Oficiul de Produse Traditionale fara adresa

1prodeco.jpg

Daca cautati pe internet Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, veti gasi stiri cu duiumul despre inaugurarea Oficiului respectiv, dar nimic despre adresa sau despre persoana de contact.

 











Pe pagina web
al ministerului MADR gasim doar ORDONANTA DE URGENTA nr 42 din 16 aprilie 2008 privind infintarea Oficiului National ala Produselor Traditionale si Ecologice Roamanesti si ORDINUL nr 258 din 30 aprilie privind aprobarea Regulamentului de Organizare si functionare a oficiului. Nu gasim nimic despre adresa si modul de contactare a Oficiului.

Dupa ce sa emis, ordonanta de urgenta, pentru a venii in sprijinului producatorilor romani de produse traditionale si ecologice, a trecut 6 luni pentru a fi inaugurat Oficiul, in prezenta domnului secretar de stat Albu, care ia reprezentat atat pe domnul premier Tariceanu, cat si pe domnul ministru Dacian Ciolos.

Totusi am aflat, pe internet, ca domnul director al Directiei de Industrie Alimentara, Tudorel Balta de la MADR, ne poate da ultimele informatii in domeniu.

Protejarea denumirii de origine a unui produs alimentar (cum sunt de pilda Salamul de Sibiu ori Branza de Moeciu) de catre producatori va costa cel mult 1.000 de euro, iar procedura propriu zisa nu va depasi 6 luni, a anuntat oficialul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). In afara costurilor financiare, producatorii mai au de depus la minister o documentatie care trebuie sa includa numele produsului, descrierea metodei de productie (cu referire la traditionalitatea acesteia), caracteristicile produsului, ca si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

"Prima documentatie care va veni din partea unui producator sau a unui grup de producatori in vederea solicitarii protectiei denumirii unui produs va fi publicata pe site-ul MADR timp de 60 de zile, perioada in care un alt producator poate contesta solicitarea primului producator daca acesta nu respecta toate prevederile retetei din caietul de sarcini", a precizat directorul Tudorel Balta. Pana acum nu s-a depus nicio astfel de solicitare la Minister, desi legislatia a permis acest lucru de la mijlocul lunii noiembrie 2007. "Speram ca odata cu intrarea in functiune a noului Oficiu National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti producatorii isi vor da seama de importanta inregistrarii produselor proprii. Practic, inregistrarea este in folosul lor pentru protejarea produselor, dar si pentru comercializarea pe piata nationala si europeana", a mai spus Balta.

Oficialul MADR a precizat ca, in ultimele luni, au fost organizate o serie de seminarii in toata tara pentru a le explica producatorilor romani ce au de facut pentru a-si proteja produsele si importanta acestui demers. In prezent, reprezentantii MADR din directia produse traditionale ofera consultanta si asistenta tehnica gratuita in elaborarea documentatiei pentru protectia unui produs.

Incetineala cu care romanii se misca nu este o exceptie, Tudorel Balta declarand ca nici in cele zece tari intrate in Uniunea Europeana in 2004 producatorii nu s-au miscat foarte repede pentru inregistrarea denumirii de origine a unui produs, abia din 2007 incepand sa depuna mai intens documentatiile pentru protejare.

Procedura atestarii nationale pentru un produs dintr-o denumire de origine protejata permite oricarui producator din Romania sa fabrice acel produs, daca respecta toata documentatia prevazuta in caietul de sarcini. Dupa obtinerea atestarii nationale, MADR solicita la Bruxelles o atestare comunitara care ofera protectie fata de produsele de acest gen realizate in tarile UE.

Ce contine caietul de sarcini:

  • Numele produsului.
  • Metoda de productie care sa cuprinda descrierea materiei prime si a ingredientelor utilizate.
  • Descrierea metodei de preparare a produsului cu referire la traditionalitatea acesteia: vor fi descrise toate operatiunile in ordinea desfasurarii; inclusiv depozitarea si conservarea produsului (ameste care, fierbere, pasteurizare, fermentare, maturare, taiere, afumare, adaugare de cheag, ambalare, depozitare etc.).
  • Descrierea caracteristicilor produsului (gramajul, modul de ambalare - saramura, vid, natural etc.) si indicarea caracteristicilor organoleptice.
  • Protectia comunitara a denumirii de origine pentru salamul de Sibiu arata ca numai pe teritoriul Romaniei mai poate fi fabricat acest produs, de orice producator ce respecta parametrii din caietul de sarcini.

Certificarea efectiva a denumirii de origine se face de un organism extern acreditat de MADR - in prezent exista un numar de 12 de astfel de organisme pe piata romaneasca. Tarifele de certificare sunt situate intre 500 si 1.000 de euro. Obtinerea acestei certificari ofera producatorului roman posibilitatea de a utiliza eticheta specifica a produsului cu denumire de origine protejata.

La ora actuala, conform legislatiei in vigoare sunt peste 70 de denumiri de origine in Romania pentru care s-ar putea cere protejarea acestora. Aceasta legislatie nu se refera insa la bauturi alcoolice (vinuri, tuica), ci doar la produse alimentare sau la sucuri din fructe.

In ceea ce priveste produsele traditionale din diferite zone geografice, MADR detine pana in prezent o lista cu peste 1.800 de astfel de produse.

Domnul Balta a mai spus ca recrutarea personalului pentru Oficiu National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti a inceput chiar din luna mai 2008 si este format din functionari publici si angajati pe baza de contract.

Noul Oficiu, pe care nu-l gasim pe internet, va sprijinii producatorii romani in pregatirea documentatiei necesare pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata Uniunii Europene.

Pentruca va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si va fi finantata integral de la bugetul de stat ar fi bine ca cei interesati sa-l caute pe Domnul Balta Tudorel, singurul om care va poate ajutat.

Ma tem ca acum se iau masurile de securitate, pentru a nu se fura patentele de fabricatie a sarmalutelor "in foi de vita" si a placitelor "poale in brau". Secret de stat !

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>