Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii, dicutate la Bucuresti

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii dicutate la Conferinta la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea NeagraAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase.

"Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care mentionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria", a afirmat ministrul Achim Irimescu.

In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor. Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati. Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania la ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit.

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii - Ministrul agriculturii - Achim Irimescu"Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol (atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor).

In acest context, trebuie subliniat ca este absolut necesar ca acei cercetatori implicati in activitati specifice sa poata beneficia de masurile care sa le permita intensificarea schimburilor de date.

E foarte importanta participarea la expeditii de cercetare marina realizate in comun, in toate apele de sub jurisdictia nationala a statelor riverane, in care se dezvolta speciile care sunt supuse exploatarii comune. Aceasta chestiune este vazuta de Romania ca o necesitate obiectiva pentru evaluarea cat mai corecta a evolutiei stocurilor si astfel, autoritatile nationale sa poata initia un proces comun de adaptare a masurilor necesare unei gestionari durabile a resurselor de pescuit din Marea Neagra", a mai adaugat ministrul.

In cadrul lucrarilor Conferintei, luarile de pozitii ale participantilor au vizat clarificarea aspectelor privind pescuitul in sensul de a contribui la dezvoltarea acvaculturii in regiune, la extinderea cooperarii regionale pentru protectia mediului marin si cresterea economica a tarilor riverane Marii Negre, precum si a diminuarii pescuitului ilegal.

La finalul Conferintei a fost semnata de catre toti reprezentantii la nivel inalt ”Declaratia pentru intensificarea cooperarii privind pescuitul si acvacultura in regiunea Marii Neagre” care subliniaza necesitatea unei abordari comune si de colaborare intre statele riverane pentru a aborda problemele de pescuit si de a pune in aplicare strategia pe termen mediu pentru durabilitatea pescuitului in Marea Mediterana si Marea Neagra recent adoptate de GFCM, dezvoltarea durabila a acvaculturii, o colaborare mai stransa in directia consilierii stiintifice, pescuitului durabil la scara mica, consolidarea capacitatilor si actiunile care provin dintr-un plan de actiune regional pentru a lupta impotriva pescuitului ilegal.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit Karmenu Vella a declarat cu acest prilej: "Felicit initiativa luata de tarile din regiunea Marii Negre pentru a initia o actiune puternica asupra problemelor de pescuit din zona Marii Negre. UE este pregatita sa sprijine acest proces si ofera solutii atat de gestionare a pescuitului cat si a "cresterii albastre". Durabilitatea acestui bazin este importanta si vom continua sa sustinem acest progres."

La Conferinta au participat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, Dessislava Taneva, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, Jiansian Jia, director adjunct in cadrul departamentului de pescuit si agricultura al FAO, precum si vice-ministri din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ukraina, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai FAO - GFCM, precum si membri ai organizatiilor si asociatiilor internationale in domeniul cooperarii economice si a pescuitului maritim in zona Marii Negre si acvaculturii – BSEC, ACCOBAMS, EUROFISH.

Informatii suplimentare: In infaptuirea scopurilor globale ale ONU, initiativele GFCM, “Strategia pe termen mediu 2017-2020 pentru pescuit sustenabil in Mediterana si Marea Neagra” si “Proiectul BlackSea4Fish”, sunt deschise participarii tuturor statelor riverane, indiferent de pozitia acestora de a fi sau a nu fi parti contractante ale GFCM, luand in consideratie particularitatile caracteristice fiecarei tari.

Se impune necesitatea crearii unei baze de date care sa cuprinda serii istorice de informatii privind datele biologice ale stocurilor, ale nivelului acestora pentru eficientizarea muncii de cercetare comuna. Finalitatea acestui proces este furnizarea avizului stiintific necesar autoritatilor nationale competente pentru adoptarea acelor masuri comune pentru atingerea aceluiasi scop - exploatarea durabila a resurselor la nivelul intregului bazin al Marii Negre.

Evaluarea reala atat a stocurilor, cat si a eficientei flotelor nationale, a activitatilor si tehnicilor de pescuit utilizate trebuie sa conduca in final la identificarea de catre toate statele riverane a acelor masuri standard de control si supraveghere, ca baza a realizarii unui instrument eficace de cooperare pentru lupta impotriva pescuitului ilegal, neraportat si necontrolat.

Acvacultura este domeniul de activitate care determina, prin tehnicile specifice utilizate, diminuarea presiunii asupra resurselor maritime naturale si completeaza aprovizionarea pietelor cu produse nutritionale de valoare echivalenta resurselor naturale. De aceea, pentru dezvoltarea acestui sector, consideram de importanta deosebita schimbul de experienta la nivel regional, tinand cont de conditiile specifice Marii Negre, de diferentele hidro-climatice existente intre diferite sub-regiuni geografice ale acesteia.

Diseminarea bunelor practici, inclusiv din alte zone maritime, trebuie sa constituie unul din motoarele consolidarii sectorului acvaculturii in ansamblu.

Se impune realizarea si implementarea unui plan de masuri menit sa contribuie decisiv la dezvoltarea acvaculturii in regiune, si reducerea diferentelor existente in ponderea acestui sector la nivel regional comparativ cu alte regiuni marine.

De un mare sprijin pentru implementarea strategiei pe termen mediu a GFCM o va reprezenta lansarea Proiectului BlackSea4Fish si realizarea unei baze regionale de date la nivelul Marii Negre care sa permita factorilor decidenti accesul la date fiabile si consistente. In acest mod, se va putea sprijini realizarea unui management sectorial bazat pe o guvernanta armonizata in directia exploatarii durabile a resurselor acvatice vii si valorificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea acvaculturii care sa contribuie la “cresterea albastra” a tarilor din regiune.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>