Stimulentele, o solutie pentru reducerea pierderilor de alimente de la post-recoltare si pana la vanzare

FAO recomanda folosirea stimulentelor pentru a reduce pierderile de alimente de la procesul de post-recoltare si pana la vanzareLa nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare. Astfel, sunt necesari pasi importanti spre reducerea pierderilor si a risipei alimentare pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. Un raport FAO ofera noi estimari privind pierderile de alimente de la procesul de post-recoltare si pana la vanzare, pentru a ajuta la identificarea masurilor de reducere eficienta.


Un nou raport lansat astazi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura ofera informatii despre volumul pierderilor de alimente si cauzele acestora si indica unde au loc pierderi in diferite etape ale lantului de aprovizionare cu alimente. De asemenea in raport se solicita decizii informate pentru o reducere eficienta si se ofera noi modalitati de a masura progresul.

Acest lucru nu va ajuta doar la realizarea progreselor catre atingerea tintei importante de reducere a pierderilor si a risipei de alimente, dar ar putea contribui si la realizarea unei serii de Obiective de Dezvoltare Durabila legate de securitatea alimentara si durabilitatea mediului, se arata in raport.

Conform raportului "Situatia in Alimentatie si Agricultura in 2019", la nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare, inclusiv prin activitatile de la ferma, depozitare si transport. Cu toate acestea, pierderile alimentare variaza considerabil de la o regiune la alta in cadrul acelorasi grupuri de marfuri si a etapelor lantului de aprovizionare.

Raportul subliniaza necesitatea si ofera o metodologie noua, pentru a masura cu atentie pierderile la fiecare etapa a lantului de aprovizionare cu produse alimentare si pentru a identifica masurile cele mai eficiente de reducere a acestora. Masurand astfel, vor putea fi identificate punctele critice de pierdere in lantul de aprovizionare. Acestea sunt etapele unde are loc pierderea unui volum considerabil de alimente, cu un impact major asupra securitatii alimentare si a economiei. 

De asemenea, in raport se subliniaza importanta reducerii risipei alimentare, care are loc la nivel de vanzare si consum si este legata de termenul de valabilitate limitat si de comportamentul consumatorilor, cum ar fi cererea de produse alimentare ce respecta standardele estetice precum si stimulente limitate pentru a evita risipa alimentara.

„In timp ce ne straduim sa facem progrese in ceea ce priveste reducerea pierderilor si a risipei de alimente, nu putem fi cu adevarat eficienti decat daca eforturile noastre sunt bine documentate printr-o intelegere solida a problemei”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, in prefata raportului. El se intreaba: „cum putem permite ca alimentele sa fie aruncate atunci cand peste 820 de milioane de oameni din lume continua sa sufere de foame in fiecare zi”.

 

Identificarea punctelor critice unde au loc pierderi alimenatre pentru a raspunde cu actiuni coordonate

Datele prezentate in raport ofera informatii cuprinzatoare referitor la volumul pierderilor si a risipei, etapelor lantului de aprovizionare si a regiunilor, sugerand existenta unui potential considerabil de reducere acolo unde volumele sunt mai mari.

Volumul pierderilor si a risipei este, in general, mai mare la fructe si legume decat la cereale si boboase de-a lungul tuturor etapelor lantului de aprovizionare cu alimente, cu exceptia pierderilor de la ferma si a celor din timpul transportului in Asia de Est si de Sud-Est.

In tarile cu venituri mai mici, cea mai mare parte a pierderilor de fructe si legume proaspete este atribuita infrastructurii slabe. De fapt, multe tari cu venituri mici pierd cantitati semnificative de alimente in timpul depozitarii, adesea din cauza facilitatilor de depozitare deficitare, inclusiv depozite frigorifice.

In ciuda faptului ca, in majoritatea tarilor cu venituri mari, sunt disponibile instalatii de depozitare adecvate, inclusiv depozite frigorifice, pe intregul lant de aprovizionare, pierderi apar totusi in timpul depozitarii, in general din cauza unei defectiuni tehnice, a unei gestionari deficitare a temperaturii, umiditatii sau supraincarcarii.

De asemenea, raportul prezinta rezultatele unui numar de studii de caz efectuate de FAO pentru identificarea punctelor critice de pierdere. Rezultatele indica faptul ca recoltarea este cel mai frecvent punct de pierdere critic pentru toate tipurile de alimente. Instalatiile de depozitare inadecvate si practicile de manipulare deficitare au fost, de asemenea, numite printre principalele cauze ale pierderilor. Pentru fructe, radacini si tuberculi, ambalarea si transportul sunt de asemenea etape critice de pierdere.

Aceste constatari sunt valoroase pentru a oferi indrumari atunci cand se identifica interventii potentiale pentru reducerea pierderilor alimentare.

 

Folosirea corecta a stimulentelor

Raportul indeamna statele sa-si intensifice eforturile pentru a aborda cauzele principale ale pierderii si risipei alimentare la toate etapele si ofera indrumari privind politicile si interventiile pentru reducerea pierderilor si a risipei alimentare.

Reducerea pierderilor alimentare si a risipei implica, in general, costuri, iar fermierii, furnizorii si consumatorii vor lua masurile necesare numai daca costurile lor sunt depasite de beneficii. Astfel, modificarea stimulentelor pentru diversi actori din lantul de aprovizionare va implica identificarea optiunilor care, fie creste beneficiile nete, fie furnizeaza informatii mai bune cu privire la beneficiile nete existente, se constata in raport.

Chiar si atunci cand partile interesate sunt constiente de beneficiile reducerii pierderilor si a risipei de alimente, acestea pot intampina constrangeri care le impiedica sa implementeze actiuni. De exemplu, fara ajutorul financiar, actorii privati din tarile in curs de dezvoltare, in special proprietarii mici, ar putea sa nu poata suporta costurile ascendente ridicate asociate cu punerea in aplicare a acestor actiuni. Imbunatatirea accesului la credite ar putea fi o optiune chiar si in absenta informatiilor detaliate despre pierderi.

De asemenea, raportul va ajuta guvernele sa analizeze constrangerile si compromisurile pentru interventii mai eficiente. De exemplu, acestia pot constientiza avantajele reducerii pierderii si risipei de alimente in randul furnizorilor si consumatorilor si pot influenta procesul decizional prin diferite tipuri de actiuni sau politici.

Cu toate acestea, raportul subliniaza ca masurile care vizeaza reducerea pierderii si risipei de alimente ar trebui sa fie coerente si sa implice monitorizarea si evaluarea eficienta a interventiilor pentru a asigura responsabilitatea actiunilor si a eforturilor existente.

FAO

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>