Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale la Profi Super din Alba Iulia si Aiud si la Profi City din SebesProducatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.


Zilnic, produse delicioase si sanatoase de la peste douazeci de producatori locali ajung la raft, in functie de sezonalitate. Branzeturile si specialitatile din carne preparate ca pentru propria familie, virsli dupa retete traditionale, dulceata, zacusca si gemuri din fructe culese din ograda, miere curata, produse lactate, uleiuri presate la rece, vinuri si sucuri naturale sau dulciuri gatite cu drag, toate provin dintr-o gospodarie sau cooperativa din Alba.

„Consideram ca este valoros sa contribuim la pastrarea traditiilor culinare ale acestei tari si de aceea incurajam producatorii locali, facandu-le loc in magazinele noastre unde nu doar ca sunt bineveniti, dar ii si sustinem sa isi vanda produsele fara a le impune o cantitate minima sau sa se adapteze la productia de masa,” declara Gaetan Pacton, directorul general al retelei de retail Profi. „Mai mult decat atat, intelegand cat de limitate le sunt resursele, le preluam noi marfa direct de acolo unde o produc si o aducem in magazine, oferindu-le inclusiv sprijin pentru ambalare si promovare.”

In fiecare zi, Raftul cu Bunatati Locale isi intampina cu preturi mici clientii la Profi Super, in Alba Iulia la adresa Calea Motilor Nr. 1, in Aiud pe Str.Transilvaniei Nr.26 si in Sebes la Profi City din B-dul Lucian Blaga Bl.1A.

Comunitatea locala economiseste acum si timp si bani, timp in care, cumparand de la producatorii locali contribuie la sustinerea lor si la pastrarea mestesugului gastronomic specific zonei. Acesta este si motivul pentru care produsele sunt puse la vanzare in cantitati limitate si doar in magazine selectate. Accentul este pus pe prospetimea si productia artizanala specifica fiecarei localitati sau zone in care apar produse pe Raftul cu Bunatati Locale.

 

Raftul cu Bunatati Locale - Alba

 

„Fructele de padure sunt aurul in mai multe culori din Tara Motilor, iar ingredientele pretioase, preparate dupa retete vechi pastrate cu sfintenie din generatie in generatie, sunt o sursa de sanatate dar si de bucurie gastronomica. De peste patru generatii s-au transmis retetele care s-au transformat acum in produse traditionale atestate sau produse montane certificate si pe care abia astept sa le descoperiti la Raftul cu Bunatati Locale de la Profi. Fiecare borcan, fiecare sticla si fiecare preparat are o poveste plina de gust si mai ales multa dragoste. Cele mai multe ingrediente sunt direct din gradina, proaspete, coapte natural, rasfatate de soare si de aerul curat din Arieseni”, spune Cristina Nicola, care a creat Camara Motului, din care isi aduce bucatele alese la Raftul cu Bunatati Locale de la Profi.

Pentru Profi, sustinerea producatorilor locali inseamna actiuni concrete, realizate in sprijinul acestora. Participantii la acest program primesc ajutor in realizarea documentatiei si obtinerea avizelor necesare pentru vanzarea conforma a produselor lor, Profi faciliteaza distributia acestora prin flota proprie si ofera suport in promovarea lor. Profi le ofera micilor producatori locali si conditii comerciale preferentiale, preluand marfa direct de la unitatea de productie, achitand-o rapid si nefacand retur de produse.


„Profi este cel mai mare angajator privat din Romania, dar si un nume in care romanii isi pun increderea atunci cand vine vorba de alimentele pentru mesele lor. In mod natural, ne implicam in comunitate si sustinem in mod concret micii producatori si furnizorii nationali, dar mai ales consumatorii, ei bucurandu-se in magazinele noastre de un pret bun si de cea mai buna calitate. Punem suflet in Romania pentru ca Romania la care visam e construita cu sufletul. La fel sunt si initiativele acestor oameni harnici si priceputi care pregatesc bunatati la ei in gospodarie sau in cooperative. Raftul cu Bunatati Locale este modul in care Profi ajuta acesti producatori, care gatesc ca pentru propria familie, sa poata ajunge la cat mai multe familii din Romania. Nu este un proiect cu o miza economica pentru noi, ci unul in care punem suflet pentru a construi alaturi de comunitate viitorul in care vrem sa traim cu totii: cu oameni buni, mancare sanatoasa si vecini care impart tot ce este mai bun”, a declarat Calin Costinas, Director General adjunct Profi, la evenimentul de lansare din Alba.

 

Calin Costinas - Director General Adjunct Profi

 

Primul Raft cu Bunatati Locale a fost prezentat de Profi in septembrie 2022 la Festivalul de la Apos, fiind urmat de introducerea lui in magazine din Cluj si Dambovita. Alba este al doilea judet, dupa Bistrita, in care programul este implementat in acest an. In 2023, Profi isi propune sa aduca Raftul cu Bunatati Locale cu specialitati din carne, conserve, lactate, oua, panificatie, peste, produse apicole, legume si fructe in 10 zone ale tarii si sa reuneasca cel putin 150 de producatori locali.

Cu 28.000 de angajati in 1.654 de magazine proprii si Partener prezente in 795 de localitati urbane si rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din Romania. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO si PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale retelei, desfac o gama de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,2 milioane de clienti care isi fac zilnic cumparaturile in aceste magazine. Mai bine de 94% din aceste produse provin de la furnizori din Romania. Cifra de afaceri a retelei, de 11,6 miliarde lei, plaseaza compania pe locul trei in retailul romanesc.

Raftul cu Bunatati Locale la Alba

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>