Luna Ianuarie: Calendarul lucrarilor agricole in sectorul vegetal si zootehnic

Calendarul lucrarilor agricole realizate de fermieri in luna IanuarieIn luna Ianuarie, urmatoarele lucrari agricole se executa in cadrul fermelor si gospodariilor agricole:


In prima faza nu trebuie sa uitam sa realizam lucrarile restante din luna decembrie. In continuare, in functie de sectorul agricol, vom realiza urmatoarele:

 

 

 

In sectorul vegetal:

In aceasta luna, fermierii intocmesc in linii mari programul de activitate pentru campania de primavara, incluzand culturile ce se vor infiinta si lucrarile prevazute pentru fiecare cultura. Tot in aceasta luna incepe procurarea de inputuri necesare in campania de primavara.

In camp se efectueaza controlul semanaturilor de toamna (din 15 in 15 zile), iar in situatiile deosebite (ger puternic, crusta de gheata, polei, baltiri de apa), controlul se face si mai des.

    • In cultura plantelor de camp:
        • fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice administrate la suprafata a culturilor de grau, triticale sau orz. Recomandam utilizarea ingrasamintelor complexe cu doua elemente, azot ( N ) si fosfor ( P ) sau chiar cu trei elemente, azot ( N ), fosfor ( P ) si potasiu ( K ) in compozitia carora azotul sa fie in proportie cel putin egala cu fosforul. Aceste produse se pot folosi in doze de 200 – 400 kg produs comercial / ha. Se mai poate folosi in doza de 100 – 150 kg / ha azotat de amoniu sau chiaruree. Pe terenurile ses, plane, fara risc de scurgere la suprafata a apei din precipitatii, fertilizarea este bine sa se faca chiar peste zapada caci aceasta asigura dizolvarea ingrasamintelor si un mai usor acces al plantelor la elementele nutritive. Pe terenurile in panta aceasta lucrare se efectueaza numai cand terenul s-a zvantat si nu este pericol de ingropare a plantelor in sol prin deplasarea peste culturi si, de asemenea, trebuie ca pe frunzele culturilor sa nu fie picaturi de roua caci faciliteaza lipirea granulelor de ingrasamant pe frunze si distrugerea acestora. Acest lucru se constata usor prin trecerea dosului palmei peste frunze si daca acesta se umecteaza se amana lucrarea pana la zvantarea plantelor. De regula, lucrarea se face dupa ora 10 a m. Nu pierdeti din vedere ca primaverile sunt ploioase, asa ca nu risipiti intervalele de timp favorabile acestei lucrari. De asemenea, nu va scumpiti la bani caci pretul complexelor nu este chiar dublu decat al ingrasamintelor simple numai cu azot insa 100 kg ingrasaminte complexe aduc sigur un spor de recolta mai mult decat dublu fata de cantitatea similara de ingrasaminte simple cu azot. In plus mai sunt si alte efecte negative ale fertilizarii unilaterale cu azot asupra fertilitatii naturale a solului provocate prin epuizarea celorlalte elemente nutritive.
        • aratura de iarna pe suprafetele destinate insamantarilor de primavara si ramasa neefectuata din toamna caci cu cat ne apropiem de primavara cu atat valoarea acestei lucrari descreste. Sa nu uitam ca aratura asigura 30 % din volumul si calitatea recoltelor. Lucrarea se face mai la suprafata decat toamna, adica la o adancime de 18 – 20 cm si fara grapa stelata pentru a permite patrunderea acesteia de inghet si dezghet. Atentie la incorporarea corecta a resturilor vegetale.
    • In legumicultura, fermierii isi procura seminte, ingrasaminte chimice, insecto-fungicide necesare in primul rand producerii rasadurilor. Se vor pregati solariile si rasadnitele pentru incalzit in vederea semanarii rasadurile si apoi de plantat culturile timpurii. Totodata, se verifica starea culturilor de toamna, evacuand la nevoie apa de pe culturi. Se incepe protejarea cu folie de polietilena culturile de frunzoase infiintate din toamna – salata, spanac, ceapa verde, in cazul in care apar geruri uscate.
    • In pomicultura se vor efectua taierile tehnologice, precum si tratamentele de iarna (atunci cand temperatura aerului este de peste 10 grade Celsius), senin, fara vant si mai ales fara zapada pe ramuri, cu uleiuri horticole sau sulfat de cupru in concentratie de 3 % netamponat cu var (asa numita zeama albastra). Se va face imbaierea completa a plantelor pornind tratamentul de la varf spre sol. Nu uitati sa adaugati in solutii 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahar la 10 litri de solutie pentru a asigura o buna aderenta a solutiei pe ramuri. Pomii tineri, neintrati pe rod, nu se trateaza acum, ci numai in vegetatie, la avertizare.
    • In viticultura In viticultura se desfunda terenul (daca solul nu este inghetat) in cazul infiintarii plantatiilor de vii si se face fertilizarea organica de baza. Se fac taieri in uscat la viile pe rod, in zona de cultura neprotejata. Se fac taierile tehnologice, scoaterea coardelor taiate din vie. Procedati simultan si la legarea coardelor de rod pe materialul de sustinere. Taierea timpurie a viei asigura evitarea pierderilor de seva prin plans, pornirea timpurie in vegetatie, deci posibilitatea acumularii unei mai mari cantitati de zaharuri in struguri si coarde pentru o mai mare rezistenta a plantelor la iernat. Desigur exista si reversul medaliei in sensul ca lastarii mai timpurii pot fi afectati de ingheturile tarzii de primavara.

 

In sectorul zootehnic:

    • In fermele de bovine se vor continua activitatile cotidiene ca si pana acum.
    • In fermele de ovine si caprine trebuie acordata atentie sporita fatarilor si protectiei mieilor si iezilor impotriva gerului si precipitatiilor. Se va asigura tainul de malai sau concentrate si fan de cea mai buna calitate mielor si iezilor in varsta de peste 10 zile.
    • In fermele de porcine se va continua activitatea cotidiana cu grija deosebita pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra frigului si intemperiilor stiut fiind ca aceasta specie este destul de sensibila la factorii climatici. Se va spori asternutul de paie si se vor astupa toate golurile din adaposturi spre a evita curentii de aer care pot usor imbolnavi animalele.
    • In fermele de pasari – ma refer la cele gospodaresti – se va continua activitatea cotidiana cu un spor de preocupare la protejarea pasarilor contra frigului si a intemperiilor. Se va asigura apa calduta pentru baut. In scurt timp aceasta va ingheta. Este bine ca in apa de baut sa adaugati putina, foarte putina sare. Se introduce in hrana pasarilor masa verde obtinuta prin germinarea boabelor de grau, triticale, orz, ovaz sau porumb in tavi mari. Plantele trebuie sa aiba inaltimea de 10 – 15 cm ca sa fie economice. Astfel se asigura ouatul gainilor si pe timpul iernii.
    • In stupine se va verifica, atunci cand temperatura permite, rezerva de hrana a familiilor si se va completa cu turte de zahar apicol sau siropuri. De asemenea, se urmareste ca urdinisurile sa nu fie astupate de zapada caci aceasta poate duce la moartea prin asfixiere a albinelor.

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>