Perlitul horticol – Un substrat natural de cultivare a legumelor, fabricat in Romania

Perlit horticol - substrat natural pentru cultivarea legumelorLa ora actuala, in lume, cea mai mare parte dintre legumele, zarzavaturile, fructele, plantele aromatice si medicinale si florile existente pe piata provin din sistemele de cultura fara sol. Una dintre tehnicile acestei culturi este plantarea pe substrat de perlit, material ce si-a dovedit utilitatea in timp in mai multe domenii de activitate, incepand cu cel al constructiilor si terminand cu agricultura.


Perlitul este o roca obtinuta din lava vulcanica solidificata in apa. La temperaturi de aproximativ 900 °C, roca devine semiplastica si se produce ruperea moleculelor de apa, care intra in structura sa, ducand la o degajare de gaze ce determina umflarea granulelor de roca care devin poroase. Aceasta proprietate specifica a perlitului, ce permite cresterea brusca a volumului, se numeste expandare. Prin acest proces se obtine un material foarte usor, poros, ce retine umezeala timp indelungat si care il recomanda pentru folosirea cu succes ca substrat de cultura.

In Romania, perlitul a inceput sa fie studiat la inceputul anilor ’70 de catre departamentul de geologie al Institutului de Cercetari si Proiectari pentru Materiale de Constructii (ICPMC), care a identificat un zacamant bogat la Negresti Oas.

In anul 1978, institutul a definitivat tehnologia de obtinere si a pus in functiune, dupa un proiect de conceptie proprie, prima linie de fabricatie a perlitului expandat din Romania. In lume insa, aceasta roca naturala inzestrata cu proprietati deosebite a inceput sa fie exploatata inca din anii ‘40, cele mai mari zacaminte fiind descoperite in Grecia, Turcia si Statele Unite ale Americii.

In timp, ICPMC a trecut prin mai multe faze de transformare, iar in 2003, din aceasta institutie se desprinde SC Procema Perlit SRL care, in prezent, fabrica doua produse destinate culturilor din sere pe substrat nutritiv – saltele si caserole cu perlit - ca urmare a unei retehnologizari la inalte standarde si a colaborarii in cadrul unui proiect de cercetare cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

 

Perlitul expandat

Perlit expandat agricultura

Obtinut prin tratarea termica a rocii perlitice in cuptoare speciale, perlitul este cunoscut si sub denumirea de „perlita”. Este un material natural, anorganic, granular, ce contine dioxid de siliciu si oxid de aluminiu, este perfect uscat, steril, ecologic, extrem de usor, excelent termoizolant, stabil chimic, nedegradabil in timp, care nu arde si poate fi utilizat, eficient si fara riscuri la temperaturi obisnuite ale mediului ambiant, dar si in conditii deosebite, la temperaturi extreme, de - 2000C sau + 8500C.

In timpul procesului de fabricatie, la temperatura de aproximativ 900°C se produce instantaneu fenomenul de expandare, adica cresterea brusca, de la 5 la 27 de ori, a volumului granulelor. In ultima etapa a fluxului tehnologic, perlitul expandat este sortat pe fractii granulometrice, obtinandu-se granule de dimensiuni diferite sau pulberi. Perlitul expandat poate fi utilizat ca substrat horticol.

Perlitul horticol este un produs fabricat din materii prime naturale care, prin calitatile sale, imbunatateste structura solurilor. Datorita compozitiei sale granulare si poroase, perlitul horticol are capacitatea de a aera solul si de a absorbi apa, eliberand-o apoi, treptat, plantelor cultivate. Este un produs ecologic, netoxic, nepoluant pentru sol, recomandat ca element component in retetele de preparare a substraturilor de cultura sau ca substrat nutritiv in culturile hidroponice din sere. Perlitul horticol se foloseste in pomicultura, viticultura, legumicultura si floricultura.

 

Salteaua cu perlit expandat, substrat de cultivare a plantelor

Perlit horticol - Tehnologie cultivare salteaua cu perlit expandat

Salteaua cu perlit expandat este un substrat de cultura care inlocuieste complet solul, destinat culturilor hidroponice in serele horticole, dotate adecvat acestor tipuri de culturi.

Produsul se obtine din perlit expandat invelit intr-un material impermeabil, din polietilena triplu-stratificata, rezistenta la actiunea razelor ultraviolete, neagra la interior si alba la exterior.

Saltelele hidroponice cu perlit expandat permit utilizarea ca substrat de cultura timp de trei pana la cinci ani. Dupa desfiintarea culturii, continutul saltelelor (perlitul expandat inradacinat) poate fi imprastiat, fara niciun impediment de ordin ecologic, pe terenurile agricole deschise sau acoperite, pentru imbunatatirea calitatii solurilor.

 

Calitati speciale ale saltelelor cu perlit expandat:

    • capilaritate superioara, ce asigura mentinerea cu usurinta a unei umiditati optime in jurul radacinilor; 
    • aerarea superioara a radacinilor;
    • umiditate constanta;
    • dezvoltarea radacinilor plantei in toata masa substratului;
    • volumul saltelei ramane nemodificat pe toata perioada de utilizare, mentinandu-si intacte toate caracteristicile ce determina aerarea, absorbtia si drenajul apei;
    • nu permite supravietuirea rozatoarelor si insectelor, evitandu-se astfel degradarea sa in cazul stocarii pe perioade oricat de lungi si in orice conditii de depozitare.


Perlit horticol - Salteaua cu perlit expandat - substrat de cultivare a plantelor

 

Cum se utilizeaza salteaua cu perlit?

    • Se asaza cu lipitura longitudinala orientata in sus, pe suportul special sau pe solul acoperit cu folie.
    • Se practica trei sau patru (in functie de cate rasaduri se vor planta) decupaje in suprafata superioara
    • a saltelei.
    • Se racordeaza salteaua la instalatia de fertirigat prin infigerea in fiecare decupaj a unei duze (pipe).
    • Se inunda salteaua cu solutie de fertirigare si se mentine cu lichid 48 de ore.


Dupa primele 24 de ore, se asaza caserolele cu rasad sau se planteaza rasadurile fara caserola in substratul saltelei, in decupajele existente, apoi se racordeaza fiecare caserola la instalatia de fertirigare prin infigerea duzei (pipei) la baza plantei. Dupa 24 de ore de la plantare si 48 de ore de la inundare, se practica in lateral trei sau patru intepaturi, grupate la capete si la mijloc, pentru drenarea lichidului. Acest montaj va ramane nemodificat pana la recoltare.

 

Caserole hidroponice cu perlit expandat, substrat pentru rasaduri

Perlit horticol - Caserole hidroponice cu perlit expandat substrat pentru rasaduri

Caserole hidroponice cu perlit expandat sunt vase de dimensiuni reduse umplute cu perlit expandat, destinate, in special, culturilor hidroponice pentru plante tinere (rasaduri), sere horticole etc., dotate adecvat acestor tipuri de culturi.

Produsul este realizat dintr-o caserola speciala, usor tronconica, din polietilena, umpluta cu perlit expandat, inchisa prin termolipire cu un material geotextil paslos, cu structura rarefiata, care devine fundul caserolei.

 

Cum se utilizeaza caserolele cu perlit?

    • Se indeparteaza capacul pretaiat de pe suprafata superioara (opusa fetei din geotextil) obtinandu-se un decupaj.
    • Se asaza caserolele in tavi amplasate intr-un spatiu special amenajat, in interiorul serei, cu fata din geotextil in jos.
    • Se alimenteaza tavile-suport cu solutie de fertirigare sau se infige in perlitul din caserola, prin decupajul superior, un racord special (pipa) al instalatiei automate de fertirigare programata.
    • Se asteapta aproximativ 30 de minute pentru a se produce irigarea perlitului din caserola, prin absorbtie.
    • Se planteaza samanta in decupajul realizat, intr-o adancitura de aproximativ 1-2 centimetri care, ulterior, este acoperita cu perlit.
    • Se iriga periodic caserola (prin alimentarea tavilor sau prin instalatia de fertirigare) astfel incat sa se mentina o umiditate constanta a perlitului.
    • Montajul ramane nemodificat pana la dezvoltarea rasadului, astfel incat volumul caserolei devine insuficient pentru radacini si acestea vor strapunge materialul geotextil din care este realizat fundul caserolei.
    • De la acest stadiu, caserola cu rasad va fi asezata intr-un decupaj special creat in ambalajul unei saltele hidroponice fertirigata programat; aici radacinile vor migra, traversand materialul geotextil al caserolei, in substratul din saltea, permitand dezvoltarea plantei pana la maturitate.


Perlit horticol - Caserole hidroponice - substrat pentru rasaduri

 

Avantajele substratului cu perlit in Legumicultura

In prezent, PROCEMA SRL produce perlit horticol in cadrul unei fabrici moderne, amplasata in comuna Jilava, judetul Ilfov, dotata cu instalatii specifice de ultima generatie. Avantajele utilizarii saltelelor si caserolelor hidroponice cu perlit au fost evidentiate in cadrul unui proiect de cercetare aflat in derulare, in care PROCEMA si USAMV Bucuresti sunt parteneri. Astfel, in sera moderna a USAMV Bucuresti, dotata cu instalatii specifice si moderne, sunt cultivate legume, dar si alte plante horticole, in sistemul de cultura hidroponica pe substrat nutritiv cu perlit horticol, fabricat de PROCEMA.

Dintre avantajele oferite legumicultorilor care folosesc acest tip de substrat, mentionam:

    • obtinerea unor recolte de cinci pana la sase ori mai mari decat in cazul culturilor realizate pe sol natural;
    • pretul saltelelor cu perlit, cu 10-30% inferior saltelelor din fibre de cocos sau vata minerala importata;
    • pretul caserolelor hidroponice, care inlocuiesc cuburile de vata minerala, este cu 15-20% mai mic;
    • utilizarea saltelelor o perioada lunga de timp (pana la cinci ani) influenteaza pretul final al produselor cu pana la de trei ori mai putin, comparativ cu aceeasi vata minerala care se poate utiliza maximum doi ani;
    • scutirea cultivatorului de timpul si costurile de pregatire a solului, atat prin prelucrari mecanice si manuale, cat si prin tratamente fitosanitare necesare infiintarii unei culturi pe sol;
    • investitia in sistemul de cultura in substrat nutritiv din perlit, in vederea renuntarii la cultura pe sol, datorita avantajelor mentionate si respectand tehnologiile indicate de producator, poate fi amortizata, pentru suprafete de minimum 2000 de metri patrati, intr-o perioada de doi pana la patru ani;
    • prin structura sa naturala, perfect sterila si stabila chimic si fizic, substratul cu perlit ofera posibilitatea cultivarii in regim ecologic, daca se folosesc fertilizanti si material germinativ produs dupa tehnologii ecologice.

 

Utilizarea perlitului horticol

    • in amestec omogen cu solul, in proportie de 1/3 - 1/5, in functie de calitatea acestuia, pentru asigurarea unei aerari sporite, umiditati constante si a unui drenaj corespunzator, pe suprafete mari, terenuri agricole, sere, in ghivece si jardiniere;
    • pentru plante de gradina, dupa prelucrarea uzuala a solului, se asaza in fiecare groapa de plantare un strat de perlit horticol cu o grosime de 4 - 5 centimetri;
    • pentru plantele cultivate in ghivece, se asaza pe fundul vasului un strat de perlit horticol cu o grosime 3-4 centimetri, umezit in prealabil, peste care se pune pamant;
    • poate constitui substrat de cultura (fara adaos de pamant) in ghivece speciale, cuve, saltele hidroponice, caserole hidroponice, in serele unde exista dotari si tehnologii adecvate de fertirigare;
    • perlitul horticol asezat intre doua straturi de material geotextil constituie un strat usor, cu rol de drenaj, de filtrare si rezervor de apa in sistemele de terase verzi.


Perlit horticol

  

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>