Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii, dicutate la Bucuresti

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii dicutate la Conferinta la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea NeagraAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase.

"Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care mentionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria", a afirmat ministrul Achim Irimescu.

In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor. Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati. Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania la ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit.

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii - Ministrul agriculturii - Achim Irimescu"Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol (atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor).

In acest context, trebuie subliniat ca este absolut necesar ca acei cercetatori implicati in activitati specifice sa poata beneficia de masurile care sa le permita intensificarea schimburilor de date.

E foarte importanta participarea la expeditii de cercetare marina realizate in comun, in toate apele de sub jurisdictia nationala a statelor riverane, in care se dezvolta speciile care sunt supuse exploatarii comune. Aceasta chestiune este vazuta de Romania ca o necesitate obiectiva pentru evaluarea cat mai corecta a evolutiei stocurilor si astfel, autoritatile nationale sa poata initia un proces comun de adaptare a masurilor necesare unei gestionari durabile a resurselor de pescuit din Marea Neagra", a mai adaugat ministrul.

In cadrul lucrarilor Conferintei, luarile de pozitii ale participantilor au vizat clarificarea aspectelor privind pescuitul in sensul de a contribui la dezvoltarea acvaculturii in regiune, la extinderea cooperarii regionale pentru protectia mediului marin si cresterea economica a tarilor riverane Marii Negre, precum si a diminuarii pescuitului ilegal.

La finalul Conferintei a fost semnata de catre toti reprezentantii la nivel inalt ”Declaratia pentru intensificarea cooperarii privind pescuitul si acvacultura in regiunea Marii Neagre” care subliniaza necesitatea unei abordari comune si de colaborare intre statele riverane pentru a aborda problemele de pescuit si de a pune in aplicare strategia pe termen mediu pentru durabilitatea pescuitului in Marea Mediterana si Marea Neagra recent adoptate de GFCM, dezvoltarea durabila a acvaculturii, o colaborare mai stransa in directia consilierii stiintifice, pescuitului durabil la scara mica, consolidarea capacitatilor si actiunile care provin dintr-un plan de actiune regional pentru a lupta impotriva pescuitului ilegal.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit Karmenu Vella a declarat cu acest prilej: "Felicit initiativa luata de tarile din regiunea Marii Negre pentru a initia o actiune puternica asupra problemelor de pescuit din zona Marii Negre. UE este pregatita sa sprijine acest proces si ofera solutii atat de gestionare a pescuitului cat si a "cresterii albastre". Durabilitatea acestui bazin este importanta si vom continua sa sustinem acest progres."

La Conferinta au participat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, Dessislava Taneva, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, Jiansian Jia, director adjunct in cadrul departamentului de pescuit si agricultura al FAO, precum si vice-ministri din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ukraina, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai FAO - GFCM, precum si membri ai organizatiilor si asociatiilor internationale in domeniul cooperarii economice si a pescuitului maritim in zona Marii Negre si acvaculturii – BSEC, ACCOBAMS, EUROFISH.

Informatii suplimentare: In infaptuirea scopurilor globale ale ONU, initiativele GFCM, “Strategia pe termen mediu 2017-2020 pentru pescuit sustenabil in Mediterana si Marea Neagra” si “Proiectul BlackSea4Fish”, sunt deschise participarii tuturor statelor riverane, indiferent de pozitia acestora de a fi sau a nu fi parti contractante ale GFCM, luand in consideratie particularitatile caracteristice fiecarei tari.

Se impune necesitatea crearii unei baze de date care sa cuprinda serii istorice de informatii privind datele biologice ale stocurilor, ale nivelului acestora pentru eficientizarea muncii de cercetare comuna. Finalitatea acestui proces este furnizarea avizului stiintific necesar autoritatilor nationale competente pentru adoptarea acelor masuri comune pentru atingerea aceluiasi scop - exploatarea durabila a resurselor la nivelul intregului bazin al Marii Negre.

Evaluarea reala atat a stocurilor, cat si a eficientei flotelor nationale, a activitatilor si tehnicilor de pescuit utilizate trebuie sa conduca in final la identificarea de catre toate statele riverane a acelor masuri standard de control si supraveghere, ca baza a realizarii unui instrument eficace de cooperare pentru lupta impotriva pescuitului ilegal, neraportat si necontrolat.

Acvacultura este domeniul de activitate care determina, prin tehnicile specifice utilizate, diminuarea presiunii asupra resurselor maritime naturale si completeaza aprovizionarea pietelor cu produse nutritionale de valoare echivalenta resurselor naturale. De aceea, pentru dezvoltarea acestui sector, consideram de importanta deosebita schimbul de experienta la nivel regional, tinand cont de conditiile specifice Marii Negre, de diferentele hidro-climatice existente intre diferite sub-regiuni geografice ale acesteia.

Diseminarea bunelor practici, inclusiv din alte zone maritime, trebuie sa constituie unul din motoarele consolidarii sectorului acvaculturii in ansamblu.

Se impune realizarea si implementarea unui plan de masuri menit sa contribuie decisiv la dezvoltarea acvaculturii in regiune, si reducerea diferentelor existente in ponderea acestui sector la nivel regional comparativ cu alte regiuni marine.

De un mare sprijin pentru implementarea strategiei pe termen mediu a GFCM o va reprezenta lansarea Proiectului BlackSea4Fish si realizarea unei baze regionale de date la nivelul Marii Negre care sa permita factorilor decidenti accesul la date fiabile si consistente. In acest mod, se va putea sprijini realizarea unui management sectorial bazat pe o guvernanta armonizata in directia exploatarii durabile a resurselor acvatice vii si valorificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea acvaculturii care sa contribuie la “cresterea albastra” a tarilor din regiune.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>