XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Radu Puiu XTB Romania - Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudiniSectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile producatoare de combustibili fosili, cele pe care ar trebui sa le inlocuiasca.


Iar asta in contextul in care ratele mai mari ale dobanzilor isi pun amprenta si asupra acestui sector.

”Indicele S&P Global Clean Energy Index, alcatuit din 100 cele mai mari companii din domeniul energiei solare, eoliene si alte activitati legate de sursele regenerabile, a scazut cu 20% in ultimele doua luni, ceea ce a dus evolutia de la inceputul anului, pana in prezent, la 30%. Iar acest lucru plaseaza sectorul pe drumul spre cea mai slaba performanta anuala din 2013. In schimb, indicele S&P 500 Energy Index, care are o pondere mare in sectorul petrolului si gazelor naturale, a inregistrat o pierdere de numai 4,30% de la inceputul anului”, precizeaza Radu Puiu.

Corectiile de pe aceasta piata apar in ciuda zecilor de miliarde de dolari alocate prin credite fiscale, subventii si imprumuturi ale guvernelor catre companiile de energie verde din SUA si Europa. Sectorul de energie regenerabila a fost deosebit de vulnerabil la cresterea ratelor dobanzilor, deoarece multe companii au incheiat contracte pe termen lung, stabilind pretul la care vor vinde energia inainte de a-si dezvolta proiectele. Pe masura ce inflatia globala a crescut, companiile din domeniul energiei verzi au fost afectate de o crestere uriasa a costurilor, exacerbata de cererea tot mai mare de proiecte de energie regenerabila. Totodata, dobanzile ridicate au facut ca imprumuturile in crestere sa fie mai impovaratoare.

Radu Puiu Financial Analyst XTB Romania - Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini”Producatorii de energie regenerabila sufera, in mare parte, de pe urma unui sezon de raportari financiare dezastruoase, determinate de lanturile de aprovizionare problematice, de problemele de fabricatie si de costurile de productie in crestere. Toate acestea afecteaza profiturile”, explica analistul XTB Romania. In contextul in care lumea incearca sa treaca in ritm alert la o energie mai curata, producatorii de echipamente se straduiesc sa tina pasul cu cererea globala in crestere. Asta duce la majorarea costurilor de productie si la intrebari cu privire la sustenabilitatea economica a proiectelor de anvergura ale principalilor jucatori din industrie.

 

Scadere masiva a activelor pentru companiile din sector

Intr-un raport publicat recent, Allianz Research a precizat ca cele mai mari opt firme de energie regenerabila din lume au raportat o scadere totala combinata a activelor de 3 miliarde de dolari in prima jumatate a anului. Proiectele eoliene, in special, s-au confruntat cu situatii turbulente. Economistii au declarat ca sezonul trecut al castigurilor a fost un "moment de invatare" pentru industrie.

Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat un nou plan de actiune privind energia eoliana, care vizeaza cresterea semnificativa a capacitatii eoliene instalate. ”Asta este o dovada ca recalibrarea necesara este in curs de desfasurare, dar ea nu va fi realizata peste noapte. Ca dezvoltatorii sa investeasca in parcuri noi este un proces de durata. Producatorii de turbine eoliene, la randul lor, au nevoie de timp sa investeasca in capacitatea necesara pentru a atinge obiectivele politicienilor. Trebuie spus ca aceste companii nu au fondurile necesare pentru a investi atat de mult intr-un ritm atat de accelerat”, subliniaza analistul XTB Romania.

Consiliul Global al Energiei Eoliene (GWEC) se asteapta ca in urmatorii 10 ani sa se adauge o capacitate eoliana offshore de 380GW pe 32 de piete. Aproape jumatate din aceasta crestere este asteptata din regiunea Asia-Pacific, urmata de Europa (41%), America de Nord (9%) si America Latina (1%). Potrivit lui Radu Puiu, diversificarea lantului de aprovizionare va deveni probabil o prioritate pentru a consolida lanturile de aprovizionare locale si pentru a evita dependenta excesiva de anumite piete, in special de China. Aceasta tara produce, in prezent, aproximativ 60% din nacelele onshore si offshore (partea centrala a unei turbine care gazduieste echipamente mecanice si electrice cheie), cutii de viteze sau generatoare.

 

Un scenariu posibil, dar putin probabil

Agentia Internationala a Energiei prognozeaza daca traiectoria actuala a tranzitiei catre o energie curata este in conformitate cu tinta de crestere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius, obiectiv care necesita emisii nete zero pana in 2050. Potrivit autoritatii, un scenariu net zero este inca posibil, dar este necesara continuarea punerii in aplicare a unor politici "mature, incercate si testate si, in cele mai multe cazuri, foarte eficiente din punct de vedere al costurilor". Raportul Agentiei constata ca investitiile in tehnologiile de energie regenerabila si implementarea acestora depasesc rapid proiectele privind combustibilii fosili, iar cererea pentru acest tip de combustibili va atinge probabil un nivel maxim inainte de 2030. Chiar si asa, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a ajunge la un nivel net zero. Conform traiectoriei actuale, temperaturile medii globale vor creste cu 2,4 grade Celsius.

Statele membre UE trebuie sa contribuie la atingerea obiectivului comun de utilizare a energiei regenerabile in proportie de 45% pana la sfarsitul deceniului. Potrivit Consiliului UE, noile norme vizeaza sectoarele in care integrarea energiei regenerabile a fost "mai lenta". In contextul in care unele proiecte din SUA, dar si din Marea Britanie, risca sa fie abandonate daca guvernele nu ofera sprijin, China continua sa joace un rol determinat pentru sector.

Lanturile de aprovizionare cu tehnologii de energie regenerabila sunt mai concentrate decat alte lanturi de aprovizionare tipice. Beijingul a determinat o mare parte a acestei concentrari prin investitii masive conduse de stat, acaparand parti importante din industria mineralelor esentiale, a panourilor solare si a vehiculelor electrice, inclusiv a bateriilor pentru vehicule electrice. In acest sens, patru tari - Vietnam, India, Malaiezia si Thailanda - detin o cota de 13% din productia mondiala de panouri solare. China detine aproximativ 80%. Astfel, relatiile geopolitice, in special cele dintre China si SUA, vor fi extrem de importante pentru dezvoltarea sectorului. Discutiile dintre presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia summitului APEC, au fost catalogate drept "pozitive", cei doi lideri discutand o serie de subiecte, printre care Ucraina, Taiwan si Orientul Mijlociu. Presedintele chinez a declarat dupa intalnire ca exista mult loc pentru cooperarea dintre cele doua puteri si ca Beijingul doreste sa fie un partener si un prieten al Statelor Unite. Mai mult, Secretarul american al Comertului, Gina Raimondo, a declarat ca Statele Unite cauta sa detensioneze tensiunile cu China.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 847.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 78% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>