S-a deschis WeWilder, primul eco-hub rural la poalele Muntilor Tarcu

WWF a inaugurat Campusul WeWilder primul eco-hub rural la poalele Muntilor TarcuDupa 3 ani pe santier, WWF Romania deschide Campusul WeWilder, un hub rural construit in intregime din lemn si cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilitatii. Campusul este amplasat in vecinatatea Armenisului, in cel mai impadurit judet al Romaniei, Caras-Severin, locul unde acum 8 ani au fost eliberati primii zimbri in parteneriatul dintre WWF, Rewilding Europe si Primaria Armenis. Intr-o livada de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare in experiente de explorare a naturii si va gazdui intalniri pentru echipe in cautarea de idei pentru viitor, intr-o colaborare stransa alaturi de comunitatea locala.


Campusul este format dintr-o cladire principala, pe nume Zana si trei cabane tiny-house. Zana are forma unei suri cu un perete mare de sticla cu priveliste catre dealurile Armenisului. Ea este acoperita de 17600 de sindrile realizate manual de mesteri traditionali, familia Popa din Albac si de 140 mp de riflaj din fag termotratat si uleiat, un material rar folosit in finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caras “tara fagului”, realizat de Tecade. In interiorul Zanei se afla o sala multifunctionala destinata intalnirilor, colaborarii si servirii mesei. La mansarda exista o biblioteca, un loc de relaxare, cu volume despre ecologie, hrana si constructii sustenabile curatoriate de cea mai verde editura din Romania, Seneca. Ansamblul are o bucatarie comunitara, cu rolul de a crea produse din ingrediente locale ecologice. WeWilder va opera ca agentie de eco-turism pentru experiente imersive in natura si va gazdui in incinta campusului programe transformationale pentru organizatii si echipe, prilej pentru a conecta cat mai multe dintre serviciile de ospitalitate ale localnicilor. Campusul va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronimice si vacante individuale.


Fatada cladirea Zana Campus We Wilder - Some Dudes

 

Fiecare casuta este orientata catre un punct cardinal pentru a beneficia de experiente diferite de lumina si peisaj: Muntii Tarcu, peisajul agricol la scara mica al Armenisului sau dealurile cu pajisti si livezi. Casutele au un perete-cortina din sticla, iar inauntru, canapelele „transformer” permit o configuratie de camera dubla sau matrimoniala, in functie de oaspeti. Instalatiile sanitare sunt gandite astfel incat sa consume un volum optim de apa, iar izolatia termica permite un consum minim pentru incalzire pe timp de iarna sau racire pe timp de vara. Ele sunt acoperite cu sindrila pentru a respecta cultura traditionala si pentru a putea in timp sa se piarda in peisaj, conform ideei de „arhitectura invizibila” la care subscrie Campusul.

Designul a fost realizat printr-un proces de co-creatie, la care au participat arhitectii Matius Ichim, Krisztina Bokos, Miodrag Stoianov, urbanistul specialist in constructii de lemn, Ioan Moldovan, Oana Mondoc si Alina Floroi din echipa WWF ce au coordonat acest proiect zi lumina, zeci de localnici si experti din companii ce vor sa creasca arhitectura sustenabila in Romania. Atelier Vast si coordonatorul Vlad Rebenciuc au realizat mobilierul de lemn si o mare parte din operatiunile de finisaje cea mai provocatoare etapa pentru proiecte design & build.

Fatada exterioara cladirea ZanaWeWilder Campus MariusVasile

 

Pe langa valorificarea lemnului in cat mai multe forme - structura, invelitori, termoizolatie, tamplarii si interioare, conceptul campusului cultiva includerea de design de provenienta locala ca de exemplu lampile din lana realizate de For, farfuriile din lemn ars realizate manual de Lun sau cele de Email de Sighisoara, cearsafurile din panza tesuta in Romania la deFlorian si alte produse atent selectionate, precum cosmeticele naturale de la Doda, vinurile artizanale de la Catleya, cafea prajita local de Medina Coffee Roasters sau berea craft de la Bereta si OneTwo - pentru a aduce in concret in aceasta regiune, idei adesea abstracte precum, economia circulara sau sprijinirea micilor producatori. Firul rosu de design al interioarelor gandite de Krisztina Bokos presupune linii discrete negre care subliniaza suprafetele de lemn si accente optimiste de galben, care se regasesc la nivelul picioarelor meselor, al balustradei de la etaj, scarii balansate catre biblioteca si in pictura murala cu tematica botanica realizata de artista Wanda Hutira.

Printr-un soft opening in luna septembrie, Campusul a gazduit deja intalnirea liderilor de inovatie din 10 ONG-uri globale, care au reflectat ca „experienta a fost de neuitat. In sanul naturii, am putut comunica intre noi ca o echipa sa ajungem la cele mai bune idei, iar atentia pentru detalii si implicarea localnicilor in activitatile de aici este uluitoare”.

„333 de oameni au lucrat sa ridicam campusul. Unii sunt din Armenis, unii au venit tocmai de la Bucuresti, Iasi sau Sighetul Marmatiei, chiar din alte tari si au infruntat arsita verii, ploile toamnei si argila dimprejur ca sa ajungem azi aici. WeWilder este marturia ca fiecare dintre noi, de la societatea civila si organizatii de conservare a naturii, autoritati sau companii care isi doresc sa lase mostenire o planeta sanatoasa pentru generatiile urmatoare, trebuie sa inoveze dar si sa-si suflece manecile pentru idealuri care sunt adesea pe hartie. Suntem increzatori ca prin acest cuib putem multiplica beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunitatii si generatiile urmatoare in comuna Armenis si in regiune.” spune Oana Mondoc, initiatoarea proiectului si Manager de Inovatie si Dezvoltare Comunitara WWF.

La inaugurarea din 15-16 octombrie, cei care au contribuit la construirea campusului au sarbatorit sub un soare de octombrie cu plimbari cu biciclete electrice, atelier de descoperirea urmelor de animale si brunch pregatit de localnici. Seara de sambata a culminat cu proiect muzical inovator in parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpati, unde artistul Radu Pieloiu, cunoscut ca Acetoba, a compus muzica prin integrarea sunetelor naturii inregistrate alaturi de bio-acusticianul Tom Hull de la Wildlife Sanctuary si ecologistul Pepjin T’Hooft.

Concert deschidere Acetoba Centrul cultural SubcarpatiWe Wilder - Vlad Braga Some Dudes


„WWF a facut un pas mare, in afara zonei de confort, in directia de a co-crea o micro economie alternativa si verde in jurul zimbrilor liberi, conlucrand cu membrii comunitatii. Doar prin implicarea tuturor, putem avea impact pe termen lung si putem forma mentalitati alaturi de care munca de conservare sa fie parte din identitatea comunitatilor locale. Modelul colaborativ si cu grija pentru natura la fiecare pas - fie in constructii sau cum se serveste masa, il vom duce mai departe in alte zone din Romania si nu numai." a declarat Orieta Hulea, CEO WWF Romania.

WeWilder a fost construit in regie proprie de catre WWF Romania si a fost inceput multumita unei finantari de 200 de mii de dolari si sprijinul Fundatiei Flex. Investitia s-a cifrat la aproximativ 350 de mii de euro, dintre care o parte au fost sustinuti de WWF, o parte de catre o investitie de la Rewilding Europe Capital, iar un procent semnificativ a fost oferit in natura de catre companii vizionare precum Tehnica Schweiz, Festool, Rothoblaas, Welde, Romstal, Saint-Gobain Glass, Madrugada, Feydom, JDA, WeMat Global, Prima Lighting, Velux si investitii private.

Campusul isi propune sa fie un exemplu in privinta constructiilor sustenabile din lemn, fara ciment, care pune in valoare practici traditionale si materiale cu impact redus.

 

Despre WeWilder

WeWilder este ramura de economie verde a WWF Romania in Armenis, iar scopul sau este sa creeze beneficii izvorate din natura pentru localnicii din zona si sa fie un exemplu pentru alte zone bogate in biodiversitate. WeWilder grupeaza sub aripa sa o serie de cunostinte despre cum poti construi si trai cat mai sustenabil, in armonie cu natura. Mai multe: www.wewilder.com 

 

Despre WWF (World Wide Fund for Nature): 

WWF Romania este una dintre cele mai importante organizatii specializata in conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF Romania isi propune sa opreasca degradarea naturii si sa protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF Romania participa activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologica a mediului natural si construieste un viitor in care oamenii traiesc si se dezvolta in armonie cu natura.Zonele de conservare prioritare ale organizatiei sunt Maramures, Transilvania, Sud Vestul Carpatilor, Apuseni, Lunca si Delta Dunarii. WWF Romania face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, in peste 100 de tari, pe 6 continente. Mai multe informatii aici: wwf.ro 

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>