Mezelurile Cris-Tim primesc certificarea internationala “fara gluten”

Cris-Tim fara gluten micIncepand din luna aprilie a acestui an, Grupul Cris-Tim este primul producator de mezeluri din Romania care a fost certificat de catre Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG), asociatie membra cu drepturi depline al Asociatiei Societatilor Europene de Celiachie. Aceasta certificare este semnalizata pe ambalaje prin simbolul Spicului Taiat (Crossed Grain), singurul standard international care certifica siguranta produselor fara gluten.

Mai mult de jumatate dintre produsele apartinand brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ si Obrajori au certificarea internationala “fara gluten” obtinuta in urma auditului Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten (ARIG).

In cazul Cris-Tim, certificarea garanteaza ca produsele pe care apare aceasta sigla sunt fabricate intr-un mediu necontaminat, pe o linie de productie dedicata acestui proces, folosind ingrediente care, la randul lor, nu contin gluten. Persoanele afectate de intoleranta la gluten au acum garantia ca aceste produse pot face parte din dieta lor zilnica sanatoasa.

“Inca din 2017, cand am lansat Eticheta curata, am subliniat lipsa glutenului din produsele noastre. Stim ca intoleranta la aceasta proteina este o problema in crestere, vedem asta si din intrebarile pe care le primim de la consumatorii nostri, de aceea vrem sa le oferim tuturor optiuni sanatoase la raft. Cu cele peste 80 de sortimente de salamuri, sunci, specialitati, cremwursti si alte mezeluri fara gluten, ii asiguram pe cei care sufera de aceasta afectiune ca pot consuma produsele pe care le iubesc fara grija. Ne bucuram sa fim printre primii producatori locali care au solicitat si obtinut aceasta certificare in Romania, la nivelul intregii game de produs.”, a declarat Radu Timis Jr.

Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Taiat se numara Salamul Sasesc, salamul de vara, salamul banatean, salamul potcoava de la Cris-Tim, muschiul tiganesc, muschiul Azuga, muschiul file afumat, carnatii oltenesti si afumati de la Matache Macelaru si multe alte sortimente. Produsele din gama Obrajori, pentru copii, sunt si ele certificate “fara gluten”.

 

Intoleranta la gluten in Romania

Boala celiaca este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la persoanele cu predispozitie genetica. La nivel european, afecteaza circa 1% din populatie si poate debuta la orice varsta.

In Romania, numarul persoanelor care urmeaza o dieta fara gluten la recomandarea medicului este estimat la cca 1 milion de persoane, conform statisticilor ARIG. Dintre acestia, cea mai mare parte sunt diagnosticati cu boala celiaca, altii sufera de diabet, tiroida autoimuna sau alte boli care predispun la sensibilitate fata de consumul de gluten. In lipsa respectarii regimului fara gluten, boala celiaca poate avea consecinte de sanatate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier si anumite forme de cancer. Astfel, garantia ca produsele din alimentatia zilnica sunt fara gluten este vitala si se obtine numai in urma auditului unor organisme certificate.

”Decizia Cris-Tim de a se adresa comunitatii intolerante la gluten cu produse certificate gluten-free este un pas spre normalitate pentru persoanele afectate de boala celiaca sau alte afectiuni in care este recomandata dieta fara gluten. Cele 84 de produse Cris-Tim pentru care am emis licenta Crossed Grain reprezinta un pas important in democratizarea dietei gluten-free pentru consumatorii romani. Intreaga echipa Cris-Tim din fabrica Recunostinta s-a implicat ireprosabil pentru a se plia pe cerintele standardului Crossed Grain si le multumim! Pionieratul Cris-Tim ca primul producator de mezeluri din Romania care poarta sigla Crossed Grain reprezinta un pas urias pentru siguranta consumatorilor cu intolerante alimentare”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, Presedinte Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten.

 

Despre Cris-Tim:

Cu o istorie de peste 25 de ani, Cris-Tim este liderul pietei romanesti de mezeluri, oferind intotdeauna consumatorilor sai produse sigure, proaspete si savuroase, realizate cu ajutorul celor mai moderne tehnologii de procesare si prin sistemele de management al sigurantei alimentului (ISO 22000:2005) si al protectiei mediului (ISO 14001: 2015).

Cris-Tim a primit titlul de Trusted Brands in categoria produse din carne timp de 7 ani consecutiv, in urma celui mai important studiu de piata asupra consumatorului in Europa, realizat de revista Reader’s Digest in 15 tari, printre care si Romania.

Salamul Sasesc Cris-Tim a fost ales Produsul Anului 2018, in urma voturilor exprimate chiar de consumatori. Produsul Anului este un concept international care premiaza produsele inovatoare si care e prezent in peste 40 de tari. In studiu s-au inscris toate produsele de larg consum care au avut o inovatie in ultimele 18 luni pana la data startului competitiei, Salamul Sasesc castigand detasat in categoria “Salam”.

 

Despre ARIG: 

Asociatia Romana Pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) este o asociatie non-profit, apolitica si independenta, care isi propune promovarea, sprijinirea si cresterea calitatii vietii persoanelor cu intoleranta la gluten. ARIG este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca din Romania acreditata de Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS). Principalul obiectiv al ARIG este sa puna bazele pentru constructia unui cadru social si legislativ in care sa ne putem desfasura misiunea, aceea de a asigura o viata normala celiacilor din Romania. Modul de implementare are la baza o strategie care implica o schimbare legislativa (prin Legea Celiacului, in curs de dezbatere), incurajarea productiei locale de produse fara gluten (prin inregistrarea ca licentiator local al marcii Crossed Grain), cresterea comunitatii (prin organizarea Happy Gluten Free si a altor petreceri si festivaluri gluten free) si prin implicarea in proiecte educationale privind intoleranta la gluten.

Cris-Tim fara gluten

  

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>