Conferinta ”PNDR 2014-2020 in sprijinul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania"

Conferinta PNDR 2014-2020 in sprijinul agriculturii si dezvoltarii rurale din RomaniaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, in parteneriat cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a organizat conferinta ”PNDR 2014-2020 in sprijinul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania". Evenimentul a avut loc in incinta targului international INDAGRA, la ROMEXPO, Sala Mihai Eminescu.


La conferinta au participat Alexandru Potor, Secretar de Stat, Florentina Tudor, Director General al Directiei Generale Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru PNDR, Adrian Ionut Chesnoiu, Director General al AFIR, Constantin Birca – Director General Adjunct al APIA, , precum si alti directori din cadrul DGDR si ai agentiilor de plati din subordine – AFIR si APIA.

In deschiderea conferintei, secretarul de stat Potor a subliniat impactul major al Programului National de Dezvoltare Rurala asupra dezvoltarii spatiului rural romanesc, asupra agriculturii si a serviciilor conexe sectorului agricol. Printre subiectele abordate mentionam: punctarea obiectivelor MADR legate de absorbtia cat mai mare a fondurilor europene intr-un ritm cat mai accelerat, analiza importantei Programului National de Dezvoltare Rurala, bilantul gradului de absorbtie, elementele cheie pentru atingerea obiectivelor propuse si anume echipa, simplificarea procedurilor interne, stimularea directiilor strategice - propuneri legate de modificarea PNDR. Secretarul de stat, Alexandru POTOR a felicitat echipele AM PNDR, AFIR si APIA pentru implicare si pentru eforturile conjugate depuse in atingerea tintei de absorbtie stabilite. 

Potor a declarat ca multumita acestor eforturi Romania a avut capacitatea sa absoarba, per total in anul 2017, peste 3.3 mld Euro din fonduri europene aferente pilonului I si II din Politica Agricola Comuna.

In continuare, secretarul de stat a punctat ca pentru prima data s-a reusit a se demonstra ca si sesiuni deschise pe parcursul anului 2017 (martie–mai) au putut primi un raspuns record din punct de vedere al selectiei, fapt care a dovedit eficienta si rapiditate in analiza. A fost facuta o scurta referire la restructurarea si simplificarea procedurilor interne de lucru, punandu-se accent pe faptul ca AM PNDR, AFIR si APIA au colaborat si conlucrat in acest demers, reusind astfel sa simplifice si sa imbunatateasca o parte din proceduri, acest proces fiind considerat unul neintrerupt, necesar pentru a accelera implementarea programelor.

Secretarul de Stat a declarat ca, desi accentul se pune pe gradul de absorbtie financiara a fondurilor, se acorda importanta si masurilor Programului National de Dezvoltare Rurala care pot aduce calitate investitiilor din mediul rural, asa numitele masuri soft.

Secretarul de Stat a reiterat faptul ca obiectivul MADR si al structurilor din subordine este de mentinere a ritmului actual de implementare a PNDR care, potrivit cifrelor disponibile la luna iunie, indica faptul ca Romania ocupa locul trei la nivel european din 28 tari membre in ceea ce priveste volumul nominal absolut de surse financiare absorbite din pilonul II.

Ca ultimul aspect din discursul sau, secretarul de stat a facut referire la Politica Agricola Comuna si la faptul ca Romania va prelua conducerea Consiliului European in anul 2019. Pentru aceasta se fac eforturi in vederea pregatirii preluarii si sustinerii in conditii si cu performante foarte bune a sarcinii de a gestiona lucrarile Consiliului European. 

Dna. director general al AM PNDR Florentina Tudor a mentionat ca, in cursul anului 2017, au fost active 36 de (sub)masuri (29 implementate de AFIR, 6 de APIA, la care se adauga Asistenta tehnica). In anul 2017, incepand cu luna februarie s-au lansat apeluri in valoare de 1,86 mld. euro (alocarea licitata s-a accesat in proportie de 174%, fiind depuse proiecte in valoare de 3,24 mld. euro). Suplimentar, in cadrul GAL-urilor, s-a demarat implementarea strategiilor de dezvoltare locala (sM 19.2) fiind disponibili 440 mil. euro. Calendarul 2017 mai prevede lansarea de apeluri in trimestrul 4 in valoare de 156,05 mil. euro pentru sM 1.1, sM4.1a, sM6.5, sM16.1 si sM16.1a.

A anuntat, de asemenea, ca, cumulat, valoarea platilor efectuate din FEADR conduce la un grad de absorbtie FEADR de 30%.

La randul sau, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a facut un succint bilant al activitatii AFIR, al gradului de realizare a obiectivelor trasate, recunoscand eforturile sustinute realizate de echipa sa, si a subliniat ca, pentru a avea succes in implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala, este extrem de importanta crearea unei relatii tripartite: angajat AFIR, beneficiar si consultant.

Directorul Chesnoiu a declarat ca una dintre prioritatile AFIR este aceea de a oferi consultanta beneficiarilor, de a se apleca indeosebi asupra procesului de implementare a proiectelor, vizand finalizarea acestora, in beneficiul tuturor partilor implicate, pentru a sustine dezvoltarea durabila a mediului rural. 

Printre alte teme de interes dezbatute in cadrul conferintei amintim masurile de prevenire a riscurilor in agricultura, platile pe suprafata si schemele de calitate.

Conferinta PNDR 2020 in sprijinul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>