Stimulentele, o solutie pentru reducerea pierderilor de alimente de la post-recoltare si pana la vanzare

FAO recomanda folosirea stimulentelor pentru a reduce pierderile de alimente de la procesul de post-recoltare si pana la vanzareLa nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare. Astfel, sunt necesari pasi importanti spre reducerea pierderilor si a risipei alimentare pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. Un raport FAO ofera noi estimari privind pierderile de alimente de la procesul de post-recoltare si pana la vanzare, pentru a ajuta la identificarea masurilor de reducere eficienta.


Un nou raport lansat astazi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura ofera informatii despre volumul pierderilor de alimente si cauzele acestora si indica unde au loc pierderi in diferite etape ale lantului de aprovizionare cu alimente. De asemenea in raport se solicita decizii informate pentru o reducere eficienta si se ofera noi modalitati de a masura progresul.

Acest lucru nu va ajuta doar la realizarea progreselor catre atingerea tintei importante de reducere a pierderilor si a risipei de alimente, dar ar putea contribui si la realizarea unei serii de Obiective de Dezvoltare Durabila legate de securitatea alimentara si durabilitatea mediului, se arata in raport.

Conform raportului "Situatia in Alimentatie si Agricultura in 2019", la nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare, inclusiv prin activitatile de la ferma, depozitare si transport. Cu toate acestea, pierderile alimentare variaza considerabil de la o regiune la alta in cadrul acelorasi grupuri de marfuri si a etapelor lantului de aprovizionare.

Raportul subliniaza necesitatea si ofera o metodologie noua, pentru a masura cu atentie pierderile la fiecare etapa a lantului de aprovizionare cu produse alimentare si pentru a identifica masurile cele mai eficiente de reducere a acestora. Masurand astfel, vor putea fi identificate punctele critice de pierdere in lantul de aprovizionare. Acestea sunt etapele unde are loc pierderea unui volum considerabil de alimente, cu un impact major asupra securitatii alimentare si a economiei. 

De asemenea, in raport se subliniaza importanta reducerii risipei alimentare, care are loc la nivel de vanzare si consum si este legata de termenul de valabilitate limitat si de comportamentul consumatorilor, cum ar fi cererea de produse alimentare ce respecta standardele estetice precum si stimulente limitate pentru a evita risipa alimentara.

„In timp ce ne straduim sa facem progrese in ceea ce priveste reducerea pierderilor si a risipei de alimente, nu putem fi cu adevarat eficienti decat daca eforturile noastre sunt bine documentate printr-o intelegere solida a problemei”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, in prefata raportului. El se intreaba: „cum putem permite ca alimentele sa fie aruncate atunci cand peste 820 de milioane de oameni din lume continua sa sufere de foame in fiecare zi”.

 

Identificarea punctelor critice unde au loc pierderi alimenatre pentru a raspunde cu actiuni coordonate

Datele prezentate in raport ofera informatii cuprinzatoare referitor la volumul pierderilor si a risipei, etapelor lantului de aprovizionare si a regiunilor, sugerand existenta unui potential considerabil de reducere acolo unde volumele sunt mai mari.

Volumul pierderilor si a risipei este, in general, mai mare la fructe si legume decat la cereale si boboase de-a lungul tuturor etapelor lantului de aprovizionare cu alimente, cu exceptia pierderilor de la ferma si a celor din timpul transportului in Asia de Est si de Sud-Est.

In tarile cu venituri mai mici, cea mai mare parte a pierderilor de fructe si legume proaspete este atribuita infrastructurii slabe. De fapt, multe tari cu venituri mici pierd cantitati semnificative de alimente in timpul depozitarii, adesea din cauza facilitatilor de depozitare deficitare, inclusiv depozite frigorifice.

In ciuda faptului ca, in majoritatea tarilor cu venituri mari, sunt disponibile instalatii de depozitare adecvate, inclusiv depozite frigorifice, pe intregul lant de aprovizionare, pierderi apar totusi in timpul depozitarii, in general din cauza unei defectiuni tehnice, a unei gestionari deficitare a temperaturii, umiditatii sau supraincarcarii.

De asemenea, raportul prezinta rezultatele unui numar de studii de caz efectuate de FAO pentru identificarea punctelor critice de pierdere. Rezultatele indica faptul ca recoltarea este cel mai frecvent punct de pierdere critic pentru toate tipurile de alimente. Instalatiile de depozitare inadecvate si practicile de manipulare deficitare au fost, de asemenea, numite printre principalele cauze ale pierderilor. Pentru fructe, radacini si tuberculi, ambalarea si transportul sunt de asemenea etape critice de pierdere.

Aceste constatari sunt valoroase pentru a oferi indrumari atunci cand se identifica interventii potentiale pentru reducerea pierderilor alimentare.

 

Folosirea corecta a stimulentelor

Raportul indeamna statele sa-si intensifice eforturile pentru a aborda cauzele principale ale pierderii si risipei alimentare la toate etapele si ofera indrumari privind politicile si interventiile pentru reducerea pierderilor si a risipei alimentare.

Reducerea pierderilor alimentare si a risipei implica, in general, costuri, iar fermierii, furnizorii si consumatorii vor lua masurile necesare numai daca costurile lor sunt depasite de beneficii. Astfel, modificarea stimulentelor pentru diversi actori din lantul de aprovizionare va implica identificarea optiunilor care, fie creste beneficiile nete, fie furnizeaza informatii mai bune cu privire la beneficiile nete existente, se constata in raport.

Chiar si atunci cand partile interesate sunt constiente de beneficiile reducerii pierderilor si a risipei de alimente, acestea pot intampina constrangeri care le impiedica sa implementeze actiuni. De exemplu, fara ajutorul financiar, actorii privati din tarile in curs de dezvoltare, in special proprietarii mici, ar putea sa nu poata suporta costurile ascendente ridicate asociate cu punerea in aplicare a acestor actiuni. Imbunatatirea accesului la credite ar putea fi o optiune chiar si in absenta informatiilor detaliate despre pierderi.

De asemenea, raportul va ajuta guvernele sa analizeze constrangerile si compromisurile pentru interventii mai eficiente. De exemplu, acestia pot constientiza avantajele reducerii pierderii si risipei de alimente in randul furnizorilor si consumatorilor si pot influenta procesul decizional prin diferite tipuri de actiuni sau politici.

Cu toate acestea, raportul subliniaza ca masurile care vizeaza reducerea pierderii si risipei de alimente ar trebui sa fie coerente si sa implice monitorizarea si evaluarea eficienta a interventiilor pentru a asigura responsabilitatea actiunilor si a eforturilor existente.

FAO

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>