Cascavalul de Saveni obtine certificarea de produs cu indicatie geografica protejata (IGP) in UE

Cascavalul de Saveni - produs cu indicatie geografica protejata IGP in UEComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii „Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.


Conditiile climatice locale, favorabile dezvoltarii pasunilor naturale bogate in flora diversa, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru productia de „Cascaval de Saveni”.

Aceste denumiri noi se vor alatura celor 1.609 produse alimentare deja protejate, dintre care 64 sunt specialitati traditionale garantate. Lista este disponibila in baza de date eAmbrosia

 

Indicatie geografica protejata (IGP)

Indicatiile geografice permit consumatorilor sa aiba incredere si sa distinga produsele de calitate, ajutand, de asemenea, producatorii in comercializarea lor.

Indicatia geografica protejata arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.

In cazul vinului, aceasta inseamna ca cel putin 85% din strugurii utilizati trebuie sa provina exclusiv din aria geografica in care se produce efectiv vinul.

 

Cascavalul de Saveni (IGP)

Produsul „Cascaval de Saveni” – Indicatie Geografica Protejata este o branza maturata, cu pasta oparita, avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

„Cascavalul de Saveni - IGP” se comercializeaza in doua forme de prezentare: cascaval protejat cu amestecuri de ceruri sau cascaval protejat cu folii termocontractibile, de forma paralelipipedica sau cilindrica, cu o greutate cuprinsa intre 0,450 kg si 9 kg.

Felia de cascaval se desface in fasii, fara a se sfarama. Gustul este placut, dulceag si sarat in acelasi timp, simtindu-se o savoare usor amaruie asemanator miezului de nuca, datorat fermentatiei proteolitice. Aroma se intensifica in timpul maturarii, apropiindu-se de cel al pamantului reavan.

Materia prima folosita pentru fabricarea produsului „Cascaval de Saveni - IGP” este laptele de vaca crud colectat din aria geografica delimitata, provenit de la animale locale care sunt metisi ai unor rase vechi locale precum „Sura de stepa” si „Bucsan” incrucisate cu alte rase de bovine cu performante productive ridicate.

Laptele de vaca crud este incalzit la 30-33 de grade Celsius pentru activarea cheagului, lucru care permite actiunea florei microbiene locale, ducand la diferentierea de alte produse similare. Aceasta etapa are un rol foarte important in obtinerea caracteristicilor produsului „Cascaval de Saveni-IGP”.

In zona Saveni, in anul 1959 a fost construita fabrica de prelucrare a laptelui unde a fost adus mesterul Caranica (1963), specialist recunoscut ca „mester de cascaval”, in vederea obtinerii unui produs care sa puna in valoare potentialul ariei geografice cu scopul de a diversifica modul de prelucrare a laptelui.

Mesterul Nicolae Caranica, specialist in prelucrarea laptelui, a „scolit” generatii de tineri lucratori din Saveni si din zonele invecinate care mostenisera indeletnicirea prelucrarii laptelui, invatandu-i secretele prelucrarii laptelui in cascaval, imbinand tehnicile de producere a cascavalului cu metodele locale: utilizarea „barulei” la amestecarea casului oparit (cca 80 °C) in cosuri din nuiele de rachita (care permit scurgerea saramurii fierbinti), framantarea manuala si turnarea pastei fierbinti, strangerea „buricului” si eliminarea aerului pentru obtinerea unei paste compacte.

Tinerii lucratori de atunci au devenit, la randul lor, mesteri in „arta cascavalului”, pastrand si transmitand pana in prezent tehnica de prelucrare a laptelui crud de vaca in „cascaval”, infiintand Asociatia Producatorilor "Cascavalul de Saveni" in vederea dobandirii protectiei europene pentru denumirea ”Cascaval de Saveni” – Indicatiei Geografica Protejata (IGP).

Caracteristicile specifice ale produsului „Cascaval de Saveni - IGP” se datoreaza:

    • calitatii laptelui materie prima cu un continut de grasime de min. 3,2 % si aromelor specifice datorate furajarii;
    • prelucrarii traditionale a laptelui, cu etape efectuate manual, precum taierea coagulului cu harfa, oparirea baschiului, framantarea si turnarea buricului in forme;
    • maturarii indelungate de 60 de zile la temperatura scazuta (+2..+8 °C) pentru obtinerea caracteristicilor specifice produsului.


Asocierea dintre zona geografica, substratul pedologic si conditiile climatice locale este favorabila dezvoltarii unor pasuni naturale cu o flora diversificata care contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru obtinerea produsului „Cascaval de Saveni - IGP”.

Romania avea pana la aceasta data sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni - Indicatie Geografica Protejata (2011), Salam de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata (2016), Novac afumat din Tara Barsei - Indicatie Geografica Protejata (2017), Scrumbie de Dunare afumata - Indicatie Geografica Protejata (2018), Carnati de Plescoi - Indicatie Geografica Protejata(2019), Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata(2019) si Telemea de Ibanesti - Denumire de Origine Protejata (2016), la care se adauga, incepand de astazi, inca un produs protejat la nivel european, respectiv Cascaval de Saveni – Indicatie Geografica Protejata.

De asemenea mai sunt in analiza la Comisia Europeana trei produse alimentare in scopul dobandirii protectiei europene, dintre care doua pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Salata cu icre de stiuca de Tulcea si Placinta dobrogeana si un produs pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata - Salata traditionala cu icre de crap.

sursa: Comisia Europeana & MADR

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>