Concluzii - Mediafax Talks about Sustainable Agriculture

Mediafax Talks Sustainable AgricultureEvolutia unei agriculturi durabile in Romania a fost principala tema pe care invitatii Mediafax Talks au abordat-o in cadrul conferintei. In urma acestor discutii s-au conturat urmatoarele concluzii:

 

 

 

 

Florin Marius Faur - APIA Timis: 6% din suprafata agricola a tarii, administrata de straini

"Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de straini", a declarat Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.

Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.

Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.

Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.

Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

 

Monsanto: Cine nu a irigat, a produs sub 500 kilograme de porumb la hectar

"Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafetele irigate s-a produs in medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar si la 8-10 tone de porumb la hectar", a spus directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, prezent la seminar.

Chioreanu a adaugat ca din cele 2,5 milioane de hectare insamantate cu porumb in Romania, pe o suprafata de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid.

"Restul terenului este cultivat cu samanta din patul", a continuat reprezentantul Monsanto, aratand ca acesta este inca un motiv pentru productiile mici.

Chioreanu spune ca producatorii care au cultivat porumb "din patul" pierd bani.

"Nu trebuie sa dam tot timpul vina pe seceta pentru productia mica", a mai spus el.

Printre temele abordate s-a numarat si problema plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunand ca toate plantele cultivate sunt modificate genetic, acestea suferind transformari de-a lungul trecerii timpului.

"Toate plantele din agricultura, la ora actuala, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 - 200 - 300 de ani. Spuneam cuiva ca acum o mie de ani porumbul arata cu totul diferit fata de ce este acum, la fel si graul. Porumbul producea atunci, probabil 150 de kilograme la hectar. Acum produce 7, 8 chiar 12 tone la hectar", a declarat Cosmin Chioreanu.

Acesta a mai spus ca agricultura organica este deocamdata un segment de nisa care este destinat doar celor "instariti".

Firma Monsanto este prezenta pe piata romaneasca din anul 1975, cand a intrat cu ierbicide, iar din anul 1998 a inceput sa vanda seminte de porumb si soia. Ulerior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de rapita.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Suntem in faza de a modifica legislatia pentru mai multe investitii in irigatii

"Apa afecteaza si limiteaza destul de mult nivelul productiei in momentul de fata. Suntem in faza de a modifica legislatia pentru ca in felul acesta sa venim cu mai multe investitii in tot ceea ce inseamna sectorul de irigare", a declarat Daniel Botanoiu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a adaugat ca toate eforturile facute pana acum nu vor fi suficiente in situatia in care investitiile vor ramane la nivelul actual.

"Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece pentru ca numai anumite investitii, cum ar fi Siret-Baragan, pot rezolva aceasta nenorocire", a mai spus secretarul de stat.

"Acum 15 ani discutam despre schimbarile climatice, acum discutam despre incidente foarte mari asupra productiei agricole. In acest caz, trebuie sa ne pregatim cu tehnologii noi, cu investitii foarte serioase si trebuie sa folosim seminte de foarte buna calitate, pentru a elimina riscurile", a precizat Daniel Botanoiu, cerand fermierilor sa se organizeze in asocieri solide pentru a putea face investitii serioase si care sa fie cu adevarat eficiente.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Preturile sunt scazute la cereale din cauza competitorilor din Rusia si Ucraina

Secretarul de stat Daniel Botanoiu a declarat ca pretul cerealelor din Romania este concurat de graul si porumbul din Rusia si Ucraina, care au agriculturi puternic subventionate.

"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat secretarul de stat, care a precizat ca in acest an pretul tonei de grau este mai scazut cu 60 de dolari fata de 2012 in aceasta zona si ca fermierii din Romania sunt obligati sa concureze chiar in aceste conditii pentru a supravietui.

Fermierii prezenti la conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture" au sustinut ca desi in ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii romani, ca urmare recoltelor obtinute in acest an, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.

"Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut", a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenti la conferinta.

Secretarul de stat a mai spus ca ministerul pe care il reprezinta nu poate accepta interventia marilor companii pentru ca pretul cerealelor sa ramana scazut, in conditiile in care acest pret scazut nu se va reflecta si in pretul ajuns la consumator.

"Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente", a mai spus Botanoiu.

Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani.

Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.


La conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture", care a avut loc, miercuri, in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, au participat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Botanoiu, Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer, la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila, Ioan Moraru, directorul general Producere si Procesare Seminte Monsanto, Eugen Diaconu, directorul Producere Seminte Monsanto, precum si mai multi femieri. Conferinta a fost moderata de Lucian Mandruta si Daniela Militaru, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Braila.


www.mediafaxtalks.ro/sustainable-agriculture-2013

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>