Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii, dicutate la Bucuresti

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii dicutate la Conferinta la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea NeagraAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase.

"Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care mentionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria", a afirmat ministrul Achim Irimescu.

In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor. Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati. Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania la ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit.

Exploatarea durabila a resurselor piscicole din Marea Neagra si dezvoltarea acvaculturii - Ministrul agriculturii - Achim Irimescu"Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol (atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor).

In acest context, trebuie subliniat ca este absolut necesar ca acei cercetatori implicati in activitati specifice sa poata beneficia de masurile care sa le permita intensificarea schimburilor de date.

E foarte importanta participarea la expeditii de cercetare marina realizate in comun, in toate apele de sub jurisdictia nationala a statelor riverane, in care se dezvolta speciile care sunt supuse exploatarii comune. Aceasta chestiune este vazuta de Romania ca o necesitate obiectiva pentru evaluarea cat mai corecta a evolutiei stocurilor si astfel, autoritatile nationale sa poata initia un proces comun de adaptare a masurilor necesare unei gestionari durabile a resurselor de pescuit din Marea Neagra", a mai adaugat ministrul.

In cadrul lucrarilor Conferintei, luarile de pozitii ale participantilor au vizat clarificarea aspectelor privind pescuitul in sensul de a contribui la dezvoltarea acvaculturii in regiune, la extinderea cooperarii regionale pentru protectia mediului marin si cresterea economica a tarilor riverane Marii Negre, precum si a diminuarii pescuitului ilegal.

La finalul Conferintei a fost semnata de catre toti reprezentantii la nivel inalt ”Declaratia pentru intensificarea cooperarii privind pescuitul si acvacultura in regiunea Marii Neagre” care subliniaza necesitatea unei abordari comune si de colaborare intre statele riverane pentru a aborda problemele de pescuit si de a pune in aplicare strategia pe termen mediu pentru durabilitatea pescuitului in Marea Mediterana si Marea Neagra recent adoptate de GFCM, dezvoltarea durabila a acvaculturii, o colaborare mai stransa in directia consilierii stiintifice, pescuitului durabil la scara mica, consolidarea capacitatilor si actiunile care provin dintr-un plan de actiune regional pentru a lupta impotriva pescuitului ilegal.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit Karmenu Vella a declarat cu acest prilej: "Felicit initiativa luata de tarile din regiunea Marii Negre pentru a initia o actiune puternica asupra problemelor de pescuit din zona Marii Negre. UE este pregatita sa sprijine acest proces si ofera solutii atat de gestionare a pescuitului cat si a "cresterii albastre". Durabilitatea acestui bazin este importanta si vom continua sa sustinem acest progres."

La Conferinta au participat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, Dessislava Taneva, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, Jiansian Jia, director adjunct in cadrul departamentului de pescuit si agricultura al FAO, precum si vice-ministri din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ukraina, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai FAO - GFCM, precum si membri ai organizatiilor si asociatiilor internationale in domeniul cooperarii economice si a pescuitului maritim in zona Marii Negre si acvaculturii – BSEC, ACCOBAMS, EUROFISH.

Informatii suplimentare: In infaptuirea scopurilor globale ale ONU, initiativele GFCM, “Strategia pe termen mediu 2017-2020 pentru pescuit sustenabil in Mediterana si Marea Neagra” si “Proiectul BlackSea4Fish”, sunt deschise participarii tuturor statelor riverane, indiferent de pozitia acestora de a fi sau a nu fi parti contractante ale GFCM, luand in consideratie particularitatile caracteristice fiecarei tari.

Se impune necesitatea crearii unei baze de date care sa cuprinda serii istorice de informatii privind datele biologice ale stocurilor, ale nivelului acestora pentru eficientizarea muncii de cercetare comuna. Finalitatea acestui proces este furnizarea avizului stiintific necesar autoritatilor nationale competente pentru adoptarea acelor masuri comune pentru atingerea aceluiasi scop - exploatarea durabila a resurselor la nivelul intregului bazin al Marii Negre.

Evaluarea reala atat a stocurilor, cat si a eficientei flotelor nationale, a activitatilor si tehnicilor de pescuit utilizate trebuie sa conduca in final la identificarea de catre toate statele riverane a acelor masuri standard de control si supraveghere, ca baza a realizarii unui instrument eficace de cooperare pentru lupta impotriva pescuitului ilegal, neraportat si necontrolat.

Acvacultura este domeniul de activitate care determina, prin tehnicile specifice utilizate, diminuarea presiunii asupra resurselor maritime naturale si completeaza aprovizionarea pietelor cu produse nutritionale de valoare echivalenta resurselor naturale. De aceea, pentru dezvoltarea acestui sector, consideram de importanta deosebita schimbul de experienta la nivel regional, tinand cont de conditiile specifice Marii Negre, de diferentele hidro-climatice existente intre diferite sub-regiuni geografice ale acesteia.

Diseminarea bunelor practici, inclusiv din alte zone maritime, trebuie sa constituie unul din motoarele consolidarii sectorului acvaculturii in ansamblu.

Se impune realizarea si implementarea unui plan de masuri menit sa contribuie decisiv la dezvoltarea acvaculturii in regiune, si reducerea diferentelor existente in ponderea acestui sector la nivel regional comparativ cu alte regiuni marine.

De un mare sprijin pentru implementarea strategiei pe termen mediu a GFCM o va reprezenta lansarea Proiectului BlackSea4Fish si realizarea unei baze regionale de date la nivelul Marii Negre care sa permita factorilor decidenti accesul la date fiabile si consistente. In acest mod, se va putea sprijini realizarea unui management sectorial bazat pe o guvernanta armonizata in directia exploatarii durabile a resurselor acvatice vii si valorificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea acvaculturii care sa contribuie la “cresterea albastra” a tarilor din regiune.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>