Branza de oaie si vaca “Slovenska”

Slovenska bryndza” este o branza alba, naturala, ajunsa la maturatie, tartinabila, cu ceva graunte, produsa in mod traditional — prin sfaramarea branzei de oaie in forma de bulgare ajunsa la maturatie si a branzei de vaca.

 

 

Partea de branza de oaie in forma de bulgare este peste 50 %.

 

Mirosul si gustul acestei branze sunt delicate, au acreala placuta a unei branze de oaie si sunt usor picante si sarate. Proprietatile senzoriale caracteristice ale „Slovenska bryndza” ii sunt conferite prin microflora naturala prezenta in branza de oaie in forma de bulgare obtinuta din lapte de oaie crud dupa un procedeu special de fabricare. Aceasta branza contine o gama naturala larga de microorganisme care apartin, in principal, urmatoarelor genuri: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Kluyveromyces marxianus si Geotrichum candidum.

 

La origine, era difuzat in reteaua comercială in gelety (recipiente de lemn care sunt destinate sa contina lapte sau produse lactate) de lemn de 5-10 kg, de unde comerciantul lua cantitatea dorită de consumator. La ora actuala este livrat fie in galeti mici cu o capacitate de 1-5 kg, de lemn sau dintr-un alt material care nu este daunator sanatatii, fie in recipiente mici de 0,125-1 kg care se prezinta, in functie de producator, sub forma unei prisme cu suprapunere de mai multe straturi de foi de aluminiu, sub forma unui mic rulou cu placaj de lemn sau sub forma unui cilindru intr-un mic tub de plastic.

 

Zona delimitata este formata din partea muntoasa a Republicii Slovacia. La inceputul primaverii (din martie pana in aprilie), oile pasc in partile cu cea mai joasă altitudine din zona delimitata. In mai si in timpul lunilor de vara, ele se indreapa spre pasunile cu cea mai inalta altitudine, ceea ce prelungeste sezonul de pasunat.

 

Numele a carui inregistrare se solicita include numele tarii intregi deoarece aria geografică delimitata acopera peste 80 % din intreg teritoriul Slovaciei. Republica Slovacia are o suprafata de 49 035 km patrati; este una dintre cele mai mici tari din UE, suprafata acesteia fiind comparabila cu cea a anumitor regiuni ale statelor membre ale UE. „Slovenska bryndza” este produsa in mod uniform in toata zona delimitata.

 

Aceleasi rase de ovine (Valaska, Zosľachtena valaska, Cigaja, Vychodofrizska ovca) pasc in zona delimitata, pe pasuni cu o flora identica, in conditii climaterice similare, astfel incat calitatea materiei prime de baza — laptele de oaie — nu difera.

 

In prima jumatate a secolului XX, existau peste 80 de fabrici de bryndza. (Bryndziarsky priemysel na Slovensku, 1942). „Slovenska bryndza” are, de asemenea, o traditie indelungata in strainatate. Aceasta era exportata in Austria, Ungaria, Polonia si in Germania si, in cantitati mai reduse, spre alte tari din Europa, dar si din lumea intreaga.

 

Bryndza face parte din traditiile noastre, bunicii si strabunicii nostri o fabricau, noi continuam traditia. Olandezii, nemtii, englezii sau altii aflati in vizita la noi vor degusta cu placere halusky, pirohy si pomazanky slovace.Jan Kuban, revista KORENE 7-8/2005.

 

Turismul a influentat si consolidat in mod considerabil exportul de „Slovenska bryndza”. Specificitatea Slovaciei tine, in parte, de produsele sale alimentare tipice pe baza de lapte de oaie. Vizitatorii straini exigenti se indeparteaza de propunerile clasice ale agentiilor de voiaj si prefera aspectele insolite, tipice.

 

Turistii asociaza, in mod traditional, Slovacia cu „Slovenska bryndza” si cu pregatirea felurilor de mancare traditionale slovace, precum bryndzove halusky, bryndzove pagaciky, pirohy umplut cu bryndza, bryndzove placky, bryndzovniky etc. care contribuie la reputatia Slovaciei. „Slovenska bryndza” da un miros si un gust tipice felurilor de mancare. Acest miros ramane adanc inradacinat in memoria turistilor, in principal din tarile vecine, care, atunci cand viziteaza din nou Slovacia, cauta cabanele si stanele pentru „Slovenska bryndza”, dar si pentru felurile de mancare slovace traditionale al caror principal ingredient este aceasta branza.

 

In pietele (targurile) organizate anual in orasele slovace, acest articol este de nelipsit, la fel ca si felurile de mancare traditionale pe baza de „Slovenska bryndza”.

 

Productia de lapte de oaie, lapte de vaca, branza de oaie in forma de bulgare (sau hrudka de oaie) si de branza de vaca in forma de bulgare (sau hrudka de vaca) destinate productiei de „Slovenska bryndza” se realizeaza exclusiv pe teritoriul muntos delimitat al Republicii Slovacia. Diversele fabrici de bryndza cumpara laptele si hrudka de oaie si de vaca numai de la producatorii din zona delimitata.

 

Controlul si documentarea se fac in doua etape. Initial, sunt controlati furnizorii de lapte si de hrudka de oaie. Controalele vizeaza verificarea respectarii zonei delimitate, modul de crestere a animalelor si respectarea caietului de sarcini stabilit pentru productia de branza in forma de bulgare. Fiind vorba de furnizori de lapte de vaca si de branza de vaca in forma de bulgare, se verifica daca laptele utilizat provine intr-adevar dintr-o crescatorie situata in zona delimitata si daca productia de hrudka este conforma cu caietul de sarcini.

 

Exploatatiile, crescatorii si furnizorii sunt inscrisi pe o lista de furnizori, tinuta si actualizata de federatia de producatori de bryndza Cech bryndziarov”.

 

Intr-o a doua etapa sunt controlati producatorii de „Slovenska bryndza”.

 

Metoda de obtinere: Obtinerea laptelui de oaie crud: Pentru producerea de branza de oaie in forma de bulgare destinata fabricarii de „Slovenska bryndza”, se utilizeaza lapte de oaie crud care provine din mulgerea oilor la pascut.

Oile sunt mulse manual sau cu ajutorul aparatelor de muls. Laptele de oaie crud, proaspat muls, este adus la o temperatura cuprinsa intre 28 si 32 °C, iar apoi inchegat cu un cheag lichid, amestecand în continuu. Aproximativ dupa o ora de la adaugarea cheagului, laptele se prinde. Cazeina astfel obtinuta se amesteca cu un melanjor in forma de harpa si se decupeaza, cu ajutorul unui cutit de branzarie, in bucati de 0,5-1 cm. Cazeina fragmentata se pune la intarire si, apoi, este fasonata cu mana in forma unui mic bulgare (hrudka). Hrudka de oaie se scoate din zer cu ajutorul unei mici bucati de panza si se pune la scurs. Coagularea cazeinei se realizeaza intr-o putera (recipient destinat sa contina lapte sau branza, utilizat de stane) de lemn sau intr-un recipient din otel inoxidabil cu fund dublu. Hrudka de oaie, o data scoasa din panza in care a fost lasat la scurs, cantareste intre 3 si 7 kg.

 

Dupa scurgere si intarire (4-10 ore), branza de oaie in forma de bulgare se asaza pe o etajera de lemn sau din otel inoxidabil, pentru acrire. In timpul procesului de acrire, hrudka este deplasata si intoarsa in mod regulat. Procesul de acrire se desfasoara la o temperatura cuprinsa intre 21 si 25 °C si dureaza 2-3 zile. Cand procesul de acrire a luat sfarsit, branza are un pH de maxim 5,2.

 

Maturatia branzei de oaie in forma de bulgare are loc la temperaturi cuprinse intre 8 si 20 °C, in functie de conditiile existente la stana. Branza ajunge la maturatie in 4-6 zile, pe etajere de lemn sau din otel inoxidabil. La fel ca in cazul procesului de acrire, hrudky sunt intoarse de pe o parte pe alta pentru a permite o scurgere mai buna a zerului si sunt sterse cu o carpa uscată. Nivelul pH-ului scade pentru a atinge o valoare cuprinsa intre 4,2 si 4,8. O data ajunsa la maturatie, branza de oaie in forma de bulgare nu lasa zer, nu este elastica, se deformeaza sub presiunea degetelor si are un gust placut de aciditate lactica.

 

Productia de branza de oaie in forma de bulgare din lapte pasteurizat: Laptele de oaie crud poate fi pasteurizat inainte de inchegare. Pasteurizarea se efectueaza la o temperatura de 72 °C timp de 20 de secunde.

 

In caz de pasteurizare, este necesar sa se insamanteze laptele pasteurizat prin adaugarea unui ferment compus din microorganisme ce provin din microorganisme izolate din branza de oaie turnata imbutoiata, de calitate, din lapte de oaie nepasteurizat sau dintr-un amestec din acestea doua, astfel incat microorganismele sa inlocuiasca in totalitate microflora naturala.

 

Inchegarea si productia de cazeina se desfasoara in aceleasi conditii ca si la stana, intr-atat incat cazeina este golita intr-un bazin pentru branza unde branza este retinuta de etamine si este usor presata. Dupa scurgerea si intarirea cazeinei, branza este taiata cu un cutit in bucati mici care sunt asezate pe rafturi de lemn sau de inox, intr-un loc rezervat procesului de acrire. Condiiile de acrire si de maturatie sunt identice cu cele existente la stana.

 

Legatura: Branza de oaie si „Slovenska bryndza” reprezentau principalul mijloc de subzistenta al locuitorilor, in special in regiunile din Slovacia situate la munte si poalele muntilor. Pe vremea cand exista un surplus de lapte, hrudka de oaie era zdrobita si comprimata, amestecata cu sare, in butoaie de lemn. Aceasta hrudka conservata in mod natural, denumita bryndza imbutoiata, s-a pastrat si a reprezentat o sursa de subzistenta importanta in perioada crizei de lapte. Productia industriala de bryndza a inceput in timpul celei de-a doua jumatati a secolului XVIII, epoca in care au fost infiintate fabricile de la Detva (1787) si de la Zvolenska Slatina (1797). Productia de „Slovenska bryndza”, sub forma de branza tartinabilă cu un continut redus de sare, a fost introdusa la inceputul secolului XIX la Zvolen, extinzandu-se rapid in toata Slovacia.

 

In anii '30 ai secolului XX, aproximativ doua milioane de kilograme de „Slovenska bryndza” erau produse pe teritoriul actual al Slovaciei, in 48 de fabrici de bryndza. Branza de oaie in forma de bulgare putea fi cumparata pe intreg teritoriul Republicii Slovacia. Dupa cel de-Al doilea razboi mondial, cresterea oilor si cumpararea branzei de oaie in forma de bulgare nu se mai realizeaza decat in regiunile muntoase din interiorul zonei delimitate.

 

Slovenska bryndza” este considerata ca fiind prima inventie slovaca, al carei autor este Jan Vagac. El a creat-o in vreme ce cauta un mijloc de conservare a branzei de oaie. Astfel a fost infiintata, in 1787, prima fabrica slovaca de bryndza la Detva. Exportul de „Slovenska bryndza” ii atesta reputatia.

 

Organism de control: Controlul calitatii este efectuat in mod regulat de catre societatea BEL/NOVAMANN International s.r.o., organism de certificare CERTEX acreditat conform normei EN 45011, autorizat de Ministerul Agriculturii al Republicii Slovacia.

 

Etichetare: Producatorii care fabrica „Slovenska bryndza” pot utiliza denumirea „Slovenska bryndza” pentru etichetarea, promovarea si comercializarea produsului si pot indica faptul ca este o indicatie geografica protejata sau pot folosi simbolul Comunitatii. Pe eticheta produsului trebuie sa figureze la vedere denumirea de „Slovenska bryndza”, precum si adresa locului de productie.

 

 

Sursa: www.agriculturae.ro

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>