Comisia Europeana va aborda practicile neloiale din lantul de aprovizionare cu alimente

mici producatori de alimenteComisia Europeana a adoptat o comunicare prin care incurajeaza statele membre sa identifice modalitati de ameliorare a protectiei acordate micilor producatori de alimente si comercianti cu amanuntul impotriva practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici.


Inainte ca un produs alimentar sa ajunga la consumator, mai multi operatori de piata diferiti (producatori, unitati de prelucrare, comercianti cu amanuntul etc.) din lantul de aprovizionare adauga valoare si calitate la acest produs. Ca urmare a unor evolutii precum o mai mare concentrare a pietei, in relatiile dintre operatorii din lantul de aprovizionare exista niveluri foarte diferite ale puterii de negociere. In cadrul relatiilor comerciale, diferentele in puterea de negociere reprezinta un element obisnuit si legitim, insa in unele cazuri, aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale.


Michel Barnier, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru piata interna si servicii, a declarat: „In calitate de consumatori, putem cu totii sa facem cumparaturile la comerciantii cu amanuntul locali, insa lantul de aprovizionare cu alimente se situeaza, in mod clar, la nivelul pietei unice europene. Este necesar sa existe conditii de concurenta echitabile intre, pe de o parte, furnizorii si comerciantii cu amanuntul de produse alimentare care au statutul de IMM-uri si, pe de alta parte, marii producatori si supermarketurile multinationale. Practicile comerciale neloiale pun in pericol acest lucru. Sectorul a depus deja eforturi importante si valoroase pentru a aborda comportamentele neloiale si ar trebui sa continue aceasta practica. Statele membre ar trebui sa se asigure ca dispun de cadre de reglementare eficace si coerente pentru a valorifica si a completa initiativele de autoreglementare.”


Printre practicile comerciale neloiale se numara:

    • evitarea sau refuzul de a consemna in scris conditii comerciale esentiale;
    • modificarea unilaterala cu efect retroactiv a costului sau a pretului produselor sau serviciilor;
    • transferarea catre o parte contractanta a unui risc nejustificat sau disproportionat;
    • interferarea in mod intentionat in programul de livrare sau receptie cu scopul de a obtine avantaje nejustificate sau
    • rezilierea unilaterala a unei relatii comerciale fara preaviz sau intr-un termen nejustificat de scurt sau fara a indica un motiv obiectiv justificat.


Lantul de aprovizionare cu alimente nu este esential numai pentru viata de zi cu zi a consumatorilor si pentru bunastarea acestora, ci este, de asemenea, important pentru ansamblul economiei, in acest sector lucrand peste 47 de milioane de persoane in UE, multe in cadrul IMM-urilor, ponderea in valoarea adaugata bruta a UE fiind de aproximativ 7%. In UE, dimensiunea totala a pietei comertului cu amanuntul de produse alimentare conexe este estimata la 1,05 bilioane de euro. Lantul de aprovizionare cu alimente are o dimensiune internationala semnificativa si o importanta speciala in cadrul pietei unice a UE. Comertul transfrontalier dintre statele membre ale UE reprezinta aproximativ 20% din totalul productiei de alimente din UE. Estimarile sugereaza ca cel putin 70% din totalul exporturilor anuale de produse agricole din tarile UE ajung in alte state membre ale UE.


Principalele elemente

Comunicarea privind practicile comerciale neloiale indica o serie de prioritati evocate de partile interesate pentru a favoriza un cadru eficace la nivelul UE impotriva unor astfel de practici. Aceasta nu propune masuri de reglementare la nivelul UE, insa incurajeaza statele membre sa se asigure ca dispun de masuri adecvate impotriva practicilor comerciale neloiale, tinand seama de circumstantele lor nationale. Propunerile formulate in comunicare se bazeaza pe trei elemente principale.

1. Sustinerea Initiativei privind lantul de aprovizionare voluntare: codurile de conduita voluntare reprezinta o piatra de temelie importanta a relatiilor comerciale echitabile si durabile. De aceea, comunicarea ii incurajeaza pe operatorii din lantul de aprovizionare cu alimente sa participe la actuala Initiativa privind lantul de aprovizionare, lansata in septembrie 2013, si la platformele sale nationale. De asemenea, in comunicare, grupul de guvernanta al initiativei este invitat sa maximizeze participarea IMM-urilor care sunt principalele beneficiare ale initiativei.

2. Standarde la nivelul UE pentru principiile de buna practica: statele membre care abordeaza deja practicile comerciale neloiale la nivel national au ales modalitati diferite in acest sens. Pe de alta parte, unele state membre nu au intreprins inca niciun fel de actiuni specifice de combatere a practicilor comerciale neloiale. Pentru a aborda practicile comerciale neloiale in mod eficace pe intreg teritoriul UE si in special la nivel transfrontalier, ar fi benefica o intelegere comuna a normelor privind practicile comerciale neloiale. Comunicarea sugereaza ca principiile Initiativei privind lantul de aprovizionare ar putea constitui baza unei astfel de intelegeri comune de reglementare.

3. Asigurarea punerii eficace in aplicare la nivel national: in cazul in care partea mai vulnerabila dintr-o relatie comerciala depinde din punct de vedere economic de contrapartida sa, mai puternica, adesea partea mai vulnerabila ar putea sa renunte sa se apere in instanta sau prin mecanismele voluntare de solutionare impotriva practicilor comerciale neloiale, de teama sa nu compromita relatia sa comerciala sau sa o piarda. In vederea instituirii unui factor credibil de descurajare a folosirii practicilor comerciale neloiale, comunicarea propune standarde minime de asigurare a punerii in aplicare la nivelul UE.

Planul european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul din ianuarie 2013 (IP/13/78) a subliniat importanta promovarii relatiilor comerciale durabile prin abordarea practicilor comerciale neloiale. Cartea verde a Comisiei privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare intre intreprinderi cu produse alimentare si nealimentare in Europa, publicata impreuna cu planul de actiune, a initiat o dezbatere ampla si a generat raspunsuri de la o mare varietate de parti interesate. Comunicarea de astazi continua aceasta activitate.

Practicile comerciale neloiale pot avea efecte daunatoare, in special asupra IMM-urilor din lantul de aprovizionare cu alimente. Acestea pot afecta capacitatea IMM-urilor de a supravietui pe piata, de a face noi investitii financiare in produse si tehnologii si de a-si dezvolta activitatile transfrontaliere in cadrul pietei unice. De asemenea, ar putea exista unele efecte negative indirecte in lantul de aprovizionare pentru IMM-uri. De exemplu, un IMM ar putea sa renunte la crearea unei relatii comerciale, de teama ca i s-ar putea impune practici comerciale neloiale. Practicile comerciale neloiale aplicate in cadrul UE ar putea avea efecte directe sau indirecte asupra producatorilor si intreprinderilor din afara UE, inclusiv din tarile in curs de dezvoltare.

O serie de state membre au recunoscut potentialul negativ al practicilor comerciale neloiale si au lansat initiative de reglementare in vederea combaterii acestora sau intentioneaza sa faca acest lucru, ceea ce a condus la divergente de reglementare la nivelul UE. Cu ocazia Forumului pentru imbunatatirea functionarii lantului de aprovizionare cu alimente, organizat de Comisie, operatorii de piata au recunoscut ca practicile comerciale neloiale reprezinta o problema si au elaborat un set de bune principii pentru relatiile verticale si un cadru de autoreglementare in vederea punerii in aplicare a acestor principii, si anume Initiativa privind lantul de aprovizionare.


Pagini Utile

Comisia Europeana



Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>