S-a lansat platforma UE privind bunastarea animalelor

Platforma UE privind bunastarea animalelorIeri, comisarul european Vytenis Andriukaitis a inaugurat oficial prima reuniune a platformei UE privind bunastarea animalelor. Platforma va reuni 75 de reprezentanti ai partilor interesate, ONG-urilor, oamenilor de stiinta, statelor membre, tarilor SEE (Spatiul Economic European), organizatiilor internationale si ai EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara). Pentru prima oara, se vor reuni toti actorii-cheie din UE pentru a face schimb de experienta si a contribui la imbunatatirea bunastarii animalelor.

  

 

De ce lanseaza Comisia aceasta platforma?

Conform sondajului Eurobarometru publicat in martie 2016, o majoritate absoluta a europenilor considera ca protectia bunastarii animalelor este foarte importanta si ar dori sa existe imbunatatiri in acest sens.

Imbunatatirea bunastarii animalelor nu este doar o chestiune de legislatie, iar platforma nu este un forum pentru elaborarea de legi noi. Astfel cum se afirma in motto-ul Strategiei UE pentru bunastarea animalelor adoptata in 2012, „Toata lumea este responsabila”. Pentru a obtine rezultate concrete, intelegerea si increderea reciproca intre toti actorii, precum si angajamentul concret al fiecarui actor reprezinta un prim pas esential si unul dintre obiectivele-cheie ale platformei.

Platforma isi propune sa promoveze dialogul intre autoritatile competente, intreprinderi, societatea civila si oamenii de stiinta cu privire la acele aspecte legate de bunastarea animalelor care sunt relevante pentru cetatenii UE.

Platforma va sprijini Comisia in ceea ce priveste dezvoltarea si schimbul de masuri coordonate in materie de bunastare a animalelor, punand accentul pe:

  1. o mai buna aplicare a normelor UE privind bunastarea animalelor, prin schimburi de informatii si de cele mai bune practici si prin participarea directa a partilor interesate;

  2. asumarea si utilizarea de catre intreprinderi a unor angajamente voluntare;

  3. promovarea standardelor UE privind bunastarea animalelor la nivel mondial.

 

Cine sunt membrii platformei?

Platforma este formata din 75 de membri.

Patruzeci (40) de membri au fost numiti de catre directorul general al DG Sanatate si Siguranta Alimentara, in urma unei cereri de candidaturi pentru a desemna reprezentanti ai organizatiilor comerciale si profesionale, ai organizatiilor societatii civile si ai expertilor independenti din cadrul unor institute de cercetare. Atat organizatiile, cat si expertii au avut obligatia de a demonstra relevanta activitatilor si a expertizei lor pentru sarcinile platformei. In special, activitatea lor trebuie sa fie relevanta pentru bunastarea animalelor in contextul UE si sa vizeze mai multe state membre.

 

Cum sunt selectati membrii platformei?

Membrii au fost selectati cu scopul de a asigura o reprezentare echitabila a diferitelor sectoare si activitati, a femeilor si barbatilor, precum si a diferitelor regiuni.

Treizeci si cinci (35) de membri reprezinta institutiile publice, cum ar fi autoritatile competente (28 de state membre si 3 tari din SEE: Islanda, Liechtenstein si Norvegia), organizatii internationale privind bunastarea animalelor (Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura si Banca Mondiala) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Platforma poate, de asemenea, sa numeasca un numar maxim de cinci observatori. Elvetia a primit statut de observator in cadrul platformei.

 

Cum va functiona in practica platforma?

Platforma se va reuni de doua ori pe an. La prima sa reuniune, Comisia intentioneaza sa identifice domeniile prioritare de actiune pentru membrii sai, precum si resursele pe care membrii sunt dispusi sa le partajeze. Pe baza rezultatelor primei reuniuni, Comisia va propune anumite domenii de activitate si, daca este necesar, vor fi infiintate subgrupuri.

Platforma va invita cu regularitate alte foruri sau parti interesate sa-si prezinte initiativele si activitatile. Acest lucru nu numai ca va imbogati dezbaterile, dar va facilita diseminarea cunostintelor, a experientelor si a initiativelor care ar putea fi utilizate de catre membri. Aceasta va facilita, de asemenea, coordonarea si complementaritatea initiativelor adoptate in diferite foruri.

 

Ce subiecte vor fi abordate mai intai?

La reuniunea inaugurala a platformei, Comisia va lansa discutii cu privire la aspectele prioritare in trei sesiuni:

    • Cum poate platforma sa contribuie la o mai buna aplicare si intelegere a legislatiei UE privind bunastarea animalelor?
    • Cum poate platforma sa contribuie la promovarea standardelor UE privind bunastarea animalelor la nivel mondial?
    • Cum poate platforma sa faciliteze utilizarea angajamentelor voluntare si promovarea valorii de piata a produselor care respecta bunastarea animala?

Pe baza dezbaterilor si a angajamentelor asumate de membri, Comisia va identifica domeniile de activitate relevante ale UE de interes comun care sunt suficient de concrete si de realizabile.

 

Ce rezultate pot fi asteptate in urma activitatii platformei?

Platforma reprezinta o oportunitate deosebita pentru toate partile implicate de a contribui la imbunatatirea bunastarii animalelor prin cooperare si crearea de retele. Prin urmare, rezultatele platformei vor depinde in mare masura de participarea activa si constructiva a fiecarui membru.

Platforma este, in primul rand, un forum pentru schimburi de informatii si de experienta. Ea reprezinta, de asemenea, o oportunitate de a creste gradul de intelegere, de a spori increderea si cooperarea intre membrii sai.

Platforma va fi, de asemenea, locul ideal in care toate forurile/grupurile de lucru specializate privind bunastarea animalelor isi vor putea prezenta activitatile si proiectele si vor putea stabili de comun acord o serie de angajamente voluntare. In prezent, bunastarea animala este discutata la nivel international in diverse foruri, cum ar fi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, organizatia EuroFAWC sau Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor. Platforma ar putea, prin urmare, sa conecteze aceste foruri/grupuri diferite si sa contribuie la imbunatatirea rezultatelor generale.

Comisia considera ca platforma ar trebui sa stabileasca o serie de obiective concrete si realizabile, pentru a obtine efecte pe termen lung cu privire la modul in care sunt abordate aspectele legate de bunastarea animalelor.

Platforma s-ar putea axa pe proiecte specifice pentru a ajuta Comisia sa-si atinga obiectivele, care includ imbunatatirea legislatiei UE privind bunastarea animalelor sau promovarea standardelor UE la nivel mondial. Desi aceste chestiuni tin, in principal, de competenta statelor membre si a institutiilor UE, partile interesate isi pot folosi experienta si expertiza pentru a sprijini si a completa aceste activitati prin intermediul unor puncte de vedere si mijloace diverse (cercetare aplicata, educatie, formare profesionala, conferinte etc.).

Platforma ar putea, de asemenea, sa desfasoare activitati in domenii in care nu exista o legislatie specifica a UE sau activitati pentru a promova bunele practici in domeniul bunastarii animalelor. Acest lucru ar putea fi realizat prin elaborarea de documente de orientare cu privire la aspecte specifice (de exemplu, eliminarea treptata a castrarii purceilor) sau la teme mai generale (de exemplu, etichetarea in materie de bunastare a animalelor).

 

Cum este abordata bunastarea animalelor la nivelul UE? Care este legislatia in vigoare?

Primul act legislativ al UE privind bunastarea animalelor a fost adoptat in 1974 si a vizat protectia animalelor in abatoare. De atunci, UE a adoptat texte legislative pentru protectia animalelor de ferma si de laborator. Exista, de asemenea, dispozitii ale UE privind detinerea animalelor in gradini zoologice care fac referinta la bunastarea animalelor. De asemenea, UE a interzis utilizarea capcanelor cu pedala pentru capturarea animalelor salbatice.

Animalele de ferma sunt protejate de un set general de norme ale UE privind cresterea animalelor, precum si prin dispozitii specifice referitoare la transport si sacrificare/ucidere. In plus, exista norme specifice suplimentare pentru cresterea gainilor ouatoare, a puilor pentru productia de carne, a porcilor si viteilor.

De asemenea, UE integreaza cerintele privind bunastarea animalelor in normele privind subventiile agricole (ecoconditionalitate si programele de dezvoltare rurala), precum si privind agricultura ecologica.

Articolul 13 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene impune Uniunii si statelor membre sa tina pe deplin seama de cerintele privind bunastarea atunci cand elaboreaza sau pun in aplicare anumite politici ale Uniunii, avand in vedere faptul ca animalele sunt fiinte sensibile.

Cu toate acestea, aceasta obligatie nu constituie un temei juridic care sa permita Uniunii sa adopte acte legislative cu privire la orice aspecte legate de bunastarea animalelor. Unele dintre acestea sunt in continuare de competenta exclusiva a statelor membre (a se vedea intrebarea urmatoare cu privire la animalele salbatice).

In acest sens, activitatile Comisiei privind bunastarea animalelor nu se rezuma doar la legislatie. In timp ce punerea in aplicare a normelor UE este in principal responsabilitatea statelor membre, Comisia efectueaza, de asemenea, audituri periodice pentru a verifica daca autoritatile competente efectueaza controale oficiale in mod corespunzator.

In plus, Comisia este implicata activ in promovarea standardelor UE privind bunastarea animalelor la nivel international, prin normele mondiale ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor si prin acorduri bilaterale/cooperarea cu tarile din afara UE.

In sfarsit, Comisia organizeaza in mod regulat activitati de formare privind bunastarea animalelor pentru functionarii din statele membre si din tarile terte. In viitorul apropiat, Comisia va desemna, de asemenea, centrele de referinta privind bunastarea animalelor (a se vedea mai jos).

 

Cine este responsabil cu aplicarea acestor norme?

Statele membre au un rol important de jucat in toate situatiile, deoarece ele sunt responsabile cu punerea in aplicare a normelor UE prin diferite mijloace, care includ controalele oficiale, dar si dezvoltarea si punerea in aplicare a unor instructiuni, orientari si campanii de informare pentru functionari si partile interesate. Aceste activitati de dezvoltare pot implica, de asemenea, finantarea programelor de cercetare la nivel national.

In special, numeroase acte legislative ale UE privind bunastarea animalelor prevad obligatia statelor membre de a furniza si de a valida formarea persoanelor care se ocupa de animale. Prin urmare, statele membre trebuie sa aloce resurse corespunzatoare pentru a se asigura ca operatorii detin competentele necesare in cazul in care manipuleaza si cresc animale.

 

Care este situatia animalelor care nu sunt vizate de legislatia UE si a animalelor salbatice?

In tratatele UE, bunastarea animalelor reprezinta un aspect ce trebuie luat in considerare in cadrul anumitor politici ale UE, cum ar fi agricultura sau piata interna. UE nu are competenta de a aborda toate problemele legate de bunastarea animalelor (a se vedea mai sus).

Acest lucru este valabil, de exemplu, in ceea ce priveste bunastarea cainilor/pisicilor fara stapan sau utilizarea animalelor in spectacole sau concursuri (coride, concursuri de rodeo, circuri, caini sau cai de curse etc.). Desi Comisiei i se solicita in mod frecvent sa actioneze cu privire la aceste aspecte, ea nu are competenta legala de a interveni.

Uniunea are, de asemenea, o competenta foarte limitata cu privire la bunastarea animalelor salbatice.

In ceea ce priveste bunastarea animalelor salbatice tinute in captivitate, o directiva privind gradinile zoologice si acvariile contine trimiteri la cerintele privind bunastarea animalelor. Alte animale salbatice tinute in captivitate nu intra sub incidenta normelor UE privind bunastarea animalelor (de exemplu, circurile sau magazinele de animale de companie).

Cu exceptia interdictiei de a utiliza capcane cu pedala, Uniunea nu dispune de o legislatie care sa protejeze animalele salbatice.

 

Vor fi adoptate noi norme in viitorul apropiat?

In prezent, prioritatea Comisiei este sa se asigure ca normele existente sunt puse in aplicare pe deplin. Intr-adevar, nu are rost sa se adopte noi cerinte daca cele existente nu sunt inca aplicate in mod corespunzator.

Acest lucru nu inseamna ca Comisia nu ia masuri cu privire la problemele legate de bunastarea animalelor care tin de sfera de competenta a Uniunii.

Bunastarea animalelor poate fi imbunatatita in mod substantial prin intermediul mai multor activitati fara caracter legislativ pe care Comisia le dezvolta in prezent (a se vedea intrebarea urmatoare).

 

Va adopta Comisia o noua strategie privind bunastarea animalelor? Daca nu, ce masuri va lua pentru protejarea bunastarii animalelor?

In 2012, Comisia a adoptat o strategie a UE privind protectia si bunastarea animalelor, care a inclus o serie de actiuni care urmau a fi efectuate.

In primul rand, Comisia doreste sa finalizeze actiunile aflate in curs, care constau in sase studii si rapoarte. Unele dintre ele sunt tehnice, in timp ce altele sunt mai strategice, dar toate sunt importante pentru a alimenta reflectiile noastre viitoare in materie de bunastare a animalelor. Unele dintre acestea vor contribui, de asemenea, la imbunatatirea punerii in aplicare prin elaborarea de documente de orientare (bune practici privind transportul animalelor, bune practici in materie de sacrificare/ucidere a animalelor).

Prin urmare, este o prioritate pentru Comisie sa se asigure ca, pana la sfarsitul anului 2017, toate aceste actiuni vor fi finalizate, pentru a dispune de toate informatiile necesare in viitor.

Acesta este motivul pentru care, pentru moment, Comisia nu lucreaza la o alta strategie.

Pe langa finalizarea strategiei din 2012, Comisia desfasoara activitati privind patru prioritati:

  1. o mai buna aplicare a normelor UE privind bunastarea animalelor;

  2. dezvoltarea dialogului dintre partile interesate;

  3. promovarea standardelor UE la nivel mondial;

  4. desemnarea centrelor de referinta ale UE pentru bunastarea animalelor.

In ceea ce priveste imbunatatirea aplicarii normelor UE, Comisia si-a axat actiunile pe proiecte specifice in urma rezultatelor auditurilor precedente. S-a acordat prioritate in special bunastarii porcinelor, in acest domeniu existand inca numeroase cazuri de nerespectare a legislatiei in ceea ce priveste interzicerea taierii cozii practicate in mod uzual si furnizarea de materiale manevrabile pentru porci. De asemenea, Comisia sprijina activ statele membre in vederea imbunatatirii punerii in aplicare a legislatiei in materie de transport, cu un accent special pe exportul de animale vii catre tari din afara UE.

Dialogul cu partile interesate va fi dezvoltat prin activitatile platformei. Comisia a adoptat decizia de creare a platformei in ianuarie 2017 si se prevede organizarea a cel putin doua reuniuni in fiecare an.

Promovarea standardelor UE la nivel mondial se realizeaza prin diverse activitati pe termen lung, cum ar fi negocierea de standarde internationale in cadrul Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (in prezent, exista 13 standarde de bunastare a animalelor la nivel international, ca urmare a impulsului UE) si includerea de dispozitii privind bunastarea animalelor in acordurile bilaterale de liber schimb.

Desemnarea centrelor de referinta ale Uniunii Europene va avea loc in termen de un an de la intrarea in vigoare a noului regulament privind controalele oficiale (a se vedea mai jos).

 

Cum va fi abordata bunastarea animalelor in noul regulament privind controalele oficiale?

Regulamentul impune Uniunii sa desemneze centrele de referinta ale UE pentru bunastarea animalelor. Ele vor sprijini tarile din UE in ceea ce priveste controalele oficiale, prin efectuarea de studii stiintifice si tehnice, sustinerea de cursuri de formare si diseminarea rezultatelor cercetarilor si a informatiilor privind inovatiile tehnice. De asemenea, centrele de referinta ale UE vor furniza expertiza tehnica si stiintifica cu privire la metodele de evaluare si de imbunatatire a bunastarii animalelor.

Regulamentul se aplica, de asemenea, controalelor oficiale privind normele de bunastare a animalelor, de exemplu privind transportul, sacrificarea si cresterea animalelor, si permite adoptarea de reglementari ale Comisiei pentru a adapta cerintele privind controalele oficiale astfel incat acestea sa raspunda nevoilor specifice in materie de bunastare a animalelor, cum ar fi introducerea unor indicatori privind bunastarea animalelor.

Regulamentul (UE) 2017/265 a intrat in vigoare la 27 aprilie 2017, iar desemnarea centrelor de referinta ale UE va trebui sa fie finalizata in termen de un an de la data respectiva.

Pentru mai multe informatii accesati: https://ec.europa.eu/food/animals/welfare_en 

Comisia Europeana

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>