Agreena Romania conecteaza jucatorii din industria agribusiness prin evenimentul „Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica" la Ambasada Regala a Danemarcei

Agreena Romania conecteaza jucatorii din industria agribusiness prin evenimentul Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica la Ambasada Regala a DanemarceiAgreena ApS si Ambasada Regala a Danemarcei la Bucuresti au organizat, marti, 17 ianuarie, la sediul Ambasadei, evenimentul "Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica". Dezbaterea a avut ca tema centrala practicile sustenabile in agricultura si modul in care acestea combat schimbarile climatice, oferindu-le fermierilor beneficii economice.


Evenimentul a fost moderat de Mihaela Monica Vasile, Market Lead Agreena Romania. Printre speakerii invitati s-au numarat Simon Haldrup - Cofondator & CEO Agreena, Uffe Balslev - Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar E.S., Cristiana Lucia Constantinescu - Director al Directiei Coordonare Programe - AFIR, Valeriu Tabara - Academician si Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Aurel Badiu - Vicepresedinte si Prof. Univ. Dr. Ing. in cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, alaturi de Anca Mihaela Isac - Director Economic - Frizon Group si Alexandru Haita, administratorul fermei Alvalex.

Agricultura este singura industrie care poate genera emisii de carbon, avand in acelasi timp capacitatea de a stoca carbonul in sol. Totodata, este industria care are potentialul de a veni in preintampinarea schimbarilor climatice, creand o noua sursa de venituri pentru fermieri. In ultimii ani, UE a inceput sa dezvolte partea legislativa a pietei de carbon si sa gaseasca solutii pentru fermieri si mediul inconjurator”, a declarat Mihaela Monica Vasile, Market Lead Agreena Romania.

Agreena 2023 Bucuresti Mihaela Monica Vasile Market Lead Agreena Romania


Noua politica agricola comuna, care a inceput la 1 ianuarie 2023, este conceputa pentru a modela tranzitia catre un sector agricol european durabil, rezilient si modern. Agricultura din tara noastra beneficiaza de sustinere financiara de peste 15 miliarde de euro prin Planul National Strategic, valabil pe urmatorii patru ani. O parte din aceste fonduri vor fi destinate agriculturii regenerative, a punctat Cristiana Lucia Constantinescu, Director al Directiei Coordonare Programe din cadrul AFIR

Avem trei ecoscheme noi, doua dintre ele dedicate practicilor de mediu. Una dintre ele este axata pe practicile de teren arabil si cealalta destinata practicarii unei agriculturi pentru fermele mici. Am incercat sa le oferim fermierilor noi posibilitati care pot contribui la atingerea obiectivelor agriculturii durabile pe termen lung. Fermierii trebuie sa aplice aceasta tehnologie pe o suprafata de minim 50% din suprafata cultivata si aici vorbim de fermele care au mai mult de 10 hectare. O alta conditie specifica a acestei ecoscheme este diversificarea culturilor din teren arabil sau plantarea a minimum doi arbori anual pe exploatatie”, a adaugat Cristiana Lucia Constantinescu.

O alta solutie pentru fermieriii care isi doresc mentinerea profitabilitatii in ferma si echilibrarea pierderilor cauzate de contextul economic dificil si de schimbarile climatice sunt sistemele de certificare a carbonului din sol, precum AgreenaCarbon.

Fermierii sunt eroii schimbarilor climatice. Este nevoie de ambitie si vointa din partea acestora, dar si de sustinere economica. O treime din terenul global este teren arabil. Cu toate acestea, sunt cateva provocari pentru a face marele pas de la o agricultura clasica la una regenerativa. Fermierii au nevoie de sprijin financiar si de acces la cele mai recente cercetari si standarde din domeniul stiintific. Avem o oportunitate extraordinara care ne asteapta - sa facem tranzitia agriculturii pentru a satisface cererea de aprovizionare cu alimente pentru o populatie in crestere, avand in acelasi timp un impact asupra climei prin agricultura regenerativa”, a declarat Simon Haldrup, Cofondator & CEO Agreena, in cadrul evenimentului.

Agreena 2023 Bucuresti


AgreenaCarbon ii ajuta pe fermieri sa acopere costurile tranzitiei catre practicile regenerative. Opinia unuia dintre fermierii participanti, Alexandru Haita - SC Alvalex SRL, Calinesti, judetul Teleorman, a mentionat ca tranzitia catre practicile agricole sustenabile pot reprezenta o solutie pentru adaptarea la schimbarile climatice.

Am inceput sa studiez agricultura regenerativa inca din 2009. Locatia in care exploatam are un teren dificil, 40% argila, exces de umiditate. In 2018 am avut posibilitatea de a pune in aplicare un plan de tranzitie, de la agricultura clasica la cea conservativa pe tipul de sol din ferma. Este important ca fermierii sa se adapteze schimbarilor climatice, de aceea trebuie sa beneficiem de oportunitatile economice. In viitorul apropiat, cand UE va atinge aria in care ne vom apropia de acel CO2 per total industrie, certificatele de carbon vor avea o pondere mult mai mare”, a explicat Alexandru Haita.

AgreenaCarbon foloseste o metodologie mixta care poate folosita si de fermierii care opereaza la o scara mai mica. Aceasta stocheaza timp de cinci ani datele despre sol si cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate cu cele mai recente orientari IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon.

Stim ca fermierii sunt, totodata, si antreprenori. Tocmai de aceea le oferim flexibilitate in luarea deciziilor pentru a face tranzitia in ritmul propriu. Ei sunt cei care decid parcelele care intra in program si ce practici adopta. In cele din urma, le oferim fermierilor control asupra certificatelor, acestia putand sa le pastreze in scop propriu - le pot vinde, sau pot utiliza reteaua Agreena sa le vanda pentru ei”, a declarat Simon Haldrup, CEO si cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

Compania Agreena vizeaza intensificarea activitatii in Romania, unde administreaza 10% din totalul hectarelor gestionate la nivel european si isi propune sa sprijine fermierii romani in tranzitia catre o agricultura conservativa, prin intermediul careia sa reduca interventiile de la nivelul solului.

 

Mihaela Monica Vasile este noul Market Lead Agreena RomaniaDespre Agreena
Agreena extinde agricultura regenerativa prin finantare si tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen si Julie Koch Fahler au dezvoltat in 2021 unul dintre primele programe de plata a carbonului din sol acreditat la nivel international, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientari ale IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terti pentru fermieri, care pot fi vandute pe piata voluntara a carbonului. De la lansare, Agreena si-a extins oferta catre fermieri din 14 tari din Europa si a achizitionat recent compania de teledetectie in domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informatii pe site-ul agreena.com.

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>