Astazi, Comisia Europeana a adoptat un nou pachet ambitios de masuri privind economia circulara pentru a ajuta intreprinderile si consumatorii europeni sa realizeze tranzitia catre o economie mai puternica si mai circulara, in care resursele sunt utilizate intr-un mod mai sustenabil. Noile masuri prevad printre altele revizuirea regulamentului privind ingrasamintele prin facilitarea recunoasterii ingrasamintelor organice, utilizarea eficienta a biomasei si bioresurselor, precum si actiuni de reducere a deseurilor alimentare.
Actiunile propuse vor contribui la „inchiderea buclei” in ciclurile de viata ale produselor, prin intensificarea reciclarii si a reutilizarii, si vor aduce beneficii atat pentru mediu, cat si pentru economie. Planurile vor valorifica si vor utiliza la maximum toate materiile prime, produsele si deseurile, favorizand economisirea energiei si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Propunerile acopera intregul ciclu de viata: de la productie si consum, la gestionarea deseurilor si piata materiilor prime secundare. Aceasta tranzitie va fi sustinuta financiar prin alocarea unei finantari din fondurile structurale si de investitii europene, a 650 de milioane EUR din Orizont 2020 (programul UE de finantare pentru cercetare si inovare) si a 5,5 miliarde EUR din fondurile structurale destinate gestionarii deseurilor, precum si prin realizarea la nivel national a unor investitii in economia circulara.
Pachetul a eliminat compartimentarea din cadrul Comisiei si contribuie la indeplinirea prioritatilor politice generale prin combaterea schimbarilor climatice si abordarea aspectelor legate de mediu, stimuland, in acelasi timp, crearea de locuri de munca, cresterea economica, investitiile si echitatea sociala. Acesta a fost pregatit de o echipa de baza a proiectului, coprezidata de prim-vicepresedintele Frans Timmermans si vicepresedintele Jyrki Katainen, cu implicarea stransa a comisarilor Karmenu Vella si Elżbieta Bieńkowska. De asemenea, la elaborarea sa au participat multi alti comisari care au contribuit la identificarea celor mai eficiente instrumente care acopera o gama larga de domenii de politica.
Prim vice-presedintele Frans Timmermans, responsabil de dezvoltarea durabila, a declarat: „Planeta si economia noastra nu pot supravietui daca vom continua cu aceasta atitudine: «ia, produce, utilizeaza si arunca». Avem nevoie sa pastram resursele pretioase si sa fructificam pe deplin intreaga valoare economica a acestora. Economia circulara inseamna reducerea deseurilor si protejarea mediului, dar si o transformare profunda a modului in care functioneaza intreaga noastra economie. Regandind modul in care producem, lucram si ne facem cumparaturile, putem sa generam noi oportunitati si sa cream noi locuri de munca. Gratie pachetului prezentat astazi, oferim cadrul global care va permite ca aceasta schimbare sa aiba loc cu adevarat. Se stabileste astfel o traiectorie credibila si ambitioasa pentru o mai buna gestionare a deseurilor in Europa, prin intermediul unor actiuni de sprijin care acopera intregul ciclu de viata al produselor. Aceasta combinatie intre reglementarea inteligenta si stimulentele prevazute la nivelul UE va ajuta intreprinderile si consumatorii, precum si autoritatile nationale si locale sa produca aceasta transformare.”
Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei responsabil de locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, a declarat: „Aceste propuneri transmit un semnal pozitiv celor care doresc sa investeasca in economia circulara. Astazi declaram ca Europa este locul cel mai potrivit pentru a dezvolta o afacere sustenabila si ecologica. Aceasta tranzitie catre o economie mai circulara inseamna restructurarea economiei de piata si imbunatatirea competitivitatii noastre. Daca putem fi mai eficienti din punctul de vedere al utilizarii resurselor si daca reducem dependenta de materiile prime rare, putem obtine un avantaj competitiv.Potentialul de creare de locuri de munca oferit de economia circulara este urias, iar cererea de produse si servicii mai bune si mai eficiente este in plina expansiune. Vom elimina obstacolele care ingreuneaza capacitatea intreprinderilor de a optimiza modul de utilizare a resurselor si vom consolida piata interna de materii prime secundare. Dorim sa realizam progrese reale pe teren si asteptam cu interes indeplinirea acestui deziderat nu numai impreuna cu statele membre, regiunile si municipalitatile, ci si cu intreprinderile, sectorul industrial si societatea civila.”
Pachetul privind economia circulara transmite un semnal clar operatorilor economici ca UE utilizeaza toate instrumentele de care dispune pentru a-si transforma economia, deschizand calea unor noi oportunitati de afaceri si impulsionand competitivitatea. Masurile generale de schimbare a intregului ciclu de viata al produselor depasesc accentul restrans asupra etapei de scoatere din uz si evidentiaza ambitia clara a Comisiei de a transforma economia UE si de a obtine rezultate in acest sens. Stimulentele pe care le instituim ar trebui sa genereze intr-o masura tot mai mare modalitati inovatoare si mai eficiente de productie si consum. Economia circulara are potentialul de a crea numeroase locuri de munca in Europa, conservand in acelasi timp resursele pretioase si din ce in ce mai putine, reducand efectele pe care utilizarea resurselor le are asupra mediului si valorizand deseurile prin transformarea lor in produse. Sunt prevazute si masuri sectoriale, precum si standarde de calitate pentru materiile prime secundare. Printre actiunile principale care au fost adoptate astazi sau care urmeaza sa fie intreprinse pe durata mandatului actualei Comisii se numara:
Comunicarea adoptata astazi cuprinde un calendar precis al actiunilor propuse, precum si un plan pentru un cadru de monitorizare simplu si eficace privind economia circulara.
Propunerea legislativa revizuita privind deseurile stabileste obiective clare de reducere a deseurilor, precum si o traiectorie ambitioasa si credibila, pe termen lung, pentru gestionarea si reciclarea deseurilor. Pentru a asigura punerea in aplicare eficienta, obiectivele de reducere a deseurilor din noua propunere sunt insotite de masuri concrete care vizeaza abordarea obstacolelor de pe teren si situatiile diferite din statele membre. Printre elementele principale ale propunerii revizuite privind deseurile se numara:
In decembrie 2014, Comisia a hotarat sa retraga o propunere legislativa privind deseurile aflata in curs de adoptare, ca parte a exercitiului de discontinuitate politica efectuat pentru primul program de lucru al Comisiei Juncker. La momentul respectiv, Comisia s-a angajat sa utilizeze noile sale metode de lucru orizontale pentru a prezenta, pana la sfarsitul anului 2015, un nou pachet care sa acopere intregul ciclu economic, nu doar obiectivele de reducere a deseurilor, bazandu-se pe expertiza tuturor serviciilor sale. Pachetul cuprinzator adoptat astazi reprezinta un set de actiuni concrete, cuprinzatoare si ambitioase, care vor fi facute cunoscute pe durata mandatului Comisiei.
Ca parte a procesului de elaborare a pachetului privind economia circulara, Comisia a organizat o conferinta pe aceasta tema, care a avut loc la Bruxelles, la data de 25 iunie 2015 si la care au participat aproximativ 700 de reprezentanti ai partilor interesate. Participarea la aceasta conferinta a fost deschisa tuturor partilor interesate care doresc sa contribuie la modelarea elaborarii politicilor economice europene. Conferinta a urmat unei consultari publice care a durat douasprezece saptamani, intre 28 mai si 20 august 2015, si in cadrul careia s-au primit peste 1 500 de contributii. In plus, comisarii, cabinetele lor, precum si serviciile Comisiei au avut cu principalele parti interesate consultari intense, bazate pe colaborare.
Comisia face apel la Parlamentul European si la Consiliu sa valorifice aceasta activitate pregatitoare importanta si sa acorde prioritate adoptarii si punerii in aplicare a propunerilor legislative de astazi. Pachetul va fi prezentat imediat, in sesiunea plenara a Parlamentului European din data de 2 decembrie, de catre prim-vicepresedintele Timmermans si vicepresedintele Katainen.
Pentru mai multe informatii
Pentru a asigura o crestere economica durabila in UE, trebuie sa ne utilizam resursele intrun mod mai inteligent si mai durabil. Este clar ca modelul linear de crestere economica pe care ne-am bazat in trecut nu mai este adaptat la nevoile societatilor moderne de astazi si la lumea globalizata. Nu ne putem cladi viitorul pe modelul „luamproducem-aruncam”. Multe resurse naturale sunt limitate, prin urmare trebuie sa gasim o modalitate de a le utiliza care sa fie durabila din punct de vedere ecologic si economic. Este, de asemenea, in interesul economic al intreprinderilor sa isi utilizeze la maximum resursele.
Intr-o economie circulara, valoarea produselor si a materialelor este mentinuta cat mai mult posibil; deseurile si utilizarea resurselor sunt reduse la minimum, iar resursele nu parasesc fluxul economic odata ajunse la sfarsitul duratei lor de viata, ci sunt reutilizate si creeaza valoare in continuare. Acest model poate genera locuri de munca sigure in Europa, poate promova inovatiile care ofera un avantaj competitiv si asigura un nivel de protectie a oamenilor si a mediului cu care Europa sa se poata mandri. De asemenea, le poate oferi consumatorilor produse mai durabile si mai inovatoare si, in consecinta, economii monetare si o calitate mai buna a vietii.
Pentru a facilita tranzitia catre o economie mai circulara, Comisia propune un pachet de masuri care include propuneri de revizuire a legislatiei privind deseurile, precum si un plan de actiune cuprinzator, care traseaza Comisiei o misiune concreta pentru acest mandat. Propunerile privind deseurile stabilesc o viziune pe termen lung clara si ambitioasa pentru intensificarea reciclarii si reducerea depozitarii acestora, propunand totodata masuri concrete pentru depasirea obstacolelor de pe teren in ceea ce priveste imbunatatirea gestionarii deseurilor, tinand seama si de diferitele situatii din statele membre.
Planul de actiune privind economia circulara completeaza aceste propuneri stabilind masuri menite „sa inchida bucla” economiei circulare, care vizeaza toate etapele ciclului de viata al unui produs: de la productie si consum, pana la gestionarea deseurilor si la piata materiilor prime secundare. Planul de actiune include, de asemenea, o serie de actiuni care vor viza obstacolele existente pe piata in anumite sectoare sau fluxurile unor materiale precum plasticul, deseurile alimentare, materiile prime critice, deseurile din constructii si demolari, biomasa si bioprodusele, precum si masuri orizontale in domenii cum ar fi inovarea si investitiile.
Planul isi propune sa se concentreze pe masuri in domenii in care actiunea la nivelul UE poate aduce o valoare adaugata si o schimbare reala pe teren.
Prin prevenirea generarii de deseuri, proiectare ecologica, reutilizare si alte masuri similare s-ar putea obtine economii nete in valoare de 600 de miliarde EUR, sau 8 % din cifra de afaceri anuala, pentru intreprinderile din UE. De asemenea, emisiile totale anuale de gaze cu efect de sera s-ar reduce cu 2-4 %. In sectoarele reutilizarii, refabricarii si reparatiilor, de exemplu, costul refabricarii telefoanelor mobile s-ar reduce la jumatate daca acestea ar fi mai usor de demontat. Daca 95 % din telefoanele mobile ar fi colectate, s-ar putea face economii de peste 1 miliard de euro la nivelul costurilor de productie.
Trecerea de la reciclarea la modernizarea vehiculelor utilitare usoare, in cazul carora ratele de colectare sunt deja ridicate, ar putea genera economii de material de intrare de pana la 6,4 miliarde de euro pe an (aproximativ 15 % din bugetul pentru materiale). De asemenea, s-ar realiza economii la nivel de costuri energetice de 140 de milioane EUR si s-ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 6,3 milioane de tone.
O mai buna proiectare a produselor este esentiala pentru a facilita reciclarea si a contribui la fabricarea unor produse mai usor de reparat sau mai durabile, economisind astfel resurse pretioase, promovand inovarea si oferindu-le consumatorilor produse mai bune, care pot fi utilizate cu costuri mai mici. In acelasi timp, semnalele actuale pe care le transmite piata nu sunt intotdeauna suficiente pentru a realiza acest lucru, motiv pentru care sunt necesare masuri de stimulare.
Comisia:
Productia durabila de materii prime, atat la nivel european, cat si la nivel mondial, este extrem de importanta. In plus fata de masurile de reglementare care au fost deja luate de catre Comisie — de exemplu, privind exploatarea forestiera ilegala, extractia de minereuri din zonele de conflict sau transparenta platilor catre guverne efectuate de industria extractiva si de sectorul de exploatare a padurilor — vom continua sa promovam aprovizionarea sustenabila in cadrul dialogurilor strategice si al parteneriatelor cu tarile terte, precum si prin intermediul politicii comerciale si de dezvoltare a UE. Industria joaca, de asemenea, un rol foarte important in asumarea angajamentelor cu privire la aprovizionarea sustenabila si in cooperarea dintre lanturile valorice.
Materiile prime secundare reprezinta in continuare doar o mica parte din materialele de productie utilizate in UE. Exista obstacole importante care impiedica preluarea acestora in economie, cum ar fi, de exemplu, incertitudinea legata de compozitia acestora. Sunt necesare norme pentru consolidarea increderii.
Comisia:
Pentru a stimula competitivitatea industriei UE, economia circulara are nevoie de mai multa cercetare si inovare. In acest scop vor fi necesare investitii publice si private. Orizont 2020, COSME, fondurile structurale si de investitii, Fondul european pentru investitii strategice, precum si alte programe ale UE vor fi instrumente importante de sprijin. IMM-urile, inclusiv intreprinderile sociale, sunt deosebit de active in domenii precum reciclarea, reparatiile si inovarea. Ele vor juca un rol important in dezvoltarea unei economii mai circulare.
Comisia:
Economia circulara va crea oportunitati de afaceri care vor atrage finantare privata. Am vazut deja cum etichetarea a creat cererea de produse mai eficiente din punct de vedere energetic. Sensibilizarea populatiei cu privire la provocarile cu care ne confruntam va contribui la incurajarea alegerii produselor fabricate in mod responsabil. Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) vine in completarea sprijinului in favoarea proiectelor de economie circulara prin instrumentele de consiliere si finantare ale Bancii Europene de Investitii (BEI), in cadrul programului InnovFin. Comisia evalueaza, de asemenea, posibilitatea de a lansa o platforma impreuna cu BEI si cu bancile nationale pentru a sprijini finantarea economiei circulare.
In Europa, risipa de alimente este o problema majora: se estimeaza ca in UE se risipesc anual aproximativ 100 de milioane de tone de alimente. Acestea se pierd sau se irosesc de-a lungul intregului lant de distributie: in exploatatiile agricole, in procesul de prelucrare si fabricatie, in magazine, in restaurante si la domiciliu. Pe langa impactul economic si asupra mediului, risipa de alimente are si un aspect social important: ar trebui facilitata donarea surplusului de alimente sigure si comestibile, astfel incat sa poate ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de acestea.
In septembrie 2015, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat Obiectivele de dezvoltare durabila pentru 2030, inclusiv acela de a reduce la jumatate deseurile alimentare pe cap de locuitor la nivelul comertului cu amanuntul si la nivelul consumatorilor, precum si de a reduce pierderile de alimente de-a lungul lanturilor de productie si de distributie. UE si statele sale membre s-au angajat sa indeplineasca acest obiectiv. Noua propunere legislativa privind deseurile cere statelor membre sa reduca risipa de alimente in fiecare etapa a lantului alimentar, sa monitorizeze si sa raporteze nivelurile de deseuri alimentare, pentru a facilita schimburile intre partile interesate cu privire la progresele inregistrate.
Comisia:
Impreuna cu statele membre, Comisia va lua masuri pentru a clarifica legislatia UE referitoare la deseuri, la produsele alimentare si la hrana pentru animale, astfel incat sa faciliteze redistribuirea alimentelor sigure si comestibile catre persoanele aflate in dificultate si, atunci cand acest lucru se poate face in conditii de siguranta, utilizarea fostelor produse alimentare pentru a produce hrana pentru animale. De exemplu, propunerea legislativa privind deseurile a exclus in mod explicit din domeniul sau de aplicare materiile prime pentru hrana pentru animale. Acest lucru va garanta faptul ca fostele produse alimentare (de exemplu biscuitii rupti sau painea invechita) care sunt sigure, dar nu pot intra in lantul alimentar din motive comerciale, nu sunt considerate „deseuri” nicaieri in UE si ca, prin urmare, pot fi utilizate ca resursa pentru producerea hranei destinate animalelor. Comisia va elabora, de asemenea, in cooperare cu statele membre si cu partile interesate, orientari la nivelul UE pentru donatorii si bancile de alimente, care vor explica cum trebuie sa respecte acestia legislatia UE relevanta (siguranta alimentara, trasabilitate, raspundere juridica, TVA, etc.).
Biomaterialele, cum ar fi lemnul, culturile sau fibrele, pot fi utilizate pentru o gama larga de produse si utilizari energetice. Pe langa faptul ca ofera o alternativa la produsele fosile, biomaterialele sunt, de asemenea, regenerabile, biodegradabile si compostabile. In acelasi timp, folosirea resurselor biologice necesita acordarea unei atentii speciale ciclului lor de viata, impactului asupra mediului si unei aprovizionari sustenabile. Intr-o economie circulara, ar trebui incurajata utilizarea in cascada a resurselor regenerabile, precum si cu potentialul sau inovator pentru noi materiale, produse chimice si procese.
Comisia:
Comisia va propune un cadru simplu si eficace de monitorizare a principalelor elemente ale planului de actiune privind economia circulara. Aceasta va include indicatori in domenii precum siguranta aprovizionarii cu materii prime esentiale, repararea si reutilizarea, generarea deseurilor, gestionarea deseurilor, comertul cu materii prime secundare in UE si cu tarile terte si utilizarea materialelor reciclate in produse. De asemenea, Comisia va elabora o metodologie europeana comuna pentru a masura risipa de alimente si pentru a defini indicatori relevanti.
Consultarea publica privind economia circulara a adunat aproximativ 1 500 de raspunsuri, care reflecta punctele de vedere ale principalelor grupuri de parti interesate: 45 % au fost transmise de sectorul privat, 25 % de persoane fizice, 10 % de organizatiile societatii civile si 6 % de autoritatile publice. Contributiile au constituit o baza pentru pregatirea planului de actiune privind economia circulara si se reflecta, de exemplu, in alegerea sectoarelor prioritare.
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>