Campania agricola de vara - Reguli si masuri de prevenire a incendiilor

Reguli si masuri de aparare impotriva incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor paioase

In perioada campaniei agricole de vara, in special in perioada campaniei de recoltare a cerealelor paioase, creste riscul de incendiu atat la lanuri, cat si depozitele de cereale si furaje, evenimente care pot avea consecinte dezastruoase asupra mediului inconjurator, vietii si bunurilor.

Pentru reducerea riscurilor producerii unor incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, proprietarii de terenuri agricole, detinatorii de utilaje agricole si de transport, precum si cetatenii, trebuie sa tina cont de masurile specifice de aparare impotriva incendiilor care trebuiesc respectate pe timpul desfasurarii campaniei de recoltare si depozitare a cerealelor, respectiv:

    • Lucrarile vor incepe prin izolarea lanurilor fata de drumuri, paduri si cai ferate prin crearea unor fasii paralele arate sau discuite cu dimensiunea cuprinsa intre 20 — 30 m.
    • La lucru, se vor admite doar utilajele verificate tehnic de catre persoanele autorizate si ale caror tevi de esapament sunt prevazute cu dispozitive omologate de retinere a scanteilor.
    • Incepand cu perioada coacerii si pana la terminarea recoltarii cerealelor, se interzice fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea sub orice forma a focului deschis in lanurile de cereale si pe miristi, pe combine, utilaje si autovehicule de transport.
    • Locurile pentru fumat nu se vor amplasa la o distanta mai mica de 50 m fata de culturile de cereale paioase, in perioada coacerii si recoltarii, precum si fata de locurile de depozitare a paielor. De asemenea, fata de depozitele si punctele de alimentare cu combustibil, distanta va fi de peste 40 m.
    • Alimentarea cu carburanti se va face in punctele de alimentare special amenajate (la cel putin 20 m in afara lanurilor de cereale) iar aprovizionarea masinilor agricole la punctele de alimentare, se va face cu motoarele oprite. Este interzis transportul si transvazarea lichidelor combustibile in vase deschise sau confectionate din material plastic si alimentarea in lan sau la distante mai mici de 50 m fata de acestea, a autovehiculelor, masinilor si utilajelor agricole.
    • Remedierea unor defectiuni aparute la masinile si utilajele agricole se va face la o distanta de cel putin 50 m fata de lanurile nerecoltate, miristi sau vegetatie uscata.
    • La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apa, precum si platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, galeti, stingatoare sau butoaie cu apa.
    • Toate masinile si utilajele agricole, precum si cele care au acces in zonele cu vegetatie uscata sau deseuri combustibile, vor fi dotate cu stingatoare cu praf si dioxid de carbon, ar personalul de deservire va fi instruit cu privire la respectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor.
    • In zonele de depozitare a deseurilor combustibile din localitati (gropi de gunoi) se va asigura, prin componenta preventiva a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din localitati (SVSU), supravegherea acestora, astfel incat acestea sa nu fie incendiate intentionat sau din neglijenta.


Reamintim ca, in perioada caniculara si de seceta prelungita, arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale ESTE INTERZISA.

In situatiile in care, din motive tehnice, nu se pot distruge daunatorii terenurilor agricole decat prin ardere controlata, arderea miristilor se executa prin parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate, izoland zona de ardere fata de caile de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii.

Pentru suprafetele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substantele si mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafetele mai mari de 5 ha se impune prezenta unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire.

Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se va face numai pe timp de zi, in conditii meteorologice fara vant, sub supraveghere permanenta. Este obligatorie stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii, fiind interzisa acoperirea focarelor cu pamant.

Totodata facem precizarea ca arderea miristilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu focul — emis de Primarie, cu avizul Garzii de Mediu, si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2500 lei.

Atentie! fermierii care acceseaza platile APIA si opteaza pentru aceasta modalitate de igienizare a terenului, trebuie sa fie constienti ca aceasta practica agricola incalca obligatiile privind normele de ecoconditionalitate.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA informeaza fermierii cu privire la obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, in caz contrar APIA va aplica sanctiuni care ajung pana la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru detinatorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetatiei uscate.

Conform normelor de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor. Aflati aici totul despre Normele de Ecoconditionalitate obligatorii pentru fermieri in 2019

Se excepteaza de la aceasta obligatie, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor cetatenesti, dar cu respectarea stricta a masurilor generale de stingere a incendiilor.

Observarea unui inceput de incendiu se anunta, imediat, la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112. 

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>