Infrastructura verde si servicii de ecoturism si pescaturism in Delta Dunarii

Ecoturism si pescaturism-Delta DunariiAsociatia Ivan Patzaichin — Mila 23 a prezentat trei dintre cele mai ample proiecte initiate in Delta Dunarii, care pot demonstra ca ecoturismul si infrastructura verde pot oferi acestei zone un viitor sustenabil.


Principala caracteristica a acestor proiecte este ca, la finalizare, ele vor apartine comunitatilor locale si integrate in activitatea curenta a locuitorilor.



'M-as bucura sa pot spune, peste cativa ani, ca am pus semintele unor proiecte frumoase, care merg bine, si care dupa ce au fost sadite si ingrijite dupa puterile mele, au trecut in mainile celor pe care i-am avut in gand atunci cand am pornit la treaba: oamenii din Delta, cei carora le sunt dator cu copilaria mea, cu omul care sunt acum si felul de a privi lumea' — a spus Ivan Patzaichin.

Proiectul Crisan + Caraorman + Mila 23 — Ecoturism pentru viitor isi propune sa defineasca o identitate comuna a zonei din perimetrul acestor localitati, care sa se poata transforma intr-o destinatie ecoturistica cu marca proprie.

Instrumentele cu care opereaza acest proiect sunt:

  • educationale (specializari de ecoturism pentru operatorii de pensiuni din zona, material didactic privind valorile ecoturismului pentru profesorii si elevii scolilor din cele trei comunitati, un centru de promovare si educatie interactiva despre Delta Dunarii la Muzeul Satului din Bucuresti),
  • infrastructura verde (construirea de facilitati pentru birdwatching la Sanctuarul pasarilor de la Caraorman) si
  • operationale (realizarea unui traseu-pilot culinaro-turistic). Insa cel mai important efect pe care il urmarim este intarirea coeziunii de grup dintre comunitati si increderea ca lucrul in comun poate pune triunghiul Crisan + Caraorman + Mila 23 pe harta destinatiilor premium din Delta.


Proiectul Lotca Habitat va introduce in vorbirea curenta un termen inca necunoscut: pescaturismul. Acest tip de activitate turistica (invitarea turistilor sa incerce, alaturi de pescari, o zi din viata acestora) are un mare potential de atractivitate in Delta, unde turistii cauta experiente noi, care sa ii apropie de natura si de cultura locului.


Proiectul are trei componente:

  • infrastructura verde (prin construirea unor lotci traditionale, ce urmeaza a fi folosite in proiect),
  • operationala (realizarea traseelor de pescaturism),
  • educationala (de formalizare si transfer ulterior catre alte familii din Mila 23 a modalitatii de a oferi un serviciu turistic unic in Romania).


Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor urmareste sa acorde detinutilor abilitati de reinsertie sociala, prin instruirea lor in meserii de nisa, care sa le ofere un avantaj competitiv, dar mai ales sa sensibilizeze opinia publica cu privire la optiunile de reintegrare in societate. Detinutii vor fi instruiti in meserii ecologice, inclusiv in cea de constructor de case eco, si vor participa la construirea a 5 case, pe grindul Tataru al penitenciarului de la Chilia.


Proiectul combina trei elemente principale:

  • educatie (prin organizarea de cursuri pentru meserii pentru detinuti din mediul defavorizat si cu nivel scazut de scolarizare),
  • realizare de infrastructura durabila (prin realizarea unor case traditionale, cu materiale si metode specifice Delta, care vor fi utilizate apoi ca ateliere de invatare pentru alte meserii eco, cum ar fi tamplarie, marangozerie (constructor de barci din lemn), impletituri de rachita si olarit) si
  • constientizarea publicului cu privire la soarta detinutilor (in principal prin realizarea, in cele 5 case eco construite, de evenimente publice).

Cu aceasta ocazie s-a lansat concursul de idei pentru arhitectura, in urma caruia vor fi realizate proiectele celor 5 case ce se vor construi pe grindul Tataru, la Chilia.

Proiectele sunt finantate din fonduri externe (Mecanismul Financiar Norvegian, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si fonduri ale Agentiei Germane de Cooperare Internationala), si desi sunt localizate in principal in triunghiul Crisan — Caraorman — Mila 23 si in localitatea Chilia, activitatile pe care le propun pot reprezenta solutii pentru intreaga Delta. Reteaua de parteneri cu care sunt derulate proiectele a fost construita de Asociatie cu rabdare, in speranta ca valoarea adaugata pe care o poate aduce cooperarea autentica (mai ales intr-un spatiu unde mobilitatea reprezinta un handicap), poate restaura increderea comunitatilor din Delta de a prelua initiativa in stabilirea drumului propriu catre dezvoltare durabila.

Proiectul Crisan+Caraorman+Mila 23 — Ecoturism pentru viitor este derulat in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, Primaria Crisan si Societatea Ornitologica Romana, si este finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 — componenta 3 — Dezvoltare durabila. Proiectul a demarat in iunie si se va finaliza in aprilie 2016.

Bugetul administrat de toti partenerii este de 158.788 EUR, dintre care 10% cofinantare din surse proprii.

Proiectul Lotca Habitat este derulat in parteneriat cu ARBDD, Asociatia pentru Ecoturism din Romania (AER) si este finantat de Agentia Germana de Cooperare Internationala prin Danube Competence Center (platforma de cooperare in domeniul turismului din regiunea Dunarii). Proiectul va dura din iulie 2014 pana in iunie 2015, iar bugetul total este de 29.000 EUR, din care 25% din contributii proprii.

Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor este un proiect pre-definit, finantat in cadrul Mecanismnului Financiar Norvegian 2009 — 2014 si derulat in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, South Regional Office — Bastoy Prison, Norvegia si RomanoButiQ. Se deruleaza in perioada iunie 2014 — aprilie 2016. Bugetul administrat de Asociatia Ivan Patzaichin — Mila 23 si RomanoButiQ pentru proiectarea si constructia caselor, cursurile de formare, si pentru activitatile de constientizare cu privire la posibilitatile de reintegrare ale detinutilor este 414.250 EUR.


Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23



Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>