Afla totul despre POPAM! Noi evenimente de informare: Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime

Afla totul despre POPAM - Noi evenimente de informare pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime in anul 2019Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM), anunta organizarea unei noi serii de evenimente de informare, in perioada 20.02-14.03.2019.


Primul eveniment, ce se va desfasura in data de 20.02.2019, incepand cu ora 10.00, la sala de conferinte a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (Bd. Ficusului, nr. 42, Bucuresti, Sector 1.), va fi deschis oficial de Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, vor fi realizate expuneri de catre conducerea Directiei Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM precum si de experti implicati in gestionarea FEPAM.

In cadrul acestor evenimente, beneficiarii/potentialii beneficiari/publicul interesat vor afla detalii cu privire la masurile finantate din Fondul European de Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).

Astfel, cei interesati pot afla detalii referitoare la depunerea de proiecte finantate din FEPAM privind: investitii productive in acvacultura, diversificarea veniturilor si noi forme de venit, masuri de marketing, porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi - investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitii pentru construirea sau modernizarea adaposturilor pentru imbunatatirea sigurantei pescarilor, investitii in instalatiile de colectare a deseurilor, inovare, etc.

Calendarul actiunile de informare de la nivel local pentru urmatoarea perioada este:

    • • 26.02.2019, la Sambata de Sus – Pensiunea Miruna (DJ102G, Sambata de Sus, judetul Brasov);
    • • 28.02.2019, la Iasi – Hotel Capitol (Soseaua Nicolina 203A, Valea Adanca 700063);
    • • 05.03.2019, la Oradea – Hotel Continental (Aleea Strandului nr. 1, Oradea, judetul Bihor);
    • • 07.03.2019, la Borsa – Hotel Nord (Strada Alexandru Ioan Cuza 237A, Borsa 435200);
    • • 12.03.2019, la Baile Olanesti – Hotel Central (Strada Libertatii nr 6, Baile Olanesti, judetul Valcea);
    • • 14.03.2019, la Tulcea – Hotel Delta (Strada Isaccei nr 2, Tulcea).

Confirmarea participantilor se va face prin comunicarea datelor de identificare (nume, prenume, e-mail, telefon) la adresa de e-mail [email protected] 

 

A fost deschisa seria de evenimente de promovare a masurilor de finantare din cadrul POPAM

madr popam daea


Petre Daea: Institutiile statului sunt datoare sa mearga in intampinarea nevoilor fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a deschis oficial in data de 20 februarie 2019 primul eveniment de promovare a celor mai noi masuri de finantare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM). Evenimentul a avut loc la sala de conferinte a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura si face parte dintr-o serie de sase actiuni de informare care se desfasoara la nivel local in perioada 20.02-14.03.2019. La intalnire au participat reprezentanti ai organizatiilor de pescari, ai patronatelor, ai Federatiilor Zonelor Pescaresti si ai acvacultorilor. Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Botanoiu, experti din cadrul Directiei Generale de Pescuit AMPOPAM precum si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura.

Subiectele abordate in cadrul dezbaterii au vizat: prezentarea principalelor masuri lansate (masura II.2 - Investitii productive in acvacultura, masura I.6 - Diversificarea veniturilor si noi forme de venit, masura I.23 Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi - Investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitiile pentru construirea sau modernizarea adaposturilor necesare imbunatatirii sigurantei pescarilor, inclusiv investitiile in instalatiile de colectare a deseurilor marine) si detalierea principalelor impedimente in accesarea fondurilor precum si discutarea demersurilor care se impun in vederea imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor in acest domeniu.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a subliniat importanta existentei, pentru prima data, a doua instrumente care vin in sprijinul sectorului de pescuit si acvacultura: actul normativ pentru motorina si cel pentru investitii in piscicultura si i-a indemnat pe piscicultori la utilizarea acestora.

Totodata, ministrul a facut apel la unitate si colaborare in sectorul de pescuit si acvacultura intrucat „Obiectivul prioritar este sa luati toti banii, la care avem dreptul si pe care trebuie sa ii folosim”. Ministrul a afirmat de asemenea ca ”Aici, astazi, in dialogul pe care il veti purta trebuie sa vedem ce facem in continuare in domeniu, cu ce bani, in asa fel incat, pana la croirea noii politici in domeniu, sa putem sa valorificam resursele pe care le avem, sursele de finantare pe care le punem la dispozitie, dar mai cu seama modul de lucru intre autoritate si cei care isi desfasoara activitatea in domeniu.

Ministrul Petre Daea a asigurat reprezentantii sectorului de intregul sau sprijin in revitalizarea domeniului si a subliniat importanta colaborarii si comunicarii, in special in acest moment de ”plamadire a Politicii Agricole Comune post 2020”. In incheiere, ministrul Daea a declarat: ”Obiectivul pe care il urmarim este sa venim in sprijinul fermierilor, cu solutii reale si sa demonstram ca pescarii si fermierii piscicoli gasesc rezonanta in randul autoritatilor pentru intelegerea fenomenelor si mai mult in rezolvarea problemelor. Pornind de la aceste considerente, va asigur ca pornim impreuna pe acest drum, il urmam impreuna, cautam solutii impreuna, rezolvam greutatile impreuna, intr-un cuvant suntem toti in aceeasi barca”.

In cadrul interventiei sale, secretarul de stat Daniel Botanoiu, care detine responsabilitatea directa a sectorului, a accentuat atat importanta identificarii unor instrumente pentru implicarea, mentinerea si sustinerea tinerilor in acest domeniu precum si necesitatea comunicarii si a implicarii specialistilor din sectorul de pescuit si acavacultura in procesul de conturare a politicilor din domeniu.

La randul sau, Ciceronis Cumpanasoiu, Directorul General al DGP AM POPAM si-a exprimat intreaga disponibilitate de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea FEPAM si a transmis ca in perioada imediat urmatoare vor avea loc evenimente similare la nivel local, in vederea promovarii masurilor recent lansate.

MADR

    

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>