O noua atractie pentru turistii care viziteaza satele sasesti: Casa Kraus

Casa Kraus - atractie pentru turistiiTuristii care viziteaza satele sasesti din Transilvania se vor putea caza in curand intr-o casa reconstruita in stil traditional, fosta casa parohiala din Crit, care asigura un nivel de confort adecvat cerintelor zilelor noastre.


Fosta casa parohiala din Crit a fost inaugurata sambata aceasta, in urma unui proces elaborat de reconstructie dupa planurile vechii cladiri datand din secolul al XIX-lea. Denumita in prezent Casa Kraus, dupa numele preotului care a pus bazele casei initiale, locatia va asigura conditii de cazare premium in aceasta zona.



Delimitata de zidul de fortificare al cetatii din Crit, Casa Kraus, ofera 9 camere de cazare spatioase, decorate cu piese unicat de mobilier sasesc. Restaurantul — crama are o capacitate de 60 de locuri si dispune de o bucatarie care va combina retetele vechi traditionale cu tendintele culinare internationale. In curtea casei va fi amenajata o gradina de legume proprie, care va servi exclusiv prepararii mancarurilor servite aici.

Mai mult, Fundatia Michael Schmidt, cea care a finantat reconstructia casei, isi propune sa gazduiasca grupuri de copii in tabere educative pentru ca micutii sa invete mestesuguri vechi sasesti, dar si istoria locului povestita de sasii care se intorc in fiecare an pe aceste meleaguri.

Printre proiectele viitoare, aflate pe lista Fundatiei, se numara sprijinirea invatamantului in limba germana din Transilvania si restaurarea a doua noi gospodarii din satul Crit, datand din secolul al XVIII-lea.


Despre Saptamana Haferland

Inaugurarea Casei Kraus a avut loc in cadrul Saptamanii Haferland, cel mai mare eveniment cultural din Romania, dedicat promovarii acestei regiuni.

Aflat la cea de-a doua editie, evenimentul are loc in perioada 15 — 24 august 2014 si include numeroase manifestari cultural — artistice.

Vizitatorii pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumetii prin padure si trasee cu bicicleta, precum si alte activitati de petrecere a timpului liber.

Saptamana Haferland urmareste promovarea mai multor localitati pitoresti din Tara Ovazului in randul sasilor, precum si a turistilor din Romania, si nu numai.

Pe langa Viscri, Sighisoara si Rupea, localitati deja bine-cunoscute dincolo de granitele tarii, participantii vor avea ocazia sa descopere locuri de poveste din Saschiz, Crit, Fiser, Mesendorf si Roades.

Editia de anul acesta se desfasoara sub inaltul patronaj al domnului Dr. Gunter Krings, Secretar de Stat in Ministerul de Interne in Germania si Membru in Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius — Presedinte al Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag si al domnului Ovidiu Victor Gant, Deputat in Parlamentul Romaniei din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Peter Maffay / Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Mihai Eminescu Trust si Consiliul Local Bunesti, isi propun sa sprijine activ conservarea si restaurarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone.

Investitiile realizate in acest scop, pana in prezent, sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obtinute din donatiile sasilor plecati din tara, dar si prin contributia si efortul personal al unor membri ai comunitatii care au revenit in Romania si sunt detinatorii unor afaceri de succes.

In afara acestei saptamani culturale, fundatiile s-au implicat in alte proiecte precum restaurarea cladirilor de patrimoniu si sustinerea consolidarii bisericilor fortificate, programe umanitare dedicate ajutorarii membrilor comunitatii si a copiilor, conservarea biodiversitatii zonei si sustinerea micilor producatori de produse traditionale, sustinerea educatiei in limba germana, initiative culturale incluzand filme documentare, carti si albume fotografice, concerte, precum si evenimente organizate de catre autoritatile locale si Biserica Evanghelica CA.

Regiunea a fost denumita 'Tara Ovazului' sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.


Despre Fundatia Michael Schmidt

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Tara Ovazului si nu numai.

Printre proiectele implementate de fundatie se numara: ajutorarea victimelor inundatiilor in anul 2010 in judetul Botosani, sustinerea Fundatiei Peter Maffay in inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roades, participarea la proiectele UNICEF privind prevenirea abandonului scolar, sustinerea Premiului Cultural Sasesc, sprijinirea unor manifestari artistice precum proiectul 'Clasic e fantastic' sau 'Musica Coronensis', finantarea a doua locuri pentru copii in 'Casa Prietenia', restaurarea Orgii Bisericii din Crit si productia filmului 'Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp'. Cel mai recent proiect realizat de Fundatia Michael Schmidt este reconstructia vechii case parohiale din Crit dupa planurile initiale.



Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>