Drumul vinului din Podgoria Aradului

 Un program indraznet, care va fi sprijinit de Comunitatea Europeana si va relansa Podgoria Aradului este Drumnul Vinului. "Drumul Vinului" va fi de fapt un traseu deosebit prin Podgoria Aradului, in care turistul va cunoaste locuri deosebite, se va confrunta cu istoria si va avea posibilitatea sa guste vestita "Mustoasa de Maderat".

Deocamdata, Podgoria Aradului este vizitata de turisti straini, care doresc sa se plimbe cu primul tramvai electric din Europa " Sageata verde", inca functional.


Drumul Vinului cuprinde o zona minunata presarata cu numeroase vestigii istorice si de agrement turistic:



Muzeul viei si vinului Minis

A fost amenajat in anul 1988 si prezinta piese arheologice, unelte, instalatii, documente si fotografii privind istoricul viticulturii si vinificatiei referitoare la unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul României, podgoria Minis – Maderat.

Prima atestare documentara a viilor de la Minis dateaza din secolul XI. Suprafata cultivata a crescut permanent. Astfel, daca sub dominatie otomana, in 1562 se consemneaza 700 de hectare cultivate cu vie, in 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea stapanirii habsburgice, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafata triplata in secolul XX.

In 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut saparea in stanca a unei pivnite cu o capacitate de 7000 hl la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivnita la Minis.

Vinurile cu denumire de origine controlata sunt rosii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund si albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel.

Incepand cu 1744, in zona Minis-Covasant se produce vinul dulce din soiul Cadarca. Cea mai importanta recunoastere a calitatii sale dateaza din 1862, cand la Expozitia Internationala de la Londra, un vin rosu dulce de Minis a fost numit ”regele vinurilor”.

Primele preturi ale vinului sunt cunoscute din anul 1720, cand un acov (54,3 litri)- de vin rosu de Minis costa intre 1 si 1,5 florini imperiali. Schimbat in natura, in 1791, un litru de vin dulce de Minis echivala cu 60-75 de kilograme de grau.

In anul 1881, castelul Grossalkovich a devenit sediul Scolii de Viticultura.

Colectia actuala a Statiunii de Cercetare si Productie Viniviticola Minis cuprinde peste 50.000 de sticle.cu vin de diferite varste, din soiurile Riesling, Mustoasa, Feteasca, Rosu Burgund, Cabernet si Merlot. Vedetele colectiei - cateva sticle de "Riesling italian" din 1926 - costa 600 de dolari bucata. Pe sticlele sigilate cu parafina se afla incrustata din turnare cate o pecete regala, care atesta valoarea si vechimea vinului. Nici un alt fel de sticla dinainte de razboi nu poate confirma ca vinul a fost imbuteliat in acea vreme.



Manastirea "Sfanta Maria Radna"

Se afla pe deal la Radna, in Lipova, la aproximativ 35 km de Arad. Inceputurile bisericii si manastirii franciscane dateaza din 1551. Manastirea catolica este cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare. De cateva ori pe an se organizeaza pelerinaje la Radna, la care participa credinciosi din tara si strainatate.




Cetatea Soimos

A fost ridicata in secolul al XII-lea pe o veche cetate voievodala romaneasca. Puternicele ziduri au stat pavaza in vremea campaniilor antiotomane ale voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Ruinele cetatii soimos, sunt situate pe dealul Cioaca Tautului la o altitudine de 129 m. Aceasta domina drumul stravechi ce ducea spre centrul Transilvaniei. Primele informatii documentare despre cetate, provin din 1278. In jurul anilor 1440-1446, cetatea este refacută din temelie de Iancu de Hunedoara.



Staţiunea balneo-climaterică Lipova

Este situata la 3 kilometri de centrul orasului, intr-o regiune paduroasa pe valea paraului Sistarovat, la o altitudine de 138 de metri.

Izvoarele minerale au fost descoperite de pastori accidental in primăvara anului 1818.

Băile sunt indicate pentru afectiuni ale tubului digestiv si cardio-vasculare. Strandul Lipova este situat chiar In statiune. Dispune de trei bazine. Unul are dimensiuni olimpice, iar celelalte doua sunt pentru copii. Apa termala este insa, o calitate foarte importanta a strandului. Aici sunt si casute de agrement, cu locuri de cazare, locuri pentru plaja, restaurante, terase.



Cetatea Siria

A fost unul din principalele bastioane ale centurii vestice de aparare a Transilvaniei din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVI-lea. Comuna Siria se mandreste cu bogate traditii istorice medievale. Localitatea a fost reşedinţa unui cnezat sau voievodat. In secolul urmator devine resedinta unui vast domeniu, care cuprindea o mare parte din actualele judete Arad si Hunedoara. Acest urias domeniu a apartinut o vreme si lui Iancu de Hunedoara (1444-1445). Deasupra Siriei se vad si acum ruinele cetatii feudale, ridicata probabil in secolul al XIII-lea, la care se poate ajunge pe un drum bine practicabil, care porneste din centrul comunei.



 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>