Branza impletita slovaceasca „Oravský korbáčik” (IGP)

 

Oravský korbáčik” este un sortiment de branza obtinuta prin etuvare, afumata sau neafumata, impletita in forma unui bici mic (korbacik in slovaca)

 

 

 

 


Prin metoda de productie traditionala, bucatile de branza fermentata si partial maturata se etuveaza si apoi se intind in fasii de forma unor corzi, care traditional se numesc „vojky”, cu grosimea de 2-10 mm.

Fasiile bine intinse se impletesc apoi in forma unui bici mic.

 

Proprietatile organoleptice caracteristice sunt conferite de textura fibroasa a fasiilor intinse din bucatile de branza etuvata si de forma specifica de bici obtinuta prin impletirea fasiilor.

 

Branza „Oravský korbáčik” afumata difera de cea neafumata in principal prin culoare si aroma.

 

Proprietati

  • Culoare: alba spre usor galbuie sau galbena aurie in cazul sortimentelor afumate.

  • Consistenta: fasiile individuale („vojky”) sunt alcatuite din fibre distincte de consistenta elastica, destul de compacta insa nu dura; prin maturare elasticitatea scade, rezistenta produsului la intindere datorandu-se texturii fibroase conferite de fibrele care se separa usor.

  • Miros si gust: gust foarte placut de lapte, de branza, pline de savoare, moderat acrisor, iar in cazul sortimentelor afumate, un miros caracteristic de fum;

  • Compozitie: substanta uscata: cel putin 40 % din greutate;

  • Continut de grasimi in substanta uscata: cel putin 25 % din greutate;

  • Sare comestibila: cel mult de 4,5 % din greutate pentru sortimentele neafumate si cel mult de 5,5 % din greutate pentru sortimentele afumate;

 

Oravský korbáčik” se obtine prin utilizarea de bucati de branza produsa din lapte de vacă nefiert sau pasteurizat, cu adaos de cultura de acid lactic. Folosirea laptelui de vaca nefiert sau pasteurizat nu influenteaza proprietatile produsului finit.


 

Etapa 1: Etuvare: branza naturala fermentata se taie in bucati mai mici care se razuiesc si se etuveaza (la o temperatura de 70-95 °C); branza se framanta cu o spatula din lemn sau cu un malaxor mecanic pana la obtinerea unei mase elastice compacte, cunoscuta sub denumirea de „parenina”.

 

Etapa 2: Framantare: „parenina” se framanta manual, se intinde si se impatureste pana se obtine o pasta de branza cu textura elastica, neteda, care poate fi modelata cu usurinta.

 

Etapa 3: Modelare: pasta de branza se intinde in fasii, manual sau utilizand doua valturi, care se rotesc in sens contrar. Fasiile sunt lasate sa cada imediat in apa potabila rece.

 

Etapa 4: Racire: fasiile de branza se racesc in apa potabila rece timp de 2-10 minute, ca sa isi pastreze forma.

 

Etapa 5: Infasurare: fasiile racite se infasoara pe un rulou. Dupa infasurare, se taie la un capat si se leaga la mijloc cu o fasie de branza.

 

Etapa 6: Sarare: fasiile taiate si legate se sareaza prin introducerea intr-o solutie saturata de sare, astfel incat continutul final de sare sa nu depaseasca 4,5 % din greutate in cazul sortimentelor neafumate sau 5,5 % din greutate in cazul sortimentelor afumate (perioada de sarare depinde de grosimea fasiilor de branza si de aciditatea branzei folosite).

 

Etapa 7: Uscare partiala: pentru a elimina surplusul de apa sarata, fasiile de branza se agata pe o bara din lemn sau metal inoxidabil, ceea ce permite scurgerea apei.

 

Etapa 8: Impletire: cel putin doua fasii de branza, pliate la jumatate, se impletesc manual in forma unui mic bici pana la un punct situat la doua treimi din lungimea lor, unde se leaga cu o alta fasie de branza pentru ca impletitura sa nu se desfaca.

 

Etapa 9: Pentru sortimentele afumate. Branza se afuma la fum rece direct la o temperatura de aproximativ 30 °C, intr-o fumatoare traditionala din lemn sau din metal pana in momentul in care branza capata o culoare galbena aurie.

 

Etapa 10: Ambalare: branza se ambaleaza in folie alimentara care se eticheteaza ulterior cu denumirea „Oravský korbáčik”.

 

Oravský Korbáčik“ se realizeaza in bazinul raului Orava (in regiunea Orava) din Republica Slovaca. Orava este o regiune montana tipica, care ofera conditii adecvate pentru cresterea si pasunatul bovinelor si pentru prelucrarea laptelui in scopul productiei de branzeturi.


 

Impletirea manuala a branzei sub forma unor mici bice, dupa etuvare, reprezinta o abilitate specifica a femeilor din regiunea Orava care nu poate fi reprodusa de utilaje mecanice.

 

Reputatia si traditia sortimentului de branza „Oravský korbáčik” sunt atestate nu numai de faptul ca acesta este protejat de o marca inregistrata la Oficiul Proprietatii Intelectuale din Republica Slovaca.

 

Oravský korbáčik” este o specialitate traditionala renumita nu numai in randul slovacilor, ci si al strainilor care viziteaza Slovacia si care cumpara produsul pentru a-l oferi cadou la intoarcere.

 

 

 

Sursa: www.agriculturae.ro




Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>