Comisia Europeana saluta aprobarea in Parlamentul European a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia si a Acordului de parteneriat strategic UE-Japonia. Acordul comercial va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor si va favoriza cresterea exporturilor de carne de vita si de porc din UE. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.
Acordul comercial negociat de Comisie este primul care include o trimitere explicita la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. El va crea o zona de liber schimb, cuprinzand 635 de milioane de oameni si aproape o treime a PIB-ului mondial. Acordul de parteneriat strategic este primul acord-cadru bilateral incheiat vreodata intre UE si Japonia.
Votul din 12 decembrie 2018 urmeaza unei decizii similare luate de Dieta Nationala a Japoniei, incheind astfel ratificarea parlamentara a acordului de catre ambii parteneri si pregatind terenul pentru intrarea in vigoare a acordului la 1 februarie 2019. Din acel moment, intreprinderile, agricultorii, lucratorii si consumatorii din UE vor incepe sa profite de avantajele comertului mai simplu si mai rapid dintre UE si Japonia.
Principalele elemente ale Acordului de parteneriat economic in sectorul agroalimentar sunt:
Mai multe informatii: Website dedicat, textul acordului comercial si o harta interactiva a intreprinderilor din UE care fac exporturi in Japonia.
Japonia este cea de a patra piata ca marime pentru exporturile agricole ale UE. Valoarea exporturilor agricole ale UE catre Japonia este de peste 20 de ori mai mare decat cea a exporturilor agricole ale Japoniei catre UE. Firmele europene se confrunta insa cu numeroase bariere in calea comertului atunci cand realizeaza exporturi catre Japonia.
In temeiul Acordului de parteneriat economic UE-Japonia, comunitatile agricole si producatorii de alimente si de bauturi din UE vor obtine mai usor acces la piata japoneza si vor avea mai multe oportunitati de a-si vinde produsele catre cei 127 de milioane de consumatori din Japonia.
Consumatorilor japonezi le plac produsele europene de inalta calitate precum vinurile, branzeturile, ciocolata, carnea de porc si pastele, insa Japonia impune tarife ridicate pentru importul acestora, precum si al altor produse alimentare si bauturi din Europa:
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va duce la eliminarea de catre Japonia a taxelor vamale pentru peste 90 % din exporturile agricole ale UE, inca din prima zi. Aceasta va face ca produsele europene sa devina mai putin costisitoare si chiar si mai atragatoare pentru consumatorii japonezi.
De asemenea, UE doreste sa elimine si alte bariere din calea comertului, precum normele si reglementarile neclare ale Japoniei, pentru ca producatorilor europeni sa le fie mai usor sa isi exporte produsele catre Japonia.
Unele produse sunt prea sensibile pentru ca Japonia sa elimine complet taxele vamale. In aceste cazuri, Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va spori contingentele scutite de taxe vamale sau va reduce taxele vamale pentru produsele UE.
In conditiile unor tarife mai scazute, a unei birocratii reduse si a unor contingente mai mari, fermierilor si producatorilor din Europa le va fi mai usor sa realizeze exporturi si sa profite de noile oportunitati de pe piata.
UE este un mare producator de produse alimentare si de bauturi regionale distinctive, precum branza Roquefort, otetul balsamic de Modena, branza Manchego din Spania si whiskey-ul irlandez. Multe dintre aceste produse distinctive sunt articole cu valoare ridicata, iar productia lor aduce deseori beneficii economice mai largi pentru comunitatile in care sunt produse.
Produsele respective se bucura de un statut special, cunoscut sub denumirea de „indicatie geografica”, care demonstreaza consumatorilor faptul ca acestea sunt produsele veritabile. De asemenea, el permite producatorilor europeni sa castige o marja suplimentara de profit pentru calitatea produselor lor.
Japonia ar urma sa recunoasca peste 200 de indicatii geografice europene alese de statele membre ale UE pentru valoarea lor efectiva sau potentiala la export pe piata japoneza. Doar produsele cu acest statut ar urma sa poata fi vandute in Japonia sub denumirea corespunzatoare. Aceasta ar face ilegala vanzarea imitatiilor – de exemplu branza etichetata ca „Roquefort”, dar care nu este produsa in Roquefort.
Aceasta va duce la:
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia:
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va deschide comertul cu alimente prelucrate precum pastele, ciocolata, produsele de cofetarie si biscuitii. Exporturile UE de asemenea produse catre Japonia se ridica la o jumatate de miliard de euro pe an.
Ca in cazul tuturor acordurilor comerciale incheiate de UE, acordul cu Japonia nu va afecta standardele de siguranta a produselor europene, inclusiv standardele privind alimentele si produsele agricole.
Ca si UE, Japonia are standarde foarte stricte pentru produse, inclusiv pentru alimente si pentru produsele agricole. UE si Japonia au intr-adevar cele mai ridicate standarde de protectie a consumatorilor din lume. Acordul va consolida aceste standarde.
In multe domenii, standardele japoneze sunt mai stricte decat cele internationale, prin urmare consumatorii europeni pot fi siguri ca produsele alimentare si bauturile din Japonia fac obiectul unor cerinte riguroase.
Toate importurile de alimente care intra in UE, inclusiv cele care provin din Japonia, trebuie sa respecte standardele UE de siguranta a alimentelor si legislatia UE. Acordul de parteneriat economic UE-Japonia nu va schimba acest fapt.
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia nu va schimba normele UE privind carnea de vita tratata cu hormoni si organismele modificate genetic.
Consumatorii japonezi impartasesc aceleasi preocupari cu privire la organismele modificate genetic ca omologii lor europeni. Ca si UE, Japonia are legi stricte privind organismele modificate genetic.
Cu toate ca UE permite importurile de carne de vita din Japonia, Japonia, ca si UE, interzice utilizarea hormonilor in carnea de vita. Chiar si in cazul produselor din carne de vita prelucrate din Japonia care folosesc carne de vita importata, Japonia – ca si UE – are norme stricte privind prelucrarea.
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>