Cultura tomatelor in solarii

Tomatele reprezint principalele culturi din solarii, tinand seama de importanta deosebita a acestora.  Se pot practica doua sisteme: ciclul scurt, care tine de la 20 martie – 5 aprilie, pana la 15 – 20 iulie si ciclul lung care se infiinteaza la aceeasi data cu ciclul scurt, dar desfiintarea culturii se face in jur de 15 – 20 septembrie..


Ci
clul scurt se practica in special in sudul si vestul tarii, folosind cei mai timpurii hibrizi.

Pregatirea terenului se incepe din toamna cu defrisarea culturii anterioare. Se strang si se scot din solar toate resturile vegetale, spalierul, etc.

Fertilizarea solului. Fertilizarea de baza se face cu 50 – 70 t/ha gunoi de grajd descompus, aplicat o data la 2 – 3 ani. In general, puteti lua in considerare urmatoarele cantitati de ingrasaminte necesare intr-un sol cu un nivel scazut de fertilizare, la o productie estimata de 60 tone/ha: 192 kg/ha azot (N), 180 kg/ha fosfor (P) si 400 kg/ha potasiu (K) ca ingredienti activi. Aceasta inseamna aplicarea a 570 kg cu 34 % azotat de amoniu, 900 kg cu 20 % super-fosfat si 800 kg cu 50 % sulfat de potasiu la hectar.

Gunoiul de grajd, 75% din cantitatea totala de fosfor si jumatate din cantitatea de potasiu trebuie aplicata ca fertilizare de baza. Restul trebuie aplicat ca fertilizare starter si apoi esalonat. 1/3 din cantitatea de azot trebuie aplicata ca fertilizare starter, iar restul esalonat, de 3 – 4 ori de-a lungul perioadei de crestere.

Mobilizarea adanca a solului la 28 – 30 cm se face cu MSS 1,4, cu plugul cultivator de vie (PCV – 1,2) fara cormana sau prin sapare la cazma, pe suprafetele mai mici. O data la 3 – 4 ani este bine sa se faca subsolajul la adancimea de 40 – 50 cm.

In eventualitatea folosirii solarului cu salata, spanac sau ceapa verde se continua cu maruntirea terenului, modelarea in straturi inaltate si infiintarea acestor culturi.

In timpul iernii se executa reparatii la scheletul solarului, se inlocuiesc sarmele lipsa, se intind cele ramase.

Primavara cat mai devreme posibil, in functie de conditiile climatice concrete, se va face acoperirea solarului cu folie de polietilena, asigurand o buna etanseizare.

Solul se marunteste cu freza si se dezinfecteaza cu 30 kg/ha Lindatox 3 sau Galithion 20 – 25 kg/ha.

Cu 6 – 8 zile inainte de plantare, terenul se erbicideaza cu 6 l/ha Galex 500 EC.

Terenul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 cm sau in biloane echidistante la 70 cm.

Rasadurile se produc in sere inmultitor, in rasadnite calde sau in sere incalzite, acoperite cu plastic.

Tinand seama de data plantarii si de varsta rasadului in jur de 50 – 60 zile, semanatul se incepe din a treia decada a lunii ianuarie.

Se seamana in ladite sau pe strat nutritiv, folosind circa 250 gr samanta pentru 1 ha.

Rasadurile se repica in ghivece din plastic de 8 cm sau cuburi nutritive de 7x7x7 cm, la aparitia primei frunze adevărate.

Se aplica lucrari obisnuite de ingrijire. Tratamentul cu Cycocel 0,1 % previne alungirea rasadurilor. O atentie deosebita trebuie acordata calirii rasadurilor, cu 10 – 12 zile inainte de plantare, tinand seama ca in solar temperaturile sunt mai reduse.

Inainte de plantare rasadul se uda bine, se trateaza cu Mycodifol 0,2 % sau oxiclorură de cupru 0,5 % şi cu Decis 0,05 %.

Plantarea se face intre 20 si 25 martie în zonele mai sudice si pana pe 5 aprilie in zonele mai nordice, cand in sol se mentine constanta temperatura de 10 – 120 C.

Plantarea se face manual, cu 1 – 2 cm mai adanc. Distantele de plantare sunt 70-80 cm intre randuri si 30 cm pe rand la ciclul scurt; 35 cm pe rand la ciclul prelungit.

Dupa plantare rasadul se uda local cu 0,5 – 1 l apa la fiecare planta, pentru a nu raci solul.

Lucrarile de ingrijire prezinta o complexitate mai mare decat in camp.

Completarea golurilor se face in primele 10 zile de la plantare cu rasad din acelasi hibrid, pastrat in acest scop, pentru a realiza o cultura incheiata.

Solul se mentine afanat si curat de buruieni prin prasile repetate, aplicate manual sau mecanice (la inceputul culturii). Primul prasit manual se face la 10 – 12 zile de la plantare. Urmatoarele prasile se repeta la interval de 10 – 15 zile, in functie de nevoie.

Fertilizarea faziala se face in doua etape: la legarea fructelor in prima inflorescenta si la a doua inflorescenta. La tomatele cultivate in ciclul scurt se aplica o fertilizare cu 300 kg/ha azotat de amoniu la legarea fructelor din etajul al treilea, care se repeta la legarea celei de a cincea inflorescenta, dar la ciclul prelungit.

Tomatele cultivate in solar se iriga diferentiat, in jur de 10 – 12 udari pentru ciclul scurt si 14 – 16 udari pentru ciclul prelungit. La inceput normele de udare sunt mai mici (200 – 250 mc/ha pentru a nu raci solul), iar pe masura ce vremea se incalzeste si plantele cresc, normele se maresc la 350 – 400 mc/ha. Norma de irigare este cuprinsă între 4.000 şi 5.500 mc/ha. Irigarea se face pe rigole, dar rezultate mult mai bune se obtine prin folosirea irigarii prin picurare, care asigura o distributie mai uniforma a apei de udare si reduce cu 25 – 40 % norma totala de irigare. Irigarea prin picurare poate fi folosita si la aplicarea ingrasamintelor. Plafonul minim de umiditate din sol este de 65 – 70 % din IUA.

Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza prin aplicarea corecta si la timp a masurilor de igiena culturala si prin tratamente fitosanitare cu substante chimice.

Sustinerea plantelor se face la circa 20 zile de la plantare, pe spalier cu o singura sarma la ciclul scurt sau cu cu sfori mai lungi, sustinute de sarme fixate pe scheletul solarului, la ciclul prelungit.

Saptamanal se face copilitul radical cand copilii au maxim 5 cm lungime. La ciclul scurt carnitul se face dupa 3 – 4 inflorescente iar la cel prelungit dupa 7 – 8 inflorescente.

Defolierea se face repetat, prima imediat dupa prinderea rasadurilor indepartand 1 – 2 frunze de baza. Pe masura ce frunzele de la baza se ingalbenesc, acestea se indeparteaza.

Prin tratarea plantelor cu procaină 1 – 2 ppm, la 10 zile după plantare, apoi săptămânal până la 6 iulie, s-au obţinut sporuri de producţie de 21 – 46 % la cea timpurie şi 13 – 30 % la producţia totală.

In conditii de nebulozitate si temperaturi scazute se iau masuri pentru stimularea polenizarii, a legarii si cresterii fructelor. Se foloseste Tostim – 3,3 %, Atonic LC – 1: 4000 la 20 de zile de la plantare, Noseed 0,1 % sau Tomafix LC – 0,09 %. Inflorescentele se trateaza prin imbaiere sau pulverizare, cand 2 – 4 flori sunt deschise. Lucrarea se repeta la 4 – 5 zile. In mod obisnuit se stimuleaza primele doua inflorescente si numai in situatii speciale cea de-a III-a.

Pentru a grabi coacerea fructelor si cresterea productiei timpurii se fac tratamente cu Ethrel sau Romthrel, in concentratie de 250 ppm, cand fructele din prima inflorescenta au diametrul de 2,5 cm.

Dirijarea factorilor de mediu, in special temperatura si umiditatea se realizeaza prin aerisire. La inceput aerisirea se realizeaza prin deschiderea usilor de la capetele solariilor, iar in zilele mai calduroase aerisirea se realizeaza si prin zona de mijloc a solariilor prin ridicarea, la inceput, apoi prin inlaturarea completa a foliei pe o lungime de 6 – 8 m.

Recoltarea tomatelor din ciclul scurt in zonele foarte favorabile incepe in jurul datei de 20 mai, iar in cele mai putin favorabile in jur de 5 – 10 iunie.

Pentru consumul intern fructele se recolteaza cand nuanta rosie cuprinde 1/3 din fruct, iar pentru export cand aceasta nuanta apare numai in zona din varful fructului. Recoltarea se face manual, zilnic sau la 2 – 3 zile, se continua pentru ciclul I pana in decada a treia a lunii iulie, iar pentru ciclul prelungit pana in septembrie.

 

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>