WWF: Turma de zimbri din Armenis, atacata de o haita de caini salbaticiti

Zimbri din Armenis atacati de caini salbaticitiIn urma vizitelor de monitorizare a turmei de zimbri din Muntii Tarcu de saptamana trecuta, rangerii WWF-Rewilding au descoperit ca 4 exemplare au murit din cauza unei combinatii de factori. Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel putin doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona.


Iarna este o perioada care pune la incercare supravietuirea zimbrilor, cand acestia consuma multa energie in cautare de hrana. Cei mai slabi dintre ei suporta consecintele selectiei naturale, fiind exclusi din turma pentru ca ar putea pune in pericol intregul grup, atragand atentia pradatorilor. Din nefericire, acest lucru s-a si intamplat.

Echipa WWF a fost in teren impreuna cu medicul veterinar si membri ai asociatei care gestioneaza fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre si din jurul cadavrelor, precum si inregistrarile de pe camerele de monitorizare amplasate in zona, concluzionand ca un grup de caini salbaticiti a haituit si atacat cel putin doua dintre exemplare (ambii masculi).


Cel mai puternic grup de pradatori din zona, o haita de caini

In zona exista o haita de 15 caini salbaticiti. Acestia nu sunt pradatori naturali, ci unii care pradeaza fauna salbatica, cu consecinte pe termen lung care nu pot fi inca masurate. Aceste exemplare au fost observate de echipa WWF cu ajutorul camerelor de monitorizare (o haita de 8 exemplare si inca 4 alte exemplare izolate), de catre membri ai asociatiei fondului cinegetic prin observare directa (15 exemplare de caini salbaticiti hranindu-se din cadavrul zimbrului ucis) si de catre muncitorii forestieri (angajati pentru exploatarile din zona Bobaia). Aceasta haita este in prezent cel mai puternic grup de pradatori din zona, facand competitie neloiala lupilor de aici. Ei diminueaza semnificativ numarul indivizilor din speciile salbatice care sunt hrana pentru lupi (cerbi, caprioare, mistreti, iepuri etc.), iar acestia nu mai sunt atrasi de o biodiversitate ridicata si au sanse mult mai mici sa formeze o haita.

Imaginile surprinse de camerele noastre de monitorizare confirma prezenta lupilor in zona, insa in numar redus. Localnicii, in special proprietarii de oi, isi explica disparitia unui numar important de animale domestice in anul trecut (fara alarmarea cainilor de paza in momentul atacului), prin activitatea acestei haite de caini salbaticiti. Membrii asociatiei cinegetice au identificat in teren (dupa urme) si haituirea unui porc mistret pornind de pe valea Raului Lung, trecand peste valea Raului Alb si pana in Valea Higegului.

Conform unui studiu recent realizat in cadrul proiectului WOLFLIFE - „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpatilor Orientali”, cainii hoinari si cainii de la stane nesupravegheati au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de fauna salbatica. Acest impact se manifesta fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de fauna salbatica. Gestionarii de fauna cinegetica reclama frecvent atacuri ale cainilor nesupravegheati de la stane, care se grupeaza in haite si ucid indivizi adulti sau juvenili din specii de cervide precum caprior, cerb sau alte specii: mistret, iepure.

Mai mult, rata de inmultire a acestora este semnificativ mai mare decat a lupilor, deoarece, spre deosebire de pradatorul natural, toate femelele de caine se reproduc, nu doar femela alfa. Totodata, femelele de caine sunt disponibile la mai multe imperecheri anual, in timp ce lupul este constrans la un singur moment, acela al sezonului de reproducere. In doua generatii, acesti caini devin salbatici. Densitatea mare de caini hoinari e favorizata direct sau indirect de catre oameni. Zonele locuite de oameni ofera hrana si adapost fata de pradatori (carnivore mari). In aceste conditii, cainii hoinari si cei de la stana devin competitori ai speciilor de fauna precum lupul si rasul. Mihai Pop, expert in cadrul ACDB, estimeaza faptul ca densitatiile de caini hoinari pot ajunge si pana la 40 de caini hoinari pe fond cinegetic indeosebi in fondurile suprapuse cu asezari umane, existand potentialul ca la nivelul tarii numarul acestora sa fie de ordinul zecilor de mii.

Anca Tomescu, director Competence Center Stray Animal Care, al VIER PFOTEN Romania considera ca “solutia pe care o ofera legea pentru gestionarea cainilor fara stapan este inefcienta si din pacate incurajeaza abandonul. Suntem deschisi spre orice colaborare cu autoritatile locale si organizatii nonguvernamentale pentru o rezolvare sustenabila si nonviolenta a problemei cainilor salbaticiti”.


Masuri necesare pentru diminuarea numarului de caini hoinari din salbaticie

WWF Romania propune Masuri necesare pentru diminuarea numarului de caini hoinari din salbaticie formarea unui grup de lucru cu reprezentanti ai autoritatilor de mediu, administratorilor fonduror cinegetice, organizatii pentru protectia animalelor, experti in fauna salbatica si autoritati locale, pentru a identifica masurile imediate, printre care:

    • actiuni de constientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabila a cainilor si campanii demonstrative pentru castrarea si tratarea (vaccinarea, deparazitarea) cainilor hoinari sau a cainilor cu stapan.
    • implicarea autoritatilor locale in proiecte de sterilizare, vaccinare si microciparea a cainilor si prevenire a abandonului.
    • crescatorii de animale sa renunte la utilizarea exemplarelor de caini metis si sa foloseasca, in schimb, caini din rase ciobanesti traditionale, iar exemplarele utilizate pentru paza sa fie hranite corespunzator, vaccinate si dotate cu jujeu.
    • planuri de actiune pentru reducerea abandonului cainilor si resurse pentru capturarea acestora, precum si sanctionarea abandonului conform legislatiei in vigoare.
    • cercetari aprofundate pentru a studia si cunoaste care sunt interactiunile spatiale si comportamentale dintre caini si alte specii de fauna salbatica, indeosebi carnivore. Competitia caine-carnivore este in mare masura necunoscuta.
    • evaluare si monitorizare adecvata a marimii populatiei de caini hoinari si a densitatii acesteia la nivel national, a modului cum aceasta este structurata si modul in care se mentine, astfel incat sa fie organizata o interventie eficienta in vederea diminuarii numarului de caini hoinari din habitatele naturale.


Faptul ca acesti caini au ajuns sa pradeze cel mai mare mamifer din Europa, printre care si primul pui conceput si adus pe lume in libertate in zona Banatului montan, este inca o dovada a pericolului pe care il reprezinta pentru fauna salbatica si nu numai. In zona parcului Natural Vanatori Neamt, spre exemplu, acolo unde 20 de zimbri traiesc in mediul natural, exista si o haita de lupi, insa aceasta nu a atacat zimbrii de acolo. Incidentele din Magura Zimbrilor ne atrag atentia asupra unei probleme insuficient abordate de catre autoritatile competente.

WWF Romania

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>