Sibiu: Actiuni pentru protejarea sanatatii animalelor in luna mai

sanatatea animalelorDirectia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, prin personalul de specialitate a continuat in cursul lunii mai 2014, actiunile de implementare si realizare a programelor si a strategiilor specifice, precum si actiuni de verificare si control privind respectarea legislatiei de catre operatorii din domeniul cresterii animalelor, avand drept consecinta asigurarea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului.

 

 

 

In vederea atingerii obiectivelor din domeniul sanatatii animalelor s-a actionat pe urmatoarele directii:

    • Monitorizarea realizarii actiunilor sanitare veterinare si luarea masurilor corective;
    • Actiuni privind inspectia animalelor din exploatatiile nonprofesionale de la gospodariile populatiei;
    • Controale privind respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protectie si bunastare a animalelor din exploatatiile comerciale si exploatatiile din gospodariile populatiei;
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a medicamentelor, a produselor biologice si a subproduselor de origine animala.


In cursul lunii mai, comform actiunilor prevazute in programul strategic pentru aceasta perioada, s-au efectuat 29.336 examene de supraveghere clinica a animalelor, 3.569 examene de laborator pentru supravegherea bolilor transmisibile cu importanta majora, 188.400 tratamente antiparazitare si 254.784 operatiuni de vaccinari imunoprofilactice.

S-au continuat actiunile prevazute in cadrul programelor de supraveghere a bolilor la specia bovina, prin examinarea serologica a 1.771 probe de sange pentru diagnosticul Leucozei Enzootice, 1.632 probe de sange pentru diagnosticul Brucelozei, si 84 probe pentru diagnosticul Paratuberculozei.

Pentru supravegherea efectivelor de animale receptive la Blutongue au fost examinate 67 de probe recoltate de la animale receptive din zonele tinta stabilite in cadrul programului de monitorizare a bolii. Au fost controlate permanent miscarile de bovine si ovine, pe plan national si in spatiul intracomunitar.

In cadrul programului de supraveghere a Anemiei Infectioase Ecvina actiune care s-a finalizat la finele lunii mai ca prima etapa, prin afluirea de probe pentru diagnosticul bolii prin teste de laborator, fiind cuprins intreg efectivul receptiv existent in judet. S-a inregistrat un procent de cazuri pozitive de 0,2 % din totalul animalelor examinate fata de 0,3 inregistrat in anul 2013, 0,7 % inregistrat in anul 2012 si fata de 6,4 % inregistrat in anul 2010.

In luna mai in cadrul programului de asanare a bolii au fost afluite la laborator 265 probe de sange recoltate de la cabalinele localizate in localitati unde au fost diagnosticate cazuri de anemie infectioasa in prima etapa de supraveghere a bolii.

In paralel cu actiunea de depistare a animalelor anemopozitive au fost eliminati prin sacrificare in abator autorizat toti cei 22 de cai seropozitivi existenti in focarele declarate, de asemenea s-au intocmit documentele pentru efectuarea despagubirilor proprietarilor in cauza.

In derularea Programul judetean de prevenire si combatere a Pestei Porcine Clasice.pentru anul 2014, s-au efectuat controale pentru verificarea respectarii normelor de biosecuritate, in cele 3 exploatatii comerciale si 39 exploatatii comerciale de Tip A si s-a efectuat supravegherea clinica a efectivului de 24.844 capete porcine existente in aceste locatii si a 12.542 capete porcine din 4.678 gospodarii ale populatiei si precum si prelevarea a 64 probe pentru exameme de supraveghere in laborator, toate probele fiind negative.

Programele de prevenire a bolilor specifice pasarilor (Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara si Salmonelozele la gaini ouatoare si puii de carne) au fost implementate prin controale si examene de laborator, respectiv a probelor recoltate de la pasari moarte.din zonele de risc de pe culoarul raurilor Olt si Cibin, din zonele de supaveghere din jurul fermelor comerciale, fiind examinate 28 probe pentru supravegherea Gripei Aviare si 39 probe pentru supravegherea Salmonelozelor la gainile din fermele comerciale, 164.348 operatiuni de vaccinare si 44 examene de laborator pentru Pseudopesta Aviara.

Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu a continuat in cursul lunii mai, actiunile programate, prin care sa se limiteze prezenta capuselor, in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor de animale receptive.

In acest sens, in perioada mentionata au fost examinate clinic 3.630 bovine, 26.709 ovine si caprine, 265 cabaline si 142 caini si pisici.

In locatiile tinta, unde s-au identificat animale infestate cu capuse, s-au efectuat tratamente profilactice sau curative cu acaricide la un numar de 2.011 bovine, 44.898 ovine, si 142 caini cu stapani cunoscuti

Pentru identificarea parazitiilor la animale s-au efectuat 24 examene la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, si a fost verificata eficienta dezinfectiilor si a dezinsectiilor in 14 adaposturi de bovine si 8 saivane de ovine.

Conform Programul actiunilor obligatorii de supraveghere, a bolilor la animale, si de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor pentru anul 2014, care cuprinde si actiuni privind inspectia animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti, in cursul lunii mai s-a finalizat actiunea de primavara care a cuprins 14.253 exploatatii cu bovine, ovine, caprine si cu suine, actiuni prin care s-a urmarit:

    • calificarea si mentinerea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si animalelor, cu exceptia ecvinelor,
    • inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice,
    • intocmirea fiselor de inspectie pentru pesta porcina clasica in cazul exploatatiilor care detin suine.


In cursul lunii mai, s-au efectuat controale tematice, care au vizat respectarea legislatiei privind circulatia, transportul si comercializarea animalelor in cadrul judetului si pe teritoriul national, actiuni la care au participat si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.


In perioada nominalizata au fost controlate 25 exploatatii comerciale cu bovine si suine, 22 exploatatii comerciale de Tip A, doua abatoare, doua targuri cu animale,doua controale in trafic pe drumurile nationale,

De asemenea, in cursul lunii mai, a fost asigurata asistenta de specialitate pentru importul a 778 bovine, 56 berbeci, 900 suine, 19.584 pui de o zi, 24 doze material seminal porcin si exportul a 541 capete tineret bovin, 6.358 berbecuti si 18 caini.

S-au examinat 26 probe de furaje microbiologic si 30 probe privind parametrii de calitate, 4 surse de apa, pentru determinarea calitatii si 38 probe privind eficienta actiunilor de dezinfectii in adaposturi cu animale si pasari.

Se constata in continuare abateri din partea unor crescatori de animale de la normele sanitare veterinare specifice, prin:

    • transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzator si care nu asigura confortul specific speciei de animale.
    • comercializarea animalelor in locuri neautorizate, fara aviz si fara documente, sanitare veterinare.


Pentru abaterile constatate s-au aplicat 3 amenzi contraventionale in valoare de 1.800 lei (2 proprietari de bovine si un proprietar de suine), iar alti 5 crescatori de animale au fost avertizati.


Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu

reprezentata prin dr. Pentea Ioan comunicator desemnat


 

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, prin personalul de specialitate a continuat in cursul lunii mai 2014, actiunile de implementare si realizare a programelor si a strategiilor specifice, precum si actiuni de verificare si control privind respectarea legislatiei de catre operatorii din domeniul cresterii animalelor, avand drept consecinta asigurarea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului.

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>