Andivele sau salata de cicoare „RADICCHIO DI VERONA”

 

 

Salata de cicoare RADICCHIO DI VERONA(IGP) din Republica Italia, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.




 

 

Descrierea produsului „RADICCHIO DI VERONA”

Tipul produsului

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

Descrierea produsului caruia i se aplica denumirea Radicchio di Verona

IGP „Radicchio di Verona” se atribuie produselor obtinute din plante apartinand familiei Compositae, genul Cichorium, specia inthybus, varietatea Rossa di Verona timpurie ai tarzie.

Plantele carora li se aplica IGP „Radicchio di Verona” au frunze sesile, intregi, cu margini lipsite de zimti si care se curbeaza in sus in forma unui scoc. Datorita temperaturilor joase din timpul iernii, frunzele dobandesc coloritul tipic rosu inchis intens si, fiind strans legate unele de altele, dau caparanii forma tipica de miez compact.

Nervația principala a frunzelor este foarte dezvoltata si are culoarea alba.

„Radicchio di Verona” este de doua tipuri: timpurie si tarzie, si prezinta urmatoarele caracteristici:

„Varietatea timpurie”: capatana (miezul) are o greutate de 150-350 grame; insamantarea se efectueaza intre 1 si 20 iulie, recoltarea incepe la 1 octombrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 13 tone,

"Varietatea tarzie”: capatana (miezul) are o greutate de 100-300 grame; insamantarea se efectueaza intre 21 iulie si 15 august, recoltarea incepe la 15 decembrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 11 tone; recoltarea trebuie sa asigure mentinerea unei parti importante a radacinii pivotante (cel putin 8 centimetri), iar pentru aceasta varietate este necesar sa se efectueze o transformare ulterioara, care sa cuprinda o etapa de cultivare fortata si de albire, prin care frunzele dobandesc textura tipică crocanta si un gust usor amarui.

In momentul introducerii pe piata, IGP „Radicchio di Verona” trebuie sa prezinte, pe langa caracteristicile tipice susmentionate, urmatoarele caracteristici: sa fie curatate cu precizie si in mod ingrijit, capatana si radacina fiind curate si spalate, sa fie uniforme in ceea ce priveste dimensiunea si lungimea capatanilor, precum si dimensiunile micii portiuni de radacina care ramane atasata de capatana. In plus, capatana trebuie sa aiba un aspect compact si sa fie stransa la varf, de forma usor eliptica, cu nervuri pe suprafata frunzei evidente si deschise; culoarea limbului este rosu stralucitor, fara nuante, iar culoarea nervatiei principale este complet alba spre baza. Capatanile trebuie sa fie intregi, sanatoase, fiind excluse produsele afectate de putregai sau care prezinta alterari care le fac nepotrivite pentru consum, sa aiba un aspect fraged, sa fie lipsite de paraziti si de daune produse de paraziti, sa nu prezinte un nivel anormal de umiditate externa si sa nu aiba mirosuri si/sau gusturi straine.

IGP „Radicchio di Verona” se comercializeaza impreuna cu o portiune mica, insa apreciabila, de radacina (radacina pivotanta), avand o lungime de cel mult 4 cm si un diametru proportional cu dimensiunea capatanii insasi.

Etape specifice ale productiei care trebuie sa aiba loc in zona geografica limitata

Operatiunile de insamantare/transplantare, de recoltare, cultivare fortata-albire, curatare si spalare trebuie sa aiba loc in zona de productie indicata.

Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Ambalarea „Radicchio di Verona” trebuie sa aiba loc in zona delimitata, intrucat transportul si manipularile excesive ar putea compromite structura compacta a capatanii, cauzand astfel imbatranirea acesteia, ceea ce duce la alterarea calitatii produsului.

Produsele IGP „Radicchio di Verona” trebuie comercializate in ambalaje sigilate conforme cu specificatiile urmatoare, care respecta legislatia comunitara:

— tavi de carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— cosulete de carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 30 cm × 40 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 30 cm × 50 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 40 cm × 60 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— fileuri de 0,5 kg, 1 kg si 1,5 kg.

Fiecare ambalaj trebuie sa contina un singur strat de produs si sa fie sigilat astfel incat deschiderea invelisului sa determine ruperea sigiliului.

Norme specifice privind etichetarea

Pe langa denumire si simbolul grafic comunitar, ambalajul trebuie sa poarte in mod obligatoriu pe eticheta, cu caractere imprimate clare si lizibile, urmatoarele mentiuni: numele, denumirea comerciala si adresa ambalatorului, greutatea, data si locul ambalarii, termenul de valabilitate si orice alte indicatii prevazute in legislatia nationala sau comunitara.

Emblema consta in 3 capatani de „Radicchio di Verona”, cu linii si o banderola albastra care reprezinta Arena din Verona si fluviul Adige, pentru a reflecta originea geografica.

Este interzisa adaugarea oricaror alte calificari la IGP „Radicchio di Verona”, neprevazute in documentul unic. Se admite utilizarea indicatiilor care fac trimitere la denumirea exploatatiei producatoare si la localitatea in care se afla aceasta. Este autorizata, de asemenea, utilizarea marcii comerciale.

In orice caz, menTiunea IGP „Radicchio di Verona” trebuie sa fie scrisa in caractere vizibil mai mari decat cele utilizate pentru orice alta mentiune.

Delimitarea succinta a zonei geografice

Zona de productie a IGP „Radicchio di Verona” cuprinde localitatile enumerate in continuare, toate fiind situate in regiunea Veneto.

In provincia Verona, teritoriul localitatilor: Trevenzuolo, Salizzole, Nogara, Concamarise, Sanguinetto, Cerea, Casaleone, Legnago, Minerbe, Roveredo di Gua, Cologna Veneta, Veronella, Arcole, Zimella, Isola della Scala, Bovolone, Bevilacqua, S. Pietro di Morubio, Roverchiara, Gazzo Veronese, Sorga, Erbe, Oppeano, Isola Rizza, Albaredo d'Adige, Pressana, Villa Bartolomea, Castagnaro, Terrazzo, Boschi S. Anna, Angiari, Bonavigo.

In provincia Vicenza, teritoriul localitatilor: Asigliano Veneto, Pojana Maggiore, Noventa Vicentina, Campiglia dei Berici, Agugliaro, Sossano, Villaga, Albettone, Orgiano, Alonte, Lonigo, Barbarano Vicentino, San Germano dei Berici.

In provincia Padova, teritoriul localitatilor: Casale di Scodosia, Castelbaldo, Masi, Megliadino S. Fidenzio, Megliadino S. Vitale, Merlara, Montagnana, Ospedaletto Euganeo, Saletto, S. Margherita d'Adige, Lozzo Atestino, Urbana.

Legatura cu zona geografica

Specificitatea zonei geografice

Zona de productie a OGP „Radicchio di Verona” este compusa din terenuri nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile.

Clima deosebit de favorabila productiei este continentala, cu veri foarte calde si inabusitoare si ierni reci si cetoase, intervalele anuale de temperatura fiind foarte mari, iar precipitatiile, desi bine distribuite pe durata intregului an, limitate.

Specificitatea produsului

Caracteristicile specifice care deosebesc IGP „Radicchio di Verona” de alte produse din aceeasi clasa de produse sunt in special textura crocanta a frunzelor, culoarea rosu intens si gustul usor amarui.

Legatura cauzala dintre zona geografica si calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP)

IGP „Radicchio di Verona” se bucura de o reputatie solida si de lunga durata.

Prima cultivare veritabila a „Radicchio di Verona” in scop comercial dateaza de la inceputul secolului douazeci, desi acestea erau prezente inca de la sfarsitul secolului optsprezece in „broli” (gradini de zarzavat). De asemenea, acestea figureaza in recensamantul agricol Jaccini (volumul 5, partea I, 1882). Plantele erau cultivate in campiile inalte din Verona, intre randurile de pomi fructiferi si vita de vie. „Radicchio di Verona” sunt mentionate, de asemenea, in Monografia della provincia di Verona de Regio Prefetto, Conte Luigi Sormano Moretti (Florenta, 1911).

In cartea „Cucina veneta” (1980) de Givanni Rorato, plantele sunt descrise astfel: „Asemenea florilor asezate pe masa. Nu exista nicio indoiala ca andiva si-a ales Veneto drept patrie: aici, aceasta se cultiva de secole, chiar daca culturile specializate si selectionate dateaza de la sfarsitul secolului trecut. Astazi, in regiunea Veneto, selectia a produs diverse tipuri de andive: radicchio rosso di Treviso radicchio variegato di Castelfranco, … radicchio di Chioggia, radicchio di Verona, si acestea rosii si, in fine, radicchio variegato di Luisa, in Polesine …”.

Numeroasele retete traditionale din bucatăria regiunii Veneto, care au ca ingredient principal „Radicchio di Verona” (omleta cu andive, cappelletti cu castane cu sos de nuci si andive, fagottini cu andive etc.), sporesc reputatia indiscutabila a acestor plante.

Capatana compacta, textura crocanta a frunzelor si gustul tipic usor amarui au o legatura evidenta cu clima care caracterizeaza zona de productie. Clima continentala, temperaturile scazute din timpul iernii si terenurile nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile, sunt factorii care determina aceste caracteristici organoleptice.

Activitatile umane seculare, capacitatile sale culturale, cercetarea continua si punerea in aplicare a unor tehnici de cultivare traditionale si specifice au contribuit la reputatia de care se bucura „Radicchio di Verona”, atat in literatura agricola si stiintifica specifica, cat si din punct de vedere comercial.


Sursa: www.agriculturae.ro


Imagini cu Radicchio di Verona puteti viziona pe:

www.youtube.com/watch?v=9QpjVZSjLxs

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>