Modalitati de finantare pentru promovarea produselor traditionale romanesti

Oportunitati de finantare pentru promovarea produselor traditionale romanestiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) este implicat permanent in promovarea produselor agroalimentare romanesti. In acest context se afla in dialog permanent cu reprezentantii formelor asociative din sectorul agroalimentar.

Astfel, in urma solicitarii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale (FNPPT), in data de 13 martie 2019 la sediul MADR, s-a intrunit un grup de lucru care a avut ca subiect modalitatile de finantare pentru imbunatatirea competitivitatii prin intermediul schemelor de calitate, al cresterii valorii adaugate a produselor agricole si promovarea acestora pe pietele locale, in cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.

Reprezentantii AM PNDR au prezentat oportunitatile de finantare si masurile ce pot fi accesate in vederea promovarii produselor traditionale romanesti, respectiv submasurile 16.4 si 16.4a - Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare.

Obiectivul acestor submasuri este de a promova cooperarea intre actorii locali, in scopul comercializarii produselor agroalimentare prin intermediul lanturilor scurte. Submasurile au la baza sprijinirea parteneriatelor constituite din minimum un fermier sau un grup de producatori / o cooperativa care activeaza in sectorul agricol si minimum un partener din categorii precum: microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, consilii locale, unitati scolare, sanitare, de agrement si de alimentatie publica, fermieri (persoane fizice sau entitati organizate juridic).

In functie de obiectivele proiectului, in cadrul parteneriatului pot fi incluse si alte entitati relevante, cum ar fi institute si statiuni de cercetare.

Un aspect foarte important de retinut este acela ca liderul de proiect trebuie sa fie o entitate legal constituita, ca de exemplu PFA, II, IF.

De asemenea, in cadrul grupului de lucru au fost prezentate cheltuielile eligibile respectiv studii/planuri, costuri de functionare a cooperarii, costuri directe ale proiectelor specifice corelate cu planul proiectului, costuri de promovare.

Valoarea maxima de care poate beneficia un aplicat al sprijinului este de 100.000 de euro.

La intalnire, reprezentatii AM PNDR si DG PIAC au prezentat acesta masura ca fiind un instrument benefic pentru micii fermieri in vederea accesului pe piata si crearea lantului scurt alimentar venind astfel in sprijinul initiativei propuse de Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale.

Astfel, prin submasura 16.4  „Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare” au fost lansate 4 sesiuni de depunere proiecte, cu o alocare de 15,6 mil. Euro.

Numarul de proiecte depuse este de 124, din care selectate au fost 60 in valoare de 5,7 mil. Euro, iar cele contractate sunt 49 proiecte in valoare de 4,6 mil. Euro.

In ceea ce priveste submasura 16.4a  „Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare”, au fost lansate 3 sesiuni de depunere proiecte cu o alocare de 14,2 mil. Euro. Numarul de proiecte depuse este de 36, din care selectate au fost 22 proiecte in valoare de 2,1 mil. euro, iar contractate sunt 19 proiecte in valoare de 1,8 mil. Euro.

In prezent este deschisa o sesiune pana pe 30.04.2019 in valoare de aproximativ 11 mil euro atat pentru sM 16.4 cat si pentru sM 16.4a.

Evenimentul desfasurat face parte dintr-o serie de intalniri premergatoare, care au ca scop elaborarea unui program national destinat cresterii consumului de produse agroalimentare romanesti prin care se doreste constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor care pot fi generate de optiunile lor de consum pentru produse locale.

La acest eveniment au participat doamna Secretar de stat Gabriela Teodora Gheniu, reprezentanti din partea Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AM PNDR), reprezentanti ai Directiei Generale Politici in Industrie Alimentara si Comert (DGPIAC) precum si reprezentanti ai Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, operatori economici, specialisti din cadrul Directiilor Agricole Judetene.

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>