WWF incheie unul dintre cele mai mari proiecte de conservare din Romania

Proiect de conservare Natura2000 Hartibaciu-Tarnava Mare-OltWWF-Romania a sustinut astazi, la Biblioteca Judeteana Brasov, un eveniment ce marcheaza incheierea unuia dintre cele mai mari proiecte de conservare derulate in Romania, „Pentru natura si comunitati locale. Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani, in stransa colaborare cu cateva dintre cele mai active organizatii de conservare a naturii si patrimoniului cultural din Transilvania, si a avut ca scop realizarea unui Plan de management pentru aceasta zona si crearea bazelor pentru o dezvoltare durabila, in acord cu cerintele speciilor si habitatelor de importanta europeana ce se gasesc aici.

 

Rezultate importante obtinute in cadrul proiectului

La momentul demararii proiectului – martie 2011 – in Podisul Hartibaciului fusesera desemnate 7 situri Natura 2000 (de importanta europeana) si inca 3 arii naturale protejate la nivel national. Cea mai mare provocare si cel mai important obiectiv a fost inventarierea speciilor si habitatelor de interes european pentru a intocmi un plan de administrare a zonei (Planul de management) care sa „reglementeze” modul in care se dezvolta zona pe viitor. Studiile de teren finalizate in 2014 au aratat ca aici exista o biodiversitate remarcabila:

    • 60% din totalul speciilor de pasari observate in Romania (aici cuibareste cea mai insemnata populatie de acvila tipatoare mica si de viespar din Romania; efectivele de huhurez mare, caprimulg, ciocanitoare de stejar, ciocarlie de padure si sfrancioc rosiatic sunt si ele cele mai mari comparativ cu celelalte situri din tara, iar populatia de cristel de camp este semnificativa pe plan global).
    • circa 600 de specii de fluturi.
    • 26 de specii de mamifere, intre care ursul brun, lupul, vidra.
    • peste 1.000 de specii de flora, adica circa 30% din flora Romaniei.
    • 18 specii de amfibieni si reptile, testoasa de apa europeana (pe cale de disparitie) si 180 de specii de coleoptere.
    • aria este de importanta internationala datorita pasunilor cu arbori batrani si pajistilor de mare intindere, probabil ultimele din Europa, care sunt perfect functionale din punct de vedere ecologic.
    • zona cuprinde 60% din suprafata nationala a padurilor cu stejar pufos, precum si paduri dacice de stejar si gorun.

 

Planul de management, elaborat in mod participativ (impreuna cu experti si prin consultari publice cu comunitatile locale) si acum in curs de aprobare la Ministerul Mediului, traseaza o viziune pentru zona pe termen lung si masuri concrete de protejare a acestor valori naturale. Planul va fi preluat, spre a fi aplicat, de catre administratorul zonei – Administratia Tarnava Mare-Hartibaciu din cadrul Progresul Silvic Sibiu, si oricine va propune proiecte de investitii de interes local sau national va trebui sa tina cont de acest cadru si sa solicite avizul administratorului. Aici intra proiectele de infrastructura de transport, agricultura, interventii asupra cursurilor de apa, silvicultura sau turismul.

 

Viziunea expertilor si a organizatiilor implicate in acest proces este ca zona sa reprezinte cel mai atractiv peisaj rural traditional multicultural din Europa Centrala, in care comunitatile locale mentin cu mandrie peisajul mozaicat cu sate bine intretinute, traind in principal din produsele locale si serviciile create prin utilizarea resurselor naturale si a valorilor culturale.

Proiect de conservare Natura2000

 

Principalele masuri din Planul de management se axeaza pe:

    1. Mentinerea peisajului mozaicat, cu paduri, pajisti si fanete bine gospodarite, pe care se mentin arbori izolati si tufaris pentru a gazdui speciile care au nevoie de ele.
    2. Mentinerea procentului actual (30%) de paduri batrane de peste 80 de ani, cu suficienti arbori de dimensiuni mari si lemn mort pentru a oferi hrana si adapost diverselor animale si pasari care depind de aceste elemente.
    3. Promovarea valorilor, inclusiv a celor culturale, si stimularea realizarii de produse locale si servicii specifice zonei, care sa stea la baza dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.

 

Alte rezultate

Cresterea capacitatii la nivelul autoritatilor publice locale si comunicarea cu comunitatile au fost obiective urmarite pe intreaga perioada de derulare a proiectului, pentru a se asigura buna implementare a planului de management si pentru ca populatia sa fie constienta atat de valorile naturale care-i inconjoara, cat si de necesitatea de a le proteja si de oportunitatile socio-economice la care au acces datorita localizarii intr-o zona de interes european.

 

Reprezentantii primariilor locale au fost instruiti in probleme ce tin de Natura 2000 si pregatiti sa sprijine activitatile din planurile de management. Pentru a stimula dezvoltarea durabila si a reduce riscul adversitatii comunitatilor locale fata de natura, prin introducerea masurilor de management a terenurilor, echipa de proiect a intocmit o strategie de vizitare pentru intreaga zona. A fost dezvoltata o retea de trasee de drumetie si cicloturism de 230 km si a fost creat cadrul de lucru pentru ca zona sa fie desemnata destinatie nationala de ecoturism. Colinele Transilvaniei, brandul ecoturistic al zonei, a devenit deja cunoscut si este parte din dosarul de „candidatura” al zonei la acest statut.

 

Pentru proprietarii de terenuri au fost elaborate masuri compensatorii propuse la nivelul Ministerului Mediului, prima dintre cele aprobate fiind masura de silvo-mediu introdusa in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Aceasta ofera sprijin din fondurile europene pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare de silvo-mediu pentru o perioada de 5 ani.

 

Pentru fermieri a fost intocmit un ghid pentru accesarea fondurilor europene menite sa asigure cresterea viabilitatii economice a activitatilor traditionale. Nu in ultimul rand, echipa de proiect a tinut o stransa legatura cu scolile din zona care au fost implicate in concursuri anuale pe teme Natura 2000, cu iesiri educative in natura, si care au de acum la dispozitie un pachet educational cu lectii interactive despre speciile si habitatele de interes european.

 

Pentru ca s-a constatat un vid informational privind valorile naturale si beneficiile pe care le-ar putea accesa populatia locala, s-a creat o gazeta – Gazeta Natura 2000, cu aparitie trimestriala, in care s-au abordat aceste aspecte. Echipa a mai organizat o expozitie foto itineranta si un pachet de materiale informative, precum fise cu specii, brosuri, calendare sau orare scolare - distribuite cu regularitate in tot situl.

 

Proiectul „Pentru natura si comunitati locale. Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt” a fost implementat de WWF-Romania in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu. Acesta a fost cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational de Mediu. WWF-Romania multumeste public, pe aceasta cale, tuturor partenerilor pentru colaborarea fructuoasa si rezultatele frumoase obtinute impreuna. Aceste rezultate vor fi valorificate mai departe in activitatea organizatiei in aceasta zona, pentru a intari modelul de dezvoltare ce se contureaza aici. Mai multe informatii despre proiect si zona: www.natura2000transilvania.ro.

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>