Cifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.
Pentru 2023, analistii KeysFin estimeaza continuarea cresterii sectorului si depasirea nivelului record atins in 2022, pana in apropiere de pragul de 80 de miliarde de lei, in baza persistentei presiunilor inflationiste si a estimarii de majorare a productiei anuale de cereale cu 24%, fiind al treilea cel mai mare avans anual dintre statele membre prognozat de Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene in acest an.
„Desi pentru 2023 estimam continuarea cresterii agriculturii locale, punctam nevoia prioritizarii investitiilor in infrastructura si modernizarea acestui sector, astfel incat Romania sa ramana un exportator net de produse agricole*, dupa ce in anul pandemiei a fost importator net pentru prima data in ultimii 10 ani. Ca directie strategica este de urmat exemplul Poloniei, respectiv sa investim in procesare, ajungand ca pe termen lung sa avem un sold pozitiv si al comertului international cu produse agro-alimentare, care are o valoare adaugata mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
In ceea ce priveste topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA a ocupat si in 2022 pozitia fruntasa, dupa cea mai mare crestere nominala anuala din top 20, de 831 milioane de lei, la 3,1 miliarde de lei (4,6% din total). Pe locurile 2 si 3, dupa cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,65 miliarde de lei si AGRO-CHIRNOGI SA cu 1,6 miliarde de lei in 2022.
Cele mai mari avansuri procentuale anuale din top 20, de 185%, respectiv 136% au fost inregistrate de EUROSEMAGRO COMPANY SRL si de AGROPEC DIONIS SRL, companii care au inregistrat si cele mai mari cresteri in top 20, de 25 respectiv 15 pozitii.
Potrivit specialistilor KeysFin, numarul de companii care si-au reportat rezultatele financiare in 2022 a ramas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (in baza datelor extrase in septembrie 2023).
Rezultatul net a crescut cu 13% fata de 2021 si a fost cu 131% peste cel din 2018, la nivelul record de peste 9,2 miliarde de lei in 2022.
Dintre cele 26,5 mii de companii care si-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 16,7 mii au avut profit (63%), in timp ce 7 mii au inregistrat pierdere (26,3%), iar restul au inregistrat un rezultat nul in 2022.
Ca efect direct al transmiterii presiunilor inflationiste, valoarea productiei vegetale din Uniunea Europeana a crescut cu 15% in 2022 fata de anul anterior, potrivit datelor de la Eurostat, in ciuda scaderii volumelor recoltate: porumb boabe (-29%), floarea soarelui (-11%), soia boabe (-8,1%) si grau (-3,1%), rapita fiind printre putinele culturi la care s-a inregistrat un avans anual (+14,5%).
Romania a avut a doua cea mai redusa crestere a valorii productiei vegetale din Uniunea Europeana, de 1,1% si a coborat pe locul 7 in UE, cu 5,3% din total, fiind depasita de Olanda care a ajuns la 5,7% din total in 2022.
In ceea ce priveste productia de grau la nivelul UE, Romania a ramas pe locul 4, cu 6,5% din total si o recolta de 8,7 milioane de tone in 2022.
Romania a ocupat in continuare primul loc la suprafata cultivata de porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene, dar cu productia realizata de 8 milioane de tone, s-a situat pe locul 3, dupa Franta si Polonia.
In plus, Romania a fost al doilea producator de floarea soarelui din UE, cu o recolta de 2,1 milioane de tone in 2022.
Valoarea comertului international agricol (exporturi plus importuri) a crescut cu 30% fata de 2021 si a fost cu 82% peste nivelul din 2018, la 16,3 miliarde de euro in 2022, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In 2022 Romania a ramas exportator net de produse agricole dupa ce a fost importator net in anul pandemiei pentru prima data din 2010, inregistrand un excedent comercial agricol (exporturi minus importuri de produse din Sectiunile I, II si III ale Nomenclatorului Combinat) cu 28% sub cel inregistrat in 2021, la 800 milioane de euro.
Studiul „Evolutia sectorului agricol din Romania” cuprinde toate companiile care si-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finantelor si care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultura – 031, 032 si Silvicultura - 021, 022, 023, 024.
2022p: Datele au fost extrase in septembrie 2023 si pot suferi modificari pana la sfarsitul anului.
*Produsele agricole incluse in sectiunile 1,2 si 3 din Nomenclatorul Combinat, respectiv I. Animale vii si produse animale, II. Produse vegetale si III. Grasimi si uleiuri animale sau vegetale.
DESPRE KEYSFIN
KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 5 milioane de entitati economice din Romania, direct de pe telefonul mobil.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>