Cheltuielile UE din domeniul coeziunii si al agriculturii au lacune in gestionarea conflictelor de interese

Cheltuielile UE din domeniul coeziunii si al agriculturii - lacune in masurile instituite pentru a detecta a solutiona si a raporta conflictele de intereseDesi cadrul necesar pentru prevenirea si gestionarea conflictelor de interese in cadrul cheltuielilor UE exista, persista o serie de lacune in ceea ce priveste promovarea transparentei si detectarea situatiilor de risc de conflict de interese. Aceasta este concluzia unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, care s-a concentrat pe modul in care chestiunea conflictelor de interese este abordata in politica agricola si in politica de coeziune, domeniile de cheltuieli cele mai mari ale UE.


„In lumina legislatiei revizuite si a cazurilor recente, am dorit sa verificam daca Comisia Europeana si statele membre au abordat in mod adecvat conflictele de interese in cadrul politicii agricole comune si al politicii de coeziune”, a declarat domnul Pietro Russo, membrul Curtii care a condus acest audit. „Am constatat ca s-au depus eforturi pentru a aborda problema, dar ca exista in continuare lacune. Raportarea cazurilor ar trebui imbunatatita, astfel incat sa se dispuna de o imagine de ansamblu clara asupra sumelor afectate de conflicte de interese.”

Normele UE impun ca toate persoanele implicate in gestionarea fondurilor UE (atat la nivelul UE, cat si la nivel national) sa evite orice conflict de interese rezultat din motive care implica afinitati politice sau nationale, interes economic sau orice alt interes personal direct sau indirect; atunci cand se identifica un conflict de interese perceput ca atare sau efectiv, autoritatea relevanta trebuie sa se asigure ca persoana in cauza inceteaza toate activitatile in legatura cu respectiva chestiune.

La nivel national, declaratiile pe proprie raspundere sunt metoda cea mai utilizata pentru a preveni si a gestiona astfel de situatii. Or, declaratiile se pot dovedi nefiabile, iar verificarea incrucisata a informatiilor poate fi uneori dificil de realizat din cauza capacitatii administrative insuficiente, a normelor in materie de protectie a datelor si a dificultatilor de ordin general asociate obtinerii unei transparente complete. Auditorii au constatat ca, in tarile examinate (Germania, Ungaria, Malta si Romania), declaratiile pe proprie raspundere nu erau obligatorii pentru membrii executivului implicati in procesul decizional si in alocarea de fonduri in cadrul programelor UE, chiar daca acest lucru era cerut in mod explicit, inca din 2018, in diverse regulamente. Declaratiile sunt utilizate pe scara larga si la nivelul UE si au loc unele verificari, in special pentru functiile sensibile. Cu toate acestea, situatiile de „usi turnante” (atunci cand un membru al personalului trece de la rolul sau de functionar public la un rol in sectorul privat in acelasi domeniu) creeaza, in mod intrinsec, un risc de conflict de interese. De aceea, auditorii considera ca este nevoie de o gestionare mai activa a unor astfel de cazuri.

Potrivit auditorilor, autoritatile nationale pun un accent puternic pe detectarea conflictelor de interese in achizitiile publice, dar nu acorda intotdeauna o atentie suficienta anumitor semnale de alerta, cum ar fi un numar mare de proceduri fara o concurenta adecvata (contracte negociate fara sa aiba loc o procedura competitiva de atribuire sau solicitanti care au legaturi cu alte parti interesate participante la proiecte finantate de UE). Auditorii observa, de asemenea, ca nu sunt inca instituite masuri pentru avertizorii de integritate si ca numeroase state membre inregistreaza intarzieri in transpunerea normelor privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii.

Sursele aflate la dispozitia publicului (linkuri catre site-uri nationale si regionale pe care sunt publicate listele beneficiarilor de fonduri din partea UE in domeniul agriculturii si al coeziunii sau platforma online Kohesio a Comisiei) nu contin, in prezent, informatii privind beneficiarii finali din spatele persoanelor juridice, ceea ce limiteaza controlul public. Dezvaluirea acestor informatii va deveni obligatorie in sistemele de gestiune si de control ale tarilor UE in noua perioada de programare in domeniul coeziunii (2021‑2027). Incepand din 2023, beneficiarii fondurilor din agricultura vor trebui sa furnizeze informatii cu privire la grupurile de intreprinderi din care fac parte.

Auditorii observa totodata ca nu exista informatii disponibile pentru public cu privire la amploarea conflictelor de interese in cadrul gestiunii partajate a cheltuielilor UE si ca lipsesc indicatori care sa masoare frecventa si magnitudinea acestei probleme. Nu toate neregulile sunt raportate, de exemplu atunci cand suma implicata nu depaseste 10 000 de euro sau atunci cand neregula este detectata si corectata la nivel national inainte de a se solicita Comisiei plata.

 

Informatii de fond

Circa jumatate din cheltuielile UE fac obiectul gestiunii partajate intre Comisie si statele membre. Sunt incluse aici cele doua fonduri agricole – Fondul european de garantare agricola (FEGA) si Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) –, precum si cele trei fonduri principale din domeniul coeziunii: Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul social european (FSE) si Fondul de coeziune. In cadrul gestiunii partajate, Comisiei ii revine responsabilitatea generala pentru executia bugetului, in timp ce statele membre trebuie sa ia masuri eficace si proportionale pentru a preveni, a detecta si a corecta neregulile, autoritatile nationale fiind cele carora le revine responsabilitatea principala de a identifica si de a aborda conflictele de interese la nivelul beneficiarilor.

Raportul special nr. 06/2023, intitulat „Conflictul de interese in cadrul cheltuielilor UE din domeniul coeziunii si al agriculturii – Cadrul necesar exista, insa masurile legate de transparenta si de detectare sunt afectate de o serie de lacune”, este disponibil pe site-ul Curtii.

Curtea de Conturi Europeana

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>