Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii Fagaras

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii FagarasFundatia Conservation Carpathia a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode stiintifice, cantitative a speciei ras (Lynx lynx) intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali. Monitorizarea a fost facuta cu ajutorul camerelor foto cu senzor de miscare si isi propune evaluarea starii de conservare si mentinerea unei populatii viabile de rasi, precum si crearea unui model de monitorizare a faunei salbatice la nivel national.


Specialistii Fundatiei Conservation Carpathia au monitorizat cea mai mare felina salbatica a Europei, intr-o zona pilot de 1200 kmp din estul Muntilor Fagaras, Piatra Craiului si Muntii Leaota. 23 de rasi adulti, 9 masculi, 6 femele, 8 indivizi cu sex nedeterminat, dar si 9 pui alaturi de femele au fost identificati cu ajutorul celor 150 de camere cu senzor de miscare instalate. 

Datele au fost obtinute in trei sezoane consecutive de toamna-iarna, din 2018 pana in 2020, pe parcursul a pana la 105 de zile de monitorizare in fiecare sezon. 

 

Cum au fost monitorizati rasii

In mod traditional monitorizarea carnivorelor mari s-a realizat in Romania prin numararea urmelor pe zapada. Totusi, rasii se deplaseaza foarte mult, astfel devenind imposibil sa atribuim o urma unui anumit exemplar, existand riscul ca acelasi animal sa fie numarat de mai multe ori. Lucru care s-a intamplat in Romania mai ales in perioada in care erau permise cote de vanatoare la aceasta specie.

Pentru a elimina aceste incertitudini, Fundatia Conservation Carpathia a folosit o metoda moderna de monitorizare, fara capturarea si perturbarea comportamentului normal al animalului. Monitorizarea cu camere cu senzor de miscare presupune fotografierea rasilor in habitatul lor, specialistii identificand mai apoi rasii pe baza imaginilor obtinute. Aceasta metoda este eficienta in studierea populatiilor de feline a caror blana prezinta un tipar unic de la individ la individ, asa cum este si cazul rasului. Pe baza numarului de recapturi ale fiecarui ras, specialistii Fundatiei au estimat marimea, densitatea si structura populatiei din zona pilot, folosind modele matematice complexe ce iau in considerare imigratia, mortalitatea, comportamentul si disponibilitatea habitatului. Evaluarea marimii populatiei este esentiala pentru a pune in practica un management durabil al acestei specii necunoscute din Carpatii Romanesti. Astfel de date ne arata daca populatia mentine o tendinta ascendenta sau descendenta in contextul schimbarilor de habitat, diminuarii resurselor de hrana samd.

Modelele matematice au prezis o densitate de 1.7 rasi / 100 kmp (interval confidenta=1.1-2.6). Aceste valori de densitate sunt mai mari decat in Carpatii Slovaciei, Alpii Elvetieni sau Muntii Jura la granita dintre Franta, Elvetia si Germania.


"Monitorizarea rasilor din estul Muntilor Fagaras este primul exemplu de monitorizare moderna, cantitativa pentru aceasta specie in tara noastra, si poate reprezenta un bun exemplu de schema de monitorizare aplicabila in mai multe zone pilot din putin studiatii Munti Carpati. Numai avand astfel de informatii putem avansa in managementul speciei ras in Romania, prin masuri care sa asigure linistea si spatiul pe care aceasta specie ni le cere in contextul fragmentarii habitatelor. Daca mentinem aceasta populatie viabila pe termen lung, pastram intacta intreaga comunitate de carnivore, inclusiv speciile prada ale acestora (cerb, caprior, capra neagra etc.) la nivelul intregului continent European. De ce? Pentru ca populatiile din Romania sunt sursa importanta de gene si pentru alte populatiile aflate in pragul disparitiei, precum cele din Europa Centrala si de Vest, atat prin recolonizare naturala cat si prin programe recente de reintroducere", a declarat Ruben Iosif, specialist fauna la Fundatia Conservation Carpathia. 

Raportul complet al monitorizarii este disponibil aici: https://bit.ly/31qZ4LD, Appendix 1 si Appedinx 2

 

Despre ras

Rasul figureaza pe lista animalelor strict protejate prin Directiva Habitate a Uniunii Europene, este al treilea mare pradator al Europei, dupa urs si lup cu care este in competitie pentru speciile lor prada, capriorul sau capra neagra. Este un carnivor foarte discret care se fereste de contactul cu oamenii. Acesta nu ataca animalele domestice, desfasurandu-se cu discretie in habitatele forestiere si se apropie doar pe timp de noapte de comunitatile locale din jurul Carpatilor. 

Rasii sunt animale teritoriale, care cutreiera zone de pana la 400 km², de aceea au nevoie de suprafete de padure continue pentru a supravietui, o conditie din ce in ce mai greu de asigurat. In perioada de iarna, cand zapada mare forteaza toate animalele catre altitudini mai joase, rasul si prada sa depind de ecosistemele create de agricultura traditionala din jurul Muntilor Carpati. Si aici intervine particularitatea Romaniei, pentru ca aceste zone, aceste mozaicuri de fanete, livezi si petice de padure, nu sunt inca total antropizate si fragmentate, oferind spatiu acestor animale. 

Cele mai mari amenintari la adresa rasilor din Romania sunt fragmentarea si degradarea habitatelor lor naturale, lipsa unui management bazat pe metode stiintifice, vanarea excesiva a speciilor sale de prada, braconajul. Ca si celelalte carnivore mari, respectiv ursul si lupul, rasul este indicator al unui ecosistem sanatos si echilibrat. Mentinerea unei populatii viabile si sanatoase de rasi reprezinta mentinerea unei paduri sanatoase, unde exista atat carnivore mari, cat si speciile lor de prada.

Despre Fundatia Conservation Carpathia

Viziunea Fundatiei Conservation Carpathia este crearea unei zone protejate cu natura salbatica de talie mondiala in sudul Carpatilor romanesti, care sa permita, desfasurarea proceselor evolutive naturale. De asemenea, Fundatia se implica si in crearea unei economii verzi in jurul Muntilor Fagaras, in beneficiul naturii si al oamenilor.

Impreuna cu Parcul National Piatra Craiului, care se invecineaza cu fondurile cinegetice din custodia CARPATHIA, am creat o zona de liniste pentru fauna, un total de 80.000 ha fara vanatoare sportiva sau pentru trofee.

Prin activitatile derulate, Fundatia Conservation Carpathia creeaza un exemplu de management si monitorizare a faunei, ce poate fi preluat la nivel national: monitorizare non-invaziva prin metode ADN si camere cu senzor de miscare, alaturi de un plan de masuri de management , echipe de interventie rapida pentru rezolvarea situatiilor potential periculoase, donatii de Ciobanesti carpatini, garduri electrice puse la dispozitie gratuit.

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>