Evolutia unei agriculturi durabile in Romania a fost principala tema pe care invitatii Mediafax Talks au abordat-o in cadrul conferintei. In urma acestor discutii s-au conturat urmatoarele concluzii:
"Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de straini", a declarat Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.
Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.
Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.
Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.
Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.
"Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafetele irigate s-a produs in medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar si la 8-10 tone de porumb la hectar", a spus directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, prezent la seminar.
Chioreanu a adaugat ca din cele 2,5 milioane de hectare insamantate cu porumb in Romania, pe o suprafata de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid.
"Restul terenului este cultivat cu samanta din patul", a continuat reprezentantul Monsanto, aratand ca acesta este inca un motiv pentru productiile mici.
Chioreanu spune ca producatorii care au cultivat porumb "din patul" pierd bani.
"Nu trebuie sa dam tot timpul vina pe seceta pentru productia mica", a mai spus el.
Printre temele abordate s-a numarat si problema plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunand ca toate plantele cultivate sunt modificate genetic, acestea suferind transformari de-a lungul trecerii timpului.
"Toate plantele din agricultura, la ora actuala, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 - 200 - 300 de ani. Spuneam cuiva ca acum o mie de ani porumbul arata cu totul diferit fata de ce este acum, la fel si graul. Porumbul producea atunci, probabil 150 de kilograme la hectar. Acum produce 7, 8 chiar 12 tone la hectar", a declarat Cosmin Chioreanu.
Acesta a mai spus ca agricultura organica este deocamdata un segment de nisa care este destinat doar celor "instariti".
Firma Monsanto este prezenta pe piata romaneasca din anul 1975, cand a intrat cu ierbicide, iar din anul 1998 a inceput sa vanda seminte de porumb si soia. Ulerior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de rapita.
"Apa afecteaza si limiteaza destul de mult nivelul productiei in momentul de fata. Suntem in faza de a modifica legislatia pentru ca in felul acesta sa venim cu mai multe investitii in tot ceea ce inseamna sectorul de irigare", a declarat Daniel Botanoiu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a adaugat ca toate eforturile facute pana acum nu vor fi suficiente in situatia in care investitiile vor ramane la nivelul actual.
"Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece pentru ca numai anumite investitii, cum ar fi Siret-Baragan, pot rezolva aceasta nenorocire", a mai spus secretarul de stat.
"Acum 15 ani discutam despre schimbarile climatice, acum discutam despre incidente foarte mari asupra productiei agricole. In acest caz, trebuie sa ne pregatim cu tehnologii noi, cu investitii foarte serioase si trebuie sa folosim seminte de foarte buna calitate, pentru a elimina riscurile", a precizat Daniel Botanoiu, cerand fermierilor sa se organizeze in asocieri solide pentru a putea face investitii serioase si care sa fie cu adevarat eficiente.
Secretarul de stat Daniel Botanoiu a declarat ca pretul cerealelor din Romania este concurat de graul si porumbul din Rusia si Ucraina, care au agriculturi puternic subventionate.
"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat secretarul de stat, care a precizat ca in acest an pretul tonei de grau este mai scazut cu 60 de dolari fata de 2012 in aceasta zona si ca fermierii din Romania sunt obligati sa concureze chiar in aceste conditii pentru a supravietui.
Fermierii prezenti la conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture" au sustinut ca desi in ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii romani, ca urmare recoltelor obtinute in acest an, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.
"Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut", a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenti la conferinta.
Secretarul de stat a mai spus ca ministerul pe care il reprezinta nu poate accepta interventia marilor companii pentru ca pretul cerealelor sa ramana scazut, in conditiile in care acest pret scazut nu se va reflecta si in pretul ajuns la consumator.
"Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente", a mai spus Botanoiu.
Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani.
Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.
La conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture", care a avut loc, miercuri, in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, au participat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Botanoiu, Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer, la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila, Ioan Moraru, directorul general Producere si Procesare Seminte Monsanto, Eugen Diaconu, directorul Producere Seminte Monsanto, precum si mai multi femieri. Conferinta a fost moderata de Lucian Mandruta si Daniela Militaru, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Braila.
www.mediafaxtalks.ro/sustainable-agriculture-2013
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>