Boala capului negru sau histomonoza la curca

Boala capului negru histomonoza la curcaniHistomonoza, numita si boala capului negru, tiflohepatita sau enterohepatita este o parazitoza produsa de un protozoar flagelat - Histomonas meleagridis - care afecteaza tubul digestiv si glandele anexe, in special la puii de curca si gaina, mai rar la cei de fazan, boboci de gasca si alte specii de pasari (paun, barza, potarniche etc.). La pasarile adulte boala evolueaza asimptomatic.



Aparitia histomonozei este legata de varsta, cei mai receptivi fiind puii de curca si gaina in jurul varstei de 2-3 luni. Aceasta este considerata o boala infectioasa deoarece poate cuprinde efective mari de pasari cu imbolnaviri si mortalitati de pana la 70-80% din efectiv si mai ales ca urmare a rapiditatii difuzarii ei.

Contaminarea puilor se realizeaza pe cale orala prin ingerarea odata cu apa si hrana a fecalelor care contin elemente inchistate sau flagelate de Histomonas, precum si prin consumarea ramelor infestate cu ouale parazitului. O alta sursa de contaminare o constituie si gainile adulte care raspandesc prin fecale ouale unui vierme numit Heterakis gallinae, acestea constituind principalul rezervor de contaminare cu histomone. Prezenta histomonozei la puii de curca este strans legata de coabitarea gainilor si a puilor in acelasi padoc.

Infectia directa a pasarilor pe cale orala prin ingestia histomonelor vii din fecale proaspete este posibila dar sensibilitatea lor foarte mare face putin posibila aceasta cale. Daca sunt protejate de ouale de Heterakis, sau de viermii terestri, histomonele nu supravietuiesc in mediul exterior decat cateva minute pana la cateva ore. In tubul digestiv al pasarilor aceste flagelate au nevoie de protectie contra aciditatii gastrice ceea ce se poate realiza in infectiile naturale prin ingestia unei mari cantitati de apa.

Diagnosticul la pasarile vii se pune pe baza anchetei epizootologice, semenele clinice si examenului microscopic al fecalelor.


1. Ancheta epizootologica

Desi boala este intalnita la mai multe specii (gaina, fazan, bibilica, gasca), curcile sunt considerate cea mai sensibila gazda deoarece majoritatea curcilor mor. Puii de gaina fac o forma usoara de boala. Gravitatea manifestarilor clinice depind de caracteristicile gazdei (specie, rasa si flora intestinala) cat si de variatiile de patogenitate ale histomonelor. Cei mai sensibili sunt puii de gaina intre 4-6 saptamani si puii de curca intre 3-8 saptamani. Pasarile adulte domestice sau salbatice trecute prin boala sunt surse de infectie, insa principalul rezervor de contaminare este reprezentat de ouale de Heterakis ce contin histomone. Aparitia este favorizata de cresterea impreuna a diverselor specii de pasari si mai ales de introducerea tineretului aviar in adaposturi nedezinfectate in care anterior au fost intretinute pasari adulte infectate.

In sistemele de crestere gospodaresti si semiintensive cele mai frecvente focare apar in sezonul de primavara si vara. In sistemul intensiv boala poate aparea in tot cursul anului.

Histomonoza poate evolua enzootic cu mortalitate de 30-50 % dar sunt si cazuri cand mortalitatea ajunge la 100%.


2. Tablou clinic

La puii de curca semnele clinice apar dupa o perioada de incubatie de 5-7 zile. Pasarile prezinta anorexie, abatere, aripi lasate in jos, pene zburlite, ochi inchisi, cap coborat apropiat de corp sau dispus sub aripi. Fecalele sunt diareice, galbene ca sulful, urat mirositoare. Un semn caracteristic este culoarea cenusie-albastruie a carunculilor la curcani si barbitelor la gaina. Dupa aproximativ 12 zile pasarile sunt foarte slabite, emaciate, cu 24 de ore inainte de moarte apare hipotermia.

La puii de gaina histomonoza evolueaza mai putin sever, trecand neobservata, sau poate evolua grav producand mari pierderi. Fecalele puilor bolnavi de histomonoza sunt hemoragice rar au culoare galbena. Adesea semnele clinice seamana cu cele din coccidioza.

In ceea ce priveste forma cronica, aceasta afecteaza pasarile trecute de 4-5 luni si se caracterizeaza prin abatere, diaree, pareze si paralizii ale aripilor si picioarelor, slabire si mortalitate de 2-3 %.


3. Examenul morfopatologic

Boala capului negru histomonoza la curcan 2Leziunile intereseaza intestinul si cecumurile care au peretii ingrosati cu depozite de culoare galben-cenusie sub care sunt ulcere cu contur neregulat. Continutul intestinal si cecal este lichid, negru-verzui sau rosu negricios.

Ficatul prezinta zone de necroza evidente, de culoare alb-galbuie, de unde si denumirea de enterohepatita. Boala poate fi confundata cu holera, colibaciloza sau trichmonoza, cu care poate evolua asociat. Diferentierea de aceste boli se face prin examen de laborator.


4. Tratament

In ceea ce priveste tratamentul se face cu dimetrinazol, romidazol, tricolobal, furazolidona.


5. Profilaxie

  • Deoarece ouale de Heterakis reprezinta principala sursa de contaminare in histomonoza, impiedicarea contaminarii pasarilor cu aceste oua are rol important in profilaxia acestei boli.
  • Deparazitarea adaposturilor acolo unde este cazul se face prin flambare. Ouale de Heterakis sunt rezistente la actiunea substantelor dezinfectante.
  • Se vor elimina puii de gaina din efectivele de pui de curca, tineretul se creste separat de pasarile adulte.


Pentru a preveni declansarea bolii, in fermele de curcani se va administra, prin hrana, pana in cea de a 12-a saptamana de viata un supliment antihistomonadic (Nifursol).


Medic veterinar,

Dr. Diana Galatanu


 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>