Sunca “PROSCIUTTO DI SAURIS”


Produsul italian “Prosciutto di Sauris”, este, incepand din luna aprilie 2010, protejat la nivelul Uniunii Europene.

 









 

Prosciutto di Sauris IGP este o sunca cruda sarata, afumata si maturata timp de cel putin zece luni. Dupa procesul de maturare, „Prosciutto di Sauris” se prezinta intreg, cu os, fara copita. Soriciul are o culoare uniforma castaniu-aurie, cu tente portocalii. Partea de carne macra vizibila este de culoare rosie inchisa. Consistenta este ferma si elastica, chiar si in sectiunea verticala a taieturii. „Prosciutto di Sauris” IGP intreg, cu os, cantareste cel putin 7,5 kilograme si prezinta la taiere o culoare rosie-rozalie a parții macre. Partea grasa este de culoare alba pura sau alba-rozalie. Are o aroma delicata si un gust dulce, cu iz delicat de afumatura. La punerea in consum prezinta urmatoarele caracteristici fizico-chimice: umiditate sub 64 %; sare (cloruri)/continut de umiditate, ca raport al compozitiilor procentuale: peste 7,2 si sub 11,2; proteine: peste 24 %, dar sub 30 %. Aceste proprietati au fost definite pe baza unor parametri obiectivi, evaluati in perioada 2001-2005 de catre laboratoare de analize cu acreditare Sincert, prin intermediul unor controale trimestriale (totalizand 120 de analize). 

 

Aria geografica este Comuna Sauris din regiunea autonoma Friuli Venezia Giulia.


Fiecare etapa a procesului de productie trebuie sa fie monitorizata, inregistrandu-se, la fiecare, produsele care intra si cele care rezulta. In acest fel, precum si prin inscrierea in registrele corespunzatoare, gestionate de catre organismul de control, a crescatorilor, macelarilor, transatorilor, prelucratorilor, ambalatorilor si feliatorilor, ca si prin declararea la timp la organismul de control a cantitatilor produse, se garanteaza identitatea si trasabilitatea produsului (din amonte in aval, de-a lungul lantului de productie). Toate persoanele, atat fizice cat si juridice, inscrise in registrele respective, vor fi supuse controalelor efectuate de catre organismul de control in conformitate cu prevederile caietului de sarcini si ale planului de control aferent.

 

Materia prima pentru productia de „Prosciutto di Sauris” IGP trebuie sa provina de la porci din rasele traditionale Marele Alb italian si Landrace italian, imbunatatite conform Registrului Genealogic Italian, sau de la porci proveniti din vieri de aceleasi rase; de la porci provenind din vieri de rasa Duroc italian, imbunatatita conform Registrului Genealogic Italian; de la porci provenind din vieri de alte rase sau din vieri hibrizi, cu conditia ca acestia sa fie obtinuti prin programe de selectie sau de incrucisare ale caror obiective nu sunt incompatibile cu cele din Registrul Genealogic Italian pentru productia de porci grei. Porcii sunt sacrificati incepand din a noua luna de viata, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea luna de la nastere. Carcasele obtinute dupa sacrificare trebuie sa fie clasificate ca avand greutate mare in conditiile prevazute de Regulamentul (CEE) nr. 3220/84 si de Decizia 2001/468/CE a Comisiei din 8 iunie 2001 si sa se incadreze, in medie, in clasele centrale ale sistemului oficial de evaluare a continutului de carne macra.


Pulpa trebuie sa aiba greutatea de peste 11 kilograme si trebuie sa fie prelucrata cel tarziu in ziua urmatoare livrarii. Sararea se realizeaza in trei etape si se incheie dupa 21 de zile de la inceperea operatiunii. Afumarea pulpelor are loc in localuri speciale in care fumul, rezultat din arderea lemnului de fag in camine situate in exterior, este directionat prin conducte care il distribuie prin podeaua incaperii. In total, afumarea dureaza 72 de ore. Temperatura in incaperea de afumare este de 15 grade C - 20 grade C, iar umiditatea relativa de 50 % - 90 %. Dupa uscare, suncile sunt lasate la maturat in hale cu ferestre pentru a asigura atat aerisirea naturala, cat si improspatarea aerului. Maturarea are loc la temperaturi de 16 grade C - 22 grade C si la o umiditate relativa de 50 % - 90 %. In decursul maturarii, bucatile de sunca trec printr-o operatie de ungere, in cursul careia crapaturile sunt umplute cu o compozitie alcatuita din grasime de porc (60 %-80 %), faina de cereale (pana la 25 %), sare (1 %) si piper (1 %-30 %). Dupa ungere, suncile se lasa in continuare la maturat cel putin inca zece luni, calculate prin adaugarea la prima zi de sarare a zece perioade continue de cate treizeci de zile.

 

Prosciutto di Sauris IGP intreg, cu os, cantareste cel putin 7,5 kilograme. Produsul poate fi comercializat intreg, cu os sau dezosat, sau dezosat si transat sau feliat si preambalat; daca este dezosat sau transat, se ambaleaza in vid; daca este feliat si preambalat, se ambaleaza in vid sau in atmosfera modificata. Operatiunile de dezosare, transare, feliere si ambalare ale produsului „Prosciutto di Sauris” IGP se efectueaza in localuri situate in aria delimitata, pentru a se garanta astfel consumatorului pastrarea caracteristicilor specifice ale produsului, in special savoarea si aroma de afumatura care caracterizeaza „Prosciutto di Sauris”.


Caracteristicile distinctive ale produsului „Prosciutto di Sauris” sunt strans legate de aria in care se produce, in special de microclimatul unic din valea Sauris, si de tehnica specifica de afumare a carnii de porc. Intr-adevar, datorita configuratiei orografice aparte, valea Sauris arata ca un lighean inconjurat de munti, cu orientare de la est la vest si cu o medie de precipitatii mai mica decat in restul Alpilor Carniei si Giuliei. Expunerea deosebita, combinatia dintre curentii de aer proveniti din munti si curentii din vale, presiunea atmosferica determinata de altitudinea de peste 1 000 de metri si ventilatia permanenta, dar foarte rar violenta, influentata si de prezenta unui bazin artificial, determina impreuna formarea unor brize care sufla ziua inspre munte iar seara in sens invers, creand conditii higroscopice speciale potrivite pentru a cauza o deshidratare partiala in timpul maturarii produsului „Prosciutto di Sauris”.


Mai mult, in cursul maturarii, pe langa procesele biochimice legate de activitatea enzimelor endogene si determinate de prezenta sarii, se poate observa dezvoltarea pe suprafata produsului a unei microflore (in special mucegai) care este in mod natural prezenta in mediul de maturare. Acesteia i se datoreaza dobandirea unor proprietati organoleptice deosebite care caracterizeaza produsul. De fapt, introducerea in spatiile de maturare a curentilor de aer proaspat provenind din valea inalta Lumiei ii conferă produsului „Prosciutto di Sauris” gustul dulce care il caracterizeaza, datorat bunei dozari a sarii si neoxidarii stratului de grasime de care este acoperit. In acest sens, productia de „Prosciutto di Sauris” este strans legata de conditiile de mediu (climatice) si biologice (microflora) ale acestei zone. Microclimatului unic i se adauga antica traditie de conservare a carnii prin utilizarea sarii si a fumului. Expunerea la fum, arta introdusa de primii coloni, confera carnii tratate caracteristici senzoriale deosebite, in special in ceea ce priveste culoarea si, mai ales, mirosul si gustul. Pentru afumarea produsului „Prosciutto di Sauris”, se foloseste, ca si in trecut, lemnul de fag provenit din padurile zonei, al carui fum da suncii un delicat gust aromat si un miros caracterizat de izuri usoare, delicate, neagresive, elemente proprii ale produsului care beneficiaza de acest IGP. Mai mult decat atat, traditia populatiei din Sauris de a folosi combinatia sare-fum preia tehnica germana a afumatului, mai folosita in zona subalpina, in care se utilizeaza sarea pentru conservarea carnii. Aceasta tehnica anume contribuie la caracteristicile organoleptice ale produsului „Prosciutto di Sauris”, marcate la nivel olfactiv si gustativ de o subtila nota de afumatura.

 

 

 

Sursa: www.agriculturae.ro

 

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>