fondul de investitii international Danone Ecosystème. Proiectul a avut peste 500 de beneficiari directi si aproximativ 7000 indirecti, la nivelul intregii comunitati.

Peste 2 milioane de euro au fost investiti in proiect, 214 juninci de rasa superioara fiind oferite gratuit gospodarilor din 3 comunitati rurale: Zimnicea (jud. Teleorman), Cocorastii Colt (jud. Prahova) si Belin (jud. Covasna). Acestia au donat la randul lor mai departe 170 de viteluse - primele nascute, urmand principiul de baza al fundatiei Heifer International: Dar din dar. In plus, s-a avut in vedere imbunatatirea materialului genetic existent, prin distribuirea a peste 7000 de doze de inseminare artificiala, de calitate superioara.

In Zimnicea, unde gospodarii s-au asociat, existand implicare la nivel de comunitate, proiectul a fost extins, generand un model sustenabil de productie de lapte de calitate europeana, care sa sustina dezvoltarea viitoare a localitatii. Pe langa vacute, gospodarii au primit si utilizeaza in comun instalatii performante care asigura calitatea laptelului produs: 24 de statii de muls mobile, precum si tancuri de racire si stocare pentru lapte si peste 500 de bidoane de inox pentru colectare. Totodata, gospodarii beneficiari au participat la cursuri despre sanatatea, nutritia, ingrijirea si mulsul vacutelor, pentru a obtine lapte conform cu cerintele de calitate ale Uniunii Europene. Au fost create si patru noi locuri de munca.

„Danone produce in fabrica din Bucuresti aproximativ 1 milion de iaurturi zilnic, pentru care avem nevoie de lapte de cea mai buna calitate. Avem parteneriate deja traditionale cu fermieri romani pentru furnizare de lapte, dar in acelasi timp ne intereseaza sa ajutam si micii gospodari sa creasca. „O sansa pentru familia ta” este un exemplu de proiect de succes, in care investitia a fost de peste 2 milioane de euro, pentru a sustine si creste productia locala de lapte de calitate si a contribui totodata la dezvoltarea economica sustenabila a unor comunitati locale. Ceea ce am reusit in Zimnicea este trecerea de la vacuta din gospodarie, ca mijloc de subzistenta, la solutii de dezvoltare economica sustenabila, bazate pe buna valorificare a resurselor locale, la nivel de comunitati. Proiectul realizat de Danone, impreuna cu Fundatia Heifer, si-a dovedit viabilitatea si poate fi aplicat si in alte localitati din zone defavorizate economic. Danone promoveaza un principiu important: sa se ingrijeasca de ecosistemul in care isi desfasoara activitatea si sa contribuie la dezvoltarea lui. Succesul acestui proiect ilustreaza perfect acest principiu, iar Danone a generat si o noua sursa de aprovizionare cu lapte romanesc de cea mai buna calitate”, a declarat Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa de Sud Est.

Proiectul socio-economic „O sansa pentru familia ta” a fost lansat in 2012, tintind comunitati de gospodari din zone cu potential economic redus. Preocuparea Danone de a sustine productia locala de lapte se concretizeaza si in alte programe, dedicate fermelor romanesti, in care investeste de aproape 10 ani. Programul „Spre Vest” este un exemplu in acest sens. Prin acest proiect, lansat inca din 2006, Danone acorda sustinere fermierilor pentru dezvoltarea si modernizarea afacerilor lor.

In cei 16 ani de prezenta pe piata din Romania, Danone a investit in fabrica din Bucuresti peste 300 milioane de lei. Iaurturile livrate zilnic respecta cele mai ridicate standarde de calitate si igiena. Danone Romania a implementat standardul cel mai inalt pentru sistemul de management al calitatii si sigurantei alimentare – FSSC 22000.

Danone este lider in topul calitatii pe piata iaurturilor din Romania, conform studiului QUDAL – QUality meDAL – realizat in 2014 de catre organizatia elvetiana de cercetare ICERTIAS.


Danone in Romania
DANONE Romania este lider national pe piata iaurturilor, care constituie principalul sau obiect de activitate. Compania are in portofoliu peste 90 de sortimente de iaurturi, produse in majoritate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat colectat de la fermierii romani. Cele mai cunoscute branduri ale Danone in Romania sunt Danone Natural si Delicios, Activia, Danonino, Actimel, Cremosso si OIKOS.

Fabrica Danone din Bucuresti a produs primele iaurturi in 1999, iar in prezent aproximativ 1 din 2 iaurturi consumate in Romania poarta marca Danone.

Compania DANONE Romania face parte din Grupul DANONE, care detine locul 1 in lume in fabricatia de produse lactate proaspete si locul 2 in lume in domeniul apelor minerale imbuteliate si alimentatiei pentru bebelusi. Grupul DANONE a inregistrat in 2013 vanzari de peste 20 miliarde EURO.

Danone a facut primul pas pe piata inca din 1919, in Barcelona, cand Isaac Carasso a inceput sa vanda primele iaurturi in farmacii, ca un leac pentru infectiile intestinale, care afectau in special copiii. Astazi, divizia de lactate este puternic dedicata misiunii companiei de a aduce sanatate prin alimente unui numar cat mai mare de oameni si pune pe piata o gama variata de produse lactate proaspete, gustoase si nutritive in mai mult de 70 de tari in intreaga lume.

 

danone

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>