Despre avantajele consumului de oua de prepelita

Cura cu oua de prepelitaCarnea si ouale de prepelita sunt recunoscute pentru efectele lor benefice din punct de vedere medical. Efectul tamaduitor al acestora este dovedit si acceptat chiar de catre medici. Oul de prepelita revitalizeaza organismul uman indiferent de varsta, regleaza si imbunatateste functionarea inimii si activitatea aparatului circulator, regleaza aciditatea gastrica, amelioreaza respiratia si functia reproductiva, are efecte benefice in tratarea bolilor de rinichi si de ficat, actioneaza pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic si al celui imunitar.


Comparativ cu oul de gaina, oul de prepelita are o compozitie mult mai complexa in principii active. Acesta contine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,8 ori mai mult fier, are de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. De asemenea, mai contine vitaminele: A, D3, E, alaturi de minerale esentiale, precum calciu, zinc, potasiu si sulf.

Dupa unii cercetatori, oul de prepelita ar diminua cantitatea unor anticorpi din organism (imunoglobina E) responsabili de aparitia reactiilor alergice. Aceste oua sunt benefice in perioada pre si postnatala, cat si dupa interventii chirurgicale si radioterapii. Ajuta la formarea neuronilor din sistemul nervos central la copii si intarzie procesele degenerative de imbatranire.

Ouale de prepelita sunt recomandate celor care au probleme digestive pentru ca regleaza aciditatea gastrica. Asadar, ele sunt benefice celor care sufera de ulcer, gastrita dar si care sufera de litiaza biliara, renala sau care au probleme cu ficatul.

De asemenea, ele intaresc sistemul imunitar fiind bune pentru copii pentru ca ii feresc de bolile infectioase, vindeca anemiile, conjunctivitele si urticariile. Ovomucoidul (proteina din albus), previne alergiile, ajuta in procesul de vindecare in cazuri de rinita alergica si sinuzita.

Ouale de prepelita stimuleaza metabolismul, fiind de folos in curele de slabire si in prevenirea si tratarea obezitatii. De asemenea, ouale de prepelita scad colesterolul rau si protejeaza inima si intreg sistemul circulator.

In plus, ele sunt bune in tratarea astmului, diabetului si tuberculozei.

In cazul copiilor si nu numai, ouale de prepelita stimuleaza activitatea cerebrala, memoria si sistemul nervos. Consumul de oua de prepelita este bun si in cazul viitoarelor mamici care vor sa asigure o dezvoltare armonioasa a sistemului nervos si cerebral al copilului. Studiile cercetatorilor britanici au ajuns la concluzia ca acei copii care au consumat oua de prepelita au inregistrat un coeficient de inteligenta crescut.

In cazul barbatilor, ouale de prepelita sunt cunoscute pentru efectele sale benefice asupra fertilitatii, impotentei si libidoului datorita continutului lor de proteine, vitamine si fosfor. De asemenea, ouale pe prepelita sunt foarte bune pentru sanatatea pielii si a parului.


Cum se consuma ouale de prepelita

Ouale se beau dimineata, pe stomacul gol, cu aproximativ o ora inainte de micul dejun. Cura tine intre 30 si 60 de zile si poate fi tinuta de oricine, inclusiv de copii.

Pentru copii, cura cu oua de prepelita se recomanda pentru a imbunatati starea fizica si mentala. Studii recente au aratat ca aceasta cura are un impact benefic asupra IQ-ului si a sistemului nervos, stimuleaza cresterea si rata metabolismului.

Ouale se administreaza dimineata, in loc de cafea (la care trebuie sa renuntam in timpul tratamentului, pentru acel moment al zilei), inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg, fara sare, zahar sau substante aromate.

Persoanelor care nu suporta aceasta mod de a consuma ouale se recomanda amestecul cu miere de albine sau pulpa de fructe. Micul dejun se va servi dupa aproximativ doua ore, acesta fiind alcatuit, de preferinta, din hrana rece. In cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumatate de ora dupa administrarea continutului oualor.

In timpul tratamentului, consumul de alcool (bauturi alcoolice) reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%. Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani de pauza – la adulti, iar la copii – dupa doua, trei luni.


Cura cu oua de prepelita

Sunt recomandate doua tipuri de cura cu oua de prepelita:

A. CURA DE 120 DE OUA – adjuvant in: hipertensiune arteriala, ulcer, tulburari digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsiva, catalizarea procesului de dezvoltare a copiilor, cu tot ceea ce implica acest proces.

B. CURA DE 240 DE OUA – adjuvant in: TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate; dizolva depunerile de colesterol si impiedica formarea altora, previne arterioscleroza, regenereaza sistemul nervos etc.


A1. Cura de 120 de oua in 32 de zile, pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:

    • In primele patru zile – cate trei oua pe zi;
    • Intre a 5-a si a 30-a zi – cate patru oua pe zi;
    • In a 31-a zi – trei oua, iar in a 32-a zi – un ou.


A2. Cura de 120 de oua in 26 de zile, pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:

    • Se respecta aceesi schema, doar ca in a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi.


B. Cura de 240 de oua in 50 de zile, numai pentru adulti:

    • In primele doua zile – cate trei oua pe zi;
    • In a treia zi – patru oua pe zi;
    • Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv – cate cinci oua pe zi;
    • In a 49-a zi – trei oua pe zi;
    • In a 50-a zi – doua oua pe zi.


Este de preferat sa se consume numai oua proaspete.


Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>