Oportunitati pentru exporturile agricole: Acordul comercial UE - Japonia intra in vigoare in februarie 2019

Oportunitati pentru exporturile agricole - Acordul comercial UE - Japonia intra in vigoare in februarie 2019Comisia Europeana saluta aprobarea in Parlamentul European a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia si a Acordului de parteneriat strategic UE-Japonia. Acordul comercial va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor si va favoriza cresterea exporturilor de carne de vita si de porc din UE. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.


Acordul comercial negociat de Comisie este primul care include o trimitere explicita la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. El va crea o zona de liber schimb, cuprinzand 635 de milioane de oameni si aproape o treime a PIB-ului mondial. Acordul de parteneriat strategic este primul acord-cadru bilateral incheiat vreodata intre UE si Japonia.

Votul din 12 decembrie 2018 urmeaza unei decizii similare luate de Dieta Nationala a Japoniei, incheind astfel ratificarea parlamentara a acordului de catre ambii parteneri si pregatind terenul pentru intrarea in vigoare a acordului la 1 februarie 2019. Din acel moment, intreprinderile, agricultorii, lucratorii si consumatorii din UE vor incepe sa profite de avantajele comertului mai simplu si mai rapid dintre UE si Japonia.

Principalele elemente ale Acordului de parteneriat economic in sectorul agroalimentar sunt:

    • eliminarea taxelor vamale aplicate de Japonia pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 30 %), precum si pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, in medie);
    • cresterea substantiala a exporturilor de carne de vita din UE si deschiderea de noi oportunitati pentru exportul de produse din carne de porc;
    • asigurarea protectiei, in Japonia, a peste 200 de indicatii geografice (IG) si a produselor culinare europene de inalta calitate, precum si protectia unor anumite IG japoneze in UE.


Mai multe informatii: Website dedicat, textul acordului comercial si o harta interactiva a intreprinderilor din UE care fac exporturi in Japonia.

 

Agricultura in cadrul Acordului economic UE-Japonia

Japonia este cea de a patra piata ca marime pentru exporturile agricole ale UE. Valoarea exporturilor agricole ale UE catre Japonia este de peste 20 de ori mai mare decat cea a exporturilor agricole ale Japoniei catre UE. Firmele europene se confrunta insa cu numeroase bariere in calea comertului atunci cand realizeaza exporturi catre Japonia.

In temeiul Acordului de parteneriat economic UE-Japonia, comunitatile agricole si producatorii de alimente si de bauturi din UE vor obtine mai usor acces la piata japoneza si vor avea mai multe oportunitati de a-si vinde produsele catre cei 127 de milioane de consumatori din Japonia.

 

Produsele europene – printre preferatele japonezilor

Consumatorilor japonezi le plac produsele europene de inalta calitate precum vinurile, branzeturile, ciocolata, carnea de porc si pastele, insa Japonia impune tarife ridicate pentru importul acestora, precum si al altor produse alimentare si bauturi din Europa:

    • 30-40 % pentru branzeturi
    • 38,5 % pentru carnea de vita
    • 15 % pentru vin
    • pana la 24 % pentru paste
    • pana la 30 % pentru ciocolata


Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va duce la eliminarea de catre Japonia a taxelor vamale pentru peste 90 % din exporturile agricole ale UE, inca din prima zi. Aceasta va face ca produsele europene sa devina mai putin costisitoare si chiar si mai atragatoare pentru consumatorii japonezi.

De asemenea, UE doreste sa elimine si alte bariere din calea comertului, precum normele si reglementarile neclare ale Japoniei, pentru ca producatorilor europeni sa le fie mai usor sa isi exporte produsele catre Japonia.

Unele produse sunt prea sensibile pentru ca Japonia sa elimine complet taxele vamale. In aceste cazuri, Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va spori contingentele scutite de taxe vamale sau va reduce taxele vamale pentru produsele UE.

In conditiile unor tarife mai scazute, a unei birocratii reduse si a unor contingente mai mari, fermierilor si producatorilor din Europa le va fi mai usor sa realizeze exporturi si sa profite de noile oportunitati de pe piata.

 

Vesti bune pentru producatorii europeni de produse alimentare si de bauturi regionale distinctive

UE este un mare producator de produse alimentare si de bauturi regionale distinctive, precum branza Roquefort, otetul balsamic de Modena, branza Manchego din Spania si whiskey-ul irlandez. Multe dintre aceste produse distinctive sunt articole cu valoare ridicata, iar productia lor aduce deseori beneficii economice mai largi pentru comunitatile in care sunt produse.

Produsele respective se bucura de un statut special, cunoscut sub denumirea de „indicatie geografica”, care demonstreaza consumatorilor faptul ca acestea sunt produsele veritabile. De asemenea, el permite producatorilor europeni sa castige o marja suplimentara de profit pentru calitatea produselor lor.

Japonia ar urma sa recunoasca peste 200 de indicatii geografice europene alese de statele membre ale UE pentru valoarea lor efectiva sau potentiala la export pe piata japoneza. Doar produsele cu acest statut ar urma sa poata fi vandute in Japonia sub denumirea corespunzatoare. Aceasta ar face ilegala vanzarea imitatiilor – de exemplu branza etichetata ca „Roquefort”, dar care nu este produsa in Roquefort.

Aceasta va duce la:

    • recunoasterea deplina a unor produse precum Chablis, Chianti, Tiroler Speck sau Jambon de Bayonne pe piata japoneza
    • ajutarea producatorilor si exportatorilor europeni sa isi dezvolte strategia de marketing in Japonia
    • asigurarea consumatorilor japonezi ca achizitioneaza veritabilul produs european

 

In ce mod vor beneficia fermierii europeni?

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia:

    • va elimina imediat tarifele pentru vin 
    • va reduce tarifele aplicate de Japonia exporturilor UE de carne de porc – cel mai important export agricol al UE catre Japonia, ca valoare
    • va reduce tarifele aplicate de Japonia pentru carnea de vita
    • va deschide piata japoneza pentru branzeturile europene
    • va spori contingentele acordate de Japonia pentru exporturile UE de malt, de amidon din cartofi, de lapte praf degresat, de unt si de zer

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va deschide comertul cu alimente prelucrate precum pastele, ciocolata, produsele de cofetarie si biscuitii. Exporturile UE de asemenea produse catre Japonia se ridica la o jumatate de miliard de euro pe an.

 

In ce mod vor fi consumatorii afectati de acord?

Ca in cazul tuturor acordurilor comerciale incheiate de UE, acordul cu Japonia nu va afecta standardele de siguranta a produselor europene, inclusiv standardele privind alimentele si produsele agricole.

Ca si UE, Japonia are standarde foarte stricte pentru produse, inclusiv pentru alimente si pentru produsele agricole. UE si Japonia au intr-adevar cele mai ridicate standarde de protectie a consumatorilor din lume. Acordul va consolida aceste standarde.

In multe domenii, standardele japoneze sunt mai stricte decat cele internationale, prin urmare consumatorii europeni pot fi siguri ca produsele alimentare si bauturile din Japonia fac obiectul unor cerinte riguroase.

Toate importurile de alimente care intra in UE, inclusiv cele care provin din Japonia, trebuie sa respecte standardele UE de siguranta a alimentelor si legislatia UE. Acordul de parteneriat economic UE-Japonia nu va schimba acest fapt.

 

Carnea de vita tratata cu hormoni si organismele modificate genetic

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia nu va schimba normele UE privind carnea de vita tratata cu hormoni si organismele modificate genetic.

Consumatorii japonezi impartasesc aceleasi preocupari cu privire la organismele modificate genetic ca omologii lor europeni. Ca si UE, Japonia are legi stricte privind organismele modificate genetic.

Cu toate ca UE permite importurile de carne de vita din Japonia, Japonia, ca si UE, interzice utilizarea hormonilor in carnea de vita. Chiar si in cazul produselor din carne de vita prelucrate din Japonia care folosesc carne de vita importata, Japonia – ca si UE – are norme stricte privind prelucrarea.

Comisia Europeana

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>