Curcani

Tehnologia de crestere a puilor de curca

Tehnologia de crestere a puilor de curcaIn sistemul extensiv gospodaresc, puii sunt crescuti cu closti (curci sau gaini), iar in sistemul semiintensiv sau intensiv (cu closti sau fara) in hale special amenajate, pentru cresterea la sol, pe asternut permanent. In cazul cresterii intensive a curcilor, puii pot fi crescuti in baterii, special pentru producerea de carne, sistem folosit, de data mai recenta. In conditiile fermelor mici si mijlocii, cresterea curcilor se practica in mod deosebit in sistem semiintensiv.

Citeşte mai departe...

Cresterea si hranirea curcilor adulte

Cresterea si hranirea curcilor adulteCresterea curcilor adulte se practica in adaposturi speciale, pe asternut permanent, cu acces la padocuri, care sa asigure miscarea in aer liber, atunci cand acestea nu sunt scoase la pasune. Hranirea curcilor adulte se face tinand seama de unele particularitati ale ouatului si reproductie si anume: perioada de pregatire a sezonului de reproductie, perioada de ouat si perioada de repaus.

Citeşte mai departe...

Cresterea broilerilor de curca

Cresterea broilerilor de curcaTrebuie acordata o atentie deosebita fazei de crestere (1-6 saptamani), data find dificultatea de start a curcilor, pana la cresterea completa a penelor. Avand in vedere sistemul german de crestere, se insista asupra urmatoarelor aspecte:

Citeşte mai departe...

Principalele boli ale curcilor

Principalele boli ale curcilorPrincipalele boli intalnite in efectivele de curci sunt Coriza infectioasa care duce la scaderea productiei de oua la curcile de reproductie si Micoplasmoza care are efecte economice dezastroase constand in scaderea calitatii pasarilor taiate si mortalitatea ridicata.

Citeşte mai departe...

Tehnologia de crestere a tineretului de curca

Tehnologia de crestere a tineretului de curcaCantarirea femelelor se va face la varsta de 12-13 saptamani, dupa aprecierea conformatiei corporale a acestora se elimina exemplarele necorespunzatoare, iar cele ramase sunt regrupate astfel: masculii, crescuti pana la acel moment impreuna cu femelele se transfera in alt adapost, la o densitate de 1,5 cap/m². Marimea unui lot de masculi nu trebuie sa fie mai mare de 100 capete. In fiecare compartiment de crestere a masculilor se introduc 5 hranitori troconice tip tineret curca si 2 adapatori circulare suspendate cu ventil.

Citeşte mai departe...

Productia de oua si incubatia la curci

Productia de oua si incubatia la curciLa curci, obtinerea unui ou bun de incubatie are un grad de dificultate sporit, deoarece ouale odata produse isi reduc intr-un timp scurt insusirile de reproductie. Ouale de curca au la expulzare embrioni in stadiul de dezvoltare mai putin avansat decat ouale de gaina. Ele prezinta o mare variabilitate a duratei incubatiei si sunt mai usor influentate de agresiunile mediului exterior (temperatura mare, murdarirea cojii, mucegaiuri, microorganisme patogene etc).

Citeşte mai departe...

Selectia si Ameliorarea Curcilor

Selectia si Ameliorarea CurcilorLa curci, exista o mare variabilitate genetica, situatie care atrage dupa sine oportunitati considerabile in munca de ameliorare. Cu toate acestea, ameliorarea curcilor este ingreunata de unele insusiri ale lor, precum: sezonabilitatea reproductiei si maturitatea sexuala tarzie. Nu este de neglijat nici productia de oua a curcilor, care este destul de mica comparativ cu a gainilor.

Citeşte mai departe...

Importanta vitaminelor in alimentatia curcilor

Cerintele de vitamine in alimentatia curcilorDescoperirea vitaminelor a fost unul dintre cele mai importante evenimente din activitatea crescatorilor de pasari, fiindca acum, cand se cunosc atributele micronutrientilor, o multitudine de deficiente, care in trecut au determinat pierderi economice importante, sunt evitate sau tratate in momentul aparitiei lor. Cele mai importante cerinte de vitamine in alimentatia curcilor sunt:

Citeşte mai departe...

Alimentatia curcilor

Alimentatia curcilor - Furajarea curcanilorPe plan mondial, productia de carne de curca ocupa locul doi dupa carnea de gaina iar ponderea acesteia este in continua crestere in ultimii ani. Carnea de curca se produce cu costuri mai mari decat carnea de gaina. Puiul de curca de o zi este mai scump decat puiul de gaina la aceeiasi varsta, iar costurile de productie sunt din ce in ce mai mari la puii de carne de curca decat la gaina, in primul rand datorita consumului specific de furaje mai mare.

Citeşte mai departe...

Practicarea desclocitului la curci

Desclocitul la curciDesclocitul curcilor este obligatoriu si trebuie sa se faca la cat mai putin timp dupa manifestarea acestei stari fiziologice. Curcile cad closti de 2-3 ori intr-un sezon de ouat. Uneori isi manifesta acest instinct la putin timp dupa depunerea primului ou, perioada cea mai critica din acest punct de vedere inregistrandu-se dupa 3-4 saptamani de ouat, deci in momentul in care curba ouatului ajunge in varf.

Citeşte mai departe...

Particularitatile insamantarilor artificiale la curci

Insamantarile artificiale la curciIn organizarea insamantarilor artificiale la curci este necesar sa se tina seama ca femelele manifesta necesitatea imperecherii naturale incepand cu cateva zile inaintea depunerii primului ou, si in continuare timp de 4-6 saptamani, in timp ce, spre sfarsitul perioadei de ouat, ele nu mai accepta imperecherea decat odata la 2-3 saptamani.

Citeşte mai departe...

Rinotraheita infectioasa la curci (Guturaiul la curci)

Guturaiul la curciAgentul patogen al acestei boli (rinitotraheita, TRT) este un pneumovirus aviar. El ataca doar caile respiratorii superioare. Caracteristic este faptul ca boala debuteaza brusc aparand inflamatia sinusurilor. Pot fi afectate pasarile la varsta de 3 saptamani, cand se pierd anticorpii materni. Totusi, cei mai expusi la virusi TRT sunt curcanii adulti si curcile ouatoare.

Citeşte mai departe...

Hranirea puilor de curca

Hranirea puilor de curcaCresterea curcilor este o activitate profitabila, chiar in sistemul gospodaresc, dar mai ales in cel semiintensiv, foarte pretabila la fermele mici si mijlocii. Ratiile furajere administrate puilor de curca, sub forma de nutret concentrat combinat, in perioada de varsta de la 0-28 de zile, trebuie sa asigure un aport proteic de 30% proteina bruta digestibila si o valoare energetica de 2950 Kcal. Incepand cu a 5-a zi, pana la a 10-a saptamana de viata, puii de curca vor primi o ratie nutritiva cu un aport proteic de 25-26% PBD si 3050-3080 Kcal EM(energie metabolizabila). De la varsta de de 11 pana la 16 saptamani, ratia de hrana administrata trebuie sa asigure 20% proteina bruta digestibila si 3200-3300 Kcal.

Citeşte mai departe...

Infectiile cu endo si actoparaziti la curci

Parazitii in cresterea curcilorEndo si ectoparazitii au forme variate, spatiul lor vital fiind fiintele mai mari pe care le paraziteaza fara insa a le provoca mari tulburari. Apar daune economice din cauza scaderii randamentului pasarilor. Medicamentele antiparazitice ii vor anihila. Numai in cazuri exceptionale apare o imunitate de durata. Printre acestia se regasesc parazitii intestinali, paduchii, puricii, gandacii, acarienii si capusele.

Citeşte mai departe...

Cresterea puilor de curca pentru productia de carne

Crestere pui curcan pentru carneAmenajarea adaposturilor pentru cresterea puilor de curca destinati productiei de carne este in mare parte asemanatoare cu aceea pentru puii de gaina broiler (compartimentare, asternut permanent, eleveuze, hranitori, adapatori etc.). Exista totusi unele particularitati pentru puii de curca, in ceea-ce priveste regimul de temperatura, din prima zi de viata, pana la varsta de 8 saptamani.

Citeşte mai departe...

Boala capului negru sau histomonoza la curca

Boala capului negru histomonoza la curcaniHistomonoza, numita si boala capului negru, tiflohepatita sau enterohepatita este o parazitoza produsa de un protozoar flagelat - Histomonas meleagridis - care afecteaza tubul digestiv si glandele anexe, in special la puii de curca si gaina, mai rar la cei de fazan, boboci de gasca si alte specii de pasari (paun, barza, potarniche etc.). La pasarile adulte boala evolueaza asimptomatic.

Citeşte mai departe...

Carentele de vitamine la curci

Carentele de vitamine in cresterea curcilorCarentele in vitamine la curci pot aparea in urma prepararii necorespunzatoare a hranei a folosirii de preparate comerciale slabe calitativ sau distrugerii nutrientilor din furaje prin oxidare. Cele mai frecvent intalnite deficiente carente in vitamine sunt:

Citeşte mai departe...

Virusul Rinotraheitei Infectioase a Curcii

Virusul Rinotraheitei Infectioase a CurciiVirusul rinotraheitei infectioase la curca este principalul agent patogen responsabil pentru Sindromul Capului Umflat la curcani, gaini si puii de carne. Boala poate provoca pierderi economice semnificative în efective de curcani si de pui, în special atunci când sunt asociate cu infectii secundare cauzate de agentii patogeni.

Citeşte mai departe...

Rolul mineralelor si a vitaminelor in alimentatia curcilor

Alimentatia curcilorIn alimentatia curcilor un rol important il au substantele minerale si vitaminele a caror prezenta in limitele cerintelor fiziologice determina cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a tineretului.

Citeşte mai departe...

Rasele de Curcani | Caracteristici si Avantaje

RASE DE CURCANISpre deosebire de galinacee, curcile domestice prezinta un numar redus de rase si varietati. Se pastreaza forma generala a capului, diferentele constand mai ales in ceea ce priveste greutatea, culoarea penajului, carcateristicile productive si proprietatile carnii.

Citeşte mai departe...

Cuddy Farms - liderul mondial in productia de curcani

hatchery resizeCuddy Farms este o companie cu capital integral privat canadiana si este cel mai mare producator de oua fertile de curcan.

Citeşte mai departe...

Tabara de vara de 140 000 pui de curca

EA turkey-farmLa Avicola Bacau s-a practicat cresterea pasarilor in tabara de vara la scara industriala.

Citeşte mai departe...

Curcanii din rasa Converter ajung la 30 de kilograme

001 boerderij-image-1000995Aurel Vieru detine o ferma de curcani situata la iesirea din Suceava spre Salcea.

Citeşte mai departe...

Cresterea curcilor

Este stiut ca puiul de curca este sensibil la factorii de mediu, la boli si la calitatea furajului.

.

Citeşte mai departe...

Cresterea curcanilor pe pasune

Un model des utilizat in agricultura ecologica este cresterea curcanilor pe pasune.

Citeşte mai departe...

Marii producatorii de carne de curcan

 

80 % din carnea de curcan este produsa in doar cinci tari.

Citeşte mai departe...

Rasa Neagra de Norfolk

 

 

Rasa Neagra de Norfolk are o culoare a pielii alb-vioriu imaculat, caracter foarte apreciat în procesul de industrializare a carnii de curca.

.

Citeşte mai departe...

Rasa de curci Bronzata ameliorata

 
   

Intensitatea de crestere a tineretului din rasa Bronzata ameliorata este mare. Astfel la 12 saptamani masculii cantaresc 3,25 kg. iar femelele 2,6 kg.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>