Viziunea pe termen lung a Comisiei Europene pentru zonele rurale ale UE

O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE - mai puternice conectate reziliente si prospereComisia Europeana a prezentat astazi o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificand dificultatile si preocuparile cu care se confrunta acestea si evidentiind unele dintre cele mai promitatoare oportunitati de care dispun aceste regiuni. Pe baza previziunilor si a consultarilor ample cu cetatenii si cu alti actori din zonele rurale, viziunea prezentata astazi propune un Pact rural si un Plan de actiune rurala, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente si prospere.


Pentru a raspunde cu succes megatendintelor si provocarilor generate de globalizare, urbanizare si imbatranire si pentru a profita de beneficiile tranzitiei verzi si digitale, sunt necesare politici si masuri care sa tina seama de conditiile locale, care sa tina seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice si de punctele forte relative ale acestora.

In zonele rurale din intreaga UE media de varsta este mai ridicata decat in zonele urbane si va incepe sa scada incet in urmatorul deceniu. Atunci cand sunt insotite de o lipsa de conectivitate, de o infrastructura subdezvoltata si de lipsa unor oportunitati diverse de ocupare a fortei de munca si de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale sa fie mai putin atractive pentru a trai si a munci. In acelasi timp, zonele rurale sunt factori activi in tranzitia verde si digitala a UE. Atingerea obiectivelor ambitiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunitati pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale dincolo de agricultura si silvicultura, dezvoltand noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare si, in special, a serviciilor si contribuind la imbunatatirea distributiei geografice a serviciilor si a industriilor.

Aceasta viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE urmareste sa abordeze aceste dificultati si preocupari prin: valorificarea oportunitatilor emergente ale tranzitiei verzi si digitale ale UE si a invatamintelor desprinse din pandemia de COVID-19; identificarea mijloacelor de imbunatatire a calitatii vietii rurale; realizarea unei dezvoltari teritoriale echilibrate si stimularea cresterii economice.

 

Pactul rural

Un nou Pact rural va implica actori de la nivelul UE, national, regional si local, pentru a sprijini obiectivele comune ale viziunii, pentru a promova coeziunea economica, sociala si teritoriala si pentru a raspunde aspiratiilor comune ale comunitatilor rurale. Comisia va facilita acest cadru prin intermediul retelelor existente si va incuraja schimbul de idei si de bune practici la toate nivelurile.

 

Planul de actiune rurala al UE

Astazi, Comisia a prezentat, de asemenea, un Plan de actiune pentru a stimula dezvoltarea rurala durabila, coerenta si integrata. Mai multe politici ale UE ofera sprijin zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea echilibrata, echitabila, ecologica si inovatoare a acestora. Printre acestea, politica agricola comuna (PAC) si politica de coeziune vor fi esentiale pentru sprijinirea si punerea in aplicare a acestui plan de actiune, fiind insotite, in acelasi timp, de o serie de alte domenii de politica ale UE care, impreuna, vor transforma aceasta viziune in realitate.

Viziunea si planul de actiune identifica patru domenii de actiune, sprijinite de initiative emblematice, pentru a permite ca zonele rurale sa fie:

    • mai puternice: concentrarea pe capacitarea comunitatilor rurale, pe imbunatatirea accesului la servicii si pe facilitarea inovarii sociale;
    • conectate: imbunatatirea conectivitatii, atat in ceea ce priveste transportul, cat si a accesului digital;
    • reziliente: conservarea resurselor naturale si ecologizarea activitatilor agricole pentru a contracara schimbarile climatice, asigurand, in acelasi timp, rezilienta sociala prin oferirea accesului la cursuri de formare si la diverse oportunitati de locuri de munca de calitate;
    • prospere: diversificarea activitatilor economice si imbunatatirea valorii adaugate a activitatilor agricole si agroalimentare si a agroturismului.


Comisia va sprijini si va monitoriza punerea in aplicare a Planului de actiune rurala al UE si il va actualiza periodic, pentru a se asigura ca acesta ramane relevant. De asemenea, Comisia va continua sa colaboreze cu statele membre si cu actorii din zonele rurale pentru a mentine un dialog privind problemele din aceste zone. In plus, se va introduce o conditie de adaptabilitate la mediul rural, cu ajutorul caruia politicile UE vor revizuite dintr-o perspectiva rurala. Scopul este de a identifica mai bine si de a lua in considerare impactul si implicatiile potentiale ale unei initiative politice a Comisiei privind locurile de munca din mediul rural, cresterea economica si dezvoltarea durabila.

In cele din urma, in cadrul Comisiei va fi infiintat un observator rural pentru a imbunatati in continuare colectarea si analiza datelor privind zonele rurale. Acesta va furniza probe pentru a contribui la elaborarea politicilor in ceea ce priveste dezvoltarea rurala si pentru a sprijini punerea in aplicare a planului de actiune rurala.

 

Etapele urmatoare

Anuntul de astazi privind viziunea pe termen lung asupra zonelor rurale marcheaza primul pas catre zone rurale mai puternice, mai bine conectate, mai reziliente si prospere pana in 2040. Pactul rural si Planul de actiune rurala al UE vor fi componentele-cheie pentru atingerea acestor obiective.

Pana la sfarsitul anului 2021 cel tarziu, Comisia, in colaborare cu Comitetul Regiunilor, va analiza modul in care se pot realiza obiectivele viziunii. Pana la jumatatea anului 2023, Comisia va trece in revista actiunile care au fost derulate si programate pentru zonele rurale si care au fost finantate de UE si de statele membre. Un raport public, care va fi publicat la inceputul anului 2024, va identifica domeniile in care sunt necesare sprijin si finantare sporite, precum si calea de urmat, pe baza Planului de actiune rurala al UE. Discutiile din jurul raportului vor contribui la procesul de reflectie privind pregatirea propunerilor pentru perioada de programare 2028-2034.

Comisia Europeana

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>