Actiunile privind sanatatea animalelor realizate de D.S.V.S.A. Sibiu in 2013

siguranta animalelorIn cursul anului anului 2013, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, a gestionat, din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor un efectiv mediu de 6.430 capete bovine crescute in 16 exploatatii comerciale si 109 exploatatii comerciale de Tip A, 26.720 capete bovine in 6.220 exploatatii cu 1-3 bovine la gospodariile populatiei, 8.310 capete cabaline in 6.568 exploatatii nonprofesionale, 580.600 capete ovine si caprine in 25 exploatatii comerciale de Tip A si 4.055 exploatatii nonprofesionale, 23.800 capete porcine in 3 exploatatii comerciale, 850 capete in 18 exploatatii comerciale de Tip A si 25.500 capete in 9.356 exploatatii ale gospodariile populatiei, 520.000 pasari in 8 exploatatii comerciale cu gaini ouatoare, 3 exploatatii comerciale cu pui de carne, 14 exploatatii comerciale de Tip A, o exploatatie cu prepelite si 210.800 pasari la gospodariile populatiei, precum si alte specii (animale de blana, iepuri, familii de albine, pesti, animale de companie).

In vederea atingerii obiectivelor din domeniul asigurarii statusului de sanatate la efectivele de animale si pasari care se cresc in judetul nostru, s-a actionat pe urmatoarele directii:

  • Implementarea normele metodologice de aplicare a Programului de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului pentru acest an, prin:
        • promovarea programelor cofinantate;
        • reactualizarea programelor de prevenire si combatere a bolilor cuprinse in lista A si B a O.I.E.
        • instruirea personalului de specialitate;
  • Monitorizarea realizarii actiunilor sanitare veterinare si luarea masurilor corective.
  • Monitorizarea circulatiei animalelor, a medicamentelor, produselor biologice si a subproduselor de origine animala.
  • Controale privind respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protectie si bunastare a animalelor din exploatatiile comerciale si exploatatii nonprofesionale din gospodariile populatiei, protejarea animalelor in perioada cu temperaturi scazute, sau cu temperaturi caniculare in functie de anotimp.


In cursul anului 2013, in baza actiunilor prevazute in programul strategic pentru aceasta perioada, pentru a se asigura o stare de sanatate si bunastare a animalelor si pasarilor care se cresc in scop economic in judetul nostru, s-au efectuat 194.448 actiuni de supraveghere clinica a bolilor, 5.614.486 operatiuni de vaccinari imunoprofilactice, 481.220 tratamente antiparazitare si 133.296 examene de laborator. pentru supravegherea bolilor transmisibile cu importanta majora.


In cadrul programelor de supraveghere a bolilor transmisibile la specia bovina si ovina, au fost efectuate la laboratorul de diagnostic, 30.332 examene pentru diagnosticul leucozei enzootice bovine. 34.892 examene pentru diagnosticul brucelozei bovine, 38.041 examene pentru bruceloza ovina, 6.410 examene pentru diagnosticul paratuberculozei bovine si 3.420 pentru paratuberculoza ovine, din probe de samge recoltate de la bovinele si ovinele receptive la aceste boli. De asemenea au fost efectuate 31.632 operatiuni de tuberculinare la efectivul de bovine crescut in exploatatiile de profil, fara a se diagnostica cazuri pozitive.

Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Blutongue au fost stabilite 12 localitati tinta pentru supravegherea prin examene de laborator a animalelor receptive, fiind examinate 1.157 probe. Se efectueaza supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan national si in spatiul intracomunitar, sau tari terte.

Pentru diagnosticul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile. au fost examinate la laborator probe afluite de la 702 bovine si 1.998 ovine sacrificate sau moarte.

Programul de asanare Anemiei Infectioase Ecvine. an cuprins in prima etapa (lunile martie – mai) afluirea a 8.302 probe de sange pentru diagnosticul bolii prin teste de laborator, de la intreg efectivul receptiv existent in judet si a doua etapa din cadrul programului de asanare a bolii fiind afluite la laborator 2.037 probe de sange recoltate de la cabalinele localizate in 14 localitati unde au fost diagnosticate cele 34 cazuri seropozitive in prima etapa de supraveghere a bolii, sau alte focare in curs de asanare.

In paralel cu actiunea de depistare a animalelor anemopozitive au fost eliminati, in acest an, prin sacrificare in abator autorizat a cailor bolnavi si s-au intocmit documentele pentru efectuarea despagubirilor proprietarilor in cauza in valoare de 100.381 lei, achitati la zi.

Prin actiunile intreprinse de personalul sanitar veterrinar din judetul Sibiu, de specialistii din alte autoritati judetene si locale, s-a reusit ca incidenta cazurilor de A.I.E. sa scada de la 6,5 % in anul 2010, la 2 % in 2011, la 0,7 % in anul 2012 si la 0,3 % in anul 2013.

Programul judetean de prevenire a P.P.C, reactualizat pentru anul 2013, a cuprins in aceasta perioada:

    • examene clinice la porcinele din exploatatiile comerciale si exploatatiile nonprofesionale si supravegherea starii dec sanatate a efectivului de mistreti din cele 46 fonduri de vanatoare (cca 2.620 mistreti estimati).
    • efectuarea actiunilor de inspectie in perioadele mai – iulie si octombrie – noiembrie, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti si intocmirea fiselor de inspectie pentru pesta porcina clasica in cazul exploatatiilor care detin suine.
    • Afluirea a 3.152 probe din zonele tinta stabilite, si probe prelevate de la porcinele febrile, moarte, sau scoafe avortate, comform graficului stabilit pe C.S.V. comunale si 490 probe recoltate de la mistretii accidentati vanati, sau gasiti morti, comform procedurilor stabilite.


Programelor de prevenire a bolilor specifice pasarilor (Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara si Salmonelozele la gaini ouatoare si puii de carne) au fost monitorizate prin:

    • efectuarea a 144 controale la gospodariile populatiei si 351 examene de laborator la pasari moarte afluite din zonele de risc pe culoarul raurilor Olt si Cibin si din zonele de supareghere in locurile cu gospodarii care au contact cu luciul de apa, pentru supravegherea Gripei Aviare.
    • efectuaarea a 4.679.863 operatiuni de vaccinare pentru Pseudopesta Aviara in exploatatiile comerciale cu pasari, corelate cu fluxul tehnologic si 328.100 vaccinari la pasarile existente in gospodariile populatiei, precum si 1.742 examene de supraveghere a bolii in laborator.
    • supravegherea Salmonelozelor la pasari prin 32 controale pentru supravegherea clinica si 184 examene de laborator, la fermele nominalizate in acest sens.


In judetul Sibiu, pentru implementarea programul de prevenire si combatere a Rabiei (parte componenta a programului national) s-a urmarit efectuarea actiunilor stabilite pe etape de desfasurare, actiuni care au fost directionate prioritar, pe supravegherea bolii prin examane de laborator efectuate din probele recoltate de la animale moarte sau suspecte de boala, prin masuri de profilaxie generala si prin vaccinarea preventiva a animalelor receptive.


Pentru protectia acestor specii de animale si in mod prioritar a vulpilor in cursul acestui an au fost organizate doua campanii de vaccinare in mediul silvatic de pe teritorul judetului Sibiu prin administrarea aeriana si manuala a momelilor cu vaccin, pe intreaga suprafata a fondurilor de vanatoare, actuini desfasurate in cursul lunilor calendaristice iunie si noiembrie.

Administrarea manuala a momelilor vaccinale s-a realizeaza, prin amplasarea in cursul lunii iunie si octombrie a 1.384 de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive, in jurul localitatilor, a raurilor Olt, Tarnava, Valea Hardibaciului, Cibin, a lacurilor si a barajelor, fiind evitate distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, in apa, pe drumuri publice sau in apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

Protectia animalelor domestice a fost asigurata prin vaccinarea antirabica efectuata in campanii organizate, care sa asigure imunitate pentru un an de zile la 38.745 caini si 7.011 pisici cu stapani cunoscuti identificati pe raza judetului Sibiu.

Incidenta cazurilor, de Rabie, in ultimii ani, in judetul Sibiu a avut o scadere semnificativa, respectiv de la 89 de animale diagnosticate in anul 2008 (din care 78 de vulpi) la 11 (din care 7 vulpi) cazuri in acest an.

Inspectia animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala, s-a desfasurat de doua ori pe an, respectiv in perioadele mai – iulie si octombrie - noiembrie, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti.

Prin aceasta actiune s-a urmarit calificarea si mentinerea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si animalelor, cu exceptia ecvinelor, respectiv:

    • catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor si suinelor,
    • identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile,
    • inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice,
    • intocmirea fiselor de inspectie pentru pesta porcina clasica in cazul exploatatiilor care detin suine.
    • implementarea Ordinul nr. 187 /2155/42/2011 emis de M.A.D.R., M.M.P. si A.N.S.V.S.A., care transpune prevederile Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pentru aprobarea cerintelor legale in materie de gestionare privind mediul si identificarea animalelor, a caror prevederi sunt obligatorii pentru crescatorii de animale care solicita sprijin financiar.


Inspectiile au cuprins 13.630 exploatatiile cu animale, fiind identificate unele necomformitati legate de existenta de animale neidentificate, nu se comunica medicului veterinar arondat, in termen legal, miscarile de animale efectuate in exploatatie, fapte care au fost remediate in timpul desfasurarii actiunii.


Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, a initiat in cursul lunii noiembrie, o campanie de informare si educare, destinata crescatorilor de animale, producatorilor de furaje, cei care depoziteaza si manipuleaza furaje, cu scopul de a fi informati asupra masurilor care trebuie aplicate pentru a preveni contaminarea furajelor, actiune desfasurata in doua centre la Medias si Sibiu cu participarea a 39 de operatori economici din unitati producatoare de furaje, de la depozite cu furaje si fermieri.

In cadrul acestor intalniri au fost prezentate materiale informative au fost discutate aspecte referitoare la normele generale privind igiena furajelor, cerintele privind siguranta hranei pentru animale, conditiile si procedurile de asigurare a urmaririi furajelor de la producere pana la consum (trasabilitatea), metodologia recoltarii de probe din furaje, precum si responsabilitatile operatorilor cu activitate in domeniul hranei pentru animale.

In judetul Sibiu un procent important de furaje necesare efectivelor de animale si pasari crescute in scop economic este asigurat de doua unitati specializate pentru furaje combinate, de 18 ferme dotate cu utilaje specifice si din 8 depozite, diferenta pana la necesarul annual fiind asigurata prin aprovizionarea crescatorilor de animale si pasari de la unitati de profil din tara sau din import, dupa caz.

Respectarea normelor privind miscarea, protectia si bunastarea animalelor, s-a realizat prin efectuarea a 717 controale la exploatatii cu bovine, 36 controale in exploatatii comerciale cu porcine, 64 la ferme de pasari, 24 controale in targuri si 38 controale la abatoare, urmarindu-se. respectarea normelor de biosecuritate, a protectiei si bunastarea animalelor in timpul transportului si a sacrificarii, respectiv a conditiilor de cazare, microclimat, asigurarea hranei si a apei potabile

S-au examinat 55 surse de apa, au fost efectuate 28 controale la unitati, furnizoare de furaje si au fost examinate la laborator 398 probe de furaje pentru determinarea indicilor de calitate si 60 teste privind eficienta actiunilor de dezinfectii in adaposturile cu animale.

Tot in aceasta perioada s-a acordat asistenta de specialitate pentru livrare in state europene si tari terte a 8.551 capete tineret bovin, 21.990 tineret ovin, 14 cabaline, 46 asini (magari) 7.330 pui de carne si 62 caini comunitari, precum si importul a 1.918 bovine, 225.500 pui de o zi, 81 kg. pastrav viu, 19.102 doze material seminal de bovina si 78 doze de porcina.

S-a verificat respectarea legislatiei privind circulatia medicamentelor, a produselor biologice si a furajelor medicamentate prin controale periodice la 54 circumscriptii sanitare veterinare concesionate, 2 depozite de medicamente si 18 farmacii, 2 unitati care furnizeaza furaje medicamentate si la exploatatiile comerciale cu porcine si pasari.

Inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu au efectuat controlul de fond la circumscriptii sanitare veterinare zonale, prin care s-a urmarit realizarea actiunilor de prevenire si supraveghere a bolilor la animale, cuprinse in programul strategic pentru anul 2013, precum si implementarea legislatiei din domeniul sanatatii animalelor de catre personalul sanitar veterinar din cadrul C.S.V. concesionate.

Controalele si evaluarile efectuate au identificat si unele abateri de la normele sanitare veterinare, respectiv:

    • abateri de la normele de protectie si bunastare a animalelor de ferma;
    • transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzator si care nu asigura confortul specific speciei de animale;
    • miscarea animalelor din exploatatii, neidentificate cu documente sanitare veterinare incomplete (document de miscare, pasaport pentru cabaline si bovine) ;
    • comercializarea animalelor in targuri, sau in locuri neautorizate, fara documente sanitare veterinare care sa ateste avizul miscarii si starea de sanatate a animalalelor respective;
    • abateri de la legislatia specifica circulatiei medicamentelor si respectarea proceduriilor in efectuarea unor actiuni sanitare veterinare obligatorii.


Abaterile constatate au fost sanctionate cu 127 amenzi cotraventionale in valoare de 98.000 lei, la 16 fermieri, 25 proprietari de cabaline, 47 proprietari de bovine, 16 proprietari de porcine, 14 proprietari de ovine, 5 farmacii si 4 medici veterinari si s-au acordat 50 de avertismente.


In cursul anului conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a colaborat cu institutiile judetene, respectiv, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, I.S.U, D.A.J. C.P.C. D.S.P, I.P.J. D.S. I.J.J si cu asociatiile crescatorilor de animale si asociatii pe produse, prin :

    • Participarea la actiunile stabilite prin programe comune pentru prevenirea si combaterea unor situatii speciale, care pot afecta economic, social, sau direct sanatatea populatiei din judetul nostru.
    • Acordarea de asistenta si consultanta de specialitate autoritatiilor locale, operatorilor din domeniul cresterii animalelor si din domeniul alimentar cu scopul de a se asigura un status de sanatate pentru animale corespunzator si pentru a asigura piata de desfacere cu produse alimentare de calitate si salubre.

 

Dr. Pentea Ioan
Compartiment comunicare DSVSA Sibiu

    

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>